RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Кожен рано чи пізно приходить до Риму

Кожен рано чи пізно приходить до Риму

Хто добре бачив Італію, а особливо Рим, той більше ніколи не буде зовсім нещасним, – казав Гете. Повністю згоден з цією думкою наш читач і фотограф Роман Матков. Своїми враженнями від міста він сьогодні ділиться.

У нові місця я особливо люблю потрапляти зранку: в цьому є щось особливе – прокидатись у потязі чи літаку зі сходом сонця. Цього разу саме так і вийшло – ніжне ранкове проміння грало на пагорбах і виноградниках, ми наближались до Рима. У нашому хостелі буквально за годину-другу встигли поспілкуватись із хлопцями з Каліфорнії та дівчатами з Еквадору. Щирий життєрадісний хост вручив нам 2 мапи і допоміг прикинути невели-кий план на день (бажано, звичайно, робити це заздалегідь, однак часто лише 10-хвилинна розмова з місцевими ефективніша, ніж кількагодинний серфінг перед цим). Отож, ми вирушили.

Легендарне “вічне місто”, одне з найстаріших взагалі у світі; головний осередок західного християнства, суцільне втілення величі й могутності; ти-сячі років усі шляхи вели саме сюди; важко знайти інше місце, яке б конку-рувало з Римом за кількістю та концентрацією історичних, культурних та мистецьких пам’яток усіх епох. Причому держав, правителів, народів і куль-тур змінилось і справді немало.

Подорожуючи, класно блукати містами без маршрутів, просто орієнтуючись на щось цікаве. Тут же виходило так, що поки ти встигав пока-зати пальцем, куди звернути, очима вже натикався на щось інше, що неодмінно хотілось побачити зблизька. Численні площі, базиліки, собори, тріумфальні арки, мости, палаци, парки, фонтани, сходи, колони, монументи, обеліски, музеї… І просто милі вулички, викладені бруківкою, із затишними кав’ярнями та піцеріями.

Посмакувавши піцою, а це в Римі можна зробити на кожному кроці, ми вирушили в напрямку Колізею. Не розчаровуйтесь, побачивши довжелезну чергу на вхід – а вона там така завжди – квитки краще придбати в касі на вході до Палатинського пагорба поруч, що разом із Колізеєм та Римським Форумом утворюють суцільний комплекс. Є три окремі входи з касою на кожному, але квиток один. Про це, як виявляється, мало хто знає, тому під Колізеєм черга на кілька годин, а під Палатином часом взагалі нікого немає, і зайти можна за лічені хвилини, перейшовши згодом до Колізею вже без черги. До речі, у першу неділю кожного місяця вхід в компекс безкоштовний - у решту днів квиток коштує 12€.

Обійшовши пагорб, варто на нього піднятись – звідти відкривається чудовий вид на Форум – свого часу центр політичної, соціальної та еко-номічної активності імперії.

З глибокої давнини Римський форум був місцем, куди люди приходили дізнатися політичні новини, обмінятися враженнями чи укласти вдалу торговельну угоду.

Винник він ще в часи перших римських царів, приблизно в 7 столітті до н. е., коли на просторі між пагорбами Капітолію, Палатину і Квірінале почали збиратися місцеві жителі. Також на Форумі розташовувалися торгові лавки, майстерні, храми, ораторські трибуни.

Поруч міститься ще один пагорб – Капітолійський. Там знайдете музей і славнозвісний монумент вовчиці. Згідно з легендою, Капітолійський пагорб – один із семи, на яких виникло Вічне місто Рим. Сьогодні Капітолій – центр столиці. І хоч тут вже давно немає ні храму Юпітера, ні храму Мінерви, потік туристів не вичерпується ні на один день. Практично все, що бачить сучасник, створив видатний художник і архітектор Мікеланджело Буонарроті.

Окремий день (а взагалі кілька днів, якщо не тиждень) варто виділити на відвідування музеїв Ватикану і Собору святого Петра. Звичайний квиток у комплекс коштує 16€, але черга на вхід просто епічна! Ми провели 4 годи-ни, хоча і прийшли зранку. Однак є можливість зарезервувати квиток в Ін-тернеті – це спосіб уникнути черги, доплативши додатково 4Є. Комплекс вражаюче грандіозний. Свідчення тому – близько 5 мільйонів відвідувачів щороку. Кожен з музеїв заслуговує на окремий матеріал, так само як про враження від кожного з них можна говорити дуже довго. Антична скульптура, візантійський та європейський живопис; роботи Рафаеля, Тиціана, Міке-ланджело… Я лиш скажу, що Сикстинську капелу я розглядав не менше го-дини і не пожалкував про жодну хвилину, проведену в черзі. До речі, в останню неділю кожного місяця вхід до музеїв безкоштовний.

І насамкінець несправедливо було б не згадати, що Рим славиться своїм нічним життям. Саме в Римі ми вперше спробували Pub Crawl й отримали масу задоволення! Пабкроул або барафон - британська забава, коли група людей, часто не знайомих між собою, організовано випиває послідовно у кількох пабах за ніч. У компанії з італійцями, мексиканцями, американцями та британцями це було неочікувано яскравим завершенням відпочинку.

Фото автора / Головне фото jennyhennypenny.wordpress.com

Вам это будет интересно:
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ми там були: Марокко – дивовижна країна
Тут увечері тільки починають працювати ринки. Без комах не обходиться жоден дім. А зі зміями люди практично подружилися. І ще: уявляєте, вони не мріють про море! Про всі тонкощі африканського Королівства Марокко нам розповіла український SMM-фахівець Анна Фунт, яка провела там незабутню відпустку.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Перу. Місця сили
Ізраїль, Індія, Мекка – ці географічні точки дуже важливі для адептів різних релігій і не тільки: вирушивши туди у паломництво, можна звідати благодать і відчути найпотужнішу концентрацію енергії, навіть будучи невіруючим. Не території Південної Америки, у Перу, теж є свої місця сили. І саме про них пише наш читач і автор Ія Зайцева.
Річард Ганнон: Фарери - овечі острови
Тільки три місяці на рік між Великою Британією і Фарерськими островами відкрито повітряні рейси. Я радів своїй майбутній подорожі, хоча до кінця не усвідомлював, що очікує там, на півночі. Іноді я уявляв Фарери, як землю, покриту кригою. Наступної миті здавалося, що на островах не вщухає потужний вітер, а отже, мене обов'язково здує з якогось стрімчака в холодну воду.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Ми там були: Каппадокія
У кожної людини є такий момент чи випадок, котрий він запам’ятає на все життя. Поїздка в Каппадокію і політ на повітряній кулі – одне з найбільш незабутніх видовищ у моєму житті. Саме тому я хочу з вами поділитися своїми враженнями.
Пляжі й античність – римське передмістя Остія
Стародавній, сповнений красот і пам’яток Рим щороку приваблює понад 30 мільйонів туристів. Побачити на власні очі Колізей, сунути руку у Вуста істини і кинути монетку у фонтан Треві – мрія будь-якого мандрівника. Але мало кому відомо, що лише в 30 кілометрах від столиці є не менш приваблива і поки що не окупована туристами Остія...
Закрыть
Outlook facebook page