RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Хаапсалу: естонський настрій

Хаапсалу: естонський настрій

Ми знаємо Естонію як батьківщину Skype і самобутніх страв на кшталт молочного супу з овочами, ми дивуємось відсутності майбутнього часу в національній мові. А сьогодні розглянемо крихітку-країну більш предметно, заскочивши в «осиновий гай» – місто Хаапсалу, столицю Ляенеського повіту держави.

До курортного містечка ведуть із Талліна ведуть автобусні лінії. Залізничний вокзал із найдовшим пероном в Європі, зведений за ініціативою Миколи ІІ, припинив своє існування 1995 року і зараз виконує функцію музею. Як великий транспортний вузол в часи Російської імперії станція відзначилася у списку обов’язкових відвідин туристів: вона знайомить із гудками старовинного паровоза і красується пряничною рожевою будівлею. Казковість поширилась і на далі на вулиці міста, вона знайшла вираз у барвистих одноповерхових будинках, а віднедавна і в «Країні чудес Ілон». Ілон Вікланд – художник і ілюстратор книг Астрід Ліндгрен – провела в Хаапсалу свої юні роки. У відповідь Міністерство культури Естонії подбало про створення ігрової кімнати Карлсона і галереї з творами авторки. Приготувати пряники на кухні Буллербі, написати листа другові Малого чи походити на ходулях – ось за цим варто зазирнути в чарівну країну.Фото commons.wikimedia.org

Щоб «поколобродити» поза атрибутами дитинства в серпні необхідно відвідати «Дні Білої Дами» – оповитий легендою літній фестиваль із привидом. Драма розгортається на просторах Єпископського замку: жіночий силует нагадує про себе у північ з вікна каплиці. Це історія закоханої пари, що порушила всі правила уставу середньовіччя. Незважаючи на те, що доступ дівчатам у замок був категорично заборонений, хоробрий канонік приховував кохану в образі хлопчика церковного хору. Обман було розкрито – хлопця віддали на розтерзання тиграм, а даму замурували живцем у стіні. Тепер естонці збуджують інтерес до легенди театральною виставою, танцями і музикою, а на пікніку пригощають кульбабовим медом.11-1.jpg
Фото blog.kupibilet.ru

Дізнаємося ж про все, що відбувається на дорогах Хаапсалу, і прямуємо далі. Гарна вулиця Кар’я веде від воріт Єпископської фортеці. Вона отримала таку назву тому, що раніше тут відправляли тварин на пасовище. Кар’я у перекладі дослівно й означає «велика рогата худоба». Сучасність прикрасила світлом ліхтарів ресторани і гостьові будинки. Удень сонце нагадує про засмагу і зазиває до моря. Утім, будь-яка дорога в Хаапсалу з характером і неодмінно приведе до води.

А поки ми мріємо скупатися, вона запропонує нам побродити Фортечною площею, а також побачити музей зв’язку, пожежну каланчу 20-х років минулого століття, бюргерську церкву з дерев’яною кафедрою і кам’яним вівтарем. По дорозі з’явився пам’ятник героям Визвольної війни. Його зводили, потім знесли і нарешті знову відновили. У сорокові роки він встиг побувати скульптурою із крижини з лампою всередині. Квіти братки барвами естонського прапора деякий час слугували заміною розталому монументові. Уже в 90-ті роки він виріс повноцінним гранітним меморіалом всередині клумби.

