RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Гетто світу: вірменська душа в серці Тбілісі

Гетто світу: вірменська душа в серці Тбілісі

Автор: 31.08.2020 | Грузія, гетто світу
OUTLOOK пропонує вам прогулятися по одному з найстаріших районів Тбілісі – Авлабарі, який спрадавна вважається вірменським. Ці вулички, церкви і старовинні будинки розкажуть про стосунки двох кавказьких народів значно більше, ніж підручники з історії або документальні фільми.

Вірмени в місті

Деякі вірменські історики вважають, що з району Авлабарі й почалася розбудова Тбілісі, мовляв, перший камінь міста було закладено саме тут. Їхні грузинські опоненти палко доводять, що такого бути не може, адже навіть назва місцевості перекладається як «квартал за стінами міста». Обидві сторони невтомно наводять купу фактів, що доводять саме їхню правоту, але, здається, істина, як завжди, лежить десь посередині.

Краще не втручатися в цю «одвічну» суперечку двох гарячих народів, а зосередитись на реальних фактах. Зараз у це важко повірити, але ще в 19 столітті близько 60% населення Тифліса становили саме вірмени. Вони жили буквально всюди і так полюбили місто, що вважали його рідним: зводили власні церкви (їх було аж 28), прокладали дороги і перетворювали його на мегаполіс Кавказу. Однак поступово вірмени або виїжджали додому, або асимілювалися, або дружно переселялися ближче до своїх в Авлабарі, який просто не можна проігнорувати, будучи в Грузії.7d0a9a19-fe9b-4802-92c5-9d11500e3788.jpgФото aviontourism.com

Потрапити сюди можна як пішки по Метехському мосту з боку Старого міста, так і приїхати підземкою, вийшовши на станції з назвою кварталу. Її сучасний вигляд ріднить старовинне вірменське гетто з новою грузинською архітектурою з усією її прозорістю, дивовижними формами і неймовірною кількістю скла. Але те, що постає перед вами на поверхні, змушує повірити в існування машини часу, бо тут він точно зупинився, та про все по черзі.

Квартал у всій красі

Практично всі прогулянки починаються з Авлабарської площі, де на туристів чекає пам'ятник з героями культового радянського фільму «Міміно», в якому, крім іншого, розкривається тема непростих взаємин між грузинами і вірменами. Від любові до ненависті – один крок, а в їхньому випадку, навпаки: до порозуміння і добросусідства – один келих гарного кавказького вина, хоча келихами тут не п'ють, радше глечиками. Сьогодні площа не вирізняється чимось особливо цікавим, але історично це важливе місце – звідси бере початок дорога до легендарної провінції Кахетії, про що нині нагадують кахетинські ворота.

Читайте також: Листівки з Тбілісі

Проспект Кетеван Цамебулі – головна транспортна артерія району. Від нього в різні боки розходяться крихітні вулички і бульвари. Вибирати для променаду можна будь-яку, бо спроектовано їх вельми хаотично, тож найімовірніше, ви заблукаєте та обійдете весь квартал, проходячи через підворіття, переходи і якісь дивовижні сходи. Кажучи коротко, з навігацією в Авлабарі кепсько, та це вже точно не мінус для гетто, радше – його особливість, тому не варто навіть намагатися встежити за власним маршрутом, краще запитувати місцевих про конкретні пам'ятки.0_XcTwAkkD4zpq2SbU.jpgФото pinterest.com

Вони не тільки підкажуть, але, напевно, і відведуть до потрібного об'єкта. І грузини і вірмени вражають своєю товариськістю. Дізнавшись, що ви, приміром, з України, вони обов'язково почнуть кричати щось схоже на «Коваленко, там твої українці приїхали!» під якимось балконом, поки звідти не визирне сусід – ваш земляк. З великою імовірністю знайомство продовжиться в численних хінкальнях або щонайменше зі склянкою вина або чачі просто у дворі.

