RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Кабраматта: «маленький В’єтнам» на теренах Австралії

Кабраматта: «маленький В’єтнам» на теренах Австралії

Бажаєте подивитися на в'єтнамське гетто в Австралії, а заразом зрозуміти, чому азіати наганяють страху на місцевих жителів? Як будете в Сіднеї, обов'язково відвідайте Кабраматту, тільки не забудьте прихопити із собою фотоапарат, а також… охорону. Річ у тім, що місце, яке вважається діловим центром Сіднея, б'є рекорди за розмахом злочинності.

Як в'єтнамці рятувалися від війни

1975 року Народна армія В'єтнаму і Національний фронт визволення Південного В’єтнаму захоплюють місто Сайгон і проголошують комуністичний режим. Військові дії змушують мирне населення тікати – люди залишають домівки і нажите майно та просять політичного притулку, зокрема в Австралії.

У той час на Зеленому континенті назрівають зміни: в офіційних колах дедалі частіше говорять про різноманіття культур і взаємопроникнення етносів. Припинено політичну кампанію під кодовою назвою «Біла Австралія», яка обмежувала «кольорову» імміграцію.cabramatta.jpgФото tripadvisor.com

Так в'єтнамці стали однією з найчисельніших діаспор в Австралії. Якщо до 1975 року тут жило близько 500 вихідців з В'єтнаму, то всього за три роки їхня кількість збільшилася до п'яти з половиною тисяч. Пік імміграції припав на 1995 рік, коли кількість біженців досягла 8500. Найбільш заповзятливі змогли ще й перевезти малий бізнес на нову батьківщину, і тепер безліч крамниць належать саме в'єтнамцям.

Кабраматта: відгомін В'єтнаму в Сіднеї

Передмістя Кабраматта в західній частині Сіднея називають іммігрантською «транзитною зоною»: після Другої світової війни сюди хлинули біженці з Великої Британії, Німеччини, Греції, Італії та Югославії. Не дивно, що ця територія привернула увагу і в'єтнамців, які подалися до Австралії через відносно дешеву землю та близькість до західного промислового сектора Сіднея, де більшість вихідців з цієї країни знайшла собі роботу.den.jpgФото vietravel.com

Мас-медійні компанії в Кабраматті помітили ознаки гетто, уточнивши, що нині, з огляду на високий відсоток безробіття і криміналу, економіка цього району відрізняється високою конкуренцією і низькими доходами. Однак багато в'єтнамців спершу залишають Кабраматту, щоб здобути освіту, а потім повертаються, аби відкрити власний бізнес. Тож нині ви легко зустрінете представників найрізноманітніших професій, які розмовляють в'єтнамською мовою: лікарів, юристів, економістів, ріелторів.

Звідки береться лиха слава?

Барвисті довідники та балакучі туристичні агенти навряд чи розкажуть вам про те, що на власній шкурі відчули люди, які відвідали Кабраматту. Свідки стверджують: якщо ви вже потрапили в цей район, не ходіть вузькими безлюдними вуличками і тримайтеся якнайдалі від залізничної станції.

Кажуть, якщо в сутінках їхати центральною вулицею Кабраматти і, заґавившись, пригальмувати, в'єтнамці миттю кинуться до автівки і вмовлятимуть купити наркотики.

Вокзал у Кабраматті – окрема історія. Тут ви можете зайти в громадський туалет і наштовхнутися на труп наркомана, який помер від передозування. Через збільшення кількості подібних випадків залізнична станція отримала в народі назву «нарко-експрес». Попри втручання політичних діячів, поліції, організацій, які відстоюють людські права, і мас-медіа, проблема героїну в Кабраматті й досі актуальна.Cabramatta_08.jpgФото fujilove.com

Однією з найстрашніших банд, які об'єднали вихідців з В'єтнаму в Кабраматті, стало угруповання «5Т». Його формування припало на середину 1980-х років, а назва походить від п'яти в'єтнамських слів, що починаються з букви «Т», у перекладі: «любов», «гроші», «в’язниця», «покарання», «суїцид». За іншою версією, «5Т» – зашифрована фраза «дитинство без любові». Підлітки, втягнуті в кримінал, стали справжньою загрозою для чесних жителів Кабраматти.

Політик, який боровся проти злочинних угруповань, лідер лейбористської партії, ветеран в'єтнамської війни Джон Ньюмен неодноразово попереджав громадськість про діяльність організації «5Т», яка контролювала місцевий наркотрафік: «Азіатські банди не бояться наших законів. Та є тільки одна річ, якою можна їх налякати, – можлива депортація назад у джунглі В'єтнаму, звідки вони і приїхали». 1994 року Джона Ньюмена було вбито в Кабраматті, й підозри впали саме на банду «5Т», яка мала мотиви для помсти.

