RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Канберра is the capital of...

Канберра is the capital of...

Австралія підсвідомо залітає до наших вух разом із гучним інтро з мушлі сіднейської опери, і лише потім ми згадуємо, що столицею цієї країни є Канберра. Багато хто розглядає це місто як зупинку між Мельбурном і Сіднеєм, але Канберра вже не тільки виношує, але й перетворює у реальність план із завоювання сердець усіх австралійських туристів.

Канберра відносно молоде місто, воно не виникло саме по собі, а було чітко розплановане. Власне, його могло б і не бути зовсім: столиця Канберра з’явилася внаслідок того, що Мельбурн і Сідней побили горщики між собою, намагаючись вибороти право називатися і бути головним містом великої Австралії. Отож вибрали місцину, яка б розташовувалась десь між Мельбурном і Сіднеєм та подалі від узбережжя, аби позбутись надмірного шуму і ворогів, які могли підступити з води.

Канберра стала дітищем одного з найвидатніших американських архітекторів ХХ ст. Уолтера Берлі Гріффіна і його дружини Меріон Махоні Гріффін, які, обійшовши проекти своїх конкурентів у міжнародному конкурсі, отримали змогу розробити детальний план міста.Фото upload.wikimedia.org

Канберра як столиця була побудована за чіткими проектами. Усі архітектори й «зелені» дизайнери прискіпливо слідкували за кожним кроком створення нового головного міста країни, тому Канберра пророблена до деталей, і ці ідеальні її «риси обличчя» у багатьох людей викликають відчуття нудьги, яке, втім, може бути аж зовсім помилковим, варто лишень роздивитись краще.

Головна ідея, яку виношували Гріффіни, полягала у створенні міста-саду. Канберра не просто перетворилась на суцільний сад, а ще й заробила від австралійців звання «лісової столиці»(«bushcapital»), і, треба сказати, повністю виправдовує це звання. Прогулюючись містом навесні, влітку, восени і навіть взимку, ви можете спостерігати за цвітінням квітів і дерев, які порадують і здивують ваше око всіма кольорами веселки і їхніми відтінками. А потім будете вишукувати у кронах барвистих папужок, яких тут ціла армія, що добряче вміють маскуватись, побоюючись свого викриття.Фото gabisworld.com

Звісно ж, основне покликання Канберри, як і будь-якої столиці, – «няньчити» всі адміністративні й ділові установи. Австралійський парламент, Верховний суд, будівля Старого парламенту, у якому зараз розташований Музей демократії, розсілись у своїх хрумких білих сорочках по столиці й шарудять важливими паперами. Інколи дійсно виникає враження, що все без винятку життя міста підпорядковане роботі цих установ, і ніщо не мусить відволікати. На вулиці падає тиша, спокій і розміреність, усе спонукає до думки про те, що десь поряд із тобою вершиться доля цілої країни.

Після перегляду всіх ділових структур ззовні і зсередини можете й самі відчути себе важливим управлінцем-дипломатом, для цього лише варто виїхати у передмістя і завітати в тамтешній Сад мініатюр.

І хоча більшість місцевих жителів як основний транспорт обирають автомобіль чи велосипед, до нашої наступної локації найзручніше добратися залізничними шляхами. Тож сідайте на невеличкий потяг, і гайда по найвизначнішим місцях світу, наспівуючи собі під носа пісеньку про володіння маркіза Карабаса. Маленькі англійські селища, елегантний турецький палац Ґоксу, загадковий Стоунхендж і навіть вишукана Андріївська церква, що в найкращих традиціях Канберри потопає у зелених садах, – усі ці копії світових пам’яток вибудовували тут за підтримки тих країн, чиї представництва розташовані у столиці Австралії.

І не потрібно пити ніяких напоїв з Країни чудес, залиште їх для Аліси. Щоб зменшитись у розмірах, вам досить потрапити в Національний дендрарій Австралії. Він зламає ваші уявлення про парк із дивними рослинами, що наче з різних родин, але вимушено туляться одна до одної. Дендрарій у Канберрі – це здоровезний лісовий масив, що межує з пишними садами. І все це виконано за всіма канонами інновацій у сфері екології. Дендрарій покликаний не лише реінкарнувати згорілий тут колись ліс, а й зробити запаси насіння рідкісних рослин для наступних поколінь. А дещо вже й проросло само собою: дубові жолуді викотились із лісу, захопивши із собою пуп`янки австралійської банксії, відлежались на сонці й за допомогою дбайливих дизайнерів виросли до гігантських розмірів.Фото elchiltepe.com

Приблизно так і виглядає сьогодні місцевий дитячий майданчик: здоровенні жолуді і банксії, що тримають у собі таємниці природи, яких надивились за життя. Там можна знайти ілюмінатори з комахами, позаглядати в калейдоскопи, наслухатись звуків дощів та громів, а тоді заплутатись, спробувати виплутатись із павутиння тунелів, гірок та мотузяних драбин. Дорослим дуже важко встояти перед загадковістю, яка ховається у конусах цих дерев’яних рослин, а чи й треба?

Щороку в Канберрі відбувається фестиваль повітряних куль. Це неймовірне дійство, яке зачаровує і дарує натхнення. І здається, що саме тоді жителі столиці, що частково або повністю вимушені жити посеред стосів важливих документів, спускаються з цих паперових гір, щоб побачити, що є інший різнобарвний і яскравий світ.Фото travelandleisure.com

Місто має намір стати столицею столиць. Адже тепер воно замахнулось на звання ще й головного міста солодощів. Жителі Канберри добре знають, де і як не соромно замастити свої білі сорочки після виснажливого робочого дня. Кафе «Pâtissez» – ось їхній улюбленець. «Наші "фрік-шейки" показують свої фрік-шоу для вас щодня», – кажуть працівники кафе про свої солодкі шедеври. Жителі й гості австралійської столиці шикуються у довжелезні 40-хвилинні черги, щоб побачити на своїх стільницях … молочних красунь і красунчиків, що вбрались у фатинові тканини полуниці, карамельно-шоколадні корсети й обмотались боа з горіхів, які так личать їхнім тістечковим, зефірним і крендельковим капелюшкам, що повсідались на шевелюрах пишних вершкових перук. Такі спровокують порушення будь-якої дієти. Сьогодні фото «фрік-шейків» у соціальних мережах зводить з розуму ласунів з усього світу.Фото hblog.gogo-vacations.com

Із глобальних планів щодо розвитку Канберри декілька років тому був запропонований той, що має нарешті розкрити всі можливості міста, закладені архітектором Берлі Гріффіном в оригінальному проекті столиці. Згідно з ним Канберра матиме ще більш розвинену інфраструктуру і стане ще більш привабливою для життя і будування кар’єри. Центр міста має стати місцем проживання для 15-20 тисяч нових жителів, для котрих будуть спроектовані житлові комплекси. За рахунок цього має збільшитись і загальна кількість населення, що наразі становить близько 400 тисяч осіб.

Головне фото roundhousehotels.com.au

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Коста-Рика: причини щастя
У пошуках ідеального пункту призначення можна користатися різними критеріями. Керуючись бажанням пізнати, як живуть люди, що випромінюють світло від насолоди, вирушайте в Коста-Рику. Ця країна – лідер за показником Всесвітнього індексу щастя (The Happy Planet Index).
Ми там були: Прага
Прага… Вона, романтична і декадансна, сумна і весела, піднесена і духовна, відбивається у помахах крил відгодованих чайок на Карловому мосту, в дзеркальних калюжах Влтави… Такої думки креативний копірайтер Маша Гольдман, котра якось провела там кілька днів.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Закрыть
Outlook facebook page