RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  У Йорданію до моря. Місто-курорт Акаба

У Йорданію до моря. Місто-курорт Акаба

Дев’ять місяців на рік в Акабі чудова погода. Це час для вітрильного спорту, снорклінгу, водних лиж, дайвінгу чи сонячних ванн. Мандрівники, що приїжджають у це південне місто з півночі, кажуть, що Акаба подібна до ковтка свіжого повітря, дуже бажаного після гарячих вітрів, котрі віють серед рожевих пісків Йорданії.

Піщані пляжі приморського курорту вважають найчистішими на Червоному морі. А глибокі води кольору індиго давно здобули славу найкращих у любителів підводного занурення. І справді, у глибинах є на що подивитися. У цій частині моря мешкають близько півтисячі підвидів риб, причому третина з них селиться тільки у місцевих водах. Тут зграями плавають бички, спинороги, риби-папуги, риби-клоуни, риби-голки, розвіваються анемони.59268140.cms.jpgФото timesofindia.indiatimes.com

Але дві найбільш незвичайних істоти прибережних вод Акаби – гетероконгеровий вугор, котрий так в’ється у воді, що ледве помітний неозброєному оку, і найбільша у світі риба – китова акула. Та найбільшу привабливість підводному світові надають вирослі вшир і у висоту коралові «сади». Зустрічаються вони буквально біля берега, і насолодитися заворожливим видовищем можна, лише вдягнувши маску для плавання. Найчастіше зустрічаються фунгії, монтіпори, прості гілчасті корали. Та спостережливим нирцям попадається і достатньо рідкісний вид – чорний древоподібний. Знаменитий він ще й тим, що вперше був виявлений у водах Червоного моря самим Королем Йорданії Хусейном. Та й це не повна колекція Червоного моря. На його дні упокоїлися чимало суден, котрі й досі лишаються загадкою.Фото a-a.d-cd.net

Для тих же, хто боїться глибоко занурюватися у воду кольору індиго, в Акабе відкрито морську наукову станцію. На її території у просторих акваріумах зібрано значну частину представників підводного світу акваторії від напівпрозорих рибок величиною з ніготь до черепах і крокодилів. На станції часто збираються дослідники, науковці, проводять конференції, вирішують екологічні питання, що стосуються охорони природи всього Близького і Середнього Сходу.

Не тільки своєю акваторією славиться Акаба. Тут же розташовані Арабська орнітологічна станція, Археологічний музей, Музей старожитностей, Форт Мамлюк. Він височіє на прибережній косі, а неподалік від нього, на острові посеред затоки видніється фортеця Саладіна, котрий виступав супротивником самого Ричарда Левине Серце. Велику роль зіграло місто і під час Арабського повстання минулого століття. Тоді місцеві під орудою Лоуренса Аравійського відбили Форт у солдатів Османської імперії.Aqaba-Travel.jpgФото touristjourney.com

Акаба невелике місто. Обійти його усе не справить складнощів витривалому мандрівникові, а от допитливий неодмінно затримається на численних базарах курорту. Тут працює знаменитий золотий ринок. Ювелірні вироби на ньому продають найвищої проби, та й вирізняються вони модним дизайном. Годинами можна бродити поміж книжкових крамниць. У цій частині базару продають літературу на будь-який смак і різними мовами. Є й новинки, й антикваріат. Тут величезний вибір книг з історії, культури, релігієзнавства не лише Йорданії, а й усього Близького Сходу. Купувати в Акабі досить вигідно. Місто входить до вільної економічної зони, і товари, котрими тут торгують, на порядок дешевші, ніж загалом по країні. Цим, до речі, намагаються скористатися громадяни, а тому на виїзді з курортного міста стоять поліцейські пости, котрі на власний вибір перевіряють багажники автомобілів, чи не везуть йорданці на північ якийсь товар у великій кількості. Виняток становлять іноземці. До них із підозрою не чіпляються, адже вони й так не зможуть вивезти щось у недозволеній кількості через кордон.Фото selfway.org

Місцеві жителі дуже люблять своє рідне містечко. Вони часто приходять на пляж і влаштовують трапези просто неба. Деякі орендують човни і виходять у море, зупиняючись неподалік від берега, їдять, насолоджуються теплими променями сонця, яке заходить, відпочивають, спілкуються. Тоді ж уздовж пляжу розноситься стійкий аромат міцної арабської кави з нотками кардамону. Надходить ніч, тиха, спокійна, дуже затишна.

