RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  26 жахливих фактів про Голокост

26 жахливих фактів про Голокост

Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
  • 1.Рубежі

Початком голокосту вважають січень 1933 року, коли до влади в Німеччині прийшов Гітлер, а кінцем загальної біди – 8 травня 1945 року. На думку вчених, під час Голокосту було знищено близько 60% євреїв у Європі, той самий показник сягає третини єврейського населення у світі.

  • 2.Квітневий бойкот

Уперше Голокост дав про себе знати 1 квітня 1933 року, коли євреї (бізнесмени, адвокати і лікарі) зазнали бойкоту. У той час прибічники націонал-соціалістичної течії закликали німців бойкотувати підприємства, що належали людям єврейської національності. Фасади будинків рясніли плакатами «Євреї – наше нещастя» і «Не купуйте у євреїв».

  • 3.Перша кров

Того ж квітня у місті Кілі розлючена молодь, нашпигована нацистськими ідеями, вбила юриста-єврея. Причиною акту була помста єврейським журналістам, що критикували діяльність нової партії, яка всюди заявляла про «арійську» приналежність.

  • 4.Число жертв

Відома нам цифра 6 мільйонів, що стала втіленням страждань, регулярно доповнюється істориками. Кількість євреїв, знищених у всьому світі, сягає жахливих меж. 3 мільйони людей у Польщі, 1,2 мільйона євреїв у Радянському Союзі, понад 50 тисяч людей в Угорщині. Далі йдуть Румунія (280 тисяч), Німеччина (140 тисяч), Голландія (100 тисяч), Франція і Чехія (80 тисяч убитих у кожній із країн), Греція (65 тисяч) і Югославія (60 тисяч).

  • 5.Кришталева ніч

Страх і жахіття розпочалися з «Кришталевої ночі», коли нацисти спалили понад тисячу синагог і зруйнували сім тисяч підприємств. Лікарні, школи будинки – все було піддано дикому нападу нацистів у ніч проти 9 листопада 1938 року. Початок офіційної кампанії Голокосту підтверджував факт убивства 95 євреїв і арешту 30 тисяч.

  • 6.Нацисти у мас-медіа

Гітлер чудово розумів, що без відданої підтримки мас у нього нічого не вийде. Для того, щоб завоювати народну любов, він майстерно скористався підтримкою ЗМІ. Окрім новин, котрі відображали вигідну для нацистів сторону, 1940 року на екрани вийшов фільм «Вічний жид». У ньому псевдонауковці, підключаючи абсурдні факти і впливаючи на емоції, твердили, нібито євреї не спроможні дати життя потомству, здоровому у фізичному, розумовому і культурному плані.

Читайте також: Берлін. Голокост. Місця пам’яті

  • 7. Нічого святого

Нацисти не гребували піднімати руку на дітей. Так, із приведеної цифри 6 мільйонів понад 1,1 мільйона євреїв, що загинули в концтаборах, справді були дітьми. Їхня смерть була жахливою: більшість маленьких помирали в страшних муках ще по дорозі в табори смерті, задихнувшись у фурах, а ті, кому вдавалося вижити, після прибуття потрапляли в газові камери.

  • 8. 18 діб без їжі

Поїздка в концентраційний табір у вагонах для худоби тривала близько 18 діб. У цих пересувних кабінах не було ні вентиляції, ні туалетів, людям не давали їсти й пити. Звісно, коли двері вагона відкривали, звідти падали трупи.

  • 9. Концтабори

Найбільше євреїв було вбито в концентраційному таборі Аушвіц – кількість жертв сягає мільйона людей. «Фабрика смерті», котру вважали найбільшим табором у Німеччині, мала три величезних комплекси – власне, Аушвіц, Біркенау і Моновіц. І якщо в останньому перебували в’язні, котрі будували хімічні заводи, то, наприклад, у Біркенау нацисти винайшли каральну комбінацію «газова камера плюс крематорій».

