RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Сан-Марино is the capital of...

Сан-Марино is the capital of...

Автор: 04.11.2019 | Сан-Марино, is the capital of
Крихітна гірська держава Сан-Марино, оточена зусібіч Італією, відома не тільки завдяки своєму розміру, але й як популярне туристичне місце. Ми захоплюємося його пам’ятками і красотами не менш ніж мандрівники, але пропонуємо поглянути на однойменну столицю країни і як на місто для життя.

Всупереч популярній думці, Сан-Марино – це не місто-держава. Окрім столиці до складу країни входять ще 8 регіональних «замків» (castelli), більше того, саме місто Сан-Марино аж ніяк не найбільше, його населення становить 4 тисячі жителів, що у 2,5 рази менше, ніж у головному «мегаполісі» горян – Серравалле. Усього в Сан-Марино проживають близько 32 тисяч людей. Через горбисту, часто навіть неприступну місцевість цю державу не змогли підкорити ні римляни, ні варвари, ні Наполеон, котрого у свій час відверто послали куди подалі і запропонували захопити фортеці, ні фашисти з нацистами. Сан-маринці у всі часи вважались хоробрими воїнами, не готовими поступитися ворогові ані метром власної землі, тому на них ніхто не нападав від самого 15-го століття. Напевно, значною мірою завдяки патріотизму і відсутності руйнівних воєн і революцій їм вдалося побудувати хай і маленьку, але цілком успішну за економічними показниками державу, та ще й із найчистішим повітрям.5254117480_834838a82a_b.jpgФото flickr.com

Сьогодні рівень життя як загалом по країні, так і в столиці Сан-Марино набагато вищий, ніж навіть у промислово розвиненій Північній Італії, так що сюди багато хто їде за заробітком. Основні галузі, в котрих зайняте місцеве населення, – це банківська справа, туризм і сільське господарство. Варто тільки виїхати чи скоріше вийти на власних ногах за окраїни головного міста, як бачиш чудово засіяні поля, гігантські теплиці і прекрасні винні долини. Розміри дозволяють жити в столиці, політичному центрі, а працювати їздити на город. Утім, вже років двадцять, як у місті спостерігається тенденція, коли селяни переходять у туристичну сферу. Цьому сприяє серйозний інтерес до Сан-Марино: щороку його відвідують 3-4 мільйони мандрівників з усього світу. Тому сфера послуг розвивається тут не щоднини, а щогодини. Учорашні орачі і винороби перевчаються на гідів, водіїв і працівників готелів, а сама галузь приносить у бюджет країни близько 75% від усього прибутку.titan-mountain-cable-car-san-marino-italy-SANMARINO0817.jpgФото travelandleisure.com

Столиця справді має що показати приїжджим гостям. І середньовічні фортеці, й унікальні тематичні музеї, і чудові ресторани середземноморської кухні – все це завдяки м’якому клімату відкрито і вдень, і вночі, і взимку, і влітку. Найпопулярнішими серед іноземців об’єктами вважають Музей тортур, де навіть у найбільш холоднокровних людей волосся стане дибки, комплекс трьох веж і розкішна базиліка Сан-Марино, присвячена засновникові міста святому Марину, котрий, згідно з легендами був муляром. Найкращий час для відвідування – початок вересня, коли місто на 5 днів занурюється у святкування Дня Республіки і повертається в часи Середньовіччя. Здається, що цей фестиваль цілком серйозно підтримують всі жителі і гості, оскільки ні сучасного одягу, ні автомобілів, ні гаджетів у перехожих не побачити. Усі наряджаються в арбалетників, мулярів і лицарів, влаштовують турніри, ярмарки і танці. Побачивши таке вперше, можна й перелякатися, подумавши, що місто поринуло в транс.ef355c32679a816c989a2058a97f2a77.jpgФото pinterest.com

Окрім туризму значну частину доходу місцевій казні приносить така рідкісна галузь, як друк поштових марок, виготовлення конвертів та інших супутніх виробів. Маючи під боком постійного замовника на цю продукцію – 60-мільйонну Італію, сан-маринці дуже непогано заробляють на цій нехитрій справі. Мало того, більшість «чисто італійських сувенірів» і дрібничок теж роблять місцеві умільці. І все ж є одна сфера, де сан-маринцям не розібратися самим – це судочинство, і тут на допомогу приходять вже їхні старші брати-італійці. Справа в тому, що практично всі жителі столиці знають одне одного або напряму, або через когось, що дуже ускладнює ведення безпристрасного правосуддя. Саме тому 90% справ розглядають італійські судді.

Цікаві факти:

Ні у місті, ні взагалі в країні немає свого аеропорту, найближчий розташований в Італії, у місті Ріміні.

У Сан-Марино своє літочислення. За їхнім календарем зараз початок 18-го століття.

