RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця

Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця

Автор: 01.12.2021 | Швеція, ми там були
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.

Перші враження

Юркові друзі, у яких він зазвичай гостює, живуть у невеликому курортному містечку Люсечілі, на західному узбережжі країни. Дістатися з України прямим рейсом туди неможливо, тому потрібно якось добиратися через інші пункти. Під час цих переїздів в очі насамперед впадає якість шведських доріг. Вони не просто якісні, а ідеальні. Підсвічені різноманітними ліхтарями, з купою адекватних покажчиків траси перетворюють подорож машиною на задоволення! Оскільки в країні багато лісів, ділянки повз них оснащено спеціальними загородженнями «від» і «для» тварин. Турбота про безпеку понад усе – ніхто і ніщо стороннє на трасу не потрапляє. Скільки тягнеться ліс, стільки й будуть огорожі.

Велосипеди. Багато велосипедів, на яких їздять усі: від малюків до пенсіонерів. У деяких шведських містах двоколісних друзів більше, ніж зареєстрованих автівок. При будівництві нових вулиць перевагу віддають пішохідним зонам і доріжкам для велосипедів.

Оселедець. Він скрізь. Оселедець у булці, оселедець перчений, оселедець у шоколаді, оселедець на велосипеді, оселедець в оселедці.

Соціалізм з людським обличчям

Ця теза характеризує Швецію краще, ніж мільйон слів. Величезні податки, що їх громадяни сплачують до державної скарбниці – це не здирництво, а соціальна гарантія і стабільність. Якщо швед потрапляє до лікарні, він може взагалі не перейматися: ліки, професійний догляд, діагностика – все це покривається страховкою. Місцеві знають, що кревні йдуть не бюрократичній машині, а захищають самих платників податків, не залишаючи їх сам на сам з бідою.030815-biking-in-old-town-stockholm.jpgФото dailyscandinavian.com

Повертаючись до теми доріг: за кожну ділянку, буквально за сантиметри, держава і різні компанії-забудовники несуть повну відповідальність. Невелика яма, не кажучи вже про кювети (якщо такі раптом з'являються) – це законний привід звернутися до суду і виграти його.

Іноді здається, що у Швеції прийнято «жити для інших». У будь-якому кафе, від вуличної забігайлівки до ресторану, персонал однаково чемно і з усмішкою ставиться як до студента, який приїхав на метро, так і до товстосума з платиновою карткою. Навіть в елітному закладі жоден офіціант не спитає з кислою міною «чогось іще?», якщо ти замовив лише скромну чашечку кави.

І таке ставлення не тільки до місцевих. Останніми роками в країну буквально ринув потік емігрантів і біженців, вони живуть на пристойну допомогу. Шведи бурчать, та все ж продовжують платити і проводити різні соціальні програми, тим самим підтримуючи нужденних.Stortorget-in-Gamla-Stan.jpgФото euromapa.net

Навіть Юра з дружиною, звичайні туристи, відчули на собі, що таке шведська справедливість.

«Ми поверталися до друзів у Люсечіль. Так сталось, що потяг спізнювався і ми не встигали на інший, тому їхали з пересадкою в Удеваллі. Дещо панікуючи, я пішов до провідника і пояснив ситуацію. Той заспокоїв, повідомивши, що для всіх, хто запізнився, будуть спеціальні автобуси, які доставлять людей до пунктів призначення, і платити за це не треба. Звідти ж нам треба було доїхати до сусіднього Люсечіля. Зробити це можна було тільки на останньому автобусі, на який через ланцюжок спізнень ми не встигли, тому налаштувалися ночувати на станції. Та як ми здивувалися, коли водій підігнаного автобуса, дізнавшись про наш випадок, замовив таксі, оплачене шведськими залізницями, яке довезло нас додому. Ще й вибачилися за незручності».

У цій країні, як щось складається не так, завжди можна знайти відповідального. Усі компанії дуже дбають за свою репутацію, тому намагаються пом'якшити будь-який конфлікт, залагодити будь-яку проблему максимально швидко.

Люди

У Швеції кожен на своїй хвилі, при цьому люди вельми відкриті та привітні. Переважна більшість чудово розмовляє англійською й охоче допомагає туристам – шведи мало не за руку приведуть у потрібне місце.

