RU  UK  EN
Статьи  >  Дивись  >  У Самарканді завершився міжнародний музичний фестиваль «Шарк тароналарі»

У Самарканді завершився міжнародний музичний фестиваль «Шарк тароналарі»

В останні дні літа гостинний Самарканд відчинив свої двері для сотні талановитих співаків, танцюристів і музикантів з усього світу, які прибули сюди для участі в міжнародному музичному фестивалі «Шарк тароналарі» (Мелодії Сходу). Команда OUTLOOK не залишилася осторонь і відправилася в Узбекистан переймати досвід і знайомитися ближче з музичною культурою.

Ця грандіозна подія, яка служить збереженню і розвитку традицій музичного та пісенного мистецтва народів світу і об'єднанню націй, проходить в Узбекистані раз на два роки за підтримки Президента країни Іслама Карімова, ЮНЕСКО, а також Міністерства культури і спорту республіки, Національної телерадіокомпанії, Спілки композиторів.

Під час своєї офіційної промови Голова держави відзначив: "Мені приносить величезне задоволення від усього серця вітати вас, дорогі учасники фестивалю, в стародавньому і прекрасному Самарканді. Сьогодні ми проводимо своєрідний ювілейний форум - десятий Міжнародний музичний фестиваль «Шарк тароналарі». Участь у цьому році в нашому святі відомих майстрів мистецтв та творчих груп з десятків країн азіатського, африканського, європейського та американського континентів - свідчить про те, що наш фестиваль набуває великої популярності і визнання в усьому світі, зростає його престиж і авторитет. Ми приймаємо і вшановуємо вас не тільки як шановних гостей, але і як послів миру і дружби, які за допомогою музики виражають дух і самобутність своїх народів, доносять до нас їх благородні мрії та прагнення як близьких і дорогих нам друзів ".

Цього року призові місця фестивалю розділили наступні країни: Гран-прі завоювали учасники з Китаю, перше місце присудили представникам Японії, друге розділили музичні колективи з Польщі та Естонії, третього місця удостоїлася Коста-Ріка і Пакистан. А загалом у конкурсі взяли участь представники 67 країн, серед них Азербайджан, Сінгапур, Бельгія, Південна Корея, Індонезія, Марокко, Канада, Японія, Індія, Китай, Ізраїль, Узбекистан, Коста-Ріка, Мадагаскар, ПАР і багато інших. Україну на фестивалі представляв ансамбль «Веселі музики».

За багаторічною традицією, виступи артистів, що пройшли в історичній частині Самарканда - на площі Регістан, оцінювало авторитетне міжнародне журі - провідні музикознавці, художні керівники, директори міжнародних фестивалів. Для переможців заснований Гран-прі у розмірі 10 000 доларів. Володарі трьох призових місць (по два лідера) отримають по сім, п'ять і три тисячі доларів.

Крім того, учасники фестивалю представили концертні програми на ряді виїзних сцен в парках культури і відпочинку Самарканда, а також у районах області. А всі бажаючі не тільки насолодилися музикою, а й долучилися до світових традицій, відвідавши виставки національних музичних інструментів, виробів ремісництва, історичних костюмів, творчі зустрічі та бесіди з учасниками.

У рамках фестивалю традиційно пройшла і міжнародна науково-теоретична конференція. Тема конференції цього року - «Спільність музичної культури народів Сходу». Для участі в ній приїхали вчені з 15 країн - музикознавці, критики, теоретики, щоб обговорити проблему збереження і розвитку багатовікових музичних традицій народів світу.

Особливу увагу хочеться приділити унікальному місцю, де проводився фестиваль - площі Регістан. Це частина чудового архітектурного ансамблю східного середньовіччя в Самарканді - місті, ще в давнину названого мандрівниками по Великому Шовковому шляху Перлиною Сходу за красу і пишність його палацової архітектури. Будучи столицею величезної середньовічної імперії знаменитого завойовника Тамерлана, Самарканд збирав у себе кращі уми і таланти того часу: вчених, діячів мистецтв, зодчих, поетів, кожен з яких по-своєму оспівав це легендарне східне місто.

