RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Кабо-Верде: серфінг по вулканах

Кабо-Верде: серфінг по вулканах

Автор: 01.09.2021 | Африка, Кабо-Верде
Сьогодні ми пропонуємо вам вирушити з нами у дивовижну і мальовничу африканську країну Кабо-Верде, де всюди океан, а кожен турист, хоче він того чи ні, стане любителем морепродуктів.

Де шукати

Кабо-Верде – це архіпелаг з 18-ти островів в Атлантичному океані, неподалік Сенегалу. Вони і є державою з півмільйонним населенням, котра 1975 року проголосила незалежність від Португалії, про яку тут нагадує все: архітектура, мова, дорожні знаки та бруківка. Тому суто візуально, дивлячись на вулиці тамтешніх міст, важко з упевненістю сказати, Африка це чи Південна Європа. Бо і рівень життя вищий, ніж навіть у деяких країнах Старого Світу.

Багато в чому це пояснюється розвиненою туристичною сферою, яка приносить щороку до державної казни 50-60 мільйонів доларів, що вельми переконливо для 500 тисяч жителів. Та й узагалі, Кабо-Верде, або, як ще кажуть, острови Зеленого Мису, були в 70-х мало не головним об'єктом інвестицій для розвинених країн, які хотіли отримати райське місце для відпочинку в самісінькому центрі світу. Практично всі гроші вкладали у зведення готелів, міжнародних аеропортів і модернізацію інфраструктури. На жаль, західні вливання та африканське не завжди продумане будівництво істотно зашкодили місцевій екосистемі – нині ліси складають усього 12-14% території, та й ґрунт уже не такий родючий. Однак ці особливості разом з величезною кількістю вулканів додають архіпелагові якогось марсіанського шарму.Cape_Verde_Boa_Vista_Rustic.jpgФото worldforagirl.com

Що подивитися

З огляду на географічну складову, острови Кабо-Верде пов'язані між собою тільки повітрям і водою, що накладає свій відбиток на взаємовідносини між місцевими жителями. Ні, вони, дякувати Богові, не воюють і навіть не конфліктують, але внутрішнє змагання за клієнта із серії «у нас краще» триває упродовж року, адже такого поняття, як «сезон», не існує в принципі.

Столицю і найбільше місто Праю обов'язково варто відвідати хоч би для того, щоб відчути постколоніальний колорит. Практично всі визначні пам'ятки побудували саме португальці. Сучасна центральна частина так органічно поєднується зі старовинним передмістям Сідаде-Велья, що іноді замислюєшся, як гармонійно зодчі 20 століття доповнили архітектуру 15 століття. Цей архітектурний мікс можна побачити на острові Сантьягу. Що стосується безпосередньо купання-загоряння, то хоч «Прая» і перекладається, як «пляж», відпочивати краще на інших ділянках суші.88dc65b93ab8f221e6eb33fd1113ddeb.jpgФото pinterest.com

Приміром, на острові Сал, що через відсутність високих будівель сприймається як один суцільний пляж, який зливається з океаном і небом. Місцеві кажуть, тут 350 сонячних днів на рік, і це реальний факт, а не фраза з туристичного буклету. Коралові рифи і м'які хвилі притягують любителів дайвінгу і серфінгу з усього світу. Найбільш сприятливий океан для таких занять з квітня до листопада, але це вже уточнення для професіоналів, новачки можуть пізнавати підводні глибини і сідлати хвилі будь-коли. Ще Сал вважається гурманською столицею країни. Ринок міста Санта-Марія – один суцільний делікатес, адже що може бути кращим за найсвіжіші морепродукти і дивовижні фрукти й овочі? Страви з креветок і молюсків, пудинги з папайї, джем з батати, гроги і настоянки з тростини, кокосові ватрушки – все це не просто смачно, а ще й досить дешево: за 30-50 євро можна добряче попоїсти всією сім'єю.ыявмыявм.jpgФото pinterest.com

