RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Бельгія

Що вони їдять: Бельгія

Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!

Не вірте снобам – запечена картопля з цикорним салатом вітлуфом під соусом бешамель, обгорнута ніжним беконом, чудова сама по собі і не заслуговує лише скромної ролі гарніру. А мідії в білому вині подають з картоплею фрі, щоб ви не соромилися прибрати з тарілки залишки підливи, вмочуючи хрусткі смужки в соус – ніхто на вас косо не дивитиметься.LisovskayaNatalia-shutterstock1600-dcd705476a9c.jpgФото lonelyplanet.com

Хоч висока кухня Бельгії і справді багато чим завдячує прекрасній Франції, все ж не варто розглядати бельгійську кухню як урізану версію французької. Бельгійські кухарі активно просувають національні кулінарні традиції, які сягають корінням у середньовіччя. Бельгійську кухню вирізняють яскраві контрастні поєднання солодкого з гірким, кислим та солоним, властиві старовинним стравам. М'ясо можуть одночасно заправити медом, джемом та гірчицею, а вугор під зеленим соусом paling in't groen справляє враження навіть на бувалих гурманів – весняну свіжість шпинату ефектно відтіняють грайливі нотки щавлю, петрушки, купиру лісового, шавлії, м'яти, водяного кресу і чебрецю.

Почаклувавши над прянощами, травами і спеціями з бабусиної скриньки, бельгійські кухарі перетворюють найпростішу страву на маленький шедевр, як-от, скажімо, стумп – звичайне картопляне пюре на вершках, присмачене тертою морквою і цибулею-пореєм.6967842b897745e7a766e23004400569.jpgФото tasteatlas.com

Відтоді як у XVII столітті селяни з долини Меюсе призвичаїлися смажити картоплю замість риби, картопля фрі заполонила всю планету, але тільки на батьківщині її вміють готувати з розумом, не завдаючи шкоди здоров'ю. Бельгія – одна з небагатьох країн світу, де можна спокійнісінько купувати наїдки з вуличних яток, не боячись дістати напад гастриту: за якістю фаст-фуду стежать так само суворо, як і за продуктами преміального сегмента.

Щодня перекушуючи бігцем, у вихідні бельгійці відводять душу в улюбленому ресторані або затишному кафе. Повноцінний обід для співвітчизників Пуаро означає трикратну зміну страв, інакше і за стіл не варто сідати.

Трапеза починається з аперитиву і легкої закуски, у складі якої обов'язково мають бути креветки місцевого улову. Бельгійським кулінарам відомі тисяча та один рецепт салатів з морепродуктами, одначе класикою жанру є помідори, фаршировані тертим сиром і м'ясом креветок. Також популярні північноморські мідії, яких їдять смаженими («ле муль фріт») і сирими («ле муль парке»).le-petit-belge.jpgФото creneau.com

На перше зазвичай замовляють грибний крем-суп чи традиційну юшку «ватерзой» на курячому бульйоні, а якщо волієте добряче гульнути – рибний суп з устрицями на відварі селери. На друге кухарі запропонують найситніші страви: вирізку з чорносливом, сирний пиріг «ла тарт аль-джот», курча «фламіш», тушковане з виноградом, яловиче філе під соусом «американо», білі сосиски «буден блан» з молоком, спаржу у вершковому маслі зі збитими білками і зеленню петрушки, різноманітні стейки і форель по-арденському, начинену баликом і шпиком. На гарнір до м'яса додають фріти – невеликі скибочки підсмаженої картоплі з апетитною золотистою скоринкою.gentse-waterzooi.jpg
Фото leeksandhighheels.com

До слова, однією з принципових відмінностей між бельгійською і французькою кухнею є заміна червоного вина пивом у приправах до м'ясних делікатесів. Європейські гурмани спеціально приїздять до Бельгії на дегустацію тушкованого кролика в пиві та фламандського рагу з яловичини під пивним соусом. У Фландрії в пінному напої обсмажують навіть добірні буженину і карбонад.Фото pinterest.com

Та й саме по собі бельгійське пиво заслуговує на захоплення. Віддавши належне всесвітньо відомим маркам Leffe, Maes, Stella Artois, Jupiler, Chimay, Orval, Westmale і Hoegaarden, також варто скуштувати місцеві фруктові мікси. Для початку можна пригубити пшеничне пиво з винним духом Lambic або Gueuse. Якщо добре піде, перейдіть до пива з моченою вишнею Kreik або з малиновим соком Framboise, а на коня перехиліть келих солодкого пива Faro з карамеллю і цукром.