Нині поліція посилено бореться з проблемою наркоторгівлі серед в'єтнамців. Як відзначають мандрівники, на вулицях встановлюють камери, щоб зафіксувати правопорушення.чапторячавпеотяапет.jpgФото fujilove.com

Приємні сюрпризи

«Обізнаний – отже, озброєний!» – ця приказка вельми актуальна для подорожі Кабраматтою. Боятися потенційної небезпеки не варто, треба лише бути уважним та обережним, і тоді місто піднесе тільки приємні сюрпризи.

До речі, Кабраматта – це ще й знахідка для поціновувачів екзотичної їжі. У Сіднеї кажуть: «''Маленький В'єтнам '' об'єднує кулінарії світу», і це справді так. Зазирніть на алеї неподалік від Палацу свободи, культурного закладу в центрі міста, і ви виявите невеликі кафе, де вас почастують в'єтнамськими супами, м'ясні крамнички, які продають так звані «сосиски, висушені на вітрі», і торговельні склади, де можна знайти тайські приправи.Cabramatta10.jpg
Фото theheavycollective.com

Одна з програм, після яких спогади про справжні азійські солодощі залишаться з вами назавжди, створена журналістом Маїві Омеара. Він ось уже два десятиліття подорожує світом, збираючи інформацію про національні кулінарні традиції, і протягом одинадцяти років пише про австралійські смаколики. Омеара і його команда проводять тури найкращими ресторанами Кабраматти, де мандрівники мають змогу скуштувати в'єтнамські страви і дізнатися про традиції приготування.

Як бачите, при дотриманні правил безпеки в цьому місті можна знайти щось своє, обережно доторкнувшись до атмосфери контрастів, якими живе Кабраматта. Любителям ризикованих пригод спогадів вистачить на все життя; космополіти точно відчують себе у своїй тарілці, виявивши стільки різних етносів на відносно невеликій території; люди, які захоплюються історією, знайдуть чимало поживи для розуму. А прихильники спокійного відпочинку відвідають чудові ресторани та затишні парки, а як пощастить, – ще й розшифрують кілька в'єтнамських ієрогліфів, яких на вулицях Кабраматти повно.