Якщо Сантьягу – діловий центр, Сал – туристичний, то острів Сан-Вісенте – культурний. Саме тут народилася найвідоміша співачка країни Сезарія Евора. Коли під час подорожі по Кабо-Верде здається, що навколо постійно звучить музика, то тут це відчуття посилюється багаторазово. Так склалося, що головні фестивалі, концерти і карнавали архіпелагу відбуваються в місті Мінделу. Ця традиція сягає ще піратських часів – джентльмени удачі любили і вміли розслаблятися, тому, вподобавши острів, вони огорнули його відповідною атмосферою, яка збереглася донині. Крім сотень барів, танцмайданчиків і кав’ярень, можна відпочити й очима – Віфлеємська вежа, яка є копією лісабонської, президентський палац, будівлі мерії і парламенту – все це справжнісінькі шедеври архітектури. Якщо ви поціновувач оборонних і похмурих споруд, то обов'язково маєте вирушити на екскурсію до форту Fortim d'El Rei, у стінах якого була головна португальська колоніальна в'язниця. Ще однією визначною пам'яткою вважається ресторан «Gaudi», де кухня французька, але з африканським ухилом. Навіть жителі Сала визнають переваги цього закладу.no-stress-cape-verde-santiago-praia-gallery-3.jpg
Фото thingstodocapeverde.com

Ну і, звісно, обов’язково треба відвідати найбільш неспокійний острів – Фогу, названий на честь тамтешнього однойменного вулкана. Чому неспокійний? Бо час від часу цей гігант нагадує про себе виверженнями різної сили! Найпотужніше було ще в 17 столітті, а останнє – в листопаді 2014-го. Утім, місцеві жителі – сміливці і ставляться до подібних капризів досить спокійно, їх навіть евакуювати доводиться іноді силоміць. Для охочих до гірських сходжень Фогу може стати кульмінацією мандрівки в Кабо-Верде, адже від підйому дух захоплює, а відчуття того, що вулкан активний і може будь-якої миті почати бешкетувати – додає адреналіну в кров. Тому після спуску краще заночувати і розслабитися в затишному рибальському селі Салінас, винагородивши себе за підкорення двох з гаком кілометрів гарним вином з рибними стравами.7370208806_f45538d96a_k.jpgФото iexplore.com

Корисні поради:

Візу в Кабо-Верде можна отримати вже на місці, заплативши 50 доларів.

На всіх островах украй погано працює муніципальний транспорт – автобуса можна і не дочекатися, тому кращий спосіб пересування – маршрутні таксі. Поїздка на одну людину обійдеться в 1–1,5 долара.

У Мінделу працює дивовижний Національний центр ремесел, де можна придбати колоритні сувеніри для друзів: вироби з черепашачих панцирів та кокосів, диски з унікальною музикою місцевих виконавців.

Остерігайтеся кишенькових злодюжок! Туристи прибувають на архіпелаг протягом усього року, а для місцевих шахраїв крадіжки – це постійний заробіток.

Палюче сонце там не милує нікого, особливо білошкірих європейців, тому захисного крему багато не буває.