Читайте також: 10 фактів про Естонію

Що робити далі? Озирнутися по боках і прямувати на променад – він розпочинається з Африканського (Шоколадного) пляжу і білої з романтичним різьбленням будівлі Курзалу. Ця довга прогулянкова доріжка вздовж моря виникла на піку популярності лікування грязями за доби Російської імперії. Вона, як нитка з бусинками, нанизує всі пам’ятки: дім, де жив Петро Перший, пам’ятник Карлу Хунніусу (він відкрив цілющі властивості грязі і промишляв цим), меморіальну лаву Петра Чайковського (композитор ніжився на ній під час відпочинку у місті і тут же написав частину своєї першої опери «Воєвода»). Найкраще цією доріжкою гуляти, насолоджуючись насиченим морським повітрям після візиту в санаторій.shutterstock_1169944027-1.jpgФото blog.kupibilet.ru

Грязелікарень, власне, три: Лайне, Бергфельдт і Фра Маре. Корисність підтверджується великою кількістю курортників, а її символом став пам’ятник чоловікові, що розламує палицю на знак зцілення. Нудьгувати тут також не доведеться: навесні грязелікарня на міжнародному рівні влаштовує показ фільмів жахів і фентезі. А тим часом місто цілком могло бути військово-морською базою. Вдалим місцем для досягнення стратегічних цілей бургомістр Єнкен обрав мис Рогервік, де нині Палдіскі.

Улітку місто потопає у музиці. Найяскравіші події – дві ночі «Серпневого блюзу», котрий тішить слух у дворі вже відомого нам Єпископського замку і залізничного вокзалу. Хриплуваті томливі голоси і тягучі звуки гітар з усього світу п’ятнадцять років поспіль збирають тут публіку. Електронна музика в найкращих традиціях рейву обрала найбільшу військову авіабазу Естонії. Фестиваль «Аеропорт Jam» розносить звуки між літальних апаратів і балує танцпол.et8.jpgФото triplook.me

Національний парк Матсалу, либонь, придумали, щоб відволікти увагу від музеїв. А, можливо, тому що луки і ліси розташувалися майже за межею міста. Добре пробиратися крізь зарості тростини на велосипеді, а з оглядової вишки підглядати за інтелігентними лебедями. Звідти можна також милуватися дельтою річки Касарі, кількома десятками островів і більш ніж 450 квадратними метрами суходолу і води. Парк визнано природним заповідником. Він нібито гойдається в човні під пригоди Пеппі Довга Панчоха.

Ця естонська місцина особливо гарна теплої пори року. Зима ж закутає в шерстяну хаапсальську шаль ручної в’язки і подарує безлюдні засніжені пейзажі. Закриті кафе не пригощають глінтвейном, безлюдні вулиці навіюють бажання погрітися біля каміну. Але будь-яка пора року прекрасна для відкриттів!