Місцеві багато працюють і добре відпочивають. Щоп'ятниці бари по всій країні заповнює трудовий люд, який за склянкою-другою проводить afterwork. П'яних чимало, особливо у Стокгольмі, але в якій столиці з тисячами барів не так само?

Вихідні – це суто сімейні дні. Їх прийнято проводити на природі, а не валятись на дивані, дивлячись в екран телевізора чи комп'ютера. До того ж місця для пікніка – це акуратні лісопосадки й галявини, без диму і сміттєвих пакетів. Щоб посмажити сосиски, не порушуючи закону, слід привезти із собою стільки обладнання, що простіше купити їх у придорожньому кафе.3835.jpgФото theguardian.com

У холодну пору року шведи теж намагаються бути активними – зимові види спорту вельми поширені. Та й узагалі, зиму вони страшенно люблять, а Різдво – чи не головне свято країни.

Юрій декілька разів бував саме в цей період, і найбільше його здивувала не тільки родинність свята, а й те, як люди вітають одне одного.

«У Швеції не прийнято телефонувати друзям з першим ударом курантів, як у нас на Новий рік. Замість цього їм надсилають різдвяні листівки, причому не електронні, а справжні і найчастіше саморобні».

Що бачив

Якщо говорити про місто, де живуть Юркові друзі, то Люсечіль маленький і затишний. Відомий тим, що після Другої світової війни неподалік нього було виявлено німецькі кораблі, набиті хімічною зброєю. Море приваблює туристів улітку, а взимку там переважно бувають місцеві, які знають одне одного і неодмінно вітаються при зустрічі. Люсечільці неквапно прогулюються набережними, п'ють каву і теревенять про погоду. Взагалі, складається враження, що шведи ніколи не поспішають, настільки у них розмірене життя.

Навіть Стокгольм здається набагато спокійнішим, ніж більшість європейських столиць. Умовно розділений на дві великі частини, він є реальною декорацією до розповідей про Карлсона. Так і хочеться підняти голову в надії побачити мужчину з моторчиком у розквіті сил. Одна частина міста – старовинна і за архітектурою нагадує Львів і Відень, друга – сучасніша, схожа на Київ. За нашими мірками, все дуже дорого, зате на найвищому рівні..sa-dahlgren-westsweden.com-maste-anges-1170x780.jpgФото strandflickorna.com

«У Стокгольмі не потрібно брати якісь екскурсії: місто велике (розкинулося на 14 островах), з багатою історією. Запам'ятати або глибоко пізнати якісь дані про столицю Швеції досить складно, особливо під час короткострокового перебування там, тому треба просто гуляти, цікавинки всюди: корабель Васа, ратуша, Нобелівський музей, торговельні центри, андеграундні клуби. Кожному столиця відкривається по-своєму. Єдине, чого не можна пропустити, це зміну варти в королівському палаці – гарнішого перфомансу я не бачив».

Юрій Розенко зазвичай не купує у Швеції сувенірів. «Везти треба їжу: сир, шоколад, солодощі. У шведських крамницях вибір у рази менший од нашого, зате всі продукти якісні, можна брати будь-який, не прогадаєш».

А взагалі, проживши у Швеції сумарно декілька місяців, Юра й досі не може до кінця збагнути, чим саме вона його притягує. Так, там добре і незвично, але все-таки в цій скандинавській країні є якась таємниця, яку вокаліст «М'ЯЧа» ще не розгадав. Та обов'язково розгадає, адже він ще не раз туди повернеться.

