RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Замість Риму та Афін: наймолодші міста планети

Замість Риму та Афін: наймолодші міста планети

Автор: 08.07.2019 | архітектура
Старовинні міста з їхніми пам’ятками архітектури, традиціями й атмосферою – це, безумовно, знахідка для туриста, оскільки саме в них можна багато дізнатися про ту чи іншу країну і її жителів, краще зрозуміти їх. Утім, серед мандрівників можна виділити й іншу групу за інтересами – любителів урбанізму і сучасного містобудування.

Спеціально для них – наш сьогоднішній матеріал, присвячений наймолодшим містам планети, хоча і шанувальники старовини неодмінно знайдуть у них щось цікаве для себе.

Перш ніж почати розповідь, слід зробити застереження: ми спеціально не включали в нашу добірку недобудовані міста майбутнього чи так звані «корпоративні міста», більшу частину яких прямо зараз зводять на Близькому Сході чи в Азії, оскільки на даний момент там практично ніхто не живе. Також ми не розглядали такі випадки, коли нове місто було утворено шляхом злиття інших, чи коли селище чи село набувало статусу міста, оскільки подібні явища відбуваються у світі щодня. У нашому фокусі тільки ті молоді з точки зору заснування населені пункти, де справді живуть і працюють люди, і перелічити їх можна по пальцях однієї руки.

Столичні звичаї

М’янма – країна дивовижних традицій, з-поміж яких особливо вирізняється звичка переносити власні столиці. Останній на цей час подібний логістичний переїзд стався 2005 року, коли 11 листопада на 1100 військових вантажівках одинадцятьма батальйонами було перевезено майно 11 міністерств у нове місто, що отримало назву Найп’їдо. Після цієї офіційної частини, пов’язаної з астрологією, столиця почала масово заселятися жителями країни. Одне з міст Азії, що стрімко зростає, Найп’їдо вражає своєю архітектурою – як сучасними хмарочосами і торговими центрами, так і зробленими «під старовину» храмами і пагодами. Деякі урбаністи називають нову столицю М’янми не інакше як «вітриною», оскільки тут все виблискує і світиться від новизни. Проте за трохи більш ніж десять років свого існування місто розрослося до практично мільйонного мегаполіса, що, звичайно, феноменально, і в деяких місцях вже трохи «обтерлося», що природно. Хоча хто знає, можливо, місцева влада вже позирає на інші території своєї країни, плануючи новий переїзд. Картинки по запросу MyanmarФото lonelyplanet.com

Дивіться також: Мьянма від і до...

«Спальник» для Тель-Авіва і Єрусалима

В Ізраїлі є одразу кілька міст із назвою Модіін. Нас цікавить те, чия повна назва – Модіін-Маккабім-Реу, оскільки його будували зовсім недавно як планове, розраховане на 250 тисяч жителів, котрі їздять на роботу або в Тель-Авів, або в Єрусалим. Розташований між двома головними ізраїльськими містами Модіін - чудовий приклад міста – спального району. Завдяки найважливішим магістралям, близькості аеропорту імені Бен Гуріона і приємній природі тут не так відчувається тель-авівська вологість і починаються єрусалимські гори. Цей населений пункт дуже цінують самі ізраїльтяни. З 1993-го, року свого заснування, Модіін постійно розростається, збільшується і його населення. Сьогодні тут проживають близько 80 тисяч людей, і це число росте буквально з кожним днем. Ідеальна інфраструктура, вулиці і бульвари, що прямують в долини, ліси, пагорби і навіть сталактитові печери в заповідниках – усе це робить його неймовірно привабливим. Туристам варто особливо придивитися до кількох пам’яток – парку мініатюр «Міні-Ізраїль» і старовинного монастиря Латрун.Фото inudeco.slavutych.city

Дивіться також: 10 маловідомих фактів про Ізраїль

Перше «живе» місто майбутнього

На самому початку статті ми казали, що не будемо розглядати міста майбутнього, які будують у даний момент, але не розповісти про вже готове – південнокорейське «розумне» місто майбутнього Сонгдо – просто неможливо, адже воно вже заселене жителями і функціонує. Будівництво, розпочате 1994 року, частково продовжується і сьогодні, але переважну більшість об’єктів вже здали в експлуатацію. Прямо зараз в цьому футуристичному населеному пункті, де сміливо можна знімати науково-фантастичні фільми, проживають близько 50 тисяч людей, а ще приблизно стільки ж приїжджають сюди щодня працювати. Місцева інфраструктура заснована на застосуванні високих технологій і, либонь, заслуговує не однієї статті чи навіть книги. Взяти бодай найбільш вражаючі сторони тутешнього життя: кожен містянин має унікальну смарт-карту, котра є його особистим ключем до метро, парковки, кінотеатрів, прокату велосипедів і таке інше. Кажете, парковки – це велика проблема міст? Як би не так, – подумали в Сонгдо і розмістили 95% паркувальних місць під землею, зробивши вулиці вільними для пересування. Фантастика, але тут навіть сміття у квартирах, завдяки унікальній системі утилізації, саме всотується і сортується. Південна Корея перетворює цю місцину у максимально комфортабельну з усіх боків: для міста розроблюють окреме законодавство, що дає йому статус вільної економічної зони із власною системою оподаткування. Тому незабаром його населення виросте ще як мінімум вдесятеро: слідом за айтішниками і науковцями сюди підтягнуться і бізнесмени з усього світу.Картинки по запросу SongdoФото newcities.org

