RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Грузія в дивовижах

Грузія в дивовижах

Автор: 26.10.2015 | Грузія
Грузія – настільки колоритна держава, що до скарбнички знань про неї так і просяться незвичайні, досі невідомі широкому загалу факти. Приміром, ставлення жителів країни до корупції, які буквально розуміють слово «прозорість». Або архітектурні метаморфози країни, котрі створюють разючий контраст з радянською спадщиною. Ми вирішили розбити свою «грузинську скарбничку» і поділитися найціннішими монетами.

Місцева архітектура викликає стійке відчуття, що ти зменшився до розміру Аліси й вирушив у подорож не в Країну чудес, а прямісінько на сторінки якогось футуристичного журналу. Кавказька республіка переживає справжній ренесанс, який полягає в самобутньому поєднанні культурних традицій і ультрасучасного дизайну. Грузинські зодчі втілюють найсміливіші концепції, не боячись експериментувати навіть з урядовими будівлями. Тож глянцеві держустанови вражають своєю нестандартністю і запам'ятовуються надовго. Оцініть, наприклад, вигляд парламенту Грузії чи міністерства юстиції з прокуратурою.

Причому архітектура правоохоронних установ заслуговує на окреме слово. Корпуси поліцейських відділків виконано з прозорих матеріалів, через що ті в народі називають «акваріумами». Зроблено це з метою, аби кожен перехожий міг спостерігати, що роблять слуги народу. І варто сказати, проведена тут реформа стосовно викорінення корупції з правоохоронних структур принесла чималі плоди. 

Не дивуйтеся й іншим незвичайним речам. Так тутешні ліфти в багатоповерхівках платні, хоча й коштує це символічні 10 тетрі (копійок). Утім, розщедритись треба тільки за підйом – спуститися можна, вже не вкладаючи монети у спеціальний механізм. 

Також не дивуйтеся, вгледівши табличку з назвою вулиці Джорджа Буша-молодшого у Тбілісі. Як відомо, президент США був досить близький з тодішнім лідером республіки Міхеілом Саакашвілі. Та й ім'я в американського політика вельми милозвучне для місцевого вуха, адже й країна англійською називається Georgia. 

Грузинський колорит усвідомлюється навіть за межами самої країни. Досить дізнатися цікаві тонкощі національної мови. Так по-грузинському «мама» – це тато, «деда» – якраз-таки мама і «папа» – дідусь. При цьому в мові кавказького народу повно слів, що складаються з восьми і більше приголосних поспіль. Зате немає звичних нам наголосів (лише підвищується голос на певному складі), чоловічий і жіночий рід визначається з контексту, а також на письмі грузини не вживають великої літери.

Головною ж особливістю грузинської мови, якій, до слова, вже понад 2 тисячі років, є двадцятирічна система називання чисел. Наприклад, щоб сказати 72 грузинською, вам потрібно розбити число на двадцятки й озвучити залишок, тобто три-двадцять-дванадцять.

Грузія хоч і маленька країна, однак горда, адже заснована не на порожньому місці. Саме тут, у горах Кавказу, виявили найдавніший вид людей, які жили в Європі. Знахідка отримала характерну назву Homo georgicus, а останкам двох представників роду людського дали імена Зезва і Мзія. Як вважають учені, наші далекі пращури жили аж 1 млн 770 тисяч років тому.

Крім цього сенсаційного факту, Грузія є батьківщиною вина, традиції виробництва якого налічують 8 тисяч років. А ще в печері Дзудзуана археологи знайшли бавовняні нитки, які стародавні люди використовували ще 34 тисячі років тому. Також у Казреті, на схилах гори Сакдрісі, виявлено унікальні шахти віком понад 5 тисяч років, де добували золото. Ці рудники найдавніші у світі.

А однією з найцікавіших загадок, пов'язаних з грузинами, є їхня неймовірна схожість з іншими горцями – басками. Науковці відзначають аналогії у мові народів, які в давнину мали однакове ім'я – ібери. Не виключено, що баски, котрі мають абсолютно відмінну від інших жителів Піренеїв культуру, колись прийшли туди з далекого Кавказу.

