RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Затримай дихання. Найнебезпечніші місця для дайвінгу

Затримай дихання. Найнебезпечніші місця для дайвінгу

Після того, як легендарний француз Жак-Ів Кусто за своїми колегами винайшов і вдосконалив акваланг, підводне плавання міцно увійшло у список найбільш популярних,але, на жаль, небезпечних хобі. Outlook попереджує і розповідає про найбільш екстремальні для занурення місця.

Колодязь Якова, Техас

Справжнє диво природи окрім своєї краси відоме ще й лихою славою. Цей десятиметровий колодязь, на дні котрого починаються чотири заплутані печери-лабіринти, неспроста називають «убивцею дайверів». У його глибинах померли щонайменше 8 аквалангістів. Через це тридцять років тому влада штату навіть обклала впадину решітками, що перешкоджають пірнати. Утім, через деякий час їх прибрали, адже значною мірою завдяки саме цьому місцю туристи і їхали в Техас. За словами спеціалістів, любителям тут нічого не загрожує, адже сама розщелина безпечна для стрибків, її діаметр (чотири метри) і чимала глибина дають змогу пізнати справді незабутні відчуття: здається, ніби летиш у безодню. Проблеми розпочинаються у професійних дайверів, мета яких – дослідження чотирьох печер. У них дуже тісно, а через гравій вода сильно мутнішає, тому навіть досвідчені нирці відчувають напади клаустрофобії і панікують, не знаходячи вихід, у результаті цього швидше витрачають свій кисень і у підсумку не встигають випливти на поверхню. Саме через такі випадки любителі надприродного і вирішили назвати колишнє артезіанське джерело за біблійною аналогією.Beautiful-places-on-Earth-8.jpgФото hqwalls.com

Блакитна діра, Дахаб

Багато туристів, що відпочивають у сонячному і гостинному Єгипті, не відмовляють собі в задоволенні попірнати під керівництвом досвідчених інструкторів. Такі неглибокі занурення найчастіше відбуваються неподалік від готелю, тому вся небезпека зводиться нанівець. При цьому новачки отримують чудовий досвід і просто закохуються в це хобі. Інша справа – спроби опуститися на глибину Блакитної діри. Розташована неподалік від курортного містечка Дахаб, вона по праву вважається найбільш екстремальним місцем у Червоному морі. За найбільш скромними підрахунками тут загинуло 150 дайверів тільки за останні десять років. Самі нирці вважають, що все це через оптичний обман під час спроби розрахувати глибину «на око». Чимало жертв впадини долали допустимі для людського організму 40 метрів і опинялися куди глибше, де вже неможливо впоратися з тиском. Як свідчить практика, не всі сміливці користуються автоматичними приладами для визначення глибини, а покладатися на цьому місці на власну інтуїцію – смертельна помилка.170302_6b0404ddb3.jpgФото yallabook.com

Самаесанська діра, Таїланд

Острів Самае Сан приваблює своїми місцями для дайвінгу людей з усього світу. Найбільш популярною і водночас екстремальною точкою вважається 85-метрова діра в Сіамській затоці. Окрім «звичних» для такого заняття небезпек, вона приховує в собі щонайменше іще дві – потужні підводні течії і нерозірвані бомби. Що стосується першої – потоки настільки сильні, що нирці, спливаючи, можуть виявити себе в кількох кілометрах від місця занурення, що неймовірно проблематично на відкритій воді. Якщо говорити про другу небезпеку, то тут ніяк не можна не згадати той факт, що практично все двадцяте століття цей район був місцем захоронення воєнних відходів, що з одного боку додає адреналіну аквалангістам, а з іншого – головного болю береговій охороні.diverotate01.jpegФото 12knots.ru

Острів Кокос. Коста-Рика

Як національний заповідник острів, розташований у 500 кілометрах від узбережжя Коста-Рики, вабить нирців саме своїм заповідним статусом – тут справді спокійно і безлюдно, а багатший водний світ ще треба пошукати. На жаль, у цих двох перевагах криються і небезпеки. Той факт, що фауна різноманітна, не свідчить про її дружелюбність – окрім диковинних риб і рослин незваних гостей практично завжди чекають зустрічі з акулами і гігантськими скатами, прозваними «морськими дияволами». На жаль, як свідчить статистика, народ все одно добирається сюди попірнати, незважаючи на всі заборони і перестороги.cos-ile_cocos-2-1024x768.jpgФото renclassic.ru

Північна Норвегія

Європейці, а якщо бути точнішими, скандинави теж можуть похизуватися місцем для дайвінгу, дізнавшись про яке навіть досвідчений аквалангіст може віддати перевагу звичайному басейнові. Слово «Сальтстраумен», котре важко вимовити іноземцеві, означає надзвичайно сильну приливну течію, що обрушує свою міць на північ Норвегії. Вир, у який потрапляють сміливці, сягає швидкості 50-60 кілометрів на годину, при цьому довкола величезні валуни і стрімчаки. Може видаватися, що ця забава не має популярності, втім, навпаки – найсміливіші нирці саме тут перевіряють свій характер і техніку. Між епіцентрами приливу та відливу є всього година на те, щоб дослідити підводні каньйони і печери. Якщо запізнитися – шансів вибратися живим практично не залишиться. Складності додають (хоча куди вже більше) водорості, котрі, намокнувши, обтягують людей, ніби металеві канати, тому перш ніж пірнути тут, слід справді сто разів подумати. edit1200 (9 of 175).jpgФото forum.awd.ru

Головне фото tourexegypt.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Закрыть
Outlook facebook page