Будівлі Авлабар справді вікові. Здається, що ось-ось зруйнуються, але, як показує практика, вони переживуть ще всіх нас. Горді місцеві жителі виступають категорично проти перебудови району та перетворення його на сучасний житловий масив. Він, розкинувшись між середмістям та околицями Тбілісі, й досі не став схожим ані на висотні спальники, ані на відреставрований і підсвічений центр.

І серед цього напівзруйнованого антуражу трапляються просто культові споруди, за якими тягнеться історія. Приміром, будинок легендарної Авлабарської підпільної друкарні, де на початку 20 століття друкували антиімперські брошури, газети і книжки. Можна сказати, що в цьому місці зароджувався революційний рух Кавказу. Не менш важливим вважається пантеон Ходжіванк, де спочивають останки представників вірменської інтелігенції. Це своєрідна творча Мекка кварталу, люди повсякчас несуть квіти до могил видатних вірменських письменників Ованеса Туманяна і Раффі.fullsize.jpgФото mirvokrugnas.com

Серед туристичних об'єктів головним, безумовно, є Метехський храм, зведений ще у 12 столітті. На його долю випало багато випробувань, від знищення монголами до ліквідації за наказом свого співвітчизника Лаврентія Берії. Одначе грузини і вірмени завжди знаходили сили і кошти на його відновлення. І нехай сьогодні він мало нагадує себе в минулому, сам факт збереження комплексу – це вже прекрасно, тим паче, як бонус з'явився чудовий оглядовий майданчик.

Читайте також: Якщо у тебе 10 доларів і ти в Єревані

Легендарний авлабарський базар, про який чули далеко за межами міста, в наші дні вже не так вражає, все-таки під наступом крамниць і супермаркетів важко встояти навіть у Грузії, де кожен любить торгувати і торгуватися. Утім, ринок поки що опирається «цивілізації». Знайти його можна на вулиці Гамлета Гонашвілі, де він, як і раніше, радує місцевих своїми продуктами, зокрема рибою.

На перший погляд може здатися, що район у жалюгідному стані і тут панує суцільна депресія. Проте це не так. Вірмени і тамтешні грузини – люди вельми традиційні. Вони звикли жити серед руїн визначних храмів, де ще десять років тому вода та електрика були за розкладом. Немає сумнівів, що згодом Авлабарі стане не гіршим від Старого міста й туристи йтимуть сюди не в пошуках колориту, а тому що там гарно і комфортно. Просто для цього і району і його жителям потрібен час, а він тут тече по-своєму.