Головне фото twitter.com

Вам это будет интересно:
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
Озера, що змінюють уявлення про силу природи
Коли згадуєш слово «озеро», в голові з’являється перший-ліпший образ тихої затишної водойми, яку з усіх боків обіймають порослі травою береги. OUTLOOK зробив добірку найбільш вражаючих озер, котрі змінять ваше уявлення про це творіння природи. Кожному з них є чим дивувати, хай то нетиповий колір води чи лячна здатність умертвляти живі організми.
Австралійський едем – острів Кенгуру
Грізні хвилі то підіймаються, немов воїни на чатах, то розбиваються об скелястий берег і, складаючи зброю і покірно відступаючи, розсипаються у піну. Вітер вільно гуляє поміж лавандових полів, а евкаліптові діброви ховають у своїх заростях сонних коал. От-от сутінки накриють усе живе темним ковшем, і нічне життя похапцем розправить свої крила.
Продається все: найкращі ринки планети
У наш час складно здивувати людину, особливо міську, якимось великим магазином або ринком, оскільки навіть у міні-маркеті біля будинку можна купити все. Утім, по всій планеті продовжують працювати легендарні базари, про які століттями складають легенди і розказують із захватом, розуміючи, що вони – набагато більше, ніж просто місце для збуту товарів.
Заява посла Австралії з нагоди Національного дня
Посол Австралії в Україні Брюс Едвардс у своєму зверненні з нагоди Національного дня зазначив основні виклики, з якими Австралія зіткнулась у 2020 році, а також запевнив, що "разом ми змінимо ситуацію на краще".
А ви знали...?
Гори і печери у цьому випуску вразять вас своєю величчю, будівля із землі і бамбука - неповторністю, а нові види спорту для Олімпіади 2021 - незвичністю. І об'єднує їх одне лиш слово "вау", яке охарактеризує ваше здивування від прочитаного.
Дипломатія в умовах карантину. Вручення вірчих грамот новопризначеними послами
11 грудня Президент України прийняв вірчі грамоти у послів Австралії, Єгипту, Ємену, Йорданії, Монголії, Норвегії, Пакистану, Таджикистану, Таїланду, Таджикистану та Філіппін. На церемонії були присутні заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква та заступник Міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.
А ви знали...?
Добірка цього тижня у своїй більшості стосується фотографій і вони вас однозначно вразять! Тут зібрані як знімки фотохудожників ХХ століття, так і переможця цьогорічного конкурсу аерофотозйомки Drone Awards. А от завершимо підбірку елементом сучасних реалій...
Гетто світу: вірменська душа в серці Тбілісі
OUTLOOK пропонує вам прогулятися по одному з найстаріших районів Тбілісі – Авлабарі, який спрадавна вважається вірменським. Ці вулички, церкви і старовинні будинки розкажуть про стосунки двох кавказьких народів значно більше, ніж підручники з історії або документальні фільми.
Гетто світу: польське село в Стамбулі
Складно уявити більш несхожі один на одного народи, ніж турки і поляки, котрі відрізняються, либонь, у всьому, починаючи з релігії і закінчуючи кулінарними традиціями. Утім, ніщо не перешкоджає їм мирно й любо уживатися вже понад 150 років на окраїні Стамбула. Саме про це дивовижне сусідство наша сьогоднішня розповідь у рамках рубрики «гетто світу».
Гетто світу: український квартал Чикаго
Як показує практика, етнічні анклави – це переважно автономні та замкнуті системи, адже, живучи там, їхні представники далеко не завжди асимілюються та інтегруються в іншу культуру. Такого не скажеш про вже знаменитий на всю Америку Ukrainian village – український район Чикаго.
Гетто світу. Асторія: нью-йоркська Еллада
Сьогодні в рамках нашої рубрики, присвяченої національним анклавам, ми розкажемо про один із найбільш яскравих і смачних кварталів Нью-Йорка, про Асторію. Саме її прийнято називати «маленькою Грецією».
Гетто світу: польський квартал Нью-Йорка
Нью-Йорк справедливо вважається одним з найцікавіших міст планети. Причин цьому безліч, у тому числі і його унікальний етнічний склад з більш як двадцятьма великими громадами. Самі ньюйорківці жартують, що їм і не надто потрібно подорожувати – досить просто проїхатися національними анклавами та познайомитися ближче з новими культурами.
Гетто світу: Маре - Париж по-еврейські
Свіжі і хрумкі піти, намолені синагоги, кошерні ресторани і милі люди з пейсами і добрими очами – щоб побачити все це не конче летіти до Ізраїлю. Досить просто зазирнути у паризький квартал Маре, розповідь про який і продовжує нашу рубрику про національні гетто.
Гетто світу: До Лондона за боллівудськими шедеврами
OUTLOOK продовжує свій цикл матеріалів про національні гетто – масові поселення емігрантів далеко від Батьківщини. На черзі розповідь про Саутолл – передмістя Лондона, яке значно більше нагадує індійське містечко. У XXI столітті саме словосполучення «національне гетто» досить умовне.
Посолкиня Мелісса О‘Рурк провела дипломатичний прийом у Києві
Надзвичайний та Повноважний Посол Австралійського Союзу Мелісса О‘Рурк 27 січня зустрічала почесних гостей з нагоди Національного дня. Серед запрошених були Надзвичайні та Повноважні посли Індії, Бельгії, Греції, Афганістану, Молдови, Киргизстану, Індонезії, Малайзії, Пакистану, Швейцарії, Словенії та дипломати з інших країн.
Гетто світу: Самураї на карнавалі
Сьогодні в нашій уже традиційній рубриці про національні гетто розповідь про один із найбільш екзотичних для Бразилії районів Сан-Паулу – Лібердаді. Саме тут живе найчисленніша японська діаспора у світі. Імміграція вихідців з Країни висхідного сонця почалася 1908 р тоді на бразильську землю прибутку 165 сімей ...
Гетто світу: індійський квартал Сінгапура
Сінгапур зі щільною заселеністю, тропічним кліматом і фруктовими деревами на центральних вулицях, що відбиваються у склі хмарочосів, сам по собі є вельми колоритним та яскравим містом. Та один з його кварталів, який місцеві називають Маленькою Індією, поза сумнівами, найбільш мальовничий.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Сіднеї
Ми продовжуємо рубрику, мета якої – дослідити, як саме можна витратити десять американських доларів, приємний і хрусткий папірець, у різних містах нашої планети. Тринькати будемо і на продукти харчування, і на транспорт, і на розваги. Стартуємо із Сіднея і разом з'ясуємо, чи треба там затягувати паски.
Закрыть
Outlook facebook page