RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Ґранада: мавританський фрукт Іспанії

Ґранада: мавританський фрукт Іспанії

Розкритим гранатом із білими рядами будиночків і насиченими зернами різноманітних абатств, палаців і соборів осіла на пагорбах іспанської Андалусії Ґранада. Місто, в якому поєдналось ніби непоєднуване, що й перетворило його на одне з найпривабливіших місць не тільки в усій Іспанії, а й у Європі.

Ґранада (ісп. Granada) – найсоковитіший скарб Іспанії. Скільки всього встигло пережити це місто! У тутешніх легендах за можливість вважатись засновником прадавньої Ґранади борються біблійний Ной і вималюваний міфами Геркулес.

Ґранада зазнала одне зі своїх піднесень як цивілізація за часів іберійського племені турдетанів, ще будучи поселенням під назвою Іліберрі. А потім, уже під ім’ям Іліберіс, закохувало в себе у складі Римської імперії.

Справжню славу й найбільше піднесення ці землі отримали за господарювання тут маврів, ще в тризначних семисотих роках. З тих часів Ґранада успадкувала найвизначніші архітектурні пам’ятки, ще пізніше – готику і ренесанс, які збереглись уже після того, як потужний осередок маврів-мусульман почав перетворюватись на сучасну Іспанію.2000x2000-0-70-5d2d87bc4477fcb220b5f1416c374b06.jpgФото guidedtour-spain.com

Назва Ґранади так і лопається соковитими зернами червоного фрукта при вимовлянні. Скільки зерен у гранаті, стільки й легенд щодо виникнення як самого міста, так і його назви. З одного боку це місто дійсно схоже на якийсь розкритий гранат з купою споруд, будиночків і вулиць, що щільно туляться одне до одного. Жителі також розповідають, що поселення назвали на честь найкрасивішої дівчини, яку знайшли у гроті біля тутешньої річки Дарро. А от різні історичні папери свідчать про те, що назва Ґранади вибудувалась на рештках давньоєврейських слів «Гарнатха Аль Яхуд», що у перекладі означає «Висока гора».

Білими прожилками тягнуться вузенькі вулички, ледь-ледь розриваючи тісняву міста, але вони ніколи не розчарують знахідками, до яких вас приведуть.

В усій Іспанії важко знайти місце, яке б могло перевершити Палац Альгамбра – найвизначнішу пам’ятку мавританської архітектури й ісламського мистецтва. «Червоний замок», а саме так дослівно перекладається з арабської L`Alhambra, звели ще в XIII-XIV століттях, відводячи йому роль резиденції Ґранадського емірату. Більш ніж на десяти облагороджених гектарах землі дерево, камінь і кераміка утворили запаморочливі орнаменти. Чого лише вартий Левовий двір палацу – в колі витончених, різьблених аркадних галерей розташувався фонтан, котрий тисячоліттями сумлінно підтримують дванадцятеро мармурових левів. Alhambra-of-Granada-Spain-1200x853.jpgФото matadornetwork.com

У поєднанні із садовими ансамблями Альгамбра створює враження, що маври будували тут шматочок «раю на Землі». Як і весь район Альбайсін, що приліг біля його підніжжя і колись вважався центральним у місті. Маври тут гарно налаштували собі побут і на століття залишили свої випрані до білизни будиночки, що тісненько застелили всі пагорби.

Альбайсін перетікає в циганський район Сакромонте, який сповнює ряди білих будівель стукотом підборів, хлопками долонь і цоканням кастаньєт – саме тут народжувалося фламенко.85f4223e5ff54b21f55ac88063dfbe00.jpgФото pinterest.com

Поговорюють, що саме з цих місць виходили найчарівніші андалусійки. Секрет Сакромонте – це його печери. Саме там ще з 15-го століття селились іспанські роми – гітанос. Власне, їх і сьогодні можна там відшукати, тільки тепер такі печерні житла мало чим відрізняються від звичайних – побут облаштовано згідно з усіма правилами сучасної цивілізації. В атмосфері мовчання і захоплення публіки в тутешніх печерах влаштовують вечори того самого фламенко.

