RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Departure: Інвернесс: у пошуках Нессі чи бодай славного віскі

Departure: Інвернесс: у пошуках Нессі чи бодай славного віскі

Автор: 03.09.2021 | departure, Шотландія
Замок Макбета, гори, душевні паби з апетитними закусками, ароматні віскокурні і, звісно ж, знамените чудовисько озера Лох-Несс. Усе це – в одному місці, шотландському Інвернессі та його околицях. Значно поступаючись у плані туризму Абердину та Единбургу, не кажучи вже про Глазго, Інвернесс залишився автентичним містом з британської глибинки.

Переживши в ХХ столітті сплеск інтересу до себе через дивовижне чудовисько, яке буцімто живе на дні тамтешнього озера, сьогодні він насолоджується тихим і спокійним життям. Адже і природа і людина зробили все, щоб їхати звідси нікуди не хотілося. А заробляти пристойні гроші завдяки Нессі Інвернесс все ж продовжує.shutterstock_614664923-1.jpgФото lochardil.co.uk

Місцеві жителі просто обожнюють свій Інвернесс, і приказка про те, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять, якнайліпше їм підходить. Місто лежить у гирлі річки Несс в оточенні густих лісів і мальовничих гір, у тому числі Бен-Невіс (найвищої точки Великої Британії) з одного боку, а з іншого – затоки Марі-Ферт. І своєю красою немов нагадує, що чистота – запорука здоров'я і не тільки. Тому бруду і сміття не побачите ніде.

Центр міста, до слова, не надто великий, а його вузькі вулички, головна серед яких High Street, особливо гарні вечірньої пори, коли трудовий люд, відпрацювавши, розслабляється, перехиляючи келишок-другий пива. Паби і бари забиті будь-якого дня, тому туристам іноді здається, що увесь тиждень – суцільні п'ятниці та вихідні. Для приїжджих це гарна нагода взяти участь у кейлі – традиційному шотландському застіллі з піснями і танцями.7f8ff7c25971355000efddc934c60afb.jpg
Фото agoda.com

Одразу скажемо, що приготуватись варто до того, що танцюватимуть усі, починаючи від малечі, яка ще не ходить, і закінчуючи посивілими джентльменами й дамами, котрі, як здається на перший погляд, уже не можуть стояти. Напевно, крім доброго алкоголю, сил їм додає і місцева кухня, багата стравами з оленини і морепродуктів. Практично всі рецепти перевірені віками, адже багато закладів працюють із XVI століття, як, приміром, легендарний паб «Glenalbyn».

Просто навпроти нього височіє знаменитий лже-замок Інвернесс. Ні, він, звичайно, справжній, та зовсім не середньовічний, а лише стилізований під ту епоху. Річ у тім, що раніше на цьому самому місці справді була старовинна фортеця, але до ХІХ сторіччя від неї залишилися самі руїни, тому нинішній замок було зведено понад 150 років тому радше як нагадування про давно минулі дні.

Приблизно в цей же час у місті з'явився і собор святого Ендрю, в якому дуже багато ікон, подарованих російськими імператорами. Напевно, тому значно частіше можна почути, як самі шотландці називають собор не Ендрю, а намагаються вимовити «Андрій».1200x630_100_300_000000x30x0.pngФото weathercrave.co.uk

Інша річ – замок Куадор – обитель самого короля Макбета зі знаменитої п'єси. Перша згадка про цю споруду, яка багато чого пережила, припадає на XIV століття. Ясна річ, оспівана Шекспіром фортеця просто не могла мріяти про ефективнішу рекламу, тому сам замок зараховують до обов'язкових об'єктів must see в Інвернессі. Благо, він міститься всього в 16 милях від центру міста, і його огляд займе не так багато часу. А навколо замку є прекрасні й доглянуті сади: «старший», «квітковий» і «новий». І знайте, що вам на шляху можуть зустрітися нащадки сімейства Куадор. Оскільки їхній родовий маєток перетворили на туристичний об'єкт, ці люди з блакитною кров'ю частенько гуляють в околицях, подалі від настирливих туристів.

Інші дві «обов'язкові» пам'ятки, на наш погляд, набагато веселіші й цікавіші. І річ тут не в нашій легковажності, а в тому, що під час екскурсій і довгих розповідей про славних кельтів можна занудьгувати і заплутатися в датах. А ось фотографії та «задокументовані» свідоцтва із серії «мамою присягаюсь, я її бачив» з музею озера Лох-Несс, демонстративно кинуті біля склянок з чудовим віскі, обов'язково піднімуть настрій. Але про все по черзі.1717.jpg
Фото freepik.com

Поруч з Інвернессом, у містечку Кіт є один із найстаріших у Британії заводів з виробництва віскі «Strathisla». Працює він з 1786 року і вважається предметом національної гордості. Тому дегустація там майже як паломництво, яке здійснюють і місцеві і мандрівники, адже саме тамтешній скотч – основа знаменитого Chivas.

