RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Киргизька юрта: дім серед Небесних гір

Киргизька юрта: дім серед Небесних гір

Наскільки важлива для киргизів юрта, можна збагнути, придивившись до національного прапора: на червоному полотні поміщений в осяйний сонячний диск гордо красується круглий купол традиційного житла. Хоча звичне життя кочівників і перенеслось у традиційні будинки, юрта все ще займає важливе місце в їхньому побуті...

... укриваючи під своїм шатром відголоски історії і дбайливо оберігаючи давні традиції.

Історія давніх жителів величних гір Тянь-Шаню нерозривно пов’язана з кочовим минулим. Так, спекотні літні місяці вони проводили в зелених луках з розкішним килимом альпійських трав, а з настанням холодів спускалися в долини, ховаючись від буйних вітрів, що панували серед Небесних гір. Переїзди стали невід’ємною складовою життя кочівників, що й змусило їх придумати легке, компактне і водночас затишне житло.

Через багато років у звичному житті сучасних жителів Киргизстану дивовижна національна будівля не втратила свого значення. Сусідячи зі звичними житловими будинками, юрта слугує місцем відпочинку літнього дня, укриттям від нав’язливої спеки для всієї сім’ї, а також, віддаючи данину традиціям предків, прийнято відзначати національні свята, благословляти молодят на щасливе подружнє життя.Kyrgyz-Yurts-in-Karakol.jpgФото destinationkarakol.com

Віддавна для переносу юрти з місця на місце необхідна була сила кількох пар коней, а її нехитрим установленням займались практично завжди тільки жінки. У наш час киргизький пересувний дім часто використовується як місце проживання чабанів на соковитому гірському різнотрав’ї. будують його доволі швидко і так само швидко розбирають, що зробило звичну ще за часів стародавніх кочівників будівлю неймовірно комфортним варіантом житла на всі випадки життя. Верхній шар юрти настільки міцний, що здатен сховати невдаху-пастуха від льодяної холоднечі гірських хребтів чи пронизливих важких крапель нескінченного осіннього дощу. Житло кочового народу не тільки надійно захищає від негоди, але й дає змогу комфортно розташуватися у своїх стінах цілій сім’ї і навіть гостям.A-yurt-in-the-mountains-of-Kyrgyzstan.jpgФото odysseytraveller.com

Кожен етап створення юрти, починаючи зі встановлення каркасу і закінчуючи внутрішнім оформленням, має непорушні правила, адже дім під куполом для киргиза – свій маленький всесвіт. Житловий простір за звичаєм предків ділився на кілька зон: привілейоване місце, розташоване навпроти входу в юрту, здавна називалося «төр» і було призначене для старійшин, а також почесних гостей, ліву частину чи «ер жак» віддавали в користування молодим чоловікам, у правій частині «елчижак» мешкали жінки, туди ставили дитячу колиску. Решта території біля порогу відходила під господарське начиння і мала назву «улага». Не обійшлося в зонуванні приміщення і без домашнього вогнища у прямому значенні цього слова – по центру шатра корінні жителі облаштовували місце для вогню – так зване «коломто», де хазяйські жінки готували вечерю. У заможних киргизів за кухні і продовольчі склади правили окремі юрти, а ще одне шатро вони ставили з нагоди голосних святкувань чи ритуалів, які передбачали скупчення народу. Видаючи дочку заміж, батько не скупився на весільну юрту-ерге, котру вважали головною перлиною у скрині приданого нареченої. Jety_Oguz_Yurt_Camp_02.jpgФото wildfrontierstravel.com

Перш ніж встановити каркас і натягнути шатро, господар майбутнього житла звертався до одного з багатодітних старійшин роду, котрий мав провести традиційний обряд посвячення – підняття обода юрти – тим самим напучуючи до процвітання і здоров’я жителів у новому домі. По закінченню традиційної церемонії шанований старець отримував в дар білу сорочку і пасок, після чого на поріг ступала нога хазяйки. Її завдання полягало в «годуванні вогню» молоком і, таким чином, привертанні багатства в оселю.DuSnhHpVsAEr8L4.jpgФото twitter.com

Як «скелет» юрти завжди використовували дерев’яні каркаси, виготовлені переважно з верби або ялини. Підлогу для будинку робили з транспортованих решіток, скріплених міцними ременями зі шкіри рогатих тварин чи верблюда. Саме за кількістю таких решіток можна було прикинути розмір запланованої будівлі. Ремені для кріплення, що тримали всю конструкцію, зазвичай прикрашали витонченими орнаментами з національною символікою, що робило їх одним із найпомітніших елементів декору. Вхідні двері всього у півтора метра заввишки неодмінно прикрашали містичними візерунками, котрі за переказами оберігали членів сім’ї від злих духів і приваблювали в дім удачу. Серед малюнків найчастіше можна було зустріти баранячі роги, родове дерево і розетки з односторонніми витягнутими дугами. Купол юрти – це окреме мистецтво: до обода-түндүкү у формі колеса, що виконував роль димоходу, а за сумісництвом вікна на даху, прикріпляли жердини, що вели до решіток на підлозі. На завершальному етапі будівлю одягають у світлі накидки з повсті.

