RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Латвія

Що вони їдять: Латвія

Автор: 16.07.2021 | Латвія, що вони їдять
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.

Сучасна латиська кухня віками формувалася під впливом німецької, скандинавської і білоруської. Саме тому туристи з цих регіонів почуваються в Латвії чудово і на проблеми з апетитом не нарікають, скоріше навіть навпаки – об’їдаються за відносно невеликі гроші: 20-30 євро тут – це просто королівська вечеря на двох з алкоголем. Про цьому самі страви доволі прості, і змішувати десятки інгредієнтів у місцевих поварів зовсім не прийнято. Основа як ресторанного, так і домашнього раціону більшості жителів – борошно, крупи, боби, м'ясо, риба і молочні продукти, що додають пікантності. Здається, саме в їхньому оригінальному і незвичному для іноземців використанні і криється секрет латиської кухні. Хоча на перший погляд може навіть не виникнути бажання скуштувати, приміром, знаменитого оселедця із сиром, оскільки звучить це не дуже апетитно. На смак – неймовірно ніжно, найсвіжіша риба з Балтійського моря просто тане в роті, а латиш без цієї страви – не латиш. Як, власне, і без знаменитих шпрот.Фото s-media-cache-ak0.pinimg.com/

Там само сметана, вершки, кисляк і молоко додають у багато гарнірів – печену картоплю, кашу і навіть овочеві закуски. Навряд чи десь у світі ще вдасться продегустувати такі рідкісні поєднання – від тушкованої у сметані квашеної капусти зі шматочками сала всі лишаються у повному захваті. У сусідніх Литві й Естонії, до яких рукою подати, так щедро не використовують кисломолочні продукти. Тому, перебуваючи в Ризі чи Юрмалі, просто необхідно пересилити кулінарні стереотипи і спробувати всього по максимуму, не відмовляючись навіть від риби, вимоченої у молоці. А вже потім можна переходити і до більш звичної, але не менш смачної їжі – силькюпудіньша, картопляної запіканки з тріскою, або ж до клопса – навдивовижу ніжного біфштекса під цибулевим соусом. Місцеві офіціанти жартують, що цей солодкий соус-конфітюр не можна давати куштувати вегетаріанцю, інакше він неодмінно дійде й до м’яса. У цьому соусі найчастіше споживають свинину – стейки, ребра, котлети – смачно і ситно у всіх видах. Латиші також роблять чудові домашні ковбаси і кров’янку. Що характерно, до неї прийнято додавати трохи сухофруктів.

Обов’язковий акомпанемент хорошого столу – смачнючий хліб, котрого тут велике різноманіття: і чорний, і білий, і сірий, і навіть морквяний. Пиріжки, випічка, рогалики, булочки із салом – усе заслуговує на похвалу. Та особливо – скландраусіс, відкритий овочевий пиріг із житнього тіста. Фото liveriga.com

На вигляд схоже на десерт, але подається як основна страва. До речі, у плані подачі страв латиська кухня теж специфічна. Супи прийнято подавати холодними і як «друге». Кажуть, ця тенденція пішла від північних сусідів, і сенс її полягає в тому, що спочатку шлунок розігрівають саме гарячою кашею, картоплею чи бобами, разом з рибою чи м’ясом, а супи – це вже так, на закуску, і навіть скоріше десерт. Дуже популярний солодкий хлібний суп з вершками, варенням і родзинками, котрий приносять до чаю. Із найсмачніших і традиційних гарячих – супи з фрикадельками, пюре і морепродуктами.Фото estonianexperience.com

Що стосується більш «класичних» солодощів, то тут шанують торти і пироги з додаванням фруктів і ягід, зокрема, журавлини, сирне тістечко «Вецрига» і буберте – манну кашу зі збитими вершками і варенням. Майже кожна господарка любить і вміє робити традиційне печиво піпаркукас з додаванням кориці, гвоздики, горіхів і чорного перцю. Із гастрономічних пріоритетів номер один – кондитерська фабрика «Лайма», що працює з дев’ятнадцятого століття. За словами, місцевих, її продукція – це ідеальне поєднання цін і якості десертів. Та й ставляться до неї з гордістю і патріотизмом, вважаючи національним надбанням. Так що, перебуваючи в Ризі, як дорослим, так і дітям неодмінно слід сходити у музей, розташований на вулиці Меєра. Під час екскурсії кожен гість почувається героєм фільму «Чарлі і шоколадна фабрика».Фото kingtur.ru

Якщо вже говорити про безалкогольні напої, то латиші дуже цінують, окрім молочних, квас, киселі і різноманітні збитні, куди додають мед. Любителям підняти градус у Латвії теж не доведеться нудьгувати. У пошані чудове легке місцеве пиво «Алдаріс Луксуса», «Алдаріс зелта» і «Баускас Гайсаіс», котре під булочки чи сухарі з часником, домашній сир із кмином, свинячі печені вушка та інші солоні закуски дуже подобається гостям країни. З-поміж того, що міцніше, славляться зубрівка і знаменитий ризький бальзам, котрий додають як у чай і каву, так і в різноманітні коктейлі, змішуючи з віскі і колою у модних барах. Окремо його складно пити навіть самим прибалтам, але тут є своя хитрість: купуючи, слід попросити не «чорний» бальзам, а з присмаком смородини. Він набагато м’якший і приємніший на смак.Фото osoboebludo.com

Загалом Латвія з її затишними кафе, атмосферними барами і стильними ресторанчиками – чудове місце для знайомства з незвичною кухнею. Прекрасні місця для піших прогулянок і свіже морське повітря відмінно пробуджують апетит, а доступні ціни дають змогу справді куштувати і насолоджуватися різноманіттям, а не просто їсти для ситості. Тому їдьте і їжте!Фото locale.lv

Головне фото raamitravel.com

Вам это будет интересно:
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», OUTLOOK не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Прибалтика музейна
Прибалтика – гарне місце для недорогого туризму в Європі. Вона відома, крім усього, і своєю мінливою погодою. Води і вітри Балтики дають про себе знати несподіваними опадами, та це не привід сидіти в номері: довкола безліч дивовижних музеїв, а об’їхати всі три країни за кілька днів не така вже й велика проблема.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Історія однієї вулиці: Брівібас
Сьогодні в нашому циклі, присвяченому найцікавішим вулицях планети, ми розповімо про Брівібас – головну та одну з найцікавіших вулиць Риги. Старе місто Риги – справжня перлина латвійської столиці, яка прекрасно збереглася.
Крилаті символи народів
У кожної держави є свої офіційні символи: прапор, герб і гімн. Але, крім традиційних «розпізнавальних знаків», є і народні – приміром, улюблений птах. Саме про них далі в OUTLOOK. Щоб «задокументувати» народну любов, 1960 року в Токіо на міжнародній конференції із захисту пернатих було введено поняття «національний птах».
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Тварини у місті – коли люди з природою в злагоді
Багатьох містян іноді дратують кішки, собаки і навіть голуби на вулицях. А спроби зоозахисників вберегти їх від нападок людей і голоду часто малоефективні. Але у світі прекрасні міста, в яких люди відмінно уживаються з оленями, павичами і великою рогатою худобою…
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати. Ми-то точно знаємо де шукати і з радістю поділимося з вами!
Закрыть
Outlook facebook page