Головне фото state.gov

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Африканські красоти. Ботсвана
Усіма своїми гранями горять алмази Ботсвани. Але крім коштовних каменів, тут є й інші скарби. Сьогодні відкриємо цю країну зовсім по-іншому.
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
Там, де «Король лев» стає реальністю
До речі, сценами для цього художнього фільму компанія «Disney» надихнулась саме у Кенії, а точніше у національному парку «Брама Пекла», що знаходиться на відстані 90 км від Найробі. Хоча і сімбу («лев» з суахілі) разом з іншими хижаками тут не побачиш, бонусом стане прогулянка на велосипеді поміж стада зебрів, антилоп гну та жирафів. Цікаво...?
Стелленбош: не лише винна столиця Африки
OUTLOOK продовжує знайомити вас із найбільш мальовничими та оригінальними містами нашої планети. Сьогодні ми розповімо про передмістя південноафриканського Кейптауна, Стелленбош, який справедливо вважають провідним центром виноробства всього континенту.
Руанда: ну й Африка, от так Африка!
Незважаючи на трагічне минуле, не так давно жителі Руанди зняли фільм під назвою «Живе прощення», де розповіли, як живуть після страшного періоду у своїй історії. Громадянська війна не змогла зламати їх. Більше того, на сьогоднішній день Руанда за туристичними мірками наздоганяє Сінгапур. Вірите в таке? Тоді швидше читайте статтю!
Кіно по-нігерійськи
Більшості людей Нігерія відома як країна з величезними запасами нафти і перманентними економічними і політичними проблемами. При цьому мало хто за межами Африки знає про потужну кіноіндустрію в цій державі, розмах і оборот якої вражають. Ми з головою пішли в цю тему і спробували зрозуміти, що таке «Ноллівуд»?
Сен-Луї: перше поселення європейців в Африці
У цій дивовижній африканській державі туристів вражає дика мішанина культур. Чого тільки не побачиш у Сенегалі! Старовинні авто родом із Франції; корови, які ліниво гуляють по дорозі; гужові візки… А в історичній і культурній столиці країни Сен-Луї сюрпризів взагалі забагато.
Гвінея-Бісау. Дорога втеча від цивілізації
Відпочивальники поділяються на два типи: «тепличні» й екстремальні. Перші ні за що не проміняють затишні готелі й пасивне лежання на пляжі. Другі ж замість остогидлого all inclusive і люксових номерів нададуть перевагу навіть хижці. Саме такі умови вам запропонує Гвінея-Бісау.
Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців
У світі безліч варіантів професій, які може опанувати людина. Північна Америка дала поштовх стартапам та банківскому сектору, Азія - високим технологіям, Європа - медицині... А ким же працюють люди на найбільш сонячному континенті - давайте дізнаємось!
Туристичне Intermezzo
Чи знайоме вам відчуття втоми від урбанізму? Після закінчення важкого дня так і жадаєш влаштувати собі Intermezzo. Саме тоді хочеться змінити буденний чорний колодязь кави на кухлик прозорої джерельної води, будильник – на спів птахів, автомобільні вихлопи – на обійми гірських туманів, ТБ-перегляди...
Найробі: тепер я бачив усе
Унікальна природа, головний тектонічний розлам планети, фламінго, жирафи й гепарди на відстані витягнутої руки – про це і багато іншого в нашому новому матеріалі про столицю Кенії Найробі та її околиці.
Мови. Яка зникне наступною?
Уже зовсім скоро ми втратимо їхню мелодику, потім перестанемо впізнавати слова, і врешті їхній зміст стане для нас загадкою. Мови, що зникають. Скільки їх було за весь час існування людства? Для нас це таємниця, а так як 21 лютого – День рідної мови, ми підготували матеріал про мови, які вимирають, щоб вкотре звернути увагу на цю проблематику.
Кано - найстаріше місто Нігерії
Вам обридла передбачуваність «ситого» життя, але ви не готові з головою пірнути в небезпечні пригоди в диких джунглях? Тоді вирушайте в Нігерію: цей цивілізований регіон Африки приголомшує, але не залякує. Крім того, тут розташований Ноллівуд – найбагатша «кузня» фільмів, якій поступається навіть Голлівуд. Сьогодні розкажемо вам про найстаріше місто Нігерії під назвою Кано.
У Києві відкрилася виставка «По Дорогах Африки»
У Києві в Національному музеї імені Тараса Шевченка відкрилася виставка «По Дорогах Африки», організована громадською організацією «Африканська Рада в Україні».
ДІАЛО ІССА – ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ АФРИКАНСЬКОЇ РАДИ В УКРАЇНІ: «Головна наша місія – це забезпечити діалог культур»
Ми поспілкувалися з представником громадської організації "Африканська рада в Україні". Про життя африканців і афро-українців у нашій країні, особливостях встановлення міжкультурного діалогу, про основні напрямки роботи організації, - розповів віце-президент спільноти Діалло Ісса...
Закрыть
Outlook facebook page