RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав

Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав

Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.

Історія звивистої Ломбард-стріт почалась 1922 року. Сан-Франциско вже вмостилось на своїх 42 пагорбах і перебиратись нікуди не збиралось, та й жителі почали там осідати, зводячи свої будинки. Потрібно було вирішувати питання інфраструктури й доріг, яке для місцевої влади в умовах таких «кучугуристих» земель було дуже болючим.

Читайте також: Історія вулиці: Паломники Бервік-стріт

Схил, що на ньому мала з’явитись частина Ломбард-стріт, був дуже крутим і перебував під кутом у цілих 25 градусів. Щоб люди та автомобілі не «котились» нею, такий собі Карл Генрі вигадав, що кут нахилу вулиці можна частково вирівняти, а саму дорогу зробити безпечнішою, поділивши її на коротенькі відрізки. Таким чином невеликий шмат довжиною у 400 метрів перетворився на зигзаг із цілими вісьмома крутими поворотами, зате градус нахилу зменшився до 16. Та й після цього враження, що на своєму авто ти от-от підтвердиш непереможність законів фізики, не зникло й живе в головах водіїв і досі.io6s02ny4q6z.jpgФото reddit.com

Ця вулиця майже ніколи не пустує, адже поєднує залюднені й значимі для місцевих та туристів місця. Розташована в районі Російського пагорба, вона близька й до Китайського кварталу та інших важливих районів, сама ж тягнеться від Бульвару Військового містечка аж до Телеграфного пагорба. А з верхньої точки зигзага відкривається неймовірний вид на Сан-Франциско і затоку. Пішоходи мимоволі стають спортсменами, тренуючи свої ноги підйомами і спусками сходинками по обидва боки самої дороги на Ломбард-стріт.

Читайте також: Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі

З 1999 року місцева влада організувала спеціальний відділ, що мав займатись саме «зміїним» відрізком дороги й проблемами, які він створював на самій Ломбард-стріт і сусідніх із нею вулицях. Через таку увагу до цього місця виросли крила у вислову «випрямити Ломбард-стріт», який став загальновживаним. 2001 року знову виринула думка про те, що звивисту частину варто перекрити для проїзду, посилаючись на ту ж таки безпеку, та планам так і не судилося збутись. Сьогодні ¬водіям пропонують долати вісім поворотів із відповідною швидкістю у вісім кілометрів за годину, і рух тут лише односторонній – зверху вниз.Lombard Street 2.jpgФото hotelunionsquare.com

Жителі маєтків неабияк доглядають за вулицею ще з часів її появи. Між поворотами росли цілі сади: дерева, квіти, але згодом вирішили обмежитись лише невисокими рослинами – тож там повиростали невеличкі кущові парканчики, з-під яких визирають ніжні щічки круглолицих гортензій.

Читайте також: У мандри по-своєму. Транспорт для подорожей

А от відверту думку тисячі людей про деяку абсурдність рішення створити таке архітектурне диво озвучив у своєму виступі-пародії відомий американський гуморист Білл Косбі. «Вони тут заклали вулицю, що прямує прямо вниз, яку назвали Ломбард-стріт. Та вони незадоволені тим, що ви гинете на цьому шляху!.. Вони нарили канавок та наробили поворотів і всього подібного. І вони натикали квітів там, де поховані люди, які звернули тут собі шию. Ломбард-стріт – чудова вулиця!» – захоплено констатує Косбі. Реготання й оплески людей у залі, що супроводжують цей виступ, підтверджують цілковите розуміння того, про що говорить комік, описуючи вулицю Ломбард.LombardStreet-1200x800.jpgФото dronestagr.am

Варто зазначити, що насправді серйозних аварій там майже не виникає, а от дрібні зіткнення – буденне явище, яке є наслідком повільного руху і постійних заторів на цій частині вулиці.

Звісно, що така дивна форма не могла не зацікавити людей творчих професій. Тому Ломбард засвітилась у декількох фільмах та іграх. Саме на Ломбард-стріт поселив свого героя з кінострічки «Запаморочення» о в 60-х шокував глядачів своїми автотрюками.277464-lombard.jpgФото unisci24.com

Натхненні Ломбрад-стріт знайшлися і серед розробників відеогри «GTA: SanAndreas». Творці спроектували для геймерів зігнутий шлях, надавши Ломбард свою назву – Вітряна-Вітряна-Вітряна-Вітряна вулиця.

Читайте також: Альпійське містечко під Сіетлом

А от по-справжньому знала, що таке життя на Ломбард-стріт, художниця-пейзажистка Ровена Ебді, котра облаштувала тут майстерню у 20-х. Відтоді цей район почав набувати престижності. Сьогодні маєтки, що пускають бісики перехожим своїми скляними вікнами, вважаються одними з найдорожчих в усьому Сан-Франциско.2349bcbc1723e80e57a332c39f636799-lombard-street.jpgФото lonelyplanet.com

Десь від 2000-го «парнокопитні» авто щорічно витіснялися з вулиці десятками дитячих триколісних велосипедів, дорослі власники котрих влаштовували тут свої змагання. Гонку «BringYourOwnBig Wheel» проводили на Ломбард-стріт декілька років поспіль, аж поки місцеві жителі, що переживали за життя своїх квітучих гортензій, не виселили «спортсменів» на інший «кривий» маршрут.cars-descending-lombard-street-in-san-francisco-california_free_stock_photos_picjumbo_HNCK2940-2210x1474.jpgФото picjumbo.com

Але вулиця так просто не спорожніла. 2009 року, до ювілею відомої настільної гри Кенділенд, Ломбард-стріт, яка своєю формою походить на кольорову стежку ігрового поля, перетворилась на справжню Карамельну країну. Цеглу вкрили клаптями кольорових гумових килимків, і дитячі команди у супроводі казкових героїв зіграли партію, долаючи всі перепони гігантської гри.

Головне фото lonelyplanet.com

Вам это будет интересно:
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Історія однієї вулиці: Талія: «Єлисейські поля» Саудівської Аравії
Сьогодні OUTLOOK повідає про життя в Саудівській Аравії, прогулюючись головною вулицею шанованого паломниками другого за величиною міста й «економічної столиці» – міста Джидди. Тут, на вулиці Талії, особливо явно можна прослідкувати, як стрімко в арабську культуру вливаються західні мотиви, вносячи в це місце легкий дисонанс…
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Історія однієї вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг
Єврейський і китайський цвинтарі по сусідству, фруктові дерева, модні бутіки і справжній військовий бункер – усе це змішалося на Orchard road, дивовижній вулиці Сінгапура. Саме розповіддю про неї ми продовжуємо наш захопливий цикл «Історія однієї вулиці».
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Монмартр Белграда
Подібних їй – обмаль. Близько 400 метрів завдовжки. Зі своєю особливою атмосферою. Маленьке місто в місті. Тут не їздять машини. Тут відчуваєш під ногами стару нерівну бруківку, а розписи на будівлях довкола так вводять в оману, що не розбереш, де справжні вікно-балкон-двері, а де – всього лиш малюнок... Скадарлія, або вулиця Скадарська, знаходиться у центрі Белграда...
Закрыть
Outlook facebook page