Головне фото prospects.ac.uk

Вам это будет интересно:
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ми там були: Марокко – дивовижна країна
Тут увечері тільки починають працювати ринки. Без комах не обходиться жоден дім. А зі зміями люди практично подружилися. І ще: уявляєте, вони не мріють про море! Про всі тонкощі африканського Королівства Марокко нам розповіла український SMM-фахівець Анна Фунт, яка провела там незабутню відпустку.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Перу. Місця сили
Ізраїль, Індія, Мекка – ці географічні точки дуже важливі для адептів різних релігій і не тільки: вирушивши туди у паломництво, можна звідати благодать і відчути найпотужнішу концентрацію енергії, навіть будучи невіруючим. Не території Південної Америки, у Перу, теж є свої місця сили. І саме про них пише наш читач і автор Ія Зайцева.
Річард Ганнон: Фарери - овечі острови
Тільки три місяці на рік між Великою Британією і Фарерськими островами відкрито повітряні рейси. Я радів своїй майбутній подорожі, хоча до кінця не усвідомлював, що очікує там, на півночі. Іноді я уявляв Фарери, як землю, покриту кригою. Наступної миті здавалося, що на островах не вщухає потужний вітер, а отже, мене обов'язково здує з якогось стрімчака в холодну воду.
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Ми там були: Каппадокія
У кожної людини є такий момент чи випадок, котрий він запам’ятає на все життя. Поїздка в Каппадокію і політ на повітряній кулі – одне з найбільш незабутніх видовищ у моєму житті. Саме тому я хочу з вами поділитися своїми враженнями.
Нормандія очима Корнія Грицюка: батьківщина парасольок і субмарин. Частина 2
Корній Грицюк продовжує ділитися враженнями від французької Нормандії. У попередньому матеріалі він розповідав про свій вояж до Довіля. Тепер на черзі Шербург, або Шербур-Октевіль. Подвійна назва міста з'явилася на початку 2000-х, коли Шербург злився з Октевілем.
Нормандія очима Корнія Грицюка: яблука, молоко та океан. Частина 1
Для багатьох туристів Франція – це в основному Париж із довжелезною чергою на Ейфелеву вежу, Лувр та околиці з їхнім королівським шиком або курорти Середземного моря. А ось Корній Грицюк, мандруючи цією країною, вирішив податися на північ – у Нормандію! Для наших читачів він підготував цикл подорожніх нотаток про поїздку до Атлантичного океану...
Гетеборг: місто з ароматом моря
Його часто порівнюють із Сан-Франциско через велику кількість мостів, води, пагорбів і рибних ресторанчиків на будь-який смак. Із кранів тут тече мінеральна вода, а по парках любенько собі розгулюють зайці з кроликами… Може здатися, що це місто із казки, але насправді воно розташоване у Швеції, і це – місто Гетеборг.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Ми там були: Відень
Відень - кровоносна судина старої Європи - аристократичної, вишуканої, музейної. Фотограф Юлія Кочетова розповідає, що в цьому розкішному і прекрасномц місті в обов'язковому порядку треба відвідувати оперу, заходити в царські палаци і пити найсмачнішу каву з вершками. З 80-ти міських музеїв можна і потрібно вибирати, тому починаємо закохуватися у Відень з Музейного кварталу.
Зроблено у Швеції: далекарлійська конячка
Відтоді, як крилаті коні валькірій назавжди поскакали до Вальхалли, на сторожі традицій вікінгів стоїть далекарлійська конячка – розписна народна іграшка, вперше згадана в літописі XVII століття. Далекарлійський коник є талісманом нетуристичної Швеції, рятуючи від забуття старовинні перекази і вірування.
Там, де «Король лев» стає реальністю
До речі, сценами для цього художнього фільму компанія «Disney» надихнулась саме у Кенії, а точніше у національному парку «Брама Пекла», що знаходиться на відстані 90 км від Найробі. Хоча і сімбу («лев» з суахілі) разом з іншими хижаками тут не побачиш, бонусом стане прогулянка на велосипеді поміж стада зебрів, антилоп гну та жирафів. Цікаво...?
Літо на справжньому ранчо!
Після перегляду фільмів про американський Дикий Захід не одне покоління дітей тягнуло батьків до коней у цирку, щоб хоч на п'ять хвилин приміряти улюблені образи й відчути ту саму атмосферу. Та особисто мені п'яти хвилин завжди було замало. Тому я, подорослішавши, на кілька місяців вирушила у штат Колорадо...
Кожен рано чи пізно приходить до Риму
Хто добре бачив Італію, а особливо Рим, той більше ніколи не буде зовсім нещасним, – казав Гете. Повністю згоден з цією думкою наш читач і фотограф Роман Матков. Своїми враженнями від міста він сьогодні ділиться.
Закрыть
Outlook facebook page