RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Азербайджан: усе най-най

Азербайджан: усе най-най

Автор: 12.06.2021 | Азербайджан, 10 фактів
Чи знаєте ви, що на території Азербайджану зосереджено 350 грязьових вулканів? Усього на нашій планеті вченим відомо 800 подібних об'єктів. Вони унікальні тим, що за своїм складом схожі на марсіанські ґрунти. Сьогодні до вашої уваги найцікавіші факти про цю дивовижну країну.

Саме в Азербайджані, вперше в ісламському світі, жінкам було надано рівні з чоловіками політичні права. Що стосується культурного життя, то і тут азербайджанці обігнали інших мусульман, першими поставивши на Сході оперу і балет.

Більшу частину свого капіталу, який сьогодні йде на спеціалізовані премії, Альфред Нобель заробив завдяки експлуатації бакинської нафти. На початку 20 століття тут було 50% усього світового видобутку цієї сировини. Ба більше, 1904 року племінник Альфреда Людвіг навіть заснував Нобелівську премію в Баку, яка проіснувала декілька років. shutterstock_513295051.jpgФото bakusightseeing.com

На «чорне золото» в азербайджанців особливе чуття. Крім розробок у своїй країні, вони займаються цим промислом по всій планеті. Після кількох десятиліть бурінь у важких умовах Сибіру нафту нарешті було знайдено. Доленосну для економіки СРСР, а потім і Росії першу свердловину пробурив геолог Фармад Салманов.

Середньорічна температура повітря столиці та найбільшого міста Азербайджану Баку збігається зі середньосвітовою. Вона становить 14,2 градуса.

На відносно невеликій території держави є 9 з 11 можливих кліматичних зон планети, починаючи від субтропіків і закінчуючи майже альпійськими луками. azerbaijan-baku-travel-photo-20191119112158471-main-image.jpgФото bucketlistly.blog

На знаменитій картині Сальвадора Далі «Геополітична дитина» жінка пальцем вказує саме на Баку. Випадковість це чи задум майстра – питання філософське. Та цілком можливо, що художник був натхненний красою міста, як і місцевий співак Рашид Бейбутов, у репертуарі якого було близько тридцяти пісень про улюблений Баку.

В азербайджанському місті Гянджі архітектор Ібрагім Джафаров у 1966-1967 роках побудував справжній дім із 48 тисяч скляних пляшок. Сьогодні цей приватний об'єкт перетворився на своєрідний музей.

Обід у цій країні прийнято починати і закінчувати чаєм зі спеціями і травами. Найпопулярніші – гвоздика і чебрець. Ще один цікавий факт про азербайджанському чаюванні - цукор тут не кладуть в чашку, а засипають в рот, після чого запивають теплим напоєм. baku_azerbaijan_kongres.jpgФото kongres-magazine.eu

У червні 2015 року в Баку пройшли перші в історії Європейські олімпійські ігри, де були розіграні 253 комплекти нагород. У змаганнях взяли участь 5730 спортсменів з п'ятдесяти країн Європи, які змагалися в тридцяти видах спорту. Офіційний бюджет ігор склав 1,12 мільярда доларів. Кращого результату на Іграх здобула збірна Росії, завоювавши 164 медалі. Друге місце дісталося збірній Азербайджану, на рахунку якої 56 медалей. Третє місце посіла збірна Великобританії, яка завоювала 47 медалей.

До списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО увійшли два азербайджанських об'єкти: Ічері-Шехер – старовинний столичний квартал і заповідник Гобустан, який, крім своєї природи, знаменитий древніми наскельними написами.

