RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Маленькі улюбленці великих міст

Маленькі улюбленці великих міст

Німці заводять не лише німецьких вівчарок, а в Бостоні можна побачити не тільки бостонських тер’єрів. Люди вибирають собак, спираючись на особисті вподобання. Та часом тяжіння місцевого населення до певної породи занадто помітне й інколи стає особливістю певної місцини. Цьому можуть сприяти природні умови, мода і навіть менталітет.

Колись у далекому 1554 році єпископ із Вроцлава приїхав до міста на березі Вісли, узявши із собою свого собаку. Місцеві так захопились продовгуватим чорним песиком, що пронесли свою любов через віки аж до наших днів. Краків став справжнім містом цих чотирилапих, його, до речі, так і називають – столиця такс. Ямник, а саме так польською зветься ця порода, став справді культовим і неофіційним символом другої столиці Польщі. З ними зручно прогулюватись вузькими старими вуличками. Полякам, котрі безмежно люблять чотирилапих, такси відповідають неабиякою відданістю. Сьогодні на міських вулицях на вас дивитимуться іграшкові й сувенірні собачки, цуцики з листівок і з логотипів транспортних засобів. Істинні поціновувачі довготілих песиків не лише з Польщі, а й з усього світу щороку збираються на парад ямників, що його вже понад десятиліття проводять у Кракові. На святі такси дефілюють у костюмах, вислуховують анекдоти і розповіді про себе, залюбки позують і навіть милуються власними портретами.Фото-таксы-собаки.jpgФото dajlapu.com

На вулицях закоханого у чотирилапих друзів Лондона ви зустрінете чи не всі породи у світі, однак попри цю розмаїтість патріотичні англійці все ж надають перевагу британським породам собак. Одними з таких є вельш-коргі, які вважаються найстарішою британською породою. За легендою, маленьких коргі людям подарували феї, котрі їздили ними верхи. Стабільну моду на цих мініатюрних вівчарок започаткувала монарша родина. Розкопки в Уельсі довели, що вельш-коргі при королівському дворі своїм корінням сягають 9-го століття. Сама ж Єлизавета ІІ є відданою їхньою прихильницею з 18-річного віку. Відколи батько подарував їй першого улюбленця, у королеви було близько 30 таких собак. Вона також вивела свою породу, яка стала сумішшю коргі і такси й отримала назву «доргі». Стриманих жителів Лондона вельш-коргі передусім приваблюють своєю інтелігентністю й вихованістю, а завдяки невеликому розміру цих цуциків господарям неважко брати їх на руки в періоди частих лондонських дощів.a-corgi-runs-for-college-student-government-president.jpgФото teenvogue.com

І якщо в Кракові, Лондоні чи будь-якому іншому місті господарі малогабаритних собак почуваються комфортно, то в місцинах, де височенні гори межують із глибочезними прірвами, їм довелося б неабияк хвилюватися за маленьких улюбленців. Тому, скажімо, у Швейцарії, поблизу Альпійських гір, де зненацька можуть наспіти потужні поривчасті вітри й лавини, жителі надають перевагу великим псам, яким не страшні вибрики природи. Однією зі знакових порід тут завжди вважалися сенбернари – собаки, які врятували не одного заблукалого в горах. Сенбернари і швейцарці гармонійні, вони однаково стримані, спокійні, врівноважені, затишні і водночас героїчні, стійкі та мають сильний характер. Ці пси стали справжнім символом альпійського перевалу Гран Сен Бернар. Натхненні подвигами «братів наших менших» швейцарці створили на перевалі, поблизу міста Мартіньї, музей, де увічнили відвагу породи. Вам не лише розкажуть про історію сенбернарів та їхню діяльність, а й дозволять поспілкуватися з цими благородними тваринами.Fondation-Barry-1333x800.jpg
Фото palaiskraft.com

Японські мегаполіси майже не пристосовані для утримання собак. Адже квартири й будинки там маленьких розмірів, парків мало, тому домашніх улюбленців можуть дозволити собі далеко не всі. Але це зовсім не відображається на любові японців до тварин. Однією із найбільш шанованих порід собак у Токіо та інших містах є акіта-іну. Вона стала відомою завдяки найяскравішому представникові – Хатіко. Цей пес, котрий прочекав свого господаря з роботи 9 років після його смерті, розчулив увесь світ. Хатіко увічнили пам’ятником на місці очікування – біля вокзалу в Токіо. А предмети й подарунки, що символізують акіта-іну, можна побачити у великих і маленьких містах цієї країни на кожному кроці. Акіта-іну вважаються у Японії символом відданості. Саме ця риса чи не найбільше підкуповує японців, для яких родинні цінності, вірність і повага – найсвятіше. Напевно, найбільше щастя для японця – мати міцну сім’ю та надійного пухнастого друга.58abdfcd1aa52b158d34f48a0e4ec6d2.jpgФото lapkins.ru

Народ Туркменістану бережно ставиться до своїх національних традицій і намагається підтримувати єдність. Усенародними улюбленцями там є собаки породи алабай, виведені на території Туркменістану і розповсюджені лише в Середній Азії. Їх майже неможливо вивезти звідти, адже собаки вважаються справжнім національним надбанням і гордістю. Алабай – це одна з найстаріших порід у світі. Вовкодави – так їх ще називають – є пастухами овець, кіз і коней, яких розводять місцеві. Також охороняють худобу від хижаків. Невтомні туркмени, звиклі до важкої праці, цінують в алабаї силу та витривалість. Прихильники цієї породи щороку проводять собачі бої, щоб перевірити здатність тварин до самозахисту.asia-shepherd-dog.jpgФото petsi.net

Головне фото washingtonpost.com

Вам это будет интересно:
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Незабутня Чагатта: жахи в долині Летч
У лютому Швейцарію не впізнати: на вулиці вихлюпується божевільна стихія масничних карнавалів, ненаситної обжерливості і кошачих концертів гугге-музики. Тільки нечисть якась квола – всюди одні й ті ж гламурні вампіри і хирляві зомбі. Хочете, щоб стало по-справжньому страшно? Вирушайте в долину Летч святкувати Чагатту: інфернальні персонажі альпійського фольклору будуть довго переслідувати вас уві сні!
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Departure: Сатояма
У Японії є містечко, жителі якого дуже довіряють одне одному. Довіряють настільки, що п’ють воду з одного джерела, котре протікає через їхні оселі, ще й миють там посуд після їжі. Сатояма, що у перекладі означає ідеальне місце для життя в гармонії з природою, розташоване у північній префектурі Гіфу, ізольованій від решти світу гірськими вершинами і рисовими полями.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
З вітерцем! На собаках по Швейцарії
Перегони собачих упряжок – національна пристрасть швейцарців: неспроста один з найкращих центрів підготовки їздових собак в Європі розташований у лісовому селі Сен-Серж, що причаїлося за перевалами Юрських гір. Шлях у володіння хаскі лежить через сонячний сосновий бір по мальовничому трекінговому маршруту від гори до долини Коль де ла Живрінь.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Історія бренду: Швейцарський ніж
Напевно, у світі не знайти чоловіка, в котрого не було б швейцарського ножа чи його подоби. І нехай ідея кишенькового ножа з’явилася зовсім не у Швейцарії, світову славу він здобув саме завдяки швейцарцеві Карлу Ельзенеру, і тепер нерозривно асоціюється з його батьківщиною і бездоганною швейцарською якістю.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
Закрыть
Outlook facebook page