RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Шведський відлюдник Інгмар Бергман

Шведський відлюдник Інгмар Бергман

14 липня 1918 року у шведському місті Упсала народився чоловік, який зняв понад 50 картин і поставив кількадесят вистав, що підняли планку у мистецтві на недосяжний рівень. Навіть сьогодні, переглядаючи шедеври Бергмана, створені ще півстоліття тому, розумієш, що вони нічого не втратили з часом – скоріше навпаки.

«Бергман – найвидатніший художник кіно від часу винаходу камери».

Вуді Аллен

На тлі тотального захоплення «легкістю», псевдогумором, спецефектами та іншими атрибутами сучасних фільмів одкровення скандинавського постановника здаються сміливим поглядом у глибину людської душі. Бергману було складно створювати свої полотна, тому що кожен його фільм – це боротьба із власними страхами і демонами, які отруювали життя режисера і людей навколо нього. Ми вирішили зупинитися на трьох найбільш важливих темах і проблемах, до яких режисер звернувся у своїй творчості.

Фото: mirahashmi.files

«Насправді я постійно живу у своєму дитинстві»

Інгмар Бергман виріс у сім’ї пастора, де панувала суворість, що часами переходила у жорстокість. Будь-яке недотримання правил і догм, навіть незначне, каралось різками, скубанням волосся, триманням у комірці. Майбутній постановник змалку усвідомив, що релігія далеко не ідеальна, і Бога слід шукати по-іншому. Саме тому він замолоду вирішив покинути батьківський дім і присвятити себе мистецтву. Дитячі переживання лягли в основу багатьох його стрічок, зокрема і фільму «Фанні та Александер». Завдяки цьому телесеріалу Бергман спромігся не лише закрити «гештальт», але й нарешті заслужити любов співвітчизників. Знаного у всьому світі майстра на Батьківщині вважали «надто мудрованим». 5-годинний сімейний епос без особливого нальоту «артхаусності» припав до смаку мільйонам людей, адже всі ми так чи інакше повертаємося в дитинство і проживаємо життя «залежно від нього».

Фото:wordpress.com

«Тільки знявши «Сьому печатку», я перестав боятися смерті»

За словами режисера, у молодості він дуже боявся померти. Хоч під час Другої світової війни Бергман працював у театрі, і на фронті йому бувати не доводилось, загальний смуток пройняв і його. Мабуть, паніка і змусила шведа набрати той божевільний творчий ритм: практично щороку він випускав по фільму, не полишаючи театральну діяльність. Страх померти і не виговоритися не давав йому можливості відпочити і насолодитися життям. Ціною неймовірних фізичних і психологічних зусиль Бергман створив середньовічну притчу «Сьома печатка», головний герой якої в одній із сцен грає зі смертю в шахи. Цей кінотвір дав змогу режисерові усвідомити уразливість всього живого перед небуттям і почати спокійніше ставитися до життя.

Фото: media.tumblr.com

«Настало кисле шведське мовчання»

Самотність – певно, головний демон Бергмана, котрий йому практично і не вдалося подолати. Відлюдник протягом усього життя, останні роки режисер взагалі провів на острові Форе, де його місяцями ніхто не турбував. Нерозуміння, неможливість щирої комунікації, небажання говорити з іншими – усе це режисер використав у роботі над фільмом «Персона». У цій камерній картині сюжет побудовано довкола популярної акторки, котра в один момент припиняє спілкуватися з навколишнім світом. Нелюдимість героїні максимально автобіографічна: відомо, що постановник уникав навіть тих, кого любив. Якось, коли у Швеції перебував Андрій Тарковський, кіно якого Бергман дуже цінував, їм влаштували зустріч, від якої скандинав в останній момент відмовився. Пізніше швед шкодував за своїм вчинком і пояснював його тим, що «Тарковський-режисер і його картини – це ікона», котру він боявся заплямувати знайомством з «Тарковським-людиною». 

Головне фото: i.guim.co.uk

Вам это будет интересно:
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Гетеборг: місто з ароматом моря
Його часто порівнюють із Сан-Франциско через велику кількість мостів, води, пагорбів і рибних ресторанчиків на будь-який смак. Із кранів тут тече мінеральна вода, а по парках любенько собі розгулюють зайці з кроликами… Може здатися, що це місто із казки, але насправді воно розташоване у Швеції, і це – місто Гетеборг.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Зроблено у Швеції: далекарлійська конячка
Відтоді, як крилаті коні валькірій назавжди поскакали до Вальхалли, на сторожі традицій вікінгів стоїть далекарлійська конячка – розписна народна іграшка, вперше згадана в літописі XVII століття. Далекарлійський коник є талісманом нетуристичної Швеції, рятуючи від забуття старовинні перекази і вірування.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Стокгольмі
Стокгольм – одне з найдорожчих міст у світі. Та більшість місцевих такий статус столиці цілком влаштовує, і це зовсім не дивно, адже середня зарплата у місті сягає 2800$… Так що, на перший погляд, спробувати добряче розважитися тут, маючи в кишені всього 10$ – справа складна. Але далеко не безнадійна, якщо увімкнути фантазію і кмітливість.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні
Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.
Дім, який побудував…
«Халабуди» на деревах, землянки, схованки – що ми тільки не будували в дитинстві. На жаль, коли дорослішаєш, фантазія втрачається, і більшість із нас тепер живе в незручних сірих «коробках». Однак є люди, які самостійно створили житло своєї мрії.
Спрингфілдська родина
«Чотири пальці – це круто, адже п'ять – лише у Бога!» Якщо ви одразу зрозуміли, про що мова, то у нас спільне свято – найзнаменитіша телевізійна сімейка, легендарні Сімпсони в грудні відзначають річницю в ефірі. 31 рік тому на американському каналі FOX з’явився перший епізод культового серіалу.
А ви знали...?
Трохи фото і декілька відео... Додати Європи і ще трішечки Африки... Щось очевидне і вражаюче... Ось так можна описати новини, які ми підготували для вас сьогодні. Зацікавили? Тоді мершій читайте!
Глибокі музеї
Ще кілька століть тому морський транспорт був не просто найпопулярнішим, але й часом єдиним способом дістатися з точки А в точку Б. Однак, як відомо, форс-мажори трапляються на будь-яких дорогах, навіть водних, і за історію людства безліч кораблів так і не пристало до берега. Проте відносна «збережність» дозволяє затонулим суднам знайти друге життя, перетворившись на музеї.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики; ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
Кіно по-нігерійськи
Більшості людей Нігерія відома як країна з величезними запасами нафти і перманентними економічними і політичними проблемами. При цьому мало хто за межами Африки знає про потужну кіноіндустрію в цій державі, розмах і оборот якої вражають. Ми з головою пішли в цю тему і спробували зрозуміти, що таке «Ноллівуд»?
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
Закрыть
Outlook facebook page