Уже ніхто не згадає, чому, але з початку 17-го століття Сан-Марино перебуває в стані війни зі Швецією. При цьому сьогодні у горян немає навіть власної армії.

Центр столиці разом з горою Монте-Тітано перебувають під охороною ЮНЕСКО.

Менші від Сан-Марино тільки Ватикан і Монако.

Головне фото letstoureurope.com

Вам это будет интересно:
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Каїр is the capital of…
Курорти формату All Inclusive, піраміди і мумії – ось, либонь, і все, що спадає на думку, коли говориш про Єгипет. А тим часом це одна з найдавніших держав світу, а його столиця Каїр - не просто найбільше місто Близького Сходу й Африки з населенням у 19 мільйонів людей, це мегаполіс, котрий об’єднує в собі стародавні історичні пам’ятки і скляні хмарочоси, сміттєві звалища і дорогі магазини, незліченні багатства і кричущу бідність.
Тбілісі is the capital of ...
Кожне місто у світі має власне впізнаване обличчя, котре закарбовується у пам’яті мандрівників. Обличчя Тбілісі з часом дорослішає і кращає, набуває благородних європейських рис, при цьому не втрачаючи колоритних чортиків в очах…
Бриджтаун is the capital of...
Помпезний міст, невеличкий місток чи проста дерев’яна кладочка завжди є символом чогось, що об’єднує. Ось і місто-міст Бриджтаун, столиця Барбадосу, яке отримало свою назву завдяки двом мостам, що пролягають через затоку Карлайл, об’єднує собою і в собі багато різноманітного, протилежного і, на перший погляд, непоєднуваного.
Ісламабад is the capital of…
Попри промовисту назву Ісламабад, мабуть, найбільш світське, космополітичне та вестернізоване місто мусульманського Пакистану, котре є ще й столицею цієї держави. І хоча Ісламабад важко зарахувати до щасливчиків, оскільки важливі стратегічні дороги завжди були в стороні, йому є чим вас здивувати. Чим і як він живе - далі в OUTLOOK.
Ашхабад is the capital of…
Розташований у південно-західній частині сучасного Туркменістану Ашгабат і його околиці – здавна дуже важлива для Середньої Азії торгова зона, котра остаточно оформилась у місто-фортецю наприкінці XIX століття. Назва теперішньої столиці має персидське походження і означає «місто кохання».
Анкара is the capital of…
У силу різних причин, а головне, завдяки своїй туристичної популярності та розмаху Стамбул сприймається більшістю туристів (ба навіть тими, хто побував у Туреччині) столицею цієї країни, хоча насправді головним містом є Анкара. Саме про неї, таку турецьку та інтернаціональну водночас, ми і розповідаємо сьогодні.
Ліма is the capital of...
Досвідчені мандрівники кажуть, що, коли багато їздити по світу, починаєш приблизно розуміти, як влаштовані мегаполіси. І якщо в Європі, Азії чи США досвіду і кмітливості для орієнтування цілком вистачає, то у південноамериканських містах про свої знання можна забути. Сьогодні ми розкажемо про одне з таких місць, Ліму – столицю Перу.
Бейрут is the capital of...
Бейрут – своєрідний острівець Європи в арабському світі. Ліванську столицю називають по-різному: за великий вибір модних бутіків і насичене нічне життя – Парижем Близького Сходу, за чудові можливості для бізнесу і надійність місцевих банків – Середземноморською Швейцарією, а за непоборний дух і безліч пережитих лих – Містом-феніксом.
Антананаріву is the capital of...
Острів Мадагаскар – батьківщина лемурів, головний постачальник ванілі, натхнення для мультиплікаторів і мекка для любителів яскравих вражень. З XVI століття приваблював французів та англійців, піратів і мандрівників. Багато подорожніх, котрі побували у всіх куточках світу, знаходили прихисток саме тут, на березі Індійського океану.
Канберра is the capital of...
Австралія підсвідомо залітає до наших вух разом із гучним інтро з мушлі сіднейської опери, і лише потім ми згадуємо, що столицею цієї країни є Канберра. Багато хто розглядає це місто як зупинку між Мельбурном і Сіднеєм, але Канберра вже не тільки виношує, але й перетворює у реальність план із завоювання сердець усіх австралійських туристів.
Оттава is the capital of...
Канада - не тільки дуже красива і мальовнича країна, а й ще і одна з найбільш розвинених в економічному плані держав планети. Оскільки багато тамтешніх міста на слуху, іноземці часто плутаються: яке ж місто все-таки столиця? Торонто? Ванкувер? Або, може, Монреаль? OUTLOOK знає не тільки відповідь на це питання, але і набагато більше, тому розповідає про те, чим живе Оттава, столиця Канади.
Закрыть
Outlook facebook page