RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?

Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?

Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.

Про те, що Канада рясніє кленами, котрі виділяють сік, який за рівнем солодкості не поступається меду та цукру, вперше було згадано ще в середині XIX століття. Втім, більш ранні відомості свідчать, що подібним чином солодкі сорти дерева, які ростуть на південному заході країни і в деяких штатах США, використовували індіанці ще до візиту Колумба на ці землі.

Читайте також: Канада: особливий колорит молодого урбана

Щоб добути кленовий сироп, доведеться опанувати цілу науку. Процес чимось нагадує отримання березового соку, але з дещо підвищеним рівнем складності. Виціджена з надрізу в дереві рідина в певний час року (кінець лютого-квітень) – тільки невеликий відсоток справи. Найцікавіше починається, коли інгредієнт добутий. Продукт, що швидко псується, тут же відправляють у спеціальні ємності для випарювання, доки його кількість не зменшиться в десятки разів (з 40 л соку виходить всього 1 л готового сиропу), а рівень вмісту цукру не перевалить за 60%. Якщо продовжити відстоювання тягучого розчину, «запуститься» процес кристалізації, внаслідок якого утворяться вже льодяники.MAPLE-SLIDER.jpgФото mapleorchardfarms.com

Значні витрати матеріалів плюс експортно-імпортні затрати істотно збільшують вартість цієї «натуральної глазурі» в супермаркетах. Тому, якщо на ціннику красуватиметься підозріло низька цифра, цілком можливо, що вам трапилася підробка, яка містить штучні барвники й ароматизатори. У справжньому кленовому сиропі такі добавки просто неприпустимі. Країна дбає про якість продукту, виготовленого з дерева, лист якого є невід’ємною частиною канадського прапора. Діє навіть спеціальна державна комісія, що стежить за дотриманням стандартів виробництва національних ласощів.

Читайте також: Оттава is the capital of...

Тепер перейдемо до головного питання: що робити, коли баночка з солоденьким попалася вам на очі в магазині, а потім перекочувала у ваш домашній холодильник? Ось кілька варіантів «інструкції із застосування» кленового сиропу:

повторювати за американцями, поливаючи ним оладки, млинці, кекси, тости, печиво, морозиво... Та втім, все, що «потребує» соусу-топінгу. Смак сиропу нагадує карамель, приправлену легкими «нотками» дерева. Здавалося б, на любителя, однак більшості подобається; Фото canаdianislander.com

замінювати звичайний цукор і мед – другий варіант використання кленової патоки. Нею можна доповнити чай (дві маленькі ложки на одну чашку) або молоко (у тих же пропорціях). А для дегустаторів напоїв, що продаються тільки при пред’явленні паспорта, бурштинова суміш стане хорошим поповненням бару та урізноманітнить смак схожих за кольором бренді, рому або коньяку;

поєднання протилежних складових – не новинка в кулінарній історії. Ось і винуватця цієї статті можна використовувати, наприклад, при запіканні курки чи свинини. У результаті виходить страва на вигляд ніби з медовою скоринкою, та варто спробувати – і оригінальний післясмак змусить ваших гостей розкрити секрет рецепта;

у тих, хто віддає перевагу рослинним продуктам, головна гордість канадських виробників марно стояти в холодильнику теж не буде. Трохи часу та зусиль – і незвичайні десертні фрукти прикрасять ваше меню. Для цього купіть десяток яблук або груш, виріжте з них внутрішню частину, додайте всередину 100-150 грамів родзинок, жменю волоських горіхів, залийте все «кров’ю дерева» і поставте в духовку на півгодини;maple-syrup-taste-0312-3-1544802820.jpg Фото delish.com

і як не закінчити цей список стравою родом із Канади – глазурованою морквою з кленовим сиропом. Для цього потрібно відварити овоч до готовності, нарізати брусочками, додати вершкове масло, трохи імбиру, залити нашим головним інгредієнтом і протушкувати 10-15 хвилин.

Ну а для найбільш відчайдушних фанатів кленового сиропу, бажаючих знайти своїх однодумців-гурманів, подібний шанс випадає кожної весни. На початку березня в провінції Квебек проходить тематичний фестиваль – Сabana a sucre. Гостям демонструють технологію збору соку, його обробку і приготування з нього різноманітних наїдків. Звідси, крім власне сиропу, можна буде прихопити з собою рідко експортовані за кордон кленові льодяники, масло і цукор.

Головне фото bloomberg.com

Вам это будет интересно:
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Озера, що змінюють уявлення про силу природи
Коли згадуєш слово «озеро», в голові з’являється перший-ліпший образ тихої затишної водойми, яку з усіх боків обіймають порослі травою береги. OUTLOOK зробив добірку найбільш вражаючих озер, котрі змінять ваше уявлення про це творіння природи. Кожному з них є чим дивувати, хай то нетиповий колір води чи лячна здатність умертвляти живі організми.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Канадські хмарочоси: не тільки вгору, але і вниз
Навряд чи знайдеться така людина, котра б не скасувала свою зустріч чи прогулянку, побачивши не найкращу погоду за вікном, оскільки вдягатися, утеплятися, чекати на холоді транспорт – це цілий атракціон, і взагалі краще закутатися у плед і почитати книжку.
Історія однієї вулиці: Янг-Стріт
Люди, котрі вперше приїхали до Торонто, мають всі шанси попастися на вудочку місцевих сюрпризів. Наприклад, вам можуть запропонувати: «Чи не бажаєте доїхати до пункту призначення через вулицю Янг-Стріт?» А коли ви погодитесь на цю авантюру, вас перепитають: «Ви що, зібрались проїхати по всій вулиці?» І коли зніяковілий мандрівник вникне в деталі...
Канада: особливий колорит молодого урбана
Кажуть, головна пам’ятка Канади – її природа. Але природа – це зовсім не досягнення країни, а ось те, що її жителі побудували, звели і спорудили – відображення національного менталітету. Тому хочеться поговорити про найкращі урбаністичні місця Канади.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Дім, який побудував…
«Халабуди» на деревах, землянки, схованки – що ми тільки не будували в дитинстві. На жаль, коли дорослішаєш, фантазія втрачається, і більшість із нас тепер живе в незручних сірих «коробках». Однак є люди, які самостійно створили житло своєї мрії.
Закрыть
Outlook facebook page