Вам это будет интересно:
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Тбілісі is the capital of ...
Кожне місто у світі має власне впізнаване обличчя, котре закарбовується у пам’яті мандрівників. Обличчя Тбілісі з часом дорослішає і кращає, набуває благородних європейських рис, при цьому не втрачаючи колоритних чортиків в очах…
Листівки з Тбілісі
Місто, що не залишає байдужим - Тбілісі у об‘єктиві талановитого фотографа Павла Хоменського на сторінках видання theoutlook.com.ua. Переглядаючи світлини, ви здійснете оглядову екскурсію однією з наймальовничіших столиць світу.
Хто як танцює?
Що найкраще характеризує будь-яку націю без зайвих слів і довгих пояснень? Звичайно ж, танці! Адже саме століттями відточені рухи можуть розповісти іноземцеві про інші народи набагато більше, ніж підручники з історії. Якщо уважно придивитися і відчути, як танцюють у різних країнах, то менталітет народів стане набагато зрозумілішим. І це не тільки слова.
Сатаплія: мед для динозаврів
Грузія останніми роками справедливо стала вельми популярною туристичною точкою на карті світу. Напевно, кожен знайде в цій гірській і гордій країні щось своє: чудову природу, смачну їжу, вірних і душевних друзів та багато-багато іншого. OUTLOOK намагається якомога частіше бувати там і ділитися з вами всілякими цікавинками. Сьогодні ми розповімо про дивовижний заповідник «Сатаплія».
Архітектура чи мистецтво: Нові грузинські будівлі
Грузія, що трохи більш як десять років тому стала на шлях серйозних перетворень і домоглася відчутних успіхів, помітно змінилася не лише внутрішньо, але й зовні. Архітектори з різних країн світу попрацювали тут на совість і створили по всій її території безліч важливих і унікальних об’єктів, що втілюють зміни, які відбулися. Саме про нову грузинську архітектуру ми сьогодні і розповімо.
Гендиректорка OUTLOOK Дарія Карякіна про роль громадських ініціатив в сфері культурної дипломатії
18 листопада Генеральна директорка проекту OUTLOOK, громадська діячка Дарія Карякіна взяла участь у якості експертки у транскордонному проекті «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі Україна – Грузія».
Гетто світу: вірменська душа в серці Тбілісі
OUTLOOK пропонує вам прогулятися по одному з найстаріших районів Тбілісі – Авлабарі, який спрадавна вважається вірменським. Ці вулички, церкви і старовинні будинки розкажуть про стосунки двох кавказьких народів значно більше, ніж підручники з історії або документальні фільми.
Листівки з Батумі
Молодий український письменник Павло Хоменский побував в місті, що втопає в зелені і блищить яскравими вогням - Батумі, яке самі місцеві жителі називають містом любові. Тут пальми, кипариси, магнолії, олеандри, бамбук, лавр, апельсинові дерева, туя і самшит пахнуть на кожному кроці і так і кличуть поспостерігати за романтичною картиною відплиття кораблів з гаваней. І сьогодні автор ділиться з вами своїми листівками з цього дивного міста, пронизаного шумом моря і смаком ароматного вина.
Історія бренду: Балет Сухішвілі: підкорені вершини маленької грузинської мрії
Колись безмежно відданий танцю Іліко заповів своїм нащадкам з робити все, щоб ім’я його роду не зійшло з афіш ніколи. Через 70 років мільйони людей у сотнях країн розкуповують квитки, де, хоч і різними мовами, але легко читається прізвище Сухішвілі.
Історія бренду: Вода «Боржомі»
Сьогодні ми пропонуємо вам вирушити з нами в курортну частину Грузії, в околиці красивого й затишного курортного містечка Боржомі, де вже кілька століть розливають одну з найпопулярніших і найкорисніших мінеральних вод у світі – легендарний «Боржомі».
Новопризначені посли чотирьох держав та Глава Представництва ЄС вручили вірчі грамоти Президенту України
​7 листопада 2019 року відбулась церемонія вручення вірчих грамот Президенту України Володимиру Зеленському послами Королівства Швеція, Швейцарської Конфедерації, Грузії, Мексиканських Сполучених Штатів та Главою Представництва Європейського Союзу.
Ми там були: Батумі
Особисті враження від мандрівок ми публікуємо в рубриці «Ми там були». Сьогодні розміщуємо пост із соцмереж нашого головного редактора Дарії Карякіної, де вона ділиться враженнями про 5-денний відпочинок у грузинському Батумі. Ану ж і ви захочете відчути свої емоції від відвідування цього міста!
В рамках проекту Diplomatic Greetings студенти «Школи молодого українського дипломата» з м.Харків та «Школи молодогоукраїнського дипломата» м.Київ поспілкувались із Послами Грузії та Королівства Норвегія Україні
23 квітня 2019 року OUTLOOK та ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» (ГДІП) провели зустріч для студентства та молоді із дипломатами, Надзвичайними та Повноважними Послами Грузії та Королівства Норвегія в Україні Гелою Думбадзе та Уле Тер'є Хорпестадом.
Diplomatics Greetings для студентів зі Шкіл молодого дипломата м.Харків та м.Київ
OUTLOOK та ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» (ГДІП) проведуть захід Diplomatic Greetings 23 квітня 2019 року. Наші організації багато років поспіль працюють та реалізовують проекти у співпраці з іноземним дипломатичним корпусом.
Публічна лекція Надзвичайного і Повноважного Посла Грузії в Україні Гели Думбадзе у Медіа-центрі ГДІП
У середу, 10 квітня 2019 року, у Медіа-центрі «Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв» відбулася публічна лекція Надзвичайного і Повноважного Посла Грузії в Україні, постійного представника при організації ГУАМ – Гели Думбадзе, присвячена подіям, що відбулися у Грузії 30 років тому 7–9 квітня 1989 року.
Вечір джазу та мистецтва від Посольства Грузії в Україні
Грузія асоціюється з надзвичайно гостинними людьми, багатою історією та традиціями. Сьогодні культура Грузії має часи розквіту і цим щиро пишається Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії Гела Думбадзе, який 11 квітня 2019 року запросив колег-дипломатів, представників української влади, представників грузинської діаспори та партнерів насолодитися вечором джазу та мистецтва.
«Навряд можна знайти іншу державу, яку грузини люблять так само, як Україну», - посол Гела Думбадзе
На честь Дня Незалежності Грузії та Сотої річниці проголошення Демократичної Грузинської республіки Надзвичайний та Повноважний Посол Гела Думбадзе провів урочистий дипломатичних прийом.
Закрыть
Outlook facebook page