Спокійно спостерігаючи за голосним життям циганського району, височіє на горі Вальпараісо Абатство Сакромонте, або Бенедиктинський монастир. Роками сонце купало й прало його у своєму промінні, залишивши Абатству зблідлі, вигорілі стіни й димчасті згадки про те, що колись саме тут загинув покровитель Ґранади – Святий Сесіліо.Місцеві дерева й зелені рослинні паркани римують сьогоднішні кроки перехожих із тими, що відбивались тут декілька століть тому.

Ця поезія стає більш чіткою і милозвучною, якщо прямувати до південного сходу міста. Саме в цій частині Ґранади жив один з найвизначніших іспанських поетів ХХ століття – Федеріко Ґарсія Лорка. «Хто не бачив Ґранади, той нічого не бачив», – закохано казав колись письменник про місто, в якому провів більшу частину свого життя. Напевно, сьогодні можна сказати: «Хто не побував у музеї Федеріко Ґарсія Лорки, той не побував у Ґранаді». Адже як можна відчути місто, не завітавши в гості до його найбільшого шанувальника!

Будинок-музей зберігає велику кількість речей, завдяки яким Лорка перетворював буденність середовища на суцільну поезію і мелодику.Фото pinterest.com

Можна собі уявити, якими довершеними були Сади Семіраміди із Семи чудес світу, коли потрапляєш у парки давніх правителів і бачиш усю їхню досконалість. Хенераліфе саме такий. Від центральної частини цього садово-паркового комплексу – Двору Патіо-де-ла-Асекіа – тягнеться Королівський фонтан, ловлячи своїми таємничими водами зацікавлені відображення допитливих. Усю територію парку охороняє гідний конвой із зелених рослин – геометричних кущів і відточених дерев з квітковими і фруктовими погонами, а невеликі фонтани омивають тіла тисячолітнього каменю. Хенераліфе за відповідних температурних умов консервує у прохолоді свій статус колишньої резиденції арабських правителів.Generalife-1024x683.jpgФото thecrazytourist.com

Гастрономічна Ґранада варта не меншої уваги, ніж її архітектурні пам’ятки. Різноманітні бари, кафе та ресторани приваблюють до себе, чимало з них мають витримку у сто років.

Заходячи в головний Кафедральний собор Ґранади бачиш, як земля поєднується з небом. Височенні білі колони і склепіння тягнуться кудись вгору, ніби намагаються пробити перепону між світом земних і святих. Стіни храму вкриті позолотою і розписами. Кафедральний собор будували практично 200 років, з 1523 по 1703, тому його архітектура увібрала риси всіх епох – від готики і рококо до класицизму і епохи Відродження.

Варто хоча б скуштувати вина із сиром чи шинкою у найстарішому ресторані Taberna Casa Enrique (Таверна Каса Енріке), на стінах котрого – фотолітопис життя закладу, яке почалося далекого 1870 року. Чи завітати у трошки молодше кафе 1907 року Gran Café Bib Rambla (Гранд Кафе Біб Рамбла), щоб оцінити традиційні страви Андалусії. Або ж відчути атмосферу Restaurante Sevilla (Ресторан Севілья), у якому тамували голод такі завсідники, як Сальвадор Далі та Марлон Брандо.Фото spaniagid.ru

І навіть якщо ви не надумаєте завітати до якогось закладу, вас все одно звабить своїми ароматами місцева вулична їжа. Не опам’ятаєтесь, як у ваших руках опиниться теплий конвертик зі смаженими каштанами, чи з маленькими бараболями в мундирах, помазаних сиром і маслом, або ж не втримаєтесь спробувати їстівний грушоподібний кактус, запиваючи все з’їдене напоєм granizado (гранізадо) зі смаком цитрусових чи кави. Відвідати Ґранаду варто, щоб зрозуміти, який він на смак – цей іспансько-мавританський фрукт.

