RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Якщо у тебе 10 доларів і ти у Вільнюсі

Якщо у тебе 10 доларів і ти у Вільнюсі

Автор: 21.03.2021 | Литва, 10 доларів
Сьогодні ми знову будемо витрачати заповітну хрустку зелену папірчину, на котрій зображений видатний американський фінансист Александер Гамільтон. На що нам її вистачить у затишному литовському Вільнюсі – далі в OUTLOOK. У наші дні Вільнюс, як і вся Литва, перебуває в стані поступового, але впевненого економічного зростання...

Незважаючи на численні проблеми і наслідки глобальної кризи, найбільша країна Прибалтики з оптимізмом дивиться у майбутнє. Середня заробітна плата тут впевнено наближається до позначки 600 євро у місяць. Цих грошей цілком вистачає на гідне життя не лише у маленьких містах, а й у самому центрі Вільнюса, котрий якраз значною мірою через свої помірні ціни має популярність у туристів.Фото vilniuscup.bridgeclub.lt

Що ж, почнемо витрачати. Припустимо, ми прилетіли у міжнародний аеропорт і хочемо дістатися до центру. Наших десяти доларів вистачить на 9,5 поїздок у тамтешніх тролейбусах і автобусах. Серед них можна зустріти як відреставровані моделі, які нагадують про радянське минуле, так і сучасні екземпляри. На вартість проїзду це не впливає, так що можна їхати будь-яким. Любителі комфорту цілком можуть дозволити собі і таксі – на наші гроші можна проїхати кілометрів 6-8, що досить пристойно для крихітного Вільнюса. Літр бензину, до речі, коштує приблизно півтора долара.Фото nice-places.com

Отже, ось ми і в центрі, привіт, башто Гедимінаса, здрастуй, шикарний Університете! Центр литовської столиці, такий ляльковий і красивий, що очі розбігаються. Хочеться ходити вуличками, пити каву чи глінтвейн на площах, бродити студентським містечком і насолоджуватися неквапливим прибалтійським життям. Щоб очі не розбігалися, добре було б піднятися на найвищу точку і розглянути весь старовинний Вільно одним махом. Для цього найкраще підійде 160-метрова телевежа, збудована 1981 року – і дотепер найвища будівля країни. Нашої десятки вистачить, щоб піднятися туди одній людині і навіть випити там чашечку капучино чи келих вина, споглядаючи шикарні панорами Старого міста.

Читайте також: Ужупіс – Монмартр по-литовськи

Спустившись на землю, можна вже й перекусити. 10 доларів – це цілком пристойні гроші за мірками литовських супермаркетів. Зазирнемо в найпопулярніші мережі «Максима» й «Ікі», де приблизно однакові ціни. Отже, наша десятка – це півтора кілограма м’яса, три знаменитих тортики «Шакотіс», 10 літрів молока, 60 яєць, і кілограм сиру. Як бачимо, справді можна розгулятися. З-поміж інших популярних позицій на ці ж гроші можна також взяти пару стейків свіжого лосося, 12-15 батонів білого хліба, 3-4 банки шпрот (куди без них у Прибалтиці?), 2 курки і невелику пляшечку місцевого міцного алкоголю. Якщо ж ви як турист маєте у своєму житлі кухню і хочете зекономити, то на 10 доларів можна без проблем харчуватися у Вільнюсі удвох цілий день.Vilnius_skaidre2.jpgФото cityofmercy.lt

Що стосується кафе і ресторанів, то тамтешні ціни теж радують. Навіть у стильних нових закладах з рівнем «вище середнього» купюра з Гамільтоном не залишить вас голодним. У найпопулярнішому барі в центрі, у «Marsas», на ці гроші можна випити 2-3 келихи чудового пива і навіть замовити легку закуску, ми рекомендуємо домашні чіпси за 2,5 долари, від них реально не відірватися, і порція величезна. У стильному ресторані «Kitchen» спокійно вийде пообідати самому, обравши суп із морепродуктів на перше, різотто з овочами гриль на друге. Скоріш за все, лишиться навіть на десерт. Ще одне популярне нове місце з найсмачнішими фалафелями та іншою східною їжею – «Zatar» – теж тішить розцінками: на 10 доларів тут навіть вийде легко перекусити удвох. До речі, зовсім неподалік ще одне культове місце – бар «Буковськи», де нашого бюджету вистачить на два чудових «довгих» коктейлі.

Культурне життя литовської столиці починається з відвідин тематичних музеїв та арт-просторів району Ужупіс. Десятки досить для купівлі щонайменше трьох вхідних квитків, оскільки рідко ціна за один перевищує 3 долари. Один із найбільш похмурих і цікавих музеїв – Геноциду – якраз вписується в ці гроші. А Інкубатор Мистецтв – взагалі безкоштовний.Фото visitlithuania.net

Кіно – теж доступне задоволення, грошей потрібно стільки ж, як і у музей, трохи дорожчі лише вечірні сеанси. На 10 доларів навіть в театр на топових артистів виходить сходити. А якщо в центрі стане тісно чи просто набридне, то ми можемо на 4-5 годин орендувати велосипед і покататися зеленими розкішними вільнюськими парками чи переїхати через річку й подивитися на Нове місто, так зване Сіті. Або ж взагалі купити 2 квитки на автобус і з’їздити в Тракай, старовинну столицю Литви, де теж є чим захоплюватися як щодо природи, так і архітектури.

Загалом же, як ви, певно, вже зрозуміли, Вільнюс – чудове місце для туризму у плані ціна-якість. За невеликі за мірками Європи гроші і гості, і місцеві жителі отримують хороший сервіс і можливість насолоджуватися одним із найстаріших міст у світі. Радує те, що тут можна відпочивати як тиждень, уважно обходячи пам’ятки і відвідуючи цікаві об’єкти в околицях міста, так і просто прилетіти на уїк-енд, змінити картинку!