Неподалік, у селі зі складною назвою Драмнадрочит, працює офіційний музей Нессі, який щороку відвідує понад 300 тисяч люду. До слова, це вшестеро більше від кількості населення самого Інвернесса. Отже, про музей: це місце можна сприймати як парк розваг для дітей, так і культову локацію для дорослих гиків, «повернутих» на існуванні чи то динозавра, чи то дракона. Спеціально для них тут функціонують всілякі експозиції та виставки, тематичні кафе й кінозали. Заповзятливі ділки з усіх сил намагаються підтримувати міф, час від часу підкидаючи громадськості дедалі нові докази того, що Нессі і справді існує і ось-ось з'явиться на поверхні озера. Бізнес, щоб ви розуміли, вельми прибутковий – щороку на цьому заробляють не менше 40 мільйонів фунтів.

Інвернесс – прекрасне місце, яке дасть змогу відчути, як це – жити по-британському, мешкаючи не у величезних космополітичних містах, як-от Лондон чи Глазго, а в провінції з усіма її радощами і тишею. Незрівнянна природа й делікатні місцеві жителі цьому посприяють.Inverness-Castle.jpgФото enjourney.ru

Корисна інформація про Інвернесс:

У місцевих готелях ціни стартують від 35 євро за добу.

Якщо ви втомитесь гуляти уздовж затоки чи лазити по горах, найкращою локацією для активно-пасивного відпочинку буде аквапарк «Great Glen Water Park».

Щоб відчути атмосферу британської торгівлі, варто відвідати критий ринок «Victorian Market». Тут не так строкато й колоритно, як на східних базарах, зате по-англійському манірно, галантно і зі смаком.

Вартість громадського транспорту сягає від 0,8 до 2 євро за одну поїздку. В оренду можна взяти велосипед за 13 євро на добу.