Кожен елемент юрти в давні часи був прив’язаний до свого символічного знаку. Так, квадратні решітки ототожнювали з рідною землею, жердини-опори – символ сходження духа, а димохід – не що інше, як Сонце. Вважалося, що він слугував виходом в інші світи, куди вирушали пізнавати сутність світобудови мудрі шамани. Священне вогнище в центрі дому, котре традиційно встановлювали перш ніж зводили саму юрту, символізувало вічний зв'язок майбутнього з теперішнім і минулим.IMG_3399.jpgФото shopmoment.com

Якщо говорити про киргизьку юрту як про конструкцію, то вона доволі схожа на такого типу будівлі інших неосідлих народів, а от інтер’єр і оздоблення – те, що видає характер господаря дому і національні риси. Переносні житла киргизів славляться своїм декором із вигадливими візерунками, що перегукуються із самою природою. Незважаючи на дивовижне різноманіття, елементи інтер’єру чітко відповідають традиційним канонам. У жіночій половині юрти обов’язково ставили ширму, що відділяла господарське приладдя. У лівій частині житла, призначеній для чоловіків, розташовувався інвентар для полювання, ремесла і кінська збруя. У центрі юрти облаштовували місце, де зберігали жіночий головний убір «елечек» праворуч і срібну жердину з різьбленням, на якій висіли багаті чоловічі хутряні кожухи – ліворуч.

Традиції, пов’язані з юртою, здавна існували не тільки в її тонких стінах, але й за порогом киргизького житла. Під’їжджати до дому кочівника вершник мав з тильного боку. Залишивши зброю і взуття біля порогу, він повинен був увійти і скуштувати страви – відмовлятися розділити хліб з господарем юрти вважалося рівноцінним образі. Розташувавшись зручно біля вогнища, всі мешканці і гості із завмиранням серця готувалися слухати розповіді бувалих стариків про бравих богатирів, уславлених у битвах, і прекрасний край, що оберігається великим гірським хребтом Тянь-Шань.

Головне фото exodustravels.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
За адреналіном у Киргизстан!
40 тисяч рік, запаморочливі вершини гір, озеро розміром з море, кілька кліматичних зон – недарма Киргизстан за оцінками експертів і відгуками гостей вважають одним із найбільш перспективних туристичних напрямків у світі. І саме чудові можливості насолоджуватися тут активним і часто навіть екстремальним відпочинком разом із доступними цінами роблять цю країну такою популярною.
Іссик-Куль: головне багатство Киргизстану
Гарний турист не тільки той, хто завжди легкий на підйом і готовий зірватися в поїздку будь-якої миті. Він вирізняється ще й умінням ретельно спланувати свій відпочинок на півроку вперед. Якщо ви належите до таких і вже зараз обмірковуєте, куди вирушити влітку – саме для вас наша розповідь про гігантське озеро Іссик-Куль і види відпочинку й дозвілля там.
На подіумі: Киргизстан
Традиційний одяг будь-якого народу може багато розповісти не тільки про ментальні особливості їхніх власників, історію і риси характеру, але й про спосіб життя, традиції... Сьогодні в об’єктиві нашої уваги – національні костюми жителів Киргизстану – гарні, колоритні і, що найголовніше, зручні. Що вона в собі поєднує, як її носять і чи є відмінності читайте далі!
Киргизькій Республіці - 28. Посол Жусупбек Шаріпов провів дипломатичний прийом у столиці України
20 листопада в готелі InterContinental Kyiv відбувся дипломатичний прийом з нагоди 28-ої річниці Незалежності Киргизької Республіки. Надзвичайний і Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні вітав запрошених з нагоди свята.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Свято весни. Посольства восьми країн відсвяткували у столиці України NOWRUZ 2019
19 березня 2019 року в Києві відбулося святкування Міжнародного дня NOWRUZ. Ініціаторами проведення офіційного святкування у Колонному залі Київської державної адміністрації стали вісім посольств іноземних держав, акредитованих в Україні, а саме: Азербайджанської Республіки, Ісламської Республіки Афганістан, Ісламської Республіки Іран, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Таджикистан, Турецької Республіки та Республіки Узбекистан.
"Витягти" з країн по максимуму. Кращі місця для риболовлі
Сьогодні мільйони, якщо не мільярди чоловіків, а часом і жінок по всій планеті відзначають Всесвітній день рибальства. З цієї нагоди ми пропонуємо вашій увазі список місць, де у вас точно клюне. Бразилія, В'єтнам, Киргизстан, Фінляндія - в цих країнах є чим здивувати кожного професійного рибалки чи рибалки-початківця. Тому, тягни, поки клює!
Посол Киргизстану в Україні провів прийом на честь завершення дипломатичної місії
У понеділок, 11 січня, посол Киргизстану в Україні Улукбек Чіналіев провів прийом з нагоди завершення своєї дипломатичної місії як посла Киргизької республіки в Україні.
Закрыть
Outlook facebook page