Наостанок махніть рукою на божевільних свідків секти ЗСЖ і замовте десерт! Привітні господарі неабияк образяться, якщо ви проігноруєте фірмовий пиріг з цукатів із заварним кремом, знамениті льєжські вафлі в рум'яній карамельній глазурі та пряне пісочне печиво «спекулос», яким, якщо вірити казці, любить ласувати Санта-Клаус. У Брюгге обожнюють бісквіт і мигдальні пряники, в Мальмеді – вершкові меренги і безе, в Генті – мініатюрні кекси «гентсе мокко».belgian-classic-brussels-waffles.jpgФото leeksandhighheels.com

А справжній шоколад, виготовлений за всіма правилами, певно, залишився тільки в Бельгії, де вміст какао-порошку регламентується законодавством. У Європі вважається гарним тоном дарувати рідним і близьким бельгійські шоколадні цукерки ручної роботи марок «Нойхаус», «Ґодіва» і «Леонідас».

Важко бути відданими овочам і кашам, ковзаючи поглядом по меню в бельгійському ресторані, яке так і кличе замовити апетитні наїдки. Тож забудьте про дієти і частіше згадуйте пораду Оскара Вайльда: «Найкращий спосіб здолати спокусу – піддатися їй!»belgian-chocolate.jpgФото shop.chocolissimozaabar.com

Головне фото food.be

Вам это будет интересно:
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», OUTLOOK не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Спа: Голосна слава тихого бельгійського містечка
Тут у різний час бували Віктор Гюго, Александр Дюма, Декарт, Петро І… і зараз кожен легко може стати в ряд із цими видатними особистостями, просто відвідавши затишне містечко Спа, котре з XVIII століття лишається найпопулярнішим у найвищих колах оздоровчим курортом Європи і родоначальником всіх спа-салонів світу.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Національний день Бельгії-2021!
21 липня у Києві відбувся дипломатичний прийом з нагоди 190-ї річниці з дня присяги Леопольда Сакскобургського на вірність новій бельгійській конституції і обрання його першим монархом. Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс радо вітав гостей на урочистому заході, серед яких були присутні...
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Бути квітам! Найкращі квіткові фестивалі світу!
Найкращий подарунок для мами – квіти. І справді, це неймовірно романтично і красиво, пасує кожному вікові і статусу. Особливо гарно, коли квітів багато. Дуже багато! А де можна побачити більше подібної краси, як не на фестивалі? Ми підібрали п’ять найбільш знаменитих і найбільш квіткових.
Бельгійське мереживо: Вальс тисячі ниток
Дивлячись на фламандські мережива, важко позбутися думки, що дивовижні квіти, спритно вплетені у вінок візерунка, народжені розсипом іскор, що зірвалися з чарівної палички. На зворотному боці краси лишаються труди і дні неприкаяних дівчат, викрадені у життя лабіринтом ажурних петель.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Ловля креветок в Оостдюнкерке: Так, я на коні!
Якщо в ранковий час прогулюватись пляжами місцини Оостдюнкерке, розташованій в одній із західних провінцій Бельгії, то можна побачити одразу декілька сонць. Одне, звісно, в небі, а інші – жовтими плямами, верхи на конях, що, тягнучи на собі здоровенні плетені кошики, повільно бродять мілиною Північного моря. Так тут виглядає полювання на креветок.
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати. Ми-то точно знаємо де шукати і з радістю поділимося з вами!
Що вони їдять: Нідерланди
Перше, що в Нідерландах обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, нідерландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Закрыть
Outlook facebook page