Головне фото whaletraveljo.com

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Хаапсалу: естонський настрій
Ми знаємо Естонію як батьківщину Skype і самобутніх страв на кшталт молочного супу з овочами, ми дивуємось відсутності майбутнього часу в національній мові. А сьогодні розглянемо крихітку-країну більш предметно, заскочивши в «осиновий гай» – місто Хаапсалу, столицю Ляенеського повіту держави.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Нормандія очима Корнія Грицюка: батьківщина парасольок і субмарин. Частина 2
Корній Грицюк продовжує ділитися враженнями від французької Нормандії. У попередньому матеріалі він розповідав про свій вояж до Довіля. Тепер на черзі Шербург, або Шербур-Октевіль. Подвійна назва міста з'явилася на початку 2000-х, коли Шербург злився з Октевілем.
Нормандія очима Корнія Грицюка: яблука, молоко та океан. Частина 1
Для багатьох туристів Франція – це в основному Париж із довжелезною чергою на Ейфелеву вежу, Лувр та околиці з їхнім королівським шиком або курорти Середземного моря. А ось Корній Грицюк, мандруючи цією країною, вирішив податися на північ – у Нормандію! Для наших читачів він підготував цикл подорожніх нотаток про поїздку до Атлантичного океану...
Прованс: від Марселя до Монако
Monamour, monami… Усі найкрасивіші слова і пісні про кохання звучать французькою. Переглянути всі вигини Франції і знайти усамітнення у провінції Прованс, що ніжно гойдається на південному сході батьківщини Брижит Бардо й Антуана де Сент-Екзюпері. Старовинні міста від Марселя до Монако просякнуті ліричною античністю, і думки лишитися на Лазуровому березі відвідують знов і знов.
Заступниця Міністра туризму Єгипту про відновлення подорожей
15 липня за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Єгипету в Україні Аймана Елгаммалі відбулась пресконференція із заступницею Міністра туризму та пам’яток старовини Єгипту Гхадою Шалябі.
Саламанка: жабка для мандрівника
Іспанія щедра на міста, які вражають своєю архітектурою. Однак є серед них особливі: ті, в яких пам'ятники давнини і повсякдення сучасників нерозривно взаємопов'язані, тож місто немов живе у двох світах. Сьогодні OUTLOOK пропонує вам насолодитися одним з них – Саламанкою – містом, де жабка приносить удачу не тільки мандрівникам.
Гайдусобосло: скупатися в золоті
Місцеві мешканці, певно, знали, що роблять, коли вирішили залити гектари своєї землі водою з дивним кольором і запахом. Сьогодні ж Гайдусобосло купає в «киплячому золоті» мільйони відпочивальників, заробляючи на цьому золото справжнє.
Амман – місто на 19 пагорбах
Половина населення йорданського королівства живе в Аммані. Розгалужене передмістя, стрункі проспекти, гарні будинки з величезними супутниковими антенами, оливкові дерева і навіть позолота на дверях. Такі його заможні околиці. У тісному центрі Аммана зосереджено традиційні ремісничі майстерні та крамнички, кафе й численні історичні та культурні пам'ятки.
Листівки з Болгарії
Озброївшись закордонним паспортом та гарним настроєм, вирушайте на у так зване «ближнє зарубіжжя» - Болгарія - саме та країна, де старовинна архітектура вдало поєднується із розслабляючим морським бризом. Не вірите? А от OUTLOOK впевнений, що Павло Хоменський через свої світлини зможе вас переконати! Яскрава, по-своєму велична Софія - це must see! Гайда з нами!
З екрану в реальність і назад: місця, де знімали відомі фільми
Скільки буває видів туризму? Гастро, екотуризм, шопінгтури - різновидів, напевно, стільки, скільки і самих мандрівників - кожному подавай своє. Сьогодні ж ми розповідаємо про людей, які відвідують місця, що стали локацією для зйомок відомих фільмів. Згідно з різними опитуваннями, близько 40% опитаних хоча б раз думали відвідати місця, де створювалися відомі фільми.
Під захистом ЮНЕСКО: тут захоплює подих
Величні і прекрасні, суперечливі і такі, що лякають ... Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО запрошує до своїх лав значущі твори культури, творіння історії або предмети, важливі з точки зору екології. Відповідно до правил ЮНЕСКО, об'єкт спадщини повинен бути шедевральним і представляти цінність для конкретної епохи, містити інформацію про унікальні традиції...
Тримай хвилю! Найцікавіші курорти Мексики
Мексика – спекотна і пристрасна країна. Принаймні таке відчуття залишають легендарні мексиканські серіали! Час уже вирушити туди, щоб скласти власне враження! Мексика – країна на півдні Північної Америки, омивається Тихим океаном, Карибським морем, Каліфорнійською і Мексиканською затоками. Серфінгісти кажуть, тут відмінні хвилі…
Листівки з Тбілісі
Місто, що не залишає байдужим - Тбілісі у об‘єктиві талановитого фотографа Павла Хоменського на сторінках видання theoutlook.com.ua. Переглядаючи світлини, ви здійснете оглядову екскурсію однією з наймальовничіших столиць світу.
Дипломатія в умовах карантину. Вручення вірчих грамот новопризначеними послами
11 грудня Президент України прийняв вірчі грамоти у послів Австралії, Єгипту, Ємену, Йорданії, Монголії, Норвегії, Пакистану, Таджикистану, Таїланду, Таджикистану та Філіппін. На церемонії були присутні заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква та заступник Міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.
Ваді Рам. Місячна долина
Американський письменник Джон Кракауер писав: «У пустелю йдуть пророки і відлюдники, через неї ідуть пілігрими та вигнанці». Тут засновники великих релігій шукали цілющих і духовних переваг самоти – не для того, щоб відійти від реальності, а щоб знайти її». Журналіст OUTLOOK Олена Расенко також спробувала не тікати від реальності, а віднайти її в Йорданії – в одній із найдивовижніших пустель світу Ваді Рам.
Закрыть
Outlook facebook page