RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  З реальності до казки... Прототипи книжкових героїв.

З реальності до казки... Прототипи книжкових героїв.

«Давним-давно в одному королівстві народилася принцеса. За білу як сніг шкіру їй дали ім'я Білосніжка...», подальший сюжет з відьмою-мачухою, «смертельним» яблуком і всеперемагаючої любов'ю відомий кожному. У реальному житті чари не торкнулося, прообраз героїні, і зловісний спрацював. У яких ще персонажів знайшлися прототипи і що у них спільного з казковими двійниками, розбирався Outlook...

Набитий тирсою головний споживач меду в дитячій літературі, радянському і американському мультиплікації - Вінні-пух, був зовні списаний з улюбленої іграшки сина автора Алана Мілна Крістофера. У свою чергу, дитина не випадково назвав плюшевого ведмедика саме так. На одній із сімейних прогулянок по Лондонському зоопарку увагу дитини залучили, аж ніяк не екзотичні мавпи і кенгуру, а величезна бура ведмедиця, доброзичливим поглядом яка дивилася на відвідувачем крізь прути клітки... Життєву історію тваринного повідали сім'ї співробітники зоопарку. Клишоногу, ще зовсім крихіткою в 1914 році викупив у мисливців, ветеринар кавалерійського полку з Канади Гаррі Колборном. Назвав «придбання» він у честь свого рідного міста Вінніпега. «Катаючись» за військовими, учасниками першої світової, ведмедиця, встигла помандрувати по містах і країнах, поки не була «прописана» у Лондоні, ставши за час практично ручний. Кажуть, навіть дітям було дозволено гладити Вінні і годувати улюбленими нею згущеним молоком і медом...

А живучи в кінці ХVIII століття цілком реально було зустріти справжнього Піноккіо! Вважаючи дерев'яного чоловічка сплеском уяви Карла Коллоді, дослідники були здивовані знайшовши на занедбаній частині кладовище, де похований сам автор, стару надгробну плиту з ім'ям Піноккіо Санчес. Покопавшись в старих архівах, звіривши дати, виявивши, що помер Санчес трохи більше ніж за сотню років до того, як вийшла книга... А отримавши дозвіл на ексгумацію, сумнівів не залишилося - це точно він. Під землею перебувала людина, маленького зросту з дерев'яною ногою і носом-протезом.

З казки про пригоди російського варіанту людини з поліна - Буратіно, як виявилося також є реальні герої. Прототипом торгаша лікувальними п'явками Дуремара став эмигрирующий з Франції якийсь доктор Жак Булемар. Головною панацеєю від усіх недуг лікар вважав п'явок, яких він сам відловлював блукаючи біля ставків, одягнувши довгий балахон - головний захист від комарів. З-за цього він став об'єктом глузувань і жартів, торкнулися і коверканья французької прізвища.

Історія «кэрроловской» Аліси в країні чудес нехай і вигадка, але от сам персонаж списаний з цілком реальної людини. У свій час автор водив дружбу з сім'єю ректора Оксфордського університету Генрі Лідделла. І володіючи широкою фантазією під час прогулянок на ходу складав для його дочок чарівні історії... Помітивши, що дівчатка так уважно слухають його «небилиці» Керрол відобразив свої думки на папері, а головну героїню зробив тезкою молодшого чада професора і крім того запозичив у неї деякі риси характеру і зовнішність. Через кілька років семирічна Аліса Линделл отримала в подарунок рукопис з історіями, до якої було прикріплено її фото.

Письменники брати Грімм, виявилися не такими вже й казкарями... Сюжет Білосніжки абсолютно списаний з реальності, просто трохи перетворений «чарівної» пеленою. Ідею вони запозичили з історії своїх земляків-германців. В середині XVI століття жила була дворянська пара на чолі з графом Філіпом. Сімейна ідилія зруйнувалася, коли його дружина померла при пологах. Але дитина вижила і батько щоб не залишати дівчинку без материнської любові одружився вдруге... Мачуха не взлюбила пасербицю і вирішила позбавитися від неї, отруївши настоянкою цикути. Дівчина загинула, а вбивця вирушила у тривале ув'язнення.

До речі, книжкові друзі Білосніжки - гноми, можливо також ходили по землі і навіть працювали в шахтах. Таке припущення висунуто в роботах професора Міхаеля Зендера, що досліджує міфологію і казки... в старовинних рукописах він виявив розповіді про «гірників» мініатюрного зростання працюють в гессенських рудниках.