Головне фото pac.ru

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Нормандія очима Корнія Грицюка: батьківщина парасольок і субмарин. Частина 2
Корній Грицюк продовжує ділитися враженнями від французької Нормандії. У попередньому матеріалі він розповідав про свій вояж до Довіля. Тепер на черзі Шербург, або Шербур-Октевіль. Подвійна назва міста з'явилася на початку 2000-х, коли Шербург злився з Октевілем.
Нормандія очима Корнія Грицюка: яблука, молоко та океан. Частина 1
Для багатьох туристів Франція – це в основному Париж із довжелезною чергою на Ейфелеву вежу, Лувр та околиці з їхнім королівським шиком або курорти Середземного моря. А ось Корній Грицюк, мандруючи цією країною, вирішив податися на північ – у Нормандію! Для наших читачів він підготував цикл подорожніх нотаток про поїздку до Атлантичного океану...
Прибалтика музейна
Прибалтика – гарне місце для недорогого туризму в Європі. Вона відома, крім усього, і своєю мінливою погодою. Води і вітри Балтики дають про себе знати несподіваними опадами, та це не привід сидіти в номері: довкола безліч дивовижних музеїв, а об’їхати всі три країни за кілька днів не така вже й велика проблема.
Прованс: від Марселя до Монако
Monamour, monami… Усі найкрасивіші слова і пісні про кохання звучать французькою. Переглянути всі вигини Франції і знайти усамітнення у провінції Прованс, що ніжно гойдається на південному сході батьківщини Брижит Бардо й Антуана де Сент-Екзюпері. Старовинні міста від Марселя до Монако просякнуті ліричною античністю, і думки лишитися на Лазуровому березі відвідують знов і знов.
Каламая: перша лінія естонського авангарду
У тихих водах рибальських сіл вирують ідеї. Талліннська богема відродила до життя старовинний приморський квартал Каламая. У Середні віки тут селилися рибаки і човнові майстри, а зараз сюди стікаються ловці душ, що плетуть строкаті сітки студій, галерей, лавок і кафе на зелених вулицях, що біжать до моря.
Заступниця Міністра туризму Єгипту про відновлення подорожей
15 липня за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Єгипету в Україні Аймана Елгаммалі відбулась пресконференція із заступницею Міністра туризму та пам’яток старовини Єгипту Гхадою Шалябі.
Хвилями часу: Історичні вітрильники Естонії
Історія Естонії зберігається не у пергаментних сувоях, а у свинцевому літописі Північного моря. Звивиста берегова лінія протяжністю три тисячі кілометрів бачила мільйони вітрильників, починаючи зі смугастих полотнищ драккарів і закінчуючи поземним польотом кліпера над хвилями за доби пари й електрики.
Саламанка: жабка для мандрівника
Іспанія щедра на міста, які вражають своєю архітектурою. Однак є серед них особливі: ті, в яких пам'ятники давнини і повсякдення сучасників нерозривно взаємопов'язані, тож місто немов живе у двох світах. Сьогодні OUTLOOK пропонує вам насолодитися одним з них – Саламанкою – містом, де жабка приносить удачу не тільки мандрівникам.
Гайдусобосло: скупатися в золоті
Місцеві мешканці, певно, знали, що роблять, коли вирішили залити гектари своєї землі водою з дивним кольором і запахом. Сьогодні ж Гайдусобосло купає в «киплячому золоті» мільйони відпочивальників, заробляючи на цьому золото справжнє.
Листівки з Болгарії
Озброївшись закордонним паспортом та гарним настроєм, вирушайте на у так зване «ближнє зарубіжжя» - Болгарія - саме та країна, де старовинна архітектура вдало поєднується із розслабляючим морським бризом. Не вірите? А от OUTLOOK впевнений, що Павло Хоменський через свої світлини зможе вас переконати! Яскрава, по-своєму велична Софія - це must see! Гайда з нами!
Тримай хвилю! Найцікавіші курорти Мексики
Мексика – спекотна і пристрасна країна. Принаймні таке відчуття залишають легендарні мексиканські серіали! Час уже вирушити туди, щоб скласти власне враження! Мексика – країна на півдні Північної Америки, омивається Тихим океаном, Карибським морем, Каліфорнійською і Мексиканською затоками. Серфінгісти кажуть, тут відмінні хвилі…
У Йорданію до моря. Місто-курорт Акаба
Дев’ять місяців на рік в Акабі чудова погода. Це час для вітрильного спорту, снорклінгу, водних лиж, дайвінгу чи сонячних ванн. Мандрівники, що приїжджають у це південне місто з півночі, кажуть, що Акаба подібна до ковтка свіжого повітря, дуже бажаного після гарячих вітрів, котрі віють серед рожевих пісків Йорданії.
Листівки з Тбілісі
Місто, що не залишає байдужим - Тбілісі у об‘єктиві талановитого фотографа Павла Хоменського на сторінках видання theoutlook.com.ua. Переглядаючи світлини, ви здійснете оглядову екскурсію однією з наймальовничіших столиць світу.
На екскурсію – до кінотеатру!
Подорожі світом дедалі більше манять нас, і як прикро буває, коли на шляху до їхньої реалізації виникають всілякі перешкоди. OUTLOOK пропонує вам не зневірюватись, якщо вирушити у мандри не випадає. Краще надихніться фільмами, де самі міста грають не менше, ніж актори. Ми розповімо про п'ять кінокартин, які, маючи беззаперечну художню вартість, ще й слугують непоганими гідами.
Закрыть
Outlook facebook page