RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Більше ніж клуб – футбол по-каталонськи

Більше ніж клуб – футбол по-каталонськи

Якщо розкадрувати історію футбольної «Барселони» на моменти, якими можна похвалитися, у неї будуть вагомі підстави зазнатися. OUTLOOK вирішив заглибитися в історію команди та обвести маркером імена «винуватців» її майже безпрецедентного успіху. Тільки за сезон 2008/2009 вона зібрала всі можливі значні клубні трофеї, а за її протистоянням з мадридським «Реалом» світ щоразу спостерігає з екзальтованим тремтінням.

Батько «Барселони» – швейцарець Ганс Кампер. Колись він працював у столиці Каталонії звичайним головним бухгалтером транспортної компанії та настільки асимілювався з місцевим населенням, що став Жоаном Гампером, і... у жовтні 1899 року вирішив створити футбольний клуб. Вітчимами ж новоявленої «Барси» можна назвати двох братів-англійців – Ернеста й Артура Уїтті. Їм вона зобов’язана своєю досить нетиповою яскравою колористикою. А справа в тому, що Уїтті хоч і народилися в Барселоні, проте освіту здобували на Туманному Альбіоні, в школі Мерчант (Гартфордшир). Кольори цього закладу – гранатовий і синій – згодом стали клубними.

Так, саме під витримано англійським «біколором» «Барселона» разом з мадридським «Реалом» і «Атлетиком» з Більбао опинилася біля витоків зародження іспанського чемпіонату. У міру зростання майстерності клубу збільшувалася кількість його прихильників, які збиралися повболівати за своїх хлопців на стадіоні «Камп де ла Індустрія». На останньому ряді спортивної споруди глядачі сиділи таким чином, що їхня задня частина звисала і її було добре видно з вулиці. Саме тому фанатів команди, а з часом і гравців, охрестили прізвиськом «кулес», що перекладається як «дупи».

За іронією долі, філейні частини вболівальників роздивитися було значно легше, ніж діяльність самої команди – довгий час вона перебувала в тіні «Реала». Періодично «каталонцям» таки вдавалося виграти внутрішню першість, однак головні клубні трофеї залишалися недосяжними. Враховуючи те, що «Реал» ненажерливо відхоплював кубки один за одним, ситуація взагалі виглядала безпросвітно.

Втім, до певного часу – незабаром фортуна перестала показувати каталонцям горезвісну «кулес». Першим європейським турніром, який підкорився команді, став Кубок ярмарків, нинішній аналог Ліги Європи. Добули його у 1958 році з приходом легендарного тренера Еленіо Еррера. Уродженця Буенос-Айреса нарекли «Спасителем», адже він перервав гегемонію мадридців. Інструктор першим наполіг на тому, щоб у виборі основного складу спиратися на своїх вихованців. І зараз каталонська футбольна академія – найповажніший постачальник молодих талантів. Його також називали «магом», оскільки він поїв гравців трав’яними чаями, які мали покращити їхню фізичну форму, а ті щиро вірили, що приймають чарівне зілля. Однак з першою зіркою «Барселони», Ладіслао Кубалою, в Еррери стосунки не склалися. Тренер звинувачував натуралізованого угорця у відсутності дисципліни і зловживанні алкоголем, за що й прирік його «гріти банку» на лаві запасних. І це при тому, що все одно вважав Кубалу найталановитішим із футболістів, з якими йому доводилося працювати. Втім, незважаючи на помітний прогрес, головного свого завдання – перемоги в Кубку європейських чемпіонів – «Спаситель» не виконав, тому його попросили піти з клубу.

Не менш знаковою фігурою виявився для «Барси» і голландець Йоган Кройф. Перебрався він до клубу в серпні 1973 року з рідного «Аякса» вже зіркою. На той момент спортсмен зібрав колекцію з двох «Золотих м’ячів» і трьох Кубків чемпіонів. У складі «блаугранас» він виграв чемпіонат країни та Кубок Іспанії, а також втретє був визнаний кращим футболістом Європи. Проте головний успіх в «Барселоні» чекав Йогана на тренерському містку. Під його керівництвом у 1992 році команді, нарешті, вдалося завоювати такий довгоочікуваний для кожного каталонця Кубок чемпіонів.

Наступним «ковалем» удачі «Барси» став також виходець із країни тюльпанів, Франк Райкард, який виграв Лігу чемпіонів у сезоні 2005/2006. Два роки потому з клубом почав працювати наставник молодіжного складу, Хосеп Гвардіола, з іменем якого пов’язані останні досягнення «Барселони». Рішення піти далося Пепу непросто, однак після низки гучних перемог, а в це вкладено колосальну тренерську працю, відпочинок для нього був справді необхідним.

