RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Гетто світу: Валійська Аргентина

Гетто світу: Валійська Аргентина

Аргентинська Патагонія славиться не тільки своєю неймовірною природою і величезними покладами нафти. Провінція Чубут, розташована там – дивовижна земля, де вже півтора століття у мирі і злагоді живуть південноамериканці і валлійці, яких туди занесла доля.

Історія заселення цих територій уродженцями далекого Уельсу почалася в середині дев’ятнадцятого століття, коли шотландці, ірландці і валлійці були ущемлені у правах політикою британської корони. Неможливість голосувати, всілякі релігійні заборони, насильницьке впровадження англійської мови, обов’язкова служба в армії на просторах усього Королівства – ці «принади» спільного життя змушували сусідів чинити спротив, піднімати повстання і просто виїжджати якнайдалі.

Видатний соціолог і аристократ британець Майкл Д. Джонс кілька років спостерігав за життям валлійців за кордоном. Він дійшов висновку, що цей народ практично не асимілюється, зате швидко налагоджує своє життя на чужині. У 1850-х роках Джонс вирішив особисто спонсорувати проект, що отримав назву «Уельс поза Уельсом». Науковець вирушив у мандрівку світом, щоб обрати країну, куди могли б переїхати невдоволені співвітчизники. Відвідавши Каліфорнію, Австралію і навіть Палестину, він зробив свій вибір, як би це не було дивно, на користь Близького Сходу. Хтозна, який вигляд мав би сьогодні цей регіон, якби його населяли ще й валлійські мігранти, але історія не терпить, як відомо, умовного способу. Тому, коли Джонс відбирав валлійські сім’ї для «першого заходу» і шукав корабель, на нього несподівано вийшов уряд Аргентини.

Південноамериканці у ті роки охоче приймали мігрантів, оскільки територія їхньої країни була величезною і малозаселеною. Особливо це стосувалося земель південніше Буенос-Айреса, краю під назвою Патагонія. На нього хижо поглядало Чилі, тому аргентинцям було життєво важливо закріпити ці місця за собою. 260 квадратних кілометрів «свободи», можливість брати участь у політичному житті, недоторканність мови і віросповідання, допомога на перших порах – саме ці фактори змусили соціолога в останній момент відмовитися від палестинського варіанта. 1865 року корабель «Мімоза» зі 153 валлійцями відплив із Ліверпуля у бік далекого і невідомого континенту.

Британців зустріли не лише пустинні території, турботливі аргентинці і навіть гостинні аборигени, але й тропіки з їхніми повенями і незвичним кліматом. Засукавши рукава, учорашні фермери, ремісники і робітники взялися спільно з місцевим населенням споруджувати дамби, канали й інфраструктуру. Протягом кількох років люди із Великої Британії все прибували і прибували у громаду, і провінція Чубут перетворилася в унікальну місцевість, де по сусідству жили аргентинці, валлійці й індіанці. Від цієї угоди виграли всі: одні отримали власну землю обітовану, інші – нових жителів, чия участь допомогла вирішити територіальне питання, адже за їхньою спиною була сама Велика Британія, проти громадян якої Чилі вже навряд чи пішло б війною. Королівство, до речі, теж виграло, адже посилило свою зону впливу у регіоні.

Сьогодні Чубут – це чудове місце для життя і відпочинку, де природа явно не пошкодувала краси. Океанське узбережжя, величні Анди, погреби з найсмачнішим у світі білим вином, гірськолижні курорти, тропіки, які завдяки тяжкій праці тисяч валлійських переселенців уже не так небезпечні, оскільки сусіди давно не претендують на цю територію – чого ще бажати? Тамтешні міста і села нібито не відрізняються від інших аргентинських, але час від часу зустрічаєш не звичну для цих місць архітектуру, кафе з дивовижною їжею, написи не іспанською мовою, протестантські каплиці.

До нащадків мігрантів ставляться з величезною повагою. Адже окрім того, що ці люди заснували мало не половину місцевих фірм і підприємств, зокрема, і знамениту Торговельну компанію Чубута, підняли сільське господарство, вони кілька разів у дев’ятнадцятому столітті відмовили чилійцям, які намагалися «купити» їхню лояльність і допомогу у завоюванні Патагонії, запропонувавши більш широкі права і винагороду. Валлійці не просто відмовили, але й, відкинувши у бік свій пацифізм, заявили, що в разі чого будуть пліч-о-пліч з аргентинцями захищати кордон. На щастя, до цього не дійшло.