Дивіться також: Інчхон: корейське місто майбутнього

Відлуння Чорнобиля

Славутич, розташований всього в п’ятдесяти кілометрах від сумно відомої Чорнобильської АЕС – наймолодше місто України. Його звели і заселили всього за пару років – з 1986-го по 1988-й, рекордно швидко навіть для знаменитих радянських планових будівель. Сьогодні там мешкають близько 25 тисяч людей, і практично кожна сім’я так чи інакше пов’язана із зоною відчуження. Славутич збудували не тільки для переселенців, але й для вчених і співробітників станції, котрі й дотепер змушені їздити туди на роботу, щоб контролювати процеси, що там відбуваються. Незважаючи на жорсткі часові рамки будівництва, місто об’єктивно вийшло дуже комфортабельним. Згідно з різноманітними рейтингами, навіть незважаючи на близькість зони відчуження, самі українці час від часу називають Славутич найбільш сучасним містом своєї країни й одним із найкращих для життя. Детально сплановане видатним архітектором Леонідом Вавакіним, воно і сьогодні викликає захоплення своїми продуманими районами, розв’язками, архітектурою. Більше того, навіть у туристичному плані воно дуже цікаве не лише як «об’єкт поруч із Чорнобилем», а скоріше як вдалий приклад пізнього радянського урбанізму. Оскільки зведення Славутича можна сміливо назвати «будовою народів», кожна його частина примітна по-своєму, оскільки тут можна знайти і вільнюський квартал, і бакинський, і київський, названі за місцем організації будівельних бригад. У наші дні Славутич уже особливо не забудовують, утім, як місцеві, так і закордонні активісти і дизайнери продовжують його покращувати, створюючи громадські простори, влаштовуючи фестивалі і облагороджуючи.Фото businessdestinations.com

Британська глибинка по-новому

192-тисячне англійське місто Мілтон-Кінс візуально дуже помітно вирізняється з-поміж інших британських населених пунктів. Усе тому, що його збудували в 1970-х роках, застосовуючи тільки сучасні технології і відійшовши від місцевих традицій містобудування. Тут не знайти історичного центру, столітніх особняків і легендарних вікторіанських готелів, пабів і ресторанів. Зате місцеві жителі насолоджуються ідеально спланованими дорогами, розв’язками, велосипедними доріжками і торговими центрами, один з яких – мало не найдовший в Європі – розтягнувся на три милі. Своєю появою Мілтон-Кінс завдячує керівництву країни, оскільки в 1960-х роках було ухвалено рішення збудувати на південному сході країни одразу кілька нових міст, щоб якось розвантажити великі міста – Лондон, Ліверпуль, Манчестер та їхні передмістя. Серед усіх населених пунктів, збудованих тоді, саме Мілтон-Кінс найцікавіший. До столиці королівства всього година їзди, як і до Оксфорда, Кембриджа і Бірмінгема. Також на увагу приїжджих заслуговують гірськолижний центр Xscape, пейзажний парки при садибі Стоу, зоопарк і, звичайно ж, криптографічний центр, де в роки Другої світової війни працював і розшифровував нацистські телеграми знаменитий Алан Тьюрінг.rwc.jpgФото theparkstrust.com

Дивіться також: Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком

Головне фото kiwitours.com

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Ми там були: Прага
Де віднайти найвужчий у Чехії готель «Clementin» завширшки всього близько 3 метрів, як вибрати між Pilsner Urquel, Krušovice і Gambrinus, коли годувати золотих коропів і чому 91-ий трамвай не такий як усі? Про це і не тільки дізналася Ельвіра Матросова. І, попри те, що це місто стоїть на Влтаві (дослівно wilth-ahwa – дика вода), воно аристократичне, стримане, спокійне, хоча і далеке від пуританства.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
Вище за всіх! Оглядові майданчики світу
Природа подарувала світові чимало вершин, котрі щохвилини дарують відвідувачам безкрає почуття свободи. Міста зводять хмарочоси, хизуючись одне перед одним і, не вдовольнивши амбіції, будують оглядові майданчики на рівні висоти пташиного польоту. Пурхаючи від континенту до континенту, затамувавши подих, милуємося оглядами нашої планети.
ВІДЕО: Підкорити природу. Найвражаючі віадуки світу
Нерідко природа посилає людям випробування. Час від часу стихію доводиться приборкувати і підкорювати. Зі спорудженням мостів водні перепони перестали бути для людства проблемою. Та що ж робити, коли населений пункт розділений яром або ущелиною? Не скрізь же прокладеш заповітний місток з опорами.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Канадські хмарочоси: не тільки вгору, але і вниз
Навряд чи знайдеться така людина, котра б не скасувала свою зустріч чи прогулянку, побачивши не найкращу погоду за вікном, оскільки вдягатися, утеплятися, чекати на холоді транспорт – це цілий атракціон, і взагалі краще закутатися у плед і почитати книжку.
Монсеррат: у гості до янголів
Якщо зазирнути в записники мандрівників, котрі готуються вирушити до Іспанії, то після популярної Барселони другою позицією в списку неодмінно буде Монсеррат. Монастирська гора є обов’язковою для візиту і у місцевих мешканців, вони вважають за потрібне бодай раз на рік відвідати релігійне серце Каталонії.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Королівська розкіш: скарбниці Данії
Навіщо мати трьох дружин, якщо можна примножувати коштовності? А коли ім'я короля буде підкріплено колекцією сімейних реліквій, варто подумати і про ту єдину, яка продовжить іменитий рід. Знаючи, що ось-ось настане Тридцятирічна війна, король Данії і Норвегії Крістіан IV дає наказ побудувати замок-фортецю.
Закрыть
Outlook facebook page