Головне фото pinterest.com

Вам это будет интересно:
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Нью-Йорку
Нарешті одна з наших улюблених рубрик «дісталася» до міста, де долари - головна валюта, а, значить, нам не доведеться ходити по обмінних пунктах і постійно концертувати ціни. Отже, вирушаємо в такий різний і захопливий Нью-Йорк витрачати наші 10 доларів.
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!
Якщо в тебе 10 доларів і ти у Болоньї
Неймовірна за своєю фактурою оранжево-червона середньовічна архітектура, величні вулиці-галереї замість звичних тротуарів, що дають змогу здійснювати пішохідні прогулянки за будь-якої погоди, а також статус кулінарної столиці Італії – хіба тільки цих причин замало, щоб вирушити у Болонью? OUTLOOK вважає, що ні...
Прибалтика музейна
Прибалтика – гарне місце для недорогого туризму в Європі. Вона відома, крім усього, і своєю мінливою погодою. Води і вітри Балтики дають про себе знати несподіваними опадами, та це не привід сидіти в номері: довкола безліч дивовижних музеїв, а об’їхати всі три країни за кілька днів не така вже й велика проблема.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Будапешті
Ми продовжуємо нашу одну з найбільш практичних і корисних рубрик, присвячену цінам у містах і про те, як можна витратити умовні 10 доларів. Сьогоднішня наша розповідь – про Будапешт, один із найбільш популярних туристичних центрів Європи
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Афінах
Унікальні тисячолітні пам'ятки архітектури, смачна кухня, пляжні околиці – чудові Афіни пропонують своїм гостям стільки варіантів дозвілля, що очі розбігаються, а отже, коштів на це може піти чимало. Щоб хоч приблизно усвідомити майбутні витрати перед поїздкою в це дивовижне місто, ми розповідаємо, на що тут стане наших улюблених умовних 10 доларів.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Хургаді
Продовжуємо витрачати 10 $ по світу... Сьогодні в пісках єгипетської Хургади шукаємо те, у що варто вкласти свої гроші, щоб відчути місто на смак і на дотик. І водночас розберемось, як не потрапити у пастки продавців, котрі заради вашого туристичного гаманця готові побудувати нові піраміди і вивести незнаний вид жуків-скарабеїв.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Сеулі
Людям, котрі полюбляють усе яскраве та блискуче, буде важко в Сеулі. Якщо ви звикли до того, що ваші очі розбігаються у звичайних крамничках, то, повірте, в південнокорейській столиці у вас запаморочиться голова від побаченого розмаїття. Та якщо у вашому гаманці обмаль грошей, будьте виважені і витратьте їх на найцікавіше.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Стокгольмі
Стокгольм – одне з найдорожчих міст у світі. Та більшість місцевих такий статус столиці цілком влаштовує, і це зовсім не дивно, адже середня зарплата у місті сягає 2800$… Так що, на перший погляд, спробувати добряче розважитися тут, маючи в кишені всього 10$ – справа складна. Але далеко не безнадійна, якщо увімкнути фантазію і кмітливість.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Золото Балтики: у їхніх жилах тече бурштин
«У наших жилах тече бурштин», – жартують балтійці. Вони вірять, що сонячний камінь – це сльози їхньої богині Юрате. За легендою, вона мала необачність покохати простого рибалку Кастітіса, який щодня приходив закидати сіті в Балтійське море.
Ужупіс – Монмартр по-литовськи
Ужупіс – найвідоміший район у всій Прибалтиці. І хай вона невелика, цей вільнюський осередок свободи, гармонії і креативу заслуговує на свою славу. Ми провели там кілька чудових днів, тому з радістю ділимося своїми враженнями.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Гданську
Сьогодні ми безсоромно витрачаємо наші улюблені 10 доларів в головному місті польського Помор'я - Гданську. Що ми можемо собі дозволити в цьому туристичному, промисловому і адміністративному центрі північної Польщі, а що ні - далі в OUTLOOK.
Посольства відзначили Європейський день мов-2020!
Рада Європи спільно з Європейським Союзом оголосила 2001 рік роком Європейських мов, який став дуже успішним у всіх 45 країнах-учасницях. Цього року посольства, акредитовані в Україні, а також їх культурні центри, організували онлайн та офлайн заходи для всіх охочих долучились до розуміння культури через мову.
Старт Місяцю литовської фотографії MOLPIK!
Вже у вівторок, 22 вересня, для всіх охочих долучитись до мистецтва фотографії, в Києві відбудуться заходи одразу на 8 локаціях за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні. Вони будуть присвячені становленню Литовської школи фотографії у часи СРСР.
Дипломатія в умовах карантину. Новопризначені посли п'яти держав вручили вірчі грамоти
Вчора, 30 липня, відбулись церемонії вручення вірчих грамот Президенту України Володимиру Зеленському послами Данії, Афганістану, Литви, Чорногорії та Саудівської Аравії
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Порту
Ми продовжуємо досліджувати ціни у популярних містах. Сьогодні наша розповідь про друге за значущістю місто Португалії – Порту. Як саме тут можна витратити 10 доларів – далі в OUTLOOK
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Стамбулі
Серед туристів, особливо з Європи, складно знайти людей, котрі хоча б раз не насолоджувалися відпочинком у сонячній і гостинній Туреччині. А от що чекає тих, хто обрав «іншу Туреччину» і вирушив оглядати чудовий Стамбул, ми розповідаємо на прикладі 10 доларів.
Закрыть
Outlook facebook page