Неймовірний експеримент Майкла Д. Джонса виявився вдалим. По всій провінції функціонують школи, музеї і спеціалізовані клуби, де вчать не забувати предків і батьківщину. Між країнами існують сотні різноманітних культурних і соціальних програм, дружба народів справді квітне. Найбільш показовий приклад толерантності між ними – те, що валлійці і аргентинці за півтора століття спільного проживання жодного разу не воювали і навіть не конфліктували одне з одним. Це заслуговує на повагу і в черговий раз підтверджує, здавалося б, просту думку, яку людство чомусь так важко сприймає: всі люди рівні й однакові, треба просто розмовляти і допомагати одне одному.

Фото: upload.wikimedia.org, conociendoargentina.files.wordpress.com, static.panoramio.com.

Вам это будет интересно:
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
Британська глибинка: У пошуках таємниць Альбіону
Зелені схили, порослі вересовими кущами, безлюдні приміські дороги, вузькі вулички з маленькими котеджами і садами, що п’янять своїми пахощами, – здається, що британські сільця не підкоряються плинові часу. Немов завмерлі картини героїчного фентезі, всі вони мають свою історію і готові розповісти про великі битви, хоробрих воїнів і легендарні артефакти.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Історія однієї вулиці: Пікаділлі Стріт
Лондон – це місто, котре просто не може не вражати. Кожен його гість неодмінно чимось захоплюється: хтось архітектурою, хтось божевільним ритмом життя, а хтось вікторіанським духом і аристократичною атмосферою в нашому XXI столітті. Його вулиці – справжня скарбниця для власних досліджень, а починати їх слід з легендарної Пікаділлі Стріт...
Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу
Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.
На подіумі: Аргентина
Кожен народ має своїх фольклорних героїв, на котрих хочуть бути схожими і дорослі, і діти. В аргентинців такими вважають гаучо, чий одяг у наші дні лишається традиційним костюмом країни.
Озерний край Аргентини
На північному заході аргентинської Патагонії розташована земля, що вражає своїми казковими краєвидами. Серед сонячних долин і густих лісів містяться сотні озер, колір яких міняється від смарагдово-зеленого до лазурово-синього. Місцеві пейзажі – вулканічні водойми з плаваючими в них льодовиками, класичні фіорди...
Презентація перекладу книги Хорхе Баланди
За підтримки Посольства Аргентинської Республіки в Україні та Надзвичайного і Повноважного Посла Аргентини в Україні Елени Летісії Мікусінскі Кафедра романської філології та порівняльно-типологічного мовознавства Київського університету імені Бориса Грінченка презентує український переклад книги "Наші люде".
З екрану в реальність і назад: місця, де знімали відомі фільми
Скільки буває видів туризму? Гастро, екотуризм, шопінгтури - різновидів, напевно, стільки, скільки і самих мандрівників - кожному подавай своє. Сьогодні ж ми розповідаємо про людей, які відвідують місця, що стали локацією для зйомок відомих фільмів. Згідно з різними опитуваннями, близько 40% опитаних хоча б раз думали відвідати місця, де створювалися відомі фільми.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Водоспади Ігуасу - Ніагара «відпочиває»!
П’ять тонн води щомиті зриваються в ущелину, ревучи, піднімаючи пар і розплескуючи бризки на всі боки. «Рідка стіна» водоспадів Ігуасу півмісяцем, у три кілометри, розкинулася на кордоні Аргентини, Бразилії та Парагваю...
Бути квітам! Найкращі квіткові фестивалі світу!
Найкращий подарунок для мами – квіти. І справді, це неймовірно романтично і красиво, пасує кожному вікові і статусу. Особливо гарно, коли квітів багато. Дуже багато! А де можна побачити більше подібної краси, як не на фестивалі? Ми підібрали п’ять найбільш знаменитих і найбільш квіткових.
Закрыть
Outlook facebook page