  • 10. Замилювання очей

Щоб уникнути паніки серед полонених, нацисти часом давали дітям іграшки й обманом заманювали дітей, котрі ні про що не підозрювали, в газові камери. Лікарі, що співпрацювали із загонами СС, часто використовували дітей як піддослідних кроликів для доведення теорії хвороб. До дорослих пацієнтів нацисти також застосовували психологічні методи, переконуючи їх у тому, що нічого страшного не відбувається. Так, перш ніж заганяти євреїв у газові камери, їх просили зняти одяг – нібито для дезінфекції,

  • 11. Нацистські небилиці

Нацисти залякували своїх жертв небувалими історіями. Так, євреям, котрих тримали в гестапо, мучителі розповідали про те, що після смерті з них зроблять мило. Цю вигадку нацисти придумали, щоб завдати засудженим душевний біль в очікуванні тяжкої загибелі.

  • 12.Жахлива винахідливість

Морріс Хуберт – єврей, котрий дивом пережив Голокост, – дав інтерв’ю газеті TheNewYorkTimes, де розповів про знущання в найбільшому німецькому концтаборі, розташованому у Бухенвальді. Там була клітка з ведмедем і орлом. Щодня нацисти вибирали жертву і запирали людину туди, де ведмідь з’їдав її, а орел клював кістки.

  • 13. Дитячий сад, що горить у пеклі

Для дітей, котрим не виповнилося шість років, збудували дитячий сад. Суворо наказали не бити їх за погану поведінку, щоб зберегти цілим і неушкодженим тіло для подальших медичних експериментів. Ще один критерій, за яким обирали дітей, – зріст. Високих назад повертали у бараки, тих же, хто мав менший зріст, відправляли у цю нацистську подобу дитячого саду, піклуватися про них мали ув’язнені жінки.Фото bckolegium.соm.ua

  • 14. «Дядя Менгеле»

Багато наглядачів (серед котрих були лікарі) ненавиділи свою роботу, але їм не вистачало духу протистояти системі. Повною протилежністю їм був доктор на прізвисько «дядя Менгеле» – один із найбільш цинічних і жорстоких нацистів, що лишилися в історії. Він проводив медичні експерименти на полонених, намагаючись довести, нібито євреям властиві фізичні патології, що робить їх непотрібними в очах цивілізації. А коли йому спало на думку провести аналіз очної оболонки, він віддав наказ вбивати цілі сім’ї для того, щоб отримати матеріал для своїх диявольських досліджень. Намагаючись зрозуміти природу туберкульозу, Менгеле брав дітей як піддослідних, застосовував хімікати і спостерігав, як реагує шкіра, і яка концентрація викликає глухоту.

  • 15. Метод Менгеле

Менгеле можна було сміливо назвати сатанинським виплодком: він примудрявся втиратися в довіру до дітей, пригощав їх цукерками, а перш ніж робити смертельні ін’єкції, розповідав казки, переконуючи в тому, що нічого поганого не відбудеться.

  • 16. Доля близнюків

Особливий інтерес Менгеле виявляв до близнюків: лікар намагався зрозуміти, що такого незвичайного було в їхній генетиці. Якось він вирішив відтворити сіамських близнюків і зшив спини двох братів, котрим було не більш ніж чотири роки. Їхні батьки дали дітям морфін, вважаючи, що в такому разі смерть гуманніша за біль.

  • 17. Вони благали про пощаду

Єдиною сім’єю, що вижила внаслідок його досліджень, стали євреї карликового зросту. Божевільний інтерес Менгеле до генетики карликів сприяв особливій прихильності доктора і, як наслідок, його клопотанню за життя однієї єврейської сім’ї.