Головне фото globaldutchie.com

Вам это будет интересно:
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
Тбілісі is the capital of ...
Кожне місто у світі має власне впізнаване обличчя, котре закарбовується у пам’яті мандрівників. Обличчя Тбілісі з часом дорослішає і кращає, набуває благородних європейських рис, при цьому не втрачаючи колоритних чортиків в очах…
Листівки з Тбілісі
Місто, що не залишає байдужим - Тбілісі у об‘єктиві талановитого фотографа Павла Хоменського на сторінках видання theoutlook.com.ua. Переглядаючи світлини, ви здійснете оглядову екскурсію однією з наймальовничіших столиць світу.
Хто як танцює?
Що найкраще характеризує будь-яку націю без зайвих слів і довгих пояснень? Звичайно ж, танці! Адже саме століттями відточені рухи можуть розповісти іноземцеві про інші народи набагато більше, ніж підручники з історії. Якщо уважно придивитися і відчути, як танцюють у різних країнах, то менталітет народів стане набагато зрозумілішим. І це не тільки слова.
Сатаплія: мед для динозаврів
Грузія останніми роками справедливо стала вельми популярною туристичною точкою на карті світу. Напевно, кожен знайде в цій гірській і гордій країні щось своє: чудову природу, смачну їжу, вірних і душевних друзів та багато-багато іншого. OUTLOOK намагається якомога частіше бувати там і ділитися з вами всілякими цікавинками. Сьогодні ми розповімо про дивовижний заповідник «Сатаплія».
Архітектура чи мистецтво: Нові грузинські будівлі
Грузія, що трохи більш як десять років тому стала на шлях серйозних перетворень і домоглася відчутних успіхів, помітно змінилася не лише внутрішньо, але й зовні. Архітектори з різних країн світу попрацювали тут на совість і створили по всій її території безліч важливих і унікальних об’єктів, що втілюють зміни, які відбулися. Саме про нову грузинську архітектуру ми сьогодні і розповімо.
Гендиректорка OUTLOOK Дарія Карякіна про роль громадських ініціатив в сфері культурної дипломатії
18 листопада Генеральна директорка проекту OUTLOOK, громадська діячка Дарія Карякіна взяла участь у якості експертки у транскордонному проекті «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі Україна – Грузія».
Гетто світу: польське село в Стамбулі
Складно уявити більш несхожі один на одного народи, ніж турки і поляки, котрі відрізняються, либонь, у всьому, починаючи з релігії і закінчуючи кулінарними традиціями. Утім, ніщо не перешкоджає їм мирно й любо уживатися вже понад 150 років на окраїні Стамбула. Саме про це дивовижне сусідство наша сьогоднішня розповідь у рамках рубрики «гетто світу».
Гетто світу: український квартал Чикаго
Як показує практика, етнічні анклави – це переважно автономні та замкнуті системи, адже, живучи там, їхні представники далеко не завжди асимілюються та інтегруються в іншу культуру. Такого не скажеш про вже знаменитий на всю Америку Ukrainian village – український район Чикаго.
Гетто світу. Асторія: нью-йоркська Еллада
Сьогодні в рамках нашої рубрики, присвяченої національним анклавам, ми розкажемо про один із найбільш яскравих і смачних кварталів Нью-Йорка, про Асторію. Саме її прийнято називати «маленькою Грецією».
Гетто світу: польський квартал Нью-Йорка
Нью-Йорк справедливо вважається одним з найцікавіших міст планети. Причин цьому безліч, у тому числі і його унікальний етнічний склад з більш як двадцятьма великими громадами. Самі ньюйорківці жартують, що їм і не надто потрібно подорожувати – досить просто проїхатися національними анклавами та познайомитися ближче з новими культурами.
Листівки з Батумі
Молодий український письменник Павло Хоменский побував в місті, що втопає в зелені і блищить яскравими вогням - Батумі, яке самі місцеві жителі називають містом любові. Тут пальми, кипариси, магнолії, олеандри, бамбук, лавр, апельсинові дерева, туя і самшит пахнуть на кожному кроці і так і кличуть поспостерігати за романтичною картиною відплиття кораблів з гаваней. І сьогодні автор ділиться з вами своїми листівками з цього дивного міста, пронизаного шумом моря і смаком ароматного вина.
Гетто світу: Маре - Париж по-еврейські
Свіжі і хрумкі піти, намолені синагоги, кошерні ресторани і милі люди з пейсами і добрими очами – щоб побачити все це не конче летіти до Ізраїлю. Досить просто зазирнути у паризький квартал Маре, розповідь про який і продовжує нашу рубрику про національні гетто.
Історія бренду: Балет Сухішвілі: підкорені вершини маленької грузинської мрії
Колись безмежно відданий танцю Іліко заповів своїм нащадкам з робити все, щоб ім’я його роду не зійшло з афіш ніколи. Через 70 років мільйони людей у сотнях країн розкуповують квитки, де, хоч і різними мовами, але легко читається прізвище Сухішвілі.
Гетто світу: До Лондона за боллівудськими шедеврами
OUTLOOK продовжує свій цикл матеріалів про національні гетто – масові поселення емігрантів далеко від Батьківщини. На черзі розповідь про Саутолл – передмістя Лондона, яке значно більше нагадує індійське містечко. У XXI столітті саме словосполучення «національне гетто» досить умовне.
Гетто світу: Самураї на карнавалі
Сьогодні в нашій уже традиційній рубриці про національні гетто розповідь про один із найбільш екзотичних для Бразилії районів Сан-Паулу – Лібердаді. Саме тут живе найчисленніша японська діаспора у світі. Імміграція вихідців з Країни висхідного сонця почалася 1908 р тоді на бразильську землю прибутку 165 сімей ...
Закрыть
Outlook facebook page