RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Таксі по-нью-йоркському

Таксі по-нью-йоркському

Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.

Віковий бізнес

Якщо говорити глобально про таксі у Нью-Йорку, то це типова американська історія про те, як хаотична і не вельми витончена справа з роками перетворилася не тільки на прибуткову, але й досить престижну. Перші машини з водіями, які пропонували свої послуги з перевезення пасажира з пункту А до пункту Б з'явилися в місті на початку XX століття. У ті часи ніхто й не думав фарбувати авто в один колір – вулиці та дороги рясніли всіма барвами веселки, а перевозити людей міг кожен охочий. Серед водіїв було повно кримінальних персонажів, що грабують пасажирів і використовують «роботу» як прикриття. Компаній і сервісів з надання послуг було безліч, і ось 1907 року господар однієї з них Якоб Хьортц вичитав у якомусь модному журналі, що жовтий є найпомітнішим кольором для людського сприйняття. Щоби підняти прибуток, він не тільки перефарбував свої машини, але й перейменував контору, назвавши її Yellow Cab Company.

Чи то річ у кольорі, а чи зірки так зійшлися, але Хьортц справді розбагатів, а його приклад стали наслідувати й інші ділки і таксисти, тому вже в 1930-х-1940-х автівки іншого кольору здавалися білими воронами. Міська влада звернула на це увагу і 1967 року видала указ: усі перевізники, котрі працюють у центрі, зобов'язані перефарбувати свої машини в жовтий, адже Нью-Йорк має бути стильним, а дороги – впорядкованими. Так муніципалітет залізними клешнями взявся за, здавалося б, найбільш непідконтрольний бізнес, зробивши з нього зразковий.usa-new-york-verschneite-taxis.jpgФото urlaubstracker.de

Таксі на мільйон

«Жовтий» – це не тільки яскравість і порядок, а ще й ексклюзивне право перевозити людей і підбирати тих, хто «голосує», з бордюру на Мангеттені. Нині цей колір машини означає ліцензію, яка підкріплюється ще й спеціальним медальйоном на капоті або склі. На сьогодні міська влада видала перевізникам близько 13 тисяч медальйонів. Решта водіїв – або нелегали, з якими активно бореться поліція, або сервіси, яким дозволено приїздити лише за викликом чи підбирати людей тільки на околицях.

Читайте також: Оце так сервіс! Японське таксі

Щоб увійти в число обраних і стати господарем медальйона, який можна не тільки використовувати самому, але й здавати в оренду чи перепродувати, в наші дні треба викласти близько мільйона доларів. Цю інвестицію у США розглядають нарівні з вкладанням грошей у цінні папери, адже ліцензії дорожчають з кожним днем – місто їх більше не видає, оскільки таксі вистачає, а отже, справа вигідна. Примітним є той факт, що якихось 30-40 років тому ці медальйони коштували всього 200-500 доларів, і люди, які вклали в них гроші з думками «на чорний день, коли що – піду таксувати», несподівано стали мільйонерами.sdgvswwgdv.jpgФото gallery.world

Саме тому 85% таксистів – наймані працівники, які мріють накопичити на власний медальйон. Але щоб і просто керувати, доведеться докласти чимало зусиль: водій мусить скласти два серйозних іспити – на знання міста та англійської мови. Дати хабара чи якось уникнути їх неможливо, адже і муніципалітет, і самі роботодавці (власники ліцензій), суворо перевіряють і контролюють своїх співробітників. Найкращі з них працюють десятиліттями, їх неабияк шанують.

У салоні

Хоч машини всі й однакового кольору, та марки – різні. Влада Нью-Йорка склала список рекомендованих автомобілів для роботи в таксі. Їх усього 16, серед яких найбільш поширені «Тойоти», «Ніссани» і «Форди», однак трапляються й «Лексуси» з «Мерседесами». Муніципалітет просить власників машин і медальйонів переходити на «зелені» види, пом'якшуючи оподаткування, однак поки екологічно чистих «шашок» мало, не більше 10% від загального числа.

Що ж до водіїв, то всього 5 % з них – американці. Переважна частина – приїжджі, серед яких найбільше пакистанців, мексиканців, індусів і китайців. Що цікаво, у 90-их було засилля колишніх громадян Радянського Союзу, однак поступово вони перейшли на керівні посади, і тепер серед самих водіїв їх мало. Тож на вулицях Великого Яблука нині таксують представники 175 країн світу.photo 2.JPGФото brandonremler.blogspot.com

Таксі у Нью-Йорку – це не розкіш, а радше навпаки – чи не найдемократичніший вид транспорту. Як показує статистика, майже всі поїздки досить короткі, а їхня вартість не перевищує 20-25 доларів. І якщо їхати втрьох або вчотирьох, то виходить приблизно, як і на метро. Це означає, що користуватися таксі дешевше, ніж утримувати власне авто – в місті дуже дорогі парковки, жителів стимулюють користуватися громадським транспортом.

У середньому за 8-годинну зміну машина заробляє 400-600 доларів, плюс високі чайові для водія, адже не залишити понад 20-25% від суми означає виставити себе скнарою. З огляду на те, що найчастіше авто експлуатують цілодобово, власники медальйонів заробляють на цьому бізнесі чималі гроші і щедро платять своєму персоналові. При цьому і клієнти задоволені – їх ніхто не обдурює, всі тарифи фіксовані, співвідношення «кілометри-сума» відображається на екрані в салоні в режимі реального часу, тому заломити ціну водії просто не можуть. Розплатитися, до речі, можна і готівкою, і карткою – всі таксі обладнано банкоматами.

Читайте також: Таксі по-венеційському: гондоли

Останніми роками в Нью-Йорку почали з'являтися альтернативні сервіси на кшталт «Uber» чи «Боро-таксі», які мають право забирати людей з вулиці лише на околицях. Утім, хай би скільки їх з'явилося, символом цього міста назавжди залишаться жовті автівки, які зустрічають вас в аеропорту і не пропадають з поля зору ані на мить. Вони – невід'ємна частина неймовірно хаотичного, але, на думку багатьох, і найпрекраснішого мегаполісу на Землі.293-new-york-snowed-under.jpgФото elevtrtrax.com

Цікаві факти:

Для боротьби з «лівими» медальйонами поліція фарбує власні машини в жовтий колір, чіпляє «шашки» і непомітно кружляє містом у пошуках нелегалів.

Кожне нью-йоркське таксі обладнано спеціальною кнопкою, натиснувши на яку, загоряються спеціальні лампочки, даючи зрозуміти, що у водія нештатна ситуація і йому потрібна допомога. Так само для безпеки між передніми і задніми сидіннями встановлено куленепробивне скло.

Буває, таксист, везучи пасажирів, курить. Американці знають, що робити цього не можна, тому, якщо водій димить, можна доїхати до свого місця призначення і не заплатити.

Усього в місті близько 50 тисяч таксистів, приблизно по три на один медальйон.

За рік жовті таксі перевозять щонайменше 250 мільйонів пасажирів.

Головне фото theholidayninja.com

Вам это будет интересно:
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Закрыть
Outlook facebook page