Головне фото uk.megabus.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Departure: Сатояма
У Японії є містечко, жителі якого дуже довіряють одне одному. Довіряють настільки, що п’ють воду з одного джерела, котре протікає через їхні оселі, ще й миють там посуд після їжі. Сатояма, що у перекладі означає ідеальне місце для життя в гармонії з природою, розташоване у північній префектурі Гіфу, ізольованій від решти світу гірськими вершинами і рисовими полями.
Departure: Ємен
Чимало вчених одностайно сходяться на думці, що Близький Схід, а саме Аравійській півострів – колиска людської цивілізації, оскільки практично кожен тутешній народ – один із найдавніших на нашій планеті. У цьому списку і жителі Ємену, що створили надзвичайно цікаву в туристичному плані країну, котру омивають відразу два моря та Індійський океан.
Departure: Мальдіви
Подивитися на визначні пам’ятки країни, а не готелів, і наблизитися до життя мальдівців, а не сусідів по номеру, пропонує одна з найменших столиць – Мале. Перша асоціація, яка виникає при згадці Мальдів, – це щось блакитно-пасторальне. Морська гладь і невтомне сліпуче сонце, від якого хочеться закопатися в теплий розніжений пісок...
Departure: Дакар
Сенегальська столиця Дакар – це не тільки найважливіше місто всієї Західної Африки, але й досить контрастне місце, найкраще для подорожі у форматі «познайомитися з континентом, але м'яко і плавно». Крім багатьох цивілізаційних і звичних сучасній людині атрибутів тутешнього життя, відчуття, що Африка з усією її романтикою, незвіданим і проблемами зовсім близько, не покидає тебе ані на мить.
Проводжаючих просимо залишити вагони: найцікавіші поїзди планети
Незважаючи на безупинний розвиток авіатранспорту, багато людей по всій планеті все ще люблять з різних причин подорожувати поїздами. І хай у більшості поїзд асоціюється з повільним пересуванням, у порівнянні з літаками, і комфортом у найкращому випадку рівня минулого століття...
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Departure: Единбург
Якщо ви бачите похмурі коричневі будівлі, бурі автобуси, затягнуте сірими хмарами небо, а від самого ранку мжичка, та така, що парасоля не рятує від цілковитого промокання, ваша мрія здійснилась: ви в Единбурзі! Але є і гарна новина. Саме в цьому місті найкращі паби, майже немає безробіття і найбільша у світі кількість пам’яток архітектури.
Departure: Волендам
П’янка свобода, шедеври у музеях, фантастична архітектура, над якою трудились і людина, і природа – все це, звичайно, про нідерландську столицю Амстердам, таку відому і незвідану водночас. І все б добре, але самих Нідерландів у цьому, либонь, найбільш космополітичному і толерантному місті Європи практично немає, так що саме на її пошуки ми і рушимо в околиці столиці, а точніше – в село Волендам.
Departure: Ямайка
Ямайці люблять ром, марихуану (те, що вона тут офіційно не легалізована, мало кого бентежить), Боба Марлі і... відвідувати церкви. Не проти вони завоювати і кілька олімпійських медалей, а також позмагатися за корони королев краси. Сьогодні знайомимося з особливостями серйозно-веселої Ямайки. Триоклірні аксесуари прикрашають кожного другого...
Departure: Трієст
Спробуйте відгадати, що це за місто і де: тут і там прогулюються хорвати і словенці, п'ють пиво, як у найкращих австрійських броварнях, і при цьому закушують пастою з місцевими морепродуктами. Навряд чи ви одразу збагнете, про що мова, а от ми знаємо, і сьогоднішня наша розповідь про італійський Трієст, який іноді називають «останньою цитаделлю Італії на Сході».
Фолкерк: привіт з шотландської провінції
Шотландія, з її похмурим і освіжаючим кліматом, знаменитим чудовиськом Лох-Несс і прекрасним віскі, вже давно вважається улюбленицею досвідчених мандрівників. Однак навіть знавці, рідко вибираються далі Глазго і Едінбургу, хоча саме між ними лежить маловідоме місто Фолкерк, про який наша сьогоднішня розповідь.
Departure: Порту
Місто елегантних мостів і заплутаних вуличок, переплетених на карті, ніби навушники, недбало кинуті в кишеню. Місце, яке дало назву цілій країні і алкогольному напою, що збивав з ніг суворих моряків. Головний суперник столиці і гордість Півночі в протистоянні з Півднем. Ми говоримо про Порту – другий після Лісабона діловий і промисловий центр Португалії, а в цілому – один із ключових мегаполісів Південної Європи.
Departure: Роттердам
Портове покликання Роттердама зробило його «найбільш неголландським містом країни». Саме тут керує єдиний в Нідерландах мер-мусульманин, розташовується найбільша карибська діаспора і навіть є власний Чайна-таун. Корінних жителів і приїжджих у місті практично порівну. Та якщо озирнутися назад, скажімо, століть на сім...
Departure: Валлетта
Червоні телефонні будки, найбільша концентрація обладунків і холодної зброї та неповторне поєднання похмурої «північної» архітектури і м'якого клімату – все це про Валлетту, столицю Мальти. Ми запрошуємо вас вирушити з нами в це чудове місто, де й донині відчувається дух героїзму та звитяги.
Departure: Словенія
Прийнявши за кількасот років десятки мільйонів відвідувачів, печера Постойнська-Яма змусила Словенію пишатися нею як головною туристичною пам’яткою у всій країні. Лабіринти кам’яних тунелів, залів і коридорів, висічені самою природою, плюс сучасний сервіс для гостей-мандрівників зробили ці гроти одними з найбільш популярних у світі.
Departure: Кондао
Тиждень пройшов у відчайдушному очікуванні відпустки. Я натхненно тероризував GoogleMaps, то наближаючи, то віддаляючи заповітну крихту суші на тлі темно-синього океану. У зменшеному масштабі я бачив розкриту пащу голлівудського Чужого, якого нахабно дражнить мошка біля самих його ніздрів.
Departure: Брашов
Брашов – це серце Румунії з німецькими клапанами. Саксонський дух уперто живе в будиночках з червоними дахами, нагадує про себе дзвоном католицького собору, найбільшого у східній Європі. Навіть фортечні ворота немов чекають не туристів, а середньовічних лицарів. Місто добре знайоме фанатам «Дракули» Брема Стокера. Замок графа, що став вампіром, стоїть в якихось 30 км від міста.
Departure: Амстердам
Якщо ви подумки знайшли рішення для всіх проблем світобудови в нескінченній черзі в Rijksmuseum і за якісь кілька годин вас тричі мало не збили на дорозі – не сумнівайтеся: цей день пройшов саме в Амстердамі. Популярний британський письменник Террі Пратчетт не дуже й перебільшував, кажучи: «Моє враження від Амстердама – це...
Закрыть
Outlook facebook page