  • 18.Що робили з дітьми

На початку Голокосту нацисти вбивали новонароджених дітей – малюків топили у металевих бочках, як правило, на очах у їхніх матерів. Потім нацисти переглянули власну програму і вирішили, що рішення про вбивство слід приймати на основі аналізу дитячої зовнішності. Якщо дитина мала світле волосся і блакитні очі, що свідчило про приналежність до арійської раси, новонародженого забирали від матері і відправляли в Німеччину на виховання.

  • 19. «Світловолосий диявол»

Історія зберігає свідоцтва того, що деякі жахливі злочини в концтаборах здійснювали жінки-нацистки. Так, одну з них звали Ірма Грезе. Дівчина, котрій було трохи більш ніж двадцять років, знущалася над євреями з такою методичною винахідливістю, що їй далі прізвисько «Світловолосий диявол». Чимало тортур вона винаходила для власного задоволення, влаштовуючи відстріли, цькування собаками і відбираючи полонених, котрих слід було відправити в газові камери.

  • 20. Чадний газ

Спочатку нацисти використовували чадний газ, щоб отруїти своїх жертв у газових камерах. Таким чином можна було вбити до 200 людей за один раз, та це здалося нацистам замалою цифрою. Людська жорстокість пекельно винахідлива, і згодом винайшли новий спосіб убивання.

  • 21. «Циклон Б»

«Циклон Б» був особливим абсорбентом із синильною кислотою, отруйні капсули скидали в камеру через вентиляцію. За закупорених дверей це хімічне знаряддя вбивало дві тисячі людей, що перебували в одній камері. За іронією долі, винахідник смертельних гранул «Циклон Б» Фріц Габер був євреєм, і після приходу Гітлера до влади виїхав із Німеччини у Швейцарію. Хоча йому вдалося врятуватися, але багато з його родичів задихнулися в камерах.Фото altai-eparhiа.ru

  • 22. Плата за вбивство

За інформацією, здобутою американськими й канадськими журналістами, Гітлер платив 50 марок кожному лікарю, який робив ін’єкцію смерті єврею. Зафіксовано, що у погоні за грішми 1942 року нацистські доктори вбили 2,2 мільйона євреїв.

  • 23. Програма «Т-4»

Зберігся німецький плакат, що виправдовував убивства хворих євреїв: «Цей хворий за час життя обходиться народу в 60 000 рейхсмарок. Громадянин – це і твої гроші!» Акція Тіргартенштрассе 4 (скорочено Т-4) – за цією адресою містився штаб, в якому давали дозвіл на евтаназію. «Смерть із жалості» – це програма вбивства людей, котрі страждали на фізичні і психічні захворювання, інвалідів, а також тих, хто хворів понад п’ять років. Пізніше відповідно до цієї програми належало вбивати не тільки хворих, але й дітей молодше трьох років.

  • 24. «Повязка ганьби»

Нацисти вимагали, щоб євреї пришивали до одягу латку із зображенням жовтої зірки, яка нагадувала зірку Давида. До цього заходу вдалися, щоб спростити орієнтацію на окупованих територіях. Зображення знаку варіювалося в залежності від побажань нацистів. Так, в Амстердамі гітлерівці стежили за людьми з розпізнавальним знаком «J» (Jude—англійською«єврей»). У Варшавському концтаборі засуджені носили білі пов’язки на рукавах із синьою шестикутною зіркою, а у Мінському гетто полонених штампували латками на грудях і на спині. За словами самого Гітлера, ці розпізнавальні знаки слід було називати Schandband (у перекладі з німецької – пов’язка ганьби»).

  • 25. Бабин Яр

Вважають, що найбільшу кількість євреїв було вбито у вересні 1941 року в Києві у місцевості під назвою Бабин Яр. Там за два дні нацисти розстріляли 33 771 людину. При цьому невідомо, скільки було вбито дітей, що не досягли віку трьох років.