Післі клубом опікувався аргентинець Херардо Мартіно, а сьогодні - Луїс Енріке. Завдання не з легких з огляду на те, що тепер, на хвилі минулих успіхів, планку перед ним ставлять якнайвищу.

Адже пам’ятаючи, як емблему «Барси» на футболці цілували кращі футболісти світу, і бачачи колекцію усіх можливих нагород в музеї каталонців, розумієш – регрес клубу фактично означає його смерть.

М’ячу фортуни просто не можна дозволити відкотитися. Втім, він поки й не збирається.

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Історія бренду: Швейцарський ніж
Напевно, у світі не знайти чоловіка, в котрого не було б швейцарського ножа чи його подоби. І нехай ідея кишенькового ножа з’явилася зовсім не у Швейцарії, світову славу він здобув саме завдяки швейцарцеві Карлу Ельзенеру, і тепер нерозривно асоціюється з його батьківщиною і бездоганною швейцарською якістю.
Ґранада: мавританський фрукт Іспанії
Розкритим гранатом із білими рядами будиночків і насиченими зернами різноманітних абатств, палаців і соборів осіла на пагорбах іспанської Андалусії Ґранада. Місто, в якому поєдналось ніби непоєднуване, що й перетворило його на одне з найпривабливіших місць не тільки в усій Іспанії, а й у Європі.
Історія однієї вулиці: Рамбла
Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу
Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.
Саламанка: жабка для мандрівника
Іспанія щедра на міста, які вражають своєю архітектурою. Однак є серед них особливі: ті, в яких пам'ятники давнини і повсякдення сучасників нерозривно взаємопов'язані, тож місто немов живе у двох світах. Сьогодні OUTLOOK пропонує вам насолодитися одним з них – Саламанкою – містом, де жабка приносить удачу не тільки мандрівникам.
Фламенко: Коли плаче гітара та стукотять підбори
Те, що більшість людей знає про фламенко – зовсім не любов і не пестощі, це далеко не розвага і не розгул веселощів. Вогненно-експресивне фламенко – відображення страждань і болю людини всередині цілого народу, вічно гнаного і позбавленого даху над головою. А сам танець, який став всесвітнім символом Іспанії – не тільки її національне надбання...
Монсеррат: у гості до янголів
Якщо зазирнути в записники мандрівників, котрі готуються вирушити до Іспанії, то після популярної Барселони другою позицією в списку неодмінно буде Монсеррат. Монастирська гора є обов’язковою для візиту і у місцевих мешканців, вони вважають за потрібне бодай раз на рік відвідати релігійне серце Каталонії.
З екрану в реальність і назад: місця, де знімали відомі фільми
Скільки буває видів туризму? Гастро, екотуризм, шопінгтури - різновидів, напевно, стільки, скільки і самих мандрівників - кожному подавай своє. Сьогодні ж ми розповідаємо про людей, які відвідують місця, що стали локацією для зйомок відомих фільмів. Згідно з різними опитуваннями, близько 40% опитаних хоча б раз думали відвідати місця, де створювалися відомі фільми.
Відпустка в радість, або де відпочити в тиші і спокої?
Літо вже зовсім скоро, а це значить, що час планувати відпустку, пакувати валізи і складати список місць must visit. Ми розуміємо, що в шумному місті важко знайти місце, де б панувала повна тиша. А людина так влаштована, що іноді спокій їй просто необхідний.
Бути квітам! Найкращі квіткові фестивалі світу!
Найкращий подарунок для мами – квіти. І справді, це неймовірно романтично і красиво, пасує кожному вікові і статусу. Особливо гарно, коли квітів багато. Дуже багато! А де можна побачити більше подібної краси, як не на фестивалі? Ми підібрали п’ять найбільш знаменитих і найбільш квіткових.
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
На подіумі: Іспанія
Іспанський одяг - це не тільки якісний і недорогий сучасний мас-маркет. Речі з цієї країни з величезною популярністю розходяться по світу вже кілька століть. І це логічно, адже починалося все з тамтешнього національного костюма, котрий надзвичайною красою і витонченістю вразив усю Європу і продовжує вражати й сьогодні.
Історія бренду: Veuve Clicquot
Сучасні гурмани напевно погребували б пити шампанське початку XIX століття: елегантну золотисто-солом'яну сорочку вина приховувала каламутна пелена дріжджів, які вносять до купажу для отримання вуглекислого газу, а чудову гру фруктових і ванільних півтонів заглушали грубі сторонні присмаки. Такий продукт не міг задовольнити витончених смаків публіки і, як наслідок...
Четвертий міжнародний турнір із гольфу «Ambassador’s Cup»
Гольф-турнір «Ambassador’s Cup» - спортивне змагання для дипломатичних гостей, яке уже кілька років поспіль організовує ДП «ГДІП» спільно із гольф-центром “Kozyn”.
Закрыть
Outlook facebook page