На історичній площі Регістан з усіх боків оточеній чудовими пам'ятками східної середньовічної архітектури була споруджена величезна сцена під відкритим небом з просто фантастичною підсвічуванням і акустикою, де і виступали талановиті творчі колективи з усіх куточків світу. Також для всіх гостей свята було створено унікальне масштабне 3D-шоу, яке за 5 хвилин продемонструвало всі віхи історії Узбекистану.

Перший фестиваль "Шарк тароналарі" відбувся в 1997 році і в ньому взяли участь музичні колективи та виконавці з 31 країн, з кожним роком їх кількість тільки збільшується і в цілому, до теперішнього часу учасниками фестивалю стали співаки та музиканти, художні колективи та ансамблі, вчені -музиковеди майже з дев'яноста країн світу.

Сьогодні фестиваль став одним з найпопулярніших і найвідоміших музичних заходів не тільки в Середній Азії, а й далеко за її межами. Свідченням цьому є те, що рік від року зростає не тільки кількість і творчий рівень конкурсантів, а й розширюється географія країн-учасниць фестивалю. Включення його в число міжнародних культурних заходів ЮНЕСКО свідчить про високий політичний і духовний рівень фестивалю. Подібний масштабний захід не тільки честь для будь-якої держави, але й велика відповідальність перед світовою спільнотою!

OUTLOOK висловлює величезну вдячність за запрошення на це дивовижне свято організаторам фестивалю, а також посольству Республіки Узбекистан в Україні і особисто Пану Послу Алішеру Абдуаліеву!

Шановні читачі, чекайте найближчим часом барвисте відео про фестиваль!