  • 26. Фрейд

Серед відомих особистостей, чиїх сімей торкнувся Голокост, був психоаналітик Зигмунд Фрейд. За рік до його смерті нацисти прийшли в Австрію, уряд здійснив кілька обшуків у його домі, а дочку Фрейда неодноразово викликали на допити. В обмін на волю для всієї сім’ї від Фрейда вимагали підписати документ, який свідчив, що нацисти не заподіяли психоаналітикові шкоди. Кажуть, у відповідь Фрейд зіронізував: «Чи маю я порекомендувати гестапо кожному?» Імовірно, нацисти тонку іронію не зрозуміли, і врешті-решт Фрейду дозволили виїхати за межі Австрії. Утім, його чотири сестри, котрі залишилися в країні, загинули під катуваннями гестапо, а багато праць самого Фрейда, котрий був євреєм, нацисти спалили на вогнищі.

Головне фото independent.co.ua

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Баджо: морський народ Південно-Східної Азії
Нечисленні народи завжди цікавили вчених і художників, котрі шукали в їхньому способі життя натхнення для своєї творчості. Один із найпопулярніших етносів сьогодні - баджо, кочовий народ мореплавців, котрих формально можна співвіднести з Малайзією.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
А ви знали...?
Перша у цьому році підбірка новин та цікавинок охопить інформацію з різних частин світу і, що головне, її буде вдвічі більше ніж зазвичай!
Визначені лауреати 25-ї ювілейної загальнонаціональної програми «Людина року – 2020»
Загальнонаціональна програма «Людина року» святкує свій 25-річний ювілей! Вже чверть століття проект зводить на зірковий п’єдестал справжніх лідерів незалежної України, які своїм професіоналізмом і яскравим талантом сприяють її прогресу, демонструють всьому світу безмежні можливості українського народу.
Петра. Скарби набатеїв
Безцінний дар земель Сходу, казкове місто, висічене з червоної плоті, столиця працьовитого арабського племені набатеїв, котрі прийшли до Йорданії понад дві тисячі років тому... У Петри багато порівнянь, та жодне з них не здатне передати красу і велич цього загадкового міста. Довгі роки воно було легендою, містом-примарою, що жило в оповідях про стародавній народ і його дивовижні скарби.
Сила – у миротворчості: День Організації Об'єднаних Націй
Організацію Об'єднаних Націй було створено задля припинення насильства у світі, захисту прав людини і викорінення злиднів. 24 жовтня 1945 року держави-засновники ратифікували договір про створення всесвітнього органу, який отримав назву ООН.
ВІДЕО: Величний спадок Узбекистану
OUTLOOK пощастило побувати в гостинній країні Узбекистан і сьогодні ми розповімо про унікальне місце - Мавзолей видатного полководця і політичного діяча Амір Темура.
Фортеця Масада: остання битва
«Моя хата скраю, першим народ від ворога захищаю» – це українське прислів'я цілком можна вплести в історію ізраїльського народу, тільки замість «хати» використати слово «фортеця». Коли римляни напали на Єрусалим, жителі стояли пліч-о-пліч доти, доки ворожі легіони не відтіснили їх до останньої твердині.
День вишиванки 2020! Дипломати іноземних посольств підтримують святкування
Котрий рік поспіль українці у всьому світі, одягнувши національне вбрання на роботу, для прогулянки містом або просто для фотографії, відзначають День вишиванки. Цьогоріч святкування припало на 21 травня і до нього долучились представники іноземних посольств, акредитованих в Україні.
Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців
У світі безліч варіантів професій, які може опанувати людина. Північна Америка дала поштовх стартапам та банківскому сектору, Азія - високим технологіям, Європа - медицині... А ким же працюють люди на найбільш сонячному континенті - давайте дізнаємось!
Гетто світу: Маре - Париж по-еврейські
Свіжі і хрумкі піти, намолені синагоги, кошерні ресторани і милі люди з пейсами і добрими очами – щоб побачити все це не конче летіти до Ізраїлю. Досить просто зазирнути у паризький квартал Маре, розповідь про який і продовжує нашу рубрику про національні гетто.
Закрыть
Outlook facebook page