RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців

Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців

У світі безліч варіантів професій, які може опанувати людина. Північна Америка дала поштовх стартапам та банківскому сектору, Азія - високим технологіям, Європа - медицині... А ким же працюють люди на найбільш сонячному континенті - давайте дізнаємось!

Нігерія. Країна з величезним нафтовим потенціалом і водночас відносно слабким промисловим. Над міру збагатитися на «чорному золоті» державі заважає тривала політична нестабільність, тож до статусу Еміратів чи Саудівської Аравії їй ще далеко. Місцеві нафтовики по праву вважаються заможним прошарком суспільства – за місяць вони отримують близько 200 доларів, однак потрапити до їх рядів важко через дефіцит робочих місць. Більшість же населення, а це біля 70%, трудиться в сільському господарстві, задовольняючись скромним заробітком у 95-110 доларів на місяць. Як би смішно це не звучало, та ще одна популярна професія в цій країні – кінематографіст. Нігерія знаходиться на другому місці у світі з виробництва фільмів, поступаючись тільки Індії. Тутешній «Ноллівуд» випускає близько 900 картин на рік! Середній бюджет стрічки невеликий – 15 тисяч доларів, зате кіношники завжди забезпечені роботою, займаючись одночасно кількома проектами. Як наслідок, місцеві кінотеатри просто «кишать» хітами національного виробництва.Growing_Sweet_Potatoes_in_Tanzania.253.jpgФото viralimages.site

У сусідньому Камеруні також трудяться переважно в господарській та нафтовидобувній галузях, проте найпопулярніша і найприбутковіша професія – водій таксі. Справа в тому, що громадський транспорт або безнадійно застарів, або взагалі відсутній. Навіть у столиці Яунде автобуса не дочекаєшся. Мрія більшості жителів – заробити на машину і зайнятися приватним візництвом, і це при тому, що камерунські міста задихаються швидше від заторів, аніж від спеки. Ще одна фішка – мототаксі, запасний варіант для тих, хто автомобілем так і не обзавівся. До речі, щоб покататися на ньому наодинці, треба заплатити близько тисячі франків, інакше будьте готові, що водій підсадить до вас попутників. А їх може бути чимало – тільки на передньому сидінні зазвичай уміщаються три людини. Одне таке пасажирське місце коштує 200 франків.Фото ua-tour.org

Кот-д'Івуар, що називався раніше Берегом Слонової Кістки, ось уже кілька десятиліть як обрав для себе інший вектор: це не нафта, не газ, а кава і какао. По всій країні тисячі плантацій, від великих державних до дрібних приватних. Сільське господарство тут – це зовсім не мотики, а сучасна техніка і пристойний дохід. На частку Кот-д'Івуару припадає третя частина загальносвітового виробництва какао, і він же – найбільший його постачальник. Окрім господарського сектора, куди потрапити нескладно, івуарійці охоче йдуть працювати рибалками і футболістами. Якщо перша галузь відносно нова (розмаїтість риб мізерна, хоча біля берегів країни і збирається недешевий тунець) , то спорт – це перевірений спосіб розбагатіти. Французькі скаути та футбольні агенти ретельно вивчають місцевий ринок, час від часу забираючи талановитих хлопців до Європи. Деяким з них, наприклад, таким як Дідьє Дрогба та Яя Туре, доля посміхається, і вони стають одними з найкращих у світі, а отже – мільйонерами. При цьому середня зарплата у країні становить 115 доларів на місяць.children-working-on-cocoa-farm-e1562056777622.jpgФото raconteur.net

Перемістимося на північ Африки, у досить «європейський» нині Алжир. Незважаючи на відносну стабільність і багаті природні ресурси, мало алжирців працює в промисловості. Місцевим жителям куди більше подобається перебувати на держслужбі. Близько 30% населення – чиновники різних мастей. Закінчивши тамтешні чи французькі університети, алжирці охоче йдуть у кабінети, віддаючи перевагу роботі з паперами над видобутком газу. А за його запасами, до речі, Алжир на восьмому місці у світі.

