RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Дубровник – місто зупиненого часу

Дубровник – місто зупиненого часу

Якщо вам здається, що ви живете не в тому часі, а в книжках і в реальності постійно шукаєте «свою» епоху, то вам неодмінно слід завітати в Дубровник. Він виглядає точнісінько, як на туристичних буклетах і світлинах, навіть якщо ці зображення колись привезла ваша бабця або прабабця, або прапрапрабабця – можливо, це й не знімок, а мальована картинка.

Усе буде точнісінько таке саме...

Дубровник – головний курорт Хорватії на найкрасивішому узбережжі Адріатики. Засноване ще в VII столітті місто-держава найбільше за все цінувало свободу. Вибудувавши кругом всього поселення стіни-фортеці, жителі намагалися захистити Дубровник від ворогів, а захистили ще й від часу. І хоч понівечене землетрусами, повенями і війнами кам’яне тіло міста не раз доводилось «лікувати», зберегти його вдалося. 1979 року місто Дубровник стало об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Саме посеред заблукалих у віках вулиць знімали бестселер «Гра престолів», що сьогодні вималювало на карті Дубровника ще з десяток свіженьких туристичних маршрутів для прихильників всесвітньовідомого серіалу.Intrepid Travel-croatia_dubrovnik_castle-fortress-sea_ss-130815833-2.jpgФото intrepidtravel.com

Дубровник насамперед закохає у себе чоловіків. Адже з одного боку складається враження, що його граючись побудували хлопчаки. Усі ці стіни-фортеці зі шпаринами, через які зручно вистежувати своїх противників, сходи, котрими легко втекти від ворогів, маскуючись під квіткові вазони, що тут стоять посеред вузьких вуличок… А, дивлячись на випрану білизну, яка майоріє над вуличками, так і очікуєш, що зараз із вікна визирне чиясь матуся, і білизна перетвориться на прапор перемир’я, який скликає усіх дітей на обід...

Це місто також не може не підкорити дівчат, вік яких, як усім відомо, ніколи не перевищує 18. Бо ж як не захопитись містом, де в кожному закутку можна відшукати нотки, які розбіглись, вискочивши з романтичних балад! У Дубровнику ніхто, окрім посвячених, не здогадається і не знайде, за якою цеглиною місцеві Ромео поховали любовні листи для своїх Джульєтт. І гайда до жіночого монастиря святої Клари, «щасливе каміння» якого, якщо вірити легенді, допомагає усім закоханим парам.dubrovnik-09.jpgФото godubrovnik.com

Центральна вулиця Дубровника – Страдун або по-старому Плаца. Коли місто лише заснували, воно розташовувалось на окремому острові, але зовсім недалечко від берега. А коли його вирішили поєднати із сушею, то протоку, яка їх розділяла, наважились засипати. Саме на місці цієї протоки і виник Страдун. Пройшовши випробування природними і цивілізаційними катаклізмами, головна вулиця Дубровника продовжує захоплювати туристів і служити вірою і правдою місцевим.

Від незліченної кількості людей, які щодня безперебійно снують головною артерією міста, камінь, яким її вимощено, за багато років відшліфувався до блиску й навіть став слизьким. Враження, що вулиця приміряє на себе роль прабабці – старої протоки. Можливо, туристам варто уважніше дивитися під ноги: раптом звідти вирине рибина. Страдун дійсно полюбляє перевтілюватись. Зранку це такий собі центр торгівлі із дзеленчанням монет, шурхотінням купюр і перегукуваннями різними мовами, а ввечері – справжня театральна і концертна сцена, яка стає прихистком для вуличних музикантів і артистів з народу.Things-to-do-in-Dubrovnik-Old-city-walls-of-Dubrovnik.jpg
Фото agoda.com

Цілий рік Дубровник намагається встояти перед великими цунамі, що насуваються на нього з боку моря. Величезні хвилі… туристів вкривають історичне місто з кожним прибулим багатотисячним круїзним лайнером. І такі порятунки вже не в компетенції кам’яних фортець, тому туземці захоплюють місто швидко, легко, та й, скажімо чесно, зовсім без бою. Мандрівникам тут щиро раді, всюди їх чекають, щоб смачно й ситно погодувати. Цікаво, що в Дубровнику зовсім немає фастфудів, точніше є усього кілька, але їх потрібно добряче пошукати або ж «розкрутити» на розкриття таких таємниць місцевих. Якщо вам це вдасться, то можете спокійно опуститися на подушку прямісінько на східцях. Кому ж не судилося відшукати, втертись у довіру до жителів, того з усіма почестями зустрінуть у різноманітних кафе та ресторанах, що також непогано. Варто також не знехтувати можливістю продегустувати домашнє вино зі свіжими фруктами на ринку у порту Груз.

Читайте також: Балканське сузір’я: 5 цікавих міст півострова

Після келиху напою вам може здатися, що ви сп’яніли, якщо в цей час підете розглядати Князівський палац, адже в ньому змішались і бароко, і готика, і ренесанс. Насправді така суміш стилів стала для побудованого у ХV столітті палацу наслідком декількох руйнувань і перебудов. Раніше ж тут проводила свої засідання міська влада, яку очолював князь. Його, до речі, у Дубровнику обирали лише на один місяць. Сьогодні ж у палаці розташований музей, який охороняє єдиний пам’ятник Дубровника – моряку Міхо Працато, котрий у XVII столітті заповів кам’яному граду усе своє майно.ssl-routes-mne-dubrovnik-13.jpg
Фото simplesail.com

Самі ж містяни, хоч і раді приймати гостей, та все ж таки на правах корінних часто шукають більш спокійного ритму життя. Вузькими заплутаними вуличками з численними сходами вони прямують туди, де можуть якийсь час побути в тиші. Це, приміром, францисканський монастир, у якому можна переглянути книжки з давньої бібліотеки чи прийняти заспокійливу валеріану, аромати якої долинають із приміщення старої аптеки, розташованої на його території.