Вам это будет интересно:
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Царство льоду і снігу. Фестиваль Харбін
Щоб серед наших читачів не ставало забагато сумних і плаксивих людей, що лічать дні до літа чи бодай до теплої весни, OUTLOOK розповідає як мінімум про один привід полюбити холодний сезон всім серцем. І привід цей – вирушити в китайське місто Харбін і на власні очі побачити фантастичний за своїм розмахом фестиваль льоду і снігу.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Кінофестиваль "ОКО" встановлює рекорд
До Національного реєстру рекордів України внесуть унікальний етнографічний артоб'єкт, який створили в Болграді в рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО".
Стартує online-едиція Міжнародного Етнографічного Кінофестивалю ОКО
З 11 по 18 вересня на сайті кінофестивалю okofilmfest.com.ua відбудуться покази конкурсних стрічок на етнографічну та антропологічну тематику.
Оголошено онлайн та офлайн програми кінофестивалю "ОКО"
Менш ніж за місяць розпочнеться друга едиція Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО», який зібрав у свою програму документальні стрічки з усього світу, і мовою кіно розповідатиме про звичаї, обряди, традиції, релігії та культуру різних країн та народів.
Зміна дат та локації етнографічного кінофестивалю "ОКО"
Друга едиція кінофестивалю відбудеться 11-18 вересня онлайн та 16, 17, 18 вересня офлайн, в сонячному регіоні Бессарабії, що на півдні України, в м. Болград, яке святкує цього року 200-річний ювілей.
Фестиваль ананасу. Свято у власному соці
Сьогодні у тайській провінції Лампанг, що на півночі країни, починають відзначати одне з найулюбленіших народних свят – фестиваль ананаса. Дійство збігається з початком сезону фруктів, з-поміж яких наш герой – найбільш шанований.
Бути квітам! Найкращі квіткові фестивалі світу!
Найкращий подарунок для мами – квіти. І справді, це неймовірно романтично і красиво, пасує кожному вікові і статусу. Особливо гарно, коли квітів багато. Дуже багато! А де можна побачити більше подібної краси, як не на фестивалі? Ми підібрали п’ять найбільш знаменитих і найбільш квіткових.
Із Ташкента з любов’ю
Бувають такі популярні на Землі місця, про які можна сміливо заявити – сюди їдуть повалятися на пляжі або подивитися на пам’ятки архітектури, ну а туди – на шопінг. Про Ташкент подібного точно не скажеш – надто він багатоликий і різноманітний, тому банальна фраза, що кожен тут знайде своє, працює по повній програмі.
Дипломатія в умовах карантину. Вручення вірчих грамот новопризначеними послами
11 грудня Президент України прийняв вірчі грамоти у послів Австралії, Єгипту, Ємену, Йорданії, Монголії, Норвегії, Пакистану, Таджикистану, Таїланду, Таджикистану та Філіппін. На церемонії були присутні заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква та заступник Міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.
Вебфорум з прав дітей на освіту у період пандемії під егідою Фонду "Zamin", очолюваного дружиною Президента Узбекистану
Вчора, 19 листопада 2020 року, Міжнародний громадський фонд «Zamin», Представництва ООН і ЮНІСЕФ в Узбекистані спільно організували міжнародний вебфорум на тему «Права дітей на освіту: актуальність, безперервність і інновації в умовах пандемії».
ВІДЕО: Величний спадок Узбекистану
OUTLOOK пощастило побувати в гостинній країні Узбекистан і сьогодні ми розповімо про унікальне місце - Мавзолей видатного полководця і політичного діяча Амір Темура.
Міжнародний етнографічний кінофестиваль ОКО оголосив програму
Перший в Україні кінофестиваль етнографічного кіно ОКО опублікував список фільмів, що увійшли до офіційної програми. Насичена сітка складається з міжнародного повнометражного, національного повнометражного та міжнародного короткометражного конкурсів.
В Україні відбудеться перша едиція Міжнародного Етнографічного Кінофестивалю ОКО
OKO – це свято етнографічного та антропологічного документального кіно, де глядачі долучаться до повсякденного серцебиття малих та великих народів, спільнот, мешканців сіл та міст. Тут кінематографісти, фольклористи, антропологи та етнографи зможуть краще зрозуміти один одного...
Іспанія: сухим з вина не вийдеш...
Дві войовничо налаштовані «армії» одягнені в традиційну форму – білі футболки грізно поглядають одне на одного, тримаючи зброю напоготові... Битва починається, і білизну наряду розбавляють бордові патьоки – на щастя, не крові, а гарного іспанського вина! Сьогодні в одній із провінцій Іспанії проводиться щорічна «Велика винна баталія».
ВІДЕО: Ремесла Узбекистану. Шиття золотом
OUTLOOK пощастило побувати в гостинному Узбекистані і ближче познайомитися з ремеслами цієї дивовижної країни. Сьогодні ми розповімо вам про мистецтво шиття золотом, яке здавна вважалось мистецтвом знаті,. Розкажемо ми й про те, які матеріали використовує майстер, в чому секрети і унікальні особливості цього ремесла. Відчувайте світ з нами!
ВІДЕО: Ремесла Узбекистану. Вироби з соломки
OUTLOOK пощастило побувати в гостинному Узбекистані і ближче познайомитися з ремеслами цієї дивовижної країни. Сьогодні ми розповімо вам про мистецтво виготовлення виробів з соломки, про те, які матеріали використовує майстер, в чому секрети і унікальні особливості цього ремесла. Відчувайте світ з нами!
Діамант Узбекистану
Вирватися з холоду і снігу та опинитись у теплому, екзотичному місті... Коли зима перевалює за середину, про це мріє чи не кожен. Радимо вирушити в подорож до Бухари – міста в Узбекистані, яке справедливо називають одним з найгарніших в Азії. У Бухарі, як ніде, відчувається дух старовини – місту понад дві тисячі років. І чого воно тільки не бачило!
Закрыть
Outlook facebook page