Читайте також: Найробі: тепер я бачив все

Єгипет і Туніс – країни, де балом та економікою править туризм. Дітей змалку вчать англійської і намагаються влаштувати на роботу в готелі. Кожен п’ятий єгиптянин, так чи інакше, пов’язаний з туристичним бізнесом. Причина такої ситуації проста: у цій сфері хороші за місцевими мірками зарплати, тож навіть некваліфіковані новачки «в сезон» заробляють 300-400 доларів на місяць, досвідчені ж співробітники – значно більше. У Тунісі ситуація загалом схожа, та є одна відмінність – держава вкладає мало не половину бюджету в медицину й освіту. Не дивно, що найбільш примітні будівлі в країні – це лікарні та школи, а професії вчителя і лікаря – мрія всієї молоді, орієнтованої на стабільність та отримання соціальних гарантій. Ну а вже план «Б» – влаштуватися у сферу обслуговування.Egypt-Easter-Holidays-Egypt-Tours-Portal.jpg
Фото groundtruthsolutions.org

Завершимо ми найбільш економічно розвиненою країною Чорного континенту – Південно-Африканською Республікою. Держава ця в цілому живе не набагато гірше Заходу (прибиральниці там отримують близько трьохсот доларів), що й накладає свій відбиток на вибір професії серед місцевого населення. «Робочі руки» тутешньої промисловості належать людям, які приїжджають сюди на заробітки з усього континенту. Дороги, аеропорти, готелі, стадіони до Чемпіонату світу з футболу 2014 року та інші об’єкти, що спішно зводилися, будував хто завгодно, тільки не самі південноафриканці. Ті лише займалися проектуванням і керували процесом. Поряд з управлінськими посадами, місцеві також активно задіяні у сфері підприємництва і торгівлі. Цьому є вагома причина – ПАР входить до першої тридцятки країн з найбільш сприятливими умовами для розвитку бізнесу.ECHO-2018-south-Chad.jpgФото groundtruthsolutions.org

Що ж, окинувши поглядом Африку, за звичкою звану найбіднішим регіоном Землі, мимоволі розумієш: такі категоричні висновки хоч і не безпідставні, та злегка поверхневі. Так, цивілізація і прогрес – це те дефіцитне масло, котре на планеті нанесене нерівномірно, але загальна тенденція така, що багато країн, які розвиваються, зараз повсюдно набирають обертів. Аналітики та економісти навіть поговорюють, що ХХІ століття може пройти під знаком Чорного континенту. Для цього є всі передумови, особливо в контексті неосвоєних африканських запасів палива і загального їх виснаження у світі. Тож, почувши про чергового заповзятливого бізнесмена, який перебазував свої справи в ПАР, або про те, що ваш однокурсник – виходець з Алжиру, не поспішайте іронічно чи співчутливо зводити брови. Хтозна, цілком можливо, що у нього на той момент підстав для цього буде вже куди більше.

Головне фото britannica.com

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Каїр is the capital of…
Курорти формату All Inclusive, піраміди і мумії – ось, либонь, і все, що спадає на думку, коли говориш про Єгипет. А тим часом це одна з найдавніших держав світу, а його столиця Каїр - не просто найбільше місто Близького Сходу й Африки з населенням у 19 мільйонів людей, це мегаполіс, котрий об’єднує в собі стародавні історичні пам’ятки і скляні хмарочоси, сміттєві звалища і дорогі магазини, незліченні багатства і кричущу бідність.
За водними процедурами – в пустелю!
Місто, де Олександру Македонському передрекли завоювання світу. Місто, куди навідувалася Клеопатра щоб поплескатися в теплих цілющих джерелах. Місто, яке сьогодні складно відшукати на карті без хорошої оптики. Сіва. У самому серці Сахари, в 560 кілометрах від Каїра чекає на «свого» допитливого відвідувача невелике поселення з незмірно великою історією.
10 фактів про ПАР
Для більшості людей ПАР – це лише батьківщина великого Нельсона Мандели і країна, чиї надра буквально кишать корисними копалинами. Утім, освічена людина має знати про найбільш передову державу Африки значно більше. Надолужуйте прогаяне разом з OUTLOOK!
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Африканські красоти. Ботсвана
Усіма своїми гранями горять алмази Ботсвани. Але крім коштовних каменів, тут є й інші скарби. Сьогодні відкриємо цю країну зовсім по-іншому.
Шарм-ель-Шейх: танцюємо у пустелі, пірнаємо і вчимося торгуватися…
Узбережжя Червоного моря прикрашене курортним містом Шарм-Ель-Шейх, що перекладається витончено: «бухта шейха». Оточена Синайськими горами, вона надійно схована від вітру і негоди, зберігаючи затишний для подорожей цілий рік…
Затримай дихання. Найнебезпечніші місця для дайвінгу
Після того, як легендарний француз Жак-Ів Кусто за своїми колегами винайшов і вдосконалив акваланг, підводне плавання міцно увійшло у список найбільш популярних,але, на жаль, небезпечних хобі. Outlook попереджує і розповідає про найбільш екстремальні для занурення місця.
Кабо-Верде: серфінг по вулканах
Сьогодні ми пропонуємо вам вирушити з нами у дивовижну і мальовничу африканську країну Кабо-Верде, де всюди океан, а кожен турист, хоче він того чи ні, стане любителем морепродуктів.
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Закрыть
Outlook facebook page