Цей старовинний чоловічий монастир, внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, діє донині. Він був заснований ще 1317 року, а велика частина будівель датована кінцем ХІV – початком ХV століть. У комплекс входять дзвіниця, келії та старовинна церква. Її до землетрусу 1667 року вважали однієї із найбагатших і відомих не тільки в Дубровнику, але й далеко за його межами. Однак церква була практично зруйнована. Від старої будівлі лишився тільки унікальний різьблений портал в готичному стилі.arhitektura_gorod_dubrovnik_v_horvatii.jpg
Фото nakanikuly.ua

Привертають увагу і келії, котрі збереглися практично у первозданному вигляді – вони були нещодавно відремонтовані. У внутрішній двір монастиря виходять галереї, прикрашені різьбленими елементами і двома рядами колон. У центрі дворика розташований старовинний фонтан ХV століття. На другому поверсі – особисті приміщення ченців, куди можуть підніматися тільки францисканці.

Цікавою частиною комплексу для відвідувачів вважається монастирська аптека, заснована того ж року, що і сам монастир. Вона – одна з небагатьох у світі, яка відтоді до сьогоднішнього дня безперервно працює. Відвідувачі мають змогу купити тут деякі ліки і зараз.

Ще одна цікава пам’ятка – барокова Церква святого Влаха. Тут можна захопливо дивитися на сонячних зайчиків, які своїм блиском заважають позолоченій статуї святого Влаха стежити за порядком у старому місті. Гості, звісно, теж можуть побувати тут, але їм краще не видавати своєї справжньої туристичної сутності.st-blaise-church-dubrovnik-croatia.jpgФото steppestravel.com

Храм, датований 1715 роком, захоплює стилем багатого венеціанського бароко. Будував його італійський архітектор Марино Гропеллі за наказом дубровницького Сенату. Місцева влада хотіла звести новий храм на місці старої романської церкви XIV століття, повністю знищеної 1706 року в результаті сильної пожежі. У вогні тоді загинуло все, тільки якимось дивом вціліла статуя святого Влаха. Тоді містяни зробили на пам’ятнику напис: «Решта статуй із золота, срібла і міді були розплавлені у вогні, а ця статуя святого, захищена дивом, вийшла з пожежі неушкодженою». Відтак пам’ятник перенесли в нову церкву, яку ми бачимо зараз.

Покидаючи Дубровник, обов’язково перевірте справність свого годинника. Адже в цьому хорватському місті час зупинився ще кілька віків тому. Тож є вірогідність, що Дубровник захоче зламати механізми часу по всьому світу…

Головне фото croatiaweek.com

Вам это будет интересно:
Відпустка в радість, або де відпочити в тиші і спокої?
Літо вже зовсім скоро, а це значить, що час планувати відпустку, пакувати валізи і складати список місць must visit. Ми розуміємо, що в шумному місті важко знайти місце, де б панувала повна тиша. А людина так влаштована, що іноді спокій їй просто необхідний.
Балканське сузір’я: 5 цікавих міст півострова
Часто країни Балканського півострова вважають чимось настільки близьким до нас у плані менталітету, культури і традицій, що подорожі туди здаються чимось другосортним, не рівнею подорожі в Європу чи на якісь острови. Але сьогодні ми хочемо розповісти про чарівні балканські міста, котрі багато в чому можуть позмагатися із загальновизнаними туристичними центрами!
Весільні традиції народів світу: від гусей до ласо
Вкрасти черевичок нареченої в розпал торжества і вимагати від її обранця несусвітній викуп – цікаве дійство, заради якого варто сходити на весільну вечірку. Це далеко не єдина весільна традиція наших країв, завдяки якій законне поєднання двох сердець набуває особливого колориту. А які цікаві обряди існують в різних куточках нашої планети?
Посолкиня Аніца Джаміч організувала у Києві концерт з нагоди головування Хорватії у Раді ЄС
Надзвичайна та Повноважна Посолкиня Хорватії в Україні пані Аніца Джаміч організувала у Києві концерт з нагоди головування Хорватії у Раді ЄС. До столичної філармонії завітали друзі та партнери дипустанови, а також державні діячі.
Найяскравіші міста Хорватії: Так відпочивають аристократи
Хорватію називають перлиною Адріатичного узбережжя. Ця країна розташована на півдні Центральної Європи і віднедавна стала членом Євросоюзу. Зараз її красоти часто відвідують – щороку тут бувають понад 10 мільйонів туристів. А це більш ніж населення самої країни. Що ж так приваблює сюди мандрівників?
Посол Аніца Джамич: «Численні зв’язки століттями пов’язували хорватський і український народи, а у новий час і наші дві країни - Хорватію і Україну»
У столиці України відбувся дипломатичний прийом з нагоди Дня державності Хорватії. Колег по дипломатичному корпусу, урядовців, партнерів посольства вітала Надзвичайний та Повноважний Посол Хорватії в Україні пані Аніца Джамич.
Посол Хорватії провів урочистий прийом на честь Дня державності та Дня збройних сил
З нагоди Дня державності та Дня збройних сил Республіки Хорватії в приміщенні Мистецького центру «Шоколадний будинок» Київського національного музею російського мистецтва відбувся урочистий прийом, організований посольством Хорватії в Україні і особисто паном послом Томисловом Видошевичем.
Закрыть
Outlook facebook page