Головне фото laidbacktrip.com

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
10 фактів про ПАР
Для більшості людей ПАР – це лише батьківщина великого Нельсона Мандели і країна, чиї надра буквально кишать корисними копалинами. Утім, освічена людина має знати про найбільш передову державу Африки значно більше. Надолужуйте прогаяне разом з OUTLOOK!
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
10 фактів про Сальвадор
Вбиваючи у пошукових мережах слово «Сальвадор», у більшості випадків доведеться мати справу з посиланнями про великого художника Сальвадора Далі, а вже потім з державою, причому найбільш густонаселеною в Центральній Європі. Outlook хоче заповнити прогалину у глобальному павутинні своєю цікавою інформацією про цю красиву самобутню країну.
10 цікавих фактів про Олімпійські ігри в Токіо!
Вже цієї п’ятниці, 23 липня, відбудеться церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор-2020 в Токіо. Вони, до речі, єдині в історії, які Олімпійський комітет був вимушений перенести і все через пандемію COVID-19. Тож пропонуємо вашій увазі добірку інших цікавих фактів про найбільш очікувану спортивну подію літа.
В Києві відбувся концерт до Дня Республіки Азербайджан
27 травня у Колонній залі ім.В.Лисенка Національної філармонії України за підтримки Об'єднаної діаспори азербайджанців України з нагоди державного свята - Дня Республіки відбувся концерт Діалог дружби "Україна-Азербайджан". На заході були присутні Надзвичайні та Повноважні Посли Азербайджану, Туркменістану, Куби ...
Про національного лідера словами Посла Азербайджану Ельміри Ахундової
10 травня з нагоди 98-річчя Гейдара Алієва у Посольстві Азербайджану в Києві відбулась презентація першого тому "Під тягарем влади" тритомного роману-дослідження «Гейдар Алієв. Особистість і епоха» авторства Надзвичайного і Повноважного Посла Азербайджану в Україні, народної письменниці Ельміри Ахундової.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
10 фактів про Ісландію
Значною мірою завдяки чемпіонатові Європи з футболу, що відбувся 2016 року у Франції, весь світ зацікавився далекою і нібито холодною Ісландією, оскільки її футболісти, створивши на цьому турнірі кілька сенсацій, голосно розпіарили свою Батьківщину. Щоб не відставати від тренда, OUTLOOK вирішив поділитися найбільш цікавими фактами про реальну країну ельфів, вулканів і льодовиків.
Азербайджан зсередини: «хна-яхти»
А ми продовжуємо публікувати авторську рубрику Сабіни Сафаровою про традиції в Азербайджані. Ми вже дізналися і про сватання, і про заручини, і зараз OUTLOOK пропонує зануриться в традиції ритуалів і церемоній «хна-яхти», яка безпосередньо передує весіллю.
10 фактів про Ліван
Будучи однією з найдревніших країн світу, Ліван понад 75 разів згадується в Старому Завіті, а тутешнє місто Бібл офіційно вважається найдревнішим у світі. Перші людські поселення на території Лівану датуються приблизно VI тисячоліттям до нашої ери, що вкотре доводить: саме Близький Схід – колиска людства. Сьогодні ми хотіли б розповісти про Ліван як про одну з головних перлин цієї частини світу.
Азербайджан зсередини: заручини
Ми продовжуємо публікувати розповіді українки з азербайджанською кров'ю Сабіни Сафарової про дивовижну культуру Азербайджану. Дівчина продовжує вести свій авторський блог і сьогодні пропонує дізнатися тонкощі такої цікавої традиції як - заручини.
Азербайджан зсередини: велике і мале сватання
Українка з азербайджанськими корінням Сабіна Сафарова з трепетом ставиться до своєї малої Батьківщини, є членом Союзу азербайджанської молоді в Україні та популяризує культуру цієї країни. Сьогодні розповіддю дівчини про одну з найцікавіших традицій Азербайджану - сватання, ми запускає нову рубрику, в якій українці іноземного походження розповідають про свою Батьківщину.
10 фактів про Колумбію
У стереотипному сприйнятті середньостатистичного туриста всі країни Латинської Америки «на одне обличчя» з їхніми пляжами, футболом, іспанською мовою і політичною нестабільністю. Та насправді усі вони – по-своєму унікальні. Сьогодні до вашої уваги цікаві факти про одну з них – Колумбію.
10 фактів про Казахстан
Ми в OUTLOOK цілком переконані в тому, що кожна країна цікава по-своєму, а «популярні» напрямки дуже часто стають такими завдяки грамотній подачі і серйозній розкрутці. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами цікавими фактами з життя дивовижного і гостинного Казахстану – держави, без культури й історичного спадку якої не можна уявити ні Середню Азію, ні всю Євразію загалом.
Закрыть
Outlook facebook page