Головне фото veebrant.com

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Історія однієї вулиці: Рамбла
Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу
Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.
Саламанка: жабка для мандрівника
Іспанія щедра на міста, які вражають своєю архітектурою. Однак є серед них особливі: ті, в яких пам'ятники давнини і повсякдення сучасників нерозривно взаємопов'язані, тож місто немов живе у двох світах. Сьогодні OUTLOOK пропонує вам насолодитися одним з них – Саламанкою – містом, де жабка приносить удачу не тільки мандрівникам.
Фламенко: Коли плаче гітара та стукотять підбори
Те, що більшість людей знає про фламенко – зовсім не любов і не пестощі, це далеко не розвага і не розгул веселощів. Вогненно-експресивне фламенко – відображення страждань і болю людини всередині цілого народу, вічно гнаного і позбавленого даху над головою. А сам танець, який став всесвітнім символом Іспанії – не тільки її національне надбання...
Монсеррат: у гості до янголів
Якщо зазирнути в записники мандрівників, котрі готуються вирушити до Іспанії, то після популярної Барселони другою позицією в списку неодмінно буде Монсеррат. Монастирська гора є обов’язковою для візиту і у місцевих мешканців, вони вважають за потрібне бодай раз на рік відвідати релігійне серце Каталонії.
З екрану в реальність і назад: місця, де знімали відомі фільми
Скільки буває видів туризму? Гастро, екотуризм, шопінгтури - різновидів, напевно, стільки, скільки і самих мандрівників - кожному подавай своє. Сьогодні ж ми розповідаємо про людей, які відвідують місця, що стали локацією для зйомок відомих фільмів. Згідно з різними опитуваннями, близько 40% опитаних хоча б раз думали відвідати місця, де створювалися відомі фільми.
Відпустка в радість, або де відпочити в тиші і спокої?
Літо вже зовсім скоро, а це значить, що час планувати відпустку, пакувати валізи і складати список місць must visit. Ми розуміємо, що в шумному місті важко знайти місце, де б панувала повна тиша. А людина так влаштована, що іноді спокій їй просто необхідний.
Бути квітам! Найкращі квіткові фестивалі світу!
Найкращий подарунок для мами – квіти. І справді, це неймовірно романтично і красиво, пасує кожному вікові і статусу. Особливо гарно, коли квітів багато. Дуже багато! А де можна побачити більше подібної краси, як не на фестивалі? Ми підібрали п’ять найбільш знаменитих і найбільш квіткових.
На подіумі: Іспанія
Іспанський одяг - це не тільки якісний і недорогий сучасний мас-маркет. Речі з цієї країни з величезною популярністю розходяться по світу вже кілька століть. І це логічно, адже починалося все з тамтешнього національного костюма, котрий надзвичайною красою і витонченістю вразив усю Європу і продовжує вражати й сьогодні.
Іспанія: сухим з вина не вийдеш...
Дві войовничо налаштовані «армії» одягнені в традиційну форму – білі футболки грізно поглядають одне на одного, тримаючи зброю напоготові... Битва починається, і білизну наряду розбавляють бордові патьоки – на щастя, не крові, а гарного іспанського вина! Сьогодні в одній із провінцій Іспанії проводиться щорічна «Велика винна баталія».
Баски: між Францією та Іспанією
Буваючи в Іспанії, мабуть, кожен турист бодай раз чув про бажання жителів успішної Барселони і сусідніх із нею міст проголосити незалежність. Ця тема час від часу спливає і у міжнародних новинах, перетягуючи на себе загальну увагу і затьмарюючи собою історію басків – ще одного особливого народу на Піренеях.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Пальма-де-Майорка: столиця райських островів
Наше сьогоднішнє місто – столиця цілих чотирьох островів: Майорки, Менорки, Ібіци і Форментери. Разом вони утворюють Балеарський архіпелаг, котрий є автономним співтовариством і провінцією Іспанії. Пальма-де-Майорка – це серце Балеарських островів, котре б’ється абсолютно в різних ритмах...
Менорний настрій
Жителі цього острова до божевілля відбілюють свої будинки, з любов’ю ставляться до кожної рослини і можуть годинами спостерігати за перелітними птахами. Смарагдові долини тут змінюють пустельні пейзажі, а прямовисні скелі межують з лазуровими і рубіновими пляжами. Менорка – як найдорожчий камінь в намисті Балеарських островів.
Незвичайна терапія: дельфіни знімають стрес
Як позбутися стресу й отримати море задоволення? Дельфінотерапія – дієвий засіб проти емоційного болю. Прогулянка разом з цими мешканцями морів здатна принести безмежну кількість емоцій і навіть розширити межі розуму… Принаймні так твердять прибічники цього напрямку. Отже, в які країни найкраще вирушити, щоб лікуватися за методом дельфінотерапії?
Закрыть
Outlook facebook page