Вам это будет интересно:
Неіснуючі герої в бронзі
OUTLOOK підготував для вас галерею статуй, створених на честь знаменитих вигаданих героїв книг для малюків, які ніби оживають кожен в своєму місті. Пориньте у світ дитинства, переглядаючи статтю, і, можливо, знайдете своїх улюблених героїв!
У Києві відсвяткували День Відродження, Єдності і поезії Махтумкулі і День Конституції Туркменістану
Посольство Туркменістану в Україні та особисто Надзвичайний і Повноважний Посол Нурберди Аманмурадов провели в Києві урочистий захід, присвячений Дню Відродження, Єдності і поезії Махтумкулі Фрагі і річниці прийняття Конституції Туркменістану.
Посол Іспанії взяв участь в концерті, присвяченому річниці публікації твору іспанського письменника...
За сприяння посольства Іспанії в Україні, в Києві відбувся концерт присвячений сторіччю публікації повісті «Платер і я» відомого іспанського автора Хуана Рамона Хіменеса.
Посольство Білорусі провело урочистий вечір, присвячений творчості Янки Купали і Тараса Шевченка
Посольство Республіки Білорусь в Україні та особисто Надзвичайний і Повноважний Посол Ігор Сокол організували і провели в Києві урочистий вечір, присвячений творчості видатних класиків літератури наших країн Янки Купали і Тараса Шевченка.
Літературний меседж світу вiдправлено!
Єднання і взаємоповага – це те, що має стати основою відносин між державами, гарантією високоінтелектуального діалогу націй. Саме тому сьогодні міжнародна спільнота має більше проявляти свою міжнаціональну зацікавленість і поступово відкривати невідомі раніше факти «біографій» своїх культур. Завдяки усвідомленню цього і народилася ідея створення проекту.
Посли складуть портрет-пазл Шевченка з уривків «Заповіту», перекладеного на 25 мов світу
16 березня в Національному музеї Тараса Шевченка відбудеться міжнародна урочиста культурно-мистецька церемонія «Нас єднає Шевченкове слово», присвячена відзначенню 202-ї річниці з дня народження видатного Кобзаря Тараса Шевченка та 170-річчю написання «Заповіту».
Музо, прийди! Рецепти великих письменників
Що треба зробити, щоб спіймати музу або налаштуватися на творчий лад? «Слухати класичну музику, вживати більше антиоксидантів, які сприяють роботі мозку, або просто частіше гуляти на свіжому повітрі», – відповісте ви. А ось і ні! Багато великих майстрів пера думали інакше і шукали натхнення деколи в зовсім незрозумілих речах. Однак те, що є незвичним для середньостатистичної людини, цілком природно для творчої.
Нобелівський лауреат Маріо Варгас Льоса відвідав Київ
11 листопада в КНУ ім. Тараса Шевченка відбулася лекція відомого перуанського драматурга і прозаїка Маріо Варгас Льоси. Про подію – далі у нашій фотогалереї.
«Love's Executioner»: ексклюзивне інтерв’ю з Ірвіном Яломом
Редакції OUTLOOK пощастило поспілкуватися з Ірвіном Ялом: як навчитися любити цей світ, роздуми про белетристику і психотерапевтичну практику, поради про правильне ставлення до життя... Про це та інше чітайте далі в нашому интерв'ю.
Так продовжує Заратустра
Рівно 170 років тому в місті Реккені, неподалік німецького Лейпцига, народився Фрідріх Ніцше – людина, котра здійснила революцію у філософії, і як багато хто вважає, «написала» двадцяте століття. Його незвичайний погляд на суть речей невіддільний від власної постаті, яка вже давно стала культовою.
«Теорія великої відмови»
Дата 8 жовтня 1906 року залишилася в історії як символ великої відмови від заслужених почестей. Ось фінський письменник Арвід Ярнефельт отримує листа від Льва Толстого, нетерпляче розриває конверт, вдивляючись в написане російським прозаїком: «Постарайтеся зробити так, щоб мені не присуджували Нобелівської премії. Адже, якби це сталося, мені було б дуже неприємно відмовлятися».
Літературна Мексика стає ближчою
За сприяння Посольства Мексики в Україні відбулася презентація книги володаря Нобелівської премії в галузі літератури Октавіо Паса. Подія була приурочена до 100-річчя з дня народження письменника.
Відмотати час… назад?
19 травня 1897 року Оскар Уайльд, провівши вісімнадцять місяців у Редінгській в'язниці, вийшов на свободу. Арешт докорінно змінив життя неперевершеного дотепника і підвів сумну риску під його літературною діяльністю. Проте Уайльд – не перший і не останній майстер слова, який відчув на собі нещадність системи правосуддя.
Закрыть
Outlook facebook page