RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Тут побудують каравелу: кораблі з Кувейту

Тут побудують каравелу: кораблі з Кувейту

Автор: 12.10.2015 | Кувейт
У невеликій державі Кувейт мають справжній талант і досвід будувати кораблі та виряджати у відкрите море тих, хто не боїться далекого плавання. Сьогодні ми розповімо, яким було кувейтське суднобудування у давнину... Почалася історія з племені з дивною назвою бані утуб прибуло на території, котрі межують із затокою, і взялося зводити споруди і добувати перли.

На відміну від сусідніх общин, які ворогували одна з одною, застосовуючи примітивну зброю, бані утуб часу дарма не гаяли і відразу збагнули те, що мовою сучасного маркетингу називається унікальною комерційною пропозицією. Завдяки вигідному положенню на березі гавані Перської затоки можна було торгувати, благо, товару знайшлося чимало: були і коні, і прянощі, й кава, і перли, словом, крам на будь-який смак. Тож Кувейт явно міг стати торговельним портом – вирішили найрозумніші представники бані утуб та активно взялися будувати судна. На початку XVII століття перші кораблі Кувейту вже ходили з багатим асортиментом у бік Індії та Африки.

Наступне плем'я, яке дозволило попутному вітру надувати вітрила, носило горде ім'я атбан. За спогадами мандрівника і вченого з Німеччини Карстена Нібура, до 60-х років XVIII століття Кувейт став власником восьмисот кораблів, причому ліс для їхньої побудови привозили з Індії. У той час племена, котрі не раз відбивали зазіхання Османської імперії на кувейтську територію, не знали, що їхнє заняття стане справою державного значення, а корабель в обіймах кола згодом увічнять на гербі Кувейту.Фото iles.tpg.ua

До речі, цікаво простежити, які символи і приховані смисли мали на увазі майстри геральдики: корабель з триколірним прапором; хвилі, які натякають на близькість з Перською затокою, і блакитне небо; довершує картину біла стрічка, з назвою держави, прочитати яку зможуть лише обрані, адже слова майстерно виписано арабською в'яззю. Пильне око зачепиться за сокола, на грудях якого зображено щит, – птах є символом пророка Магомета і нагадує про те, що Кувейт вшановує лише мусульманську релігію.

Корабель, який став національним символом, увібрав у себе всі грані – тут і природа, і дива техніки, й шанобливе ставлення до ісламу, й увага до традицій.Фото energyasia.com

Жителі Кувейту недарма так цінують власні судна. Коли наприкінці XIX століття на кувейтських кораблях підняли османський прапор, а тодішнього шейха Джабера зобов'язали платити як податок по сорок мішків рису і чотириста коробок фініків, кмітливий правитель вирішив, що з османцями можна розплатитися по-іншому і надав безліч кораблів для проведення бойової операції на захист Шатт-ель-Араба від набігів чужинців. Перемога у важливій битві змусила османську владу переглянути своє ставлення до Кувейту, і вже вона стала платити певну суму щомісяця, причому не тільки із вдячності бойовим товаришам, а й для подальшого розвитку суднобудування. Так господарі та васали помінялися місцями.

Що ж було далі? Перська затока пам'ятає чимало кораблів, які виходили з берегів Кувейту, до речі, деякі судна, особливо значущі для державної історії, можна побачити і на суші. Мандрівники часто везуть з Кувейту як сувенір макети гігантського корабля Al-Hashemi-II. Вибір очевидний: побачивши на власні очі найбільше дерев'яне судно у світі, іноземці втрачають сон і мріють лише про те, як би мати в себе хоч його подобу.

Цей величезний дерев'яний корабель підноситься над готелем Radisson SAS Hotel. Книга рекордів Гіннеса назвала диво кораблебудування найбільшим у світі доу, побудованим з дерева. Арабська каравела стала амбіційним проектом одного із власників готелю Хусейна Марафі в пам'ять про прадідуся, який свого часу також спорудив доу з назвою Al-Hashemi. Що ще варто розповісти про національний символ Кувейту? Корабель тримається на цвяхах і болтах, завдовжки 30,4 метра і 18,7 метра завширшки.Фото brownbook.me

Ще один корабель, гідний уваги, – «Багхала» – було побудовано в XIV столітті. Побачити пам'ятку можна в Ель-Кувейті, а щоб розшифрувати назву, доведеться зазирнути в арабський словник, де багхал перекладається як мул. Гігантські розміри судна не залишили байдужими й укладачів Книги рекордів Гіннеса, які відзначили «Багхалу» як найбільший арабський човен доу у світі. Численних туристів, які захоплено розглядають його, не бентежить той факт, що на таких суднах плавали пірати у водах Персії та уздовж Арабського півострова.

Любителі почитати «1000 та 1 ніч» перед сном, мабуть, пам'ятають, як в арабських переказах згадано ці кораблі: «І свіжий вітер доу ніс». Адже це судно є не тільки засобом пересування, яке гойдає подорожніх на хвилях, та наслідком технічного прогресу. Це ще і своєрідний символ, подарований Кувейту небесами, країні, яка б зламалася під тиском часу, якби не мала рятівних кораблів, завдяки яким торгувала і вигравала битви.

Головне фото api.ning.com

Вам это будет интересно:
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
У Києві стартували Дні культури Кувейту
У Києві 5 лютого стартували Дні культури Кувейту, присвячені 25-річчю встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами. Всі заходи пройдуть за підтримки Посольства Кувейту в Україні та особисто Надзвичайного і Повноважного Посла Пана Рашида Хаммада Аль-Адвані.
У Києві пройдуть Дні кувейтської культури
У столиці України з 5 по 7 лютого відбудуться Дні культури Кувейту, присвячені 25-річчю встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами. Всі заходи пройдуть за підтримки Посольства Кувейту в Україні та особисто Надзвичайного і Повноважного Посла Пана Рашида Хаммада Аль-Адвані.
Посол Кувейту провів прийом на честь Національного дня та Дня визволення
Надзвичайний і Повноважний Посол Кувейту в Україні Рашид Хаммад Аль-Адвані провів урочистий прийом на честь Національного дня та Дня визволення Кувейту. Привітати главу дипломатичної місії зі святом прибули його колеги Посли Іраку, Катару, Сербії, Болгарії, Молдови, Пакистану, Білорусі, Палестини, Казахстану, Туреччини, Швеції, Азербайджану, Македонії, Таджикистану, Алжиру, Португалії, представники громадськості, ЗМІ.
Посол Кувейту в Україні провів дипломатичний прийом на честь Національного дня
З нагоди 54-ї річниці Незалежності держави Кувейт та 24-ї річниці визволення Кувейту, в Києві був організований урочистий дипломатичний прийом...Надзвичайний і Повноважний посол Кувейту в Україні Юсеф Аль-Габанді, а також представники кувейтської дипмісії особисто зустрічали гостей вечора. Відвідали
Закрыть
Outlook facebook page