RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Гетто світу. Асторія: нью-йоркська Еллада

Гетто світу. Асторія: нью-йоркська Еллада

Автор: 04.06.2020 | США, Греція, гетто світу
Сьогодні в рамках нашої рубрики, присвяченої національним анклавам, ми розкажемо про один із найбільш яскравих і смачних кварталів Нью-Йорка, про Асторію. Саме її прийнято називати «маленькою Грецією».

Асторія розташована на північному заході бороКвінс. За мальовничі вулиці, чудові ресторани і гарні місця для прогулянок самі жителі Великого Яблука люблять її не менше, ніж Манхеттен. Ще одна очевидна перевага цього району – у порівнянні з іншими частинами мегаполіса він достатньо тихий, а машин і хмарочосів тут в рази менше. Своєю поетичною назвою квартал завдячує американському промисловцю Джону Джейкобу Астору. Неймовірно багатий – 1840 троку його статок оцінювали приблизно в 20 мільйонів доларів, що з урахуванням інфляцій сьогодні дорівнювало б 100 мільярдам – він володів багатьма об’єктами в цих землях. Місцеві жителі запам’ятали його як діловитого господарника, але і як людину з дивацтвами: Астор міг зайти пообідати в найбільш простацький паб і влаштувати там бійку з роботягами чи, приміром, викинути у вогонь тисячу доларів, перебуваючи у поганому настрої. При цьому він часто віддавав злидарям все, що було на ньому, залишаючись буквально у спідній білизні. Слава про нього і його вчинки розійшлась по всій Америці, тому недивно, що район, де була зосереджена основна частина його підприємств і в чию інфраструктуру він чимало інвестував, почали називати спочатку неофіційно, а потім і офіційно на його честь.queens-plaza-new-york-626573596-58ea4f235f9b58ef7ebf4a4f.jpgФото tripsavvy.com

Асторія, як і весь Нью-Йорк, що тоді, що загалом і зараз, була місцем мігрантів, оскільки в жодній країні світу, крім США, приїжджі не почуваються настільки вільно і комфортно. До самого початку двадцятого століття у кварталі проживали «всі потроху»: і німці, й голландці, і чехи. Ніхто з них не претендував на лідерство, адже за кількістю людей їх було приблизно порівну. Усе змінилося після Другої світової, коли Асторію буквально заполонили греки, кіпріоти і вихідці з Балкан. Залізну завісу, прихід комуністів до влади й економічну кризу можна назвати головною причиною такого масового переселення жителів європейського півдня в далеку Америку. Дивовижно, але буквально за кілька десятиліть їм вдалося не лише звикнути до іншого клімату, нового способу життя і країни, але й внести свою лепту в образ нинішнього Нью-Йорка. Сьогодні вулиці Асторії з їхніми кав’ярнями, сімейними кафе і фруктовими ятками скоріше нагадують закутки Афін чи Салонік, ніж ділові квартали Сіті чи «одноповерхову Америку». Здається, що тут навіть погода інша і повітря тепліші у порівнянні з тими ж Манхеттеном чи Брукліном.DSC_0071.jpgФото eportfolios.macaulay.cuny.edu

Багато місцевих жителів старшого покоління, особливо з числа перших переселенців, хоч і щиро люблять США, але так і не вивчили англійську, вважаючи це пустою тратою часу: за межі району вони вибираються рідко, оскільки все необхідне для життя є тут, а в самому кварталі вони можуть порозумітися з кожним третім. Близько 35% населення Асторії – греки. Такої щільності немає ні в італійських, ні в ірландських кварталах, котрі традиційно вважаються в Нью-Йорку лідерами серед мігрантів. unnamed-16.jpgФото hellenicnews.com

Окрім специфічної атмосфери, чудової кухні і гарного настрою, «маленька Греція» цікава ще й тим, що тут є свої пам’ятки. Місцевий парк, звідки відкриваються чудові краєвиди на Манхеттен і незвичні ракурси на міст Трайборо – улюблене місце відпочинку і занять спортом просто неба серед тамтешніх жителів. Його перлина – відкритий літній басейн. Кіностудія «Асторія», куди водять екскурсії – легендарна для всієї країни «фабрика кіно», збудована ще в 1920-ті. Сьогодні вона спеціалізується на випуску телевізійних шоу, найбільш знамениті з яких – «Вулиця сезам» і «Степфордські дружини». Якщо говорити про культові споруди, то найважливіший релігійний об’єкт району – церква святого Джорджа, котрій вже понад 170 років. Також слід додати, що саме в Асторії жив один із найпопулярніших американських музикантів Вільям Стейнвей, і дотепер тут працює заснована ним фабрика-музей із виготовлення фортепіано, а одна з вулиць названа на його честь.Greek-American.jpgФото pappaspost.com

Любителям гастротуризму тут взагалі нудьгувати не доведеться: у гурманів очі розбігаються: на кожному кроці або зовсім дешеві, але неймовірно привабливі булочні, де можна придбати справжній грецький хліб з оливками, сир, вино і вирушити на пікнік, або недорогі таверни, в яких легко об’їстися так, що на жодну прогулянку потім не захочеться. Серед останніх особливо вирізняються Kefalos і Agnanti, де туристи, щойно скуштувавши щось, одразу переносяться в Середземномор’я. Німецький спадок сьогоднішньої Асторії – пивниця Beergarden, що відчинила свої двері ще далекого 1900 року. Рецептура напою і сам формат меню відтоді особливо не змінилися, тому сюди ходять сім’ями, і можна побачити епічні картини, коли і дід, і син, і онук, потягують пиво, оскільки його чудовий смак подобається всім поколінням.

Читайте також: Що вони їдять: Греція

Сьогодні за найскромнішими підрахунками у США живуть близько 2,5 мільйонів греків. Їхня діаспора вважається однією з найбільш шановних, оскільки вони, хоч і гарячі прибульці з півдня, ніколи не були замішані в конфліктах чи неповазі до своєї нової Батьківщини. Потомки Одіссея вносять свою лепту в розвиток Америки у всіх сферах, тому вони удостоєні такої великої честі, як проведення власних свят у Білому домі. Окрім них подібним привілеєм можуть похизуватися хіба що ірландці. Тому «грецьку столицю» Асторію так люблять всі. Греки почуваються тут як вдома, а самі американці, приїжджаючи сюди, відпочивають і розслабляються у приємній атмосфері. Можна сказати, що саме в цьому кварталі ці два народи знайшли одне одного.

Головне фото weheartastoria.com

Вам это будет интересно:
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Затримай дихання. Найнебезпечніші місця для дайвінгу
Після того, як легендарний француз Жак-Ів Кусто за своїми колегами винайшов і вдосконалив акваланг, підводне плавання міцно увійшло у список найбільш популярних,але, на жаль, небезпечних хобі. Outlook попереджує і розповідає про найбільш екстремальні для занурення місця.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Закрыть
Outlook facebook page