RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Гетто світу: китайський розмах у Сан-Франциско

Гетто світу: китайський розмах у Сан-Франциско

Автор: 01.12.2019 | США, Китай, гетто світу
Ми продовжуємо серію матеріалів про національні гетто. Сьогодні OUTLOOK розповість про найбільший етнічний анклав американського міста Сан-Франциско – про місцевий Чайна-таун, або Китайський квартал, якому, гарантуємо, є чим вас здивувати!

Право на життя

Історія китайського кварталу в Сан-Франциско бере свій початок з кінця дев'ятнадцятого століття. У ті часи місто та й уся країна вельми активно індустріалізувалися та забудовувались. Головними будівництвами того часу були Центральна тихоокеанська і Перша трансконтинентальна залізниці. Це потребувало величезної кількості робочих рук, а самі американці вже тоді звикли до певного комфорту і добробуту, та й заманити місцевих майстрів було надто дорого, а ось китайці погодилися працювати за набагато меншу платню. Вони прибували на кораблях і селилися поруч один з одним, вирішивши не пристосовуватись під умови, а перекроювати все на свій лад. Ті 24 квартали Чайна-тауна, які є сьогодні – промовиста ілюстрація того, що Америкою тут уже практично не пахне – суцільні дракони, ієрогліфи і стяги Піднебесної.

В епоху безробіття та кризи така поведінка чужинців стала дратувати корінне населення. Проте вдіяти нічого не можна було, і всі вакансії на будівництвах вже були зайняті китайцями. Це призвело до кількох ксенофобських конфліктів, наслідком яких навіть стала заборона на в'їзд азіатів. Вона діяла до кінця Другої світової війни, аж доки знову постала нагальна потреба в робочих руках. Тож кораблі почали прибувати, навантажені тисячами уродженців Китаю.GI-956247142-SFChinatown-header.jpg
Фото tripsavvy.com

1906 року в Сан-Франциско стався потужний землетрус, усе місто було зруйновано практично дощенту, і більшість місцевих жителів вирішили туди не повертатися. А ось нащадки Конфуція стійко перенесли цей катаклізм і відбудували заново не тільки свій район, а й сусідні, заслуживши повагу. Тому вже хто-хто, а китайці із Сан-Франциско тяжкою працею і кров'ю довели своє право жити тут, і в наші дні вже ніхто не обурюється їхнім перебуванням у місті.

Пам'ятні місця

Прогулянка кварталом, розміщеним між Кірні-стріт, Фінансовим центром і площею Юніон-сквер, найвірогідніше почнеться із входу через Драконові ворота. Від них віє тією автентичністю, по яку сюди і йдуть туристи. Цей подарунок Китайської Народної Республіки прикрашає вхід в анклав з 1970 року. Охороняють ворота леви та дракони. Хоч вони і мають страхітливий вигляд, однак налаштовані доброзичливо, адже переклад ієрогліфів на стінах означає: «мир», «повага», «довіра» і «любов».the_street_of_painted_balconies_1.jpgФото the500hiddensecrets.com

Головну вулицю Чайна-тауна – Грант-авеню – названо на честь президента США Улісса Гранта. Опинившись тут, навіть корінні ньюйоркці трохи губляться через величезну кількість крамниць та кафе. Крім вітрин і різнобарв’я, гостей атакують всілякі їстівні запахи, адже готують і їдять тут усюди. Туристи та й самі жителі Сан-Франциско рідко виходять звідси без прикрас, повітряних зміїв, засобів народної медицини та гігієни. У всьому цьому торговельному божевіллі кожен починає купувати навіть те, що йому і не потрібно. Прогулюючись тут, протягом десяти хвилин можна подивитися на акробатів, зіграти в якусь азартну гру і побувати на чайній церемонії. Здається, час тече якось по-своєму.

Ті, кому вдалося покинути Грант-авеню, нехай і зі спорожнілими гаманцями та купою всіляких сувенірів, зазвичай ідуть у бік Старого собору святої Марії. Ця споруда відома тим, що після землетрусу, про який ми розповідали раніше, єдина вціліла. На жаль, пожежі, які охопили покинуте людьми місто, знищили і її, залишивши всього декілька стін. Саме навколо них і було вирішено відбудовувати собор у 1909-му. Граніт для нього, до речі, привезли саме з Китаю.

Ще одне культове місце – Портсмут-сквер. Там 1835 року було зведено перший дім на цій території, яку через одинадцять років капітан корабля «Портсмут», Джон Монтгомері, оголосив частиною США. Сьогодні це центральна частина Чайна-тауна, де прийнято обговорювати районні новини, грати в маджонг і слухати музику. Щоб трохи перепочити від галасливих вулиць і прийти до тями, краще йти сюди.ct_hdr_1post-1_photo-resizer.ru.jpgФото mycamerajournal.wordpress.com

Ну а далі вирушимо у провулок Ross Alley, де функціонує легендарна фабрика з виробництва знаменитого печива з передбаченнями. Опинившись всередині, напевно, перестанеш вірити в них, бо картина постає аж ніяк не чарівна: три жінки розливають тісто по формах і ставлять у духовку, а на іншому кінці конвеєра ще кілька співробітниць навмання клеять до солодощів папірці з побажаннями, витягуючи їх із величезної коробки. Трохи розчаровує, зате тепер будемо в курсі.

Завершальний етап прогулянки по Чайна-таун – Китайський культурний центр. Це великий і сучасний музей, де розкажуть і покажуть буквально все, що стосується життя уродженців Піднебесної в Сан-Франциско. Унікальні фотографії, інсталяції та експонати перенесуть гостей у дев'ятнадцяте століття і дозволять відчути, як це – проплисти тисячі кілометрів, щоб за копійки будувати залізниці в чужій і не завжди прихильної країні. Саме китайці посприяли тому, що в наші дні емігрантам у США набагато простіше, адже під їхнім тиском було ухвалено украй потрібні закони. Вхідний квиток для дорослих до центру коштує 5 доларів.ct_hdr_6_post-1_photo-resizer.ru.jpgФото mycamerajournal.wordpress.com

Цікаві факти:

Сьогоднішнє місто абсолютно неможливо уявити без його китайського району, адже тут живе понад 200 тисяч вихідців із Піднебесної, що становить приблизно п'яту частину всього населення Сан-Франциско.

Сто років тому Китайський квартал славився своїми борделями, ігровими домами та опіумними притонами. Нині всього цього немає, та місцеві гіди залюбки водять людей найбільш культовими провулками і закутками, тому обов'язково сходіть на тематичні екскурсії. У Чайна-тауні вони справді цікаві, адже тільки так можна дізнатися, що таке, приміром, «ошанхаїтись». Так говорили про людину, яка, прийшовши до тями після наркотичного дурману чи п’яного угару, опинялася на кораблі, що пливе в Шанхай або Гонконг.

У наші дні все набагато суворіше і штраф за куріння в громадському місці становить 500 доларів.

Гетто стало невід'ємною частиною і культурного життя – недарма ж його увічнив та оспівав у своєму детективі з однойменною назвою Роман Поланскі.

Попри те, що район досить привітний, далеко не всі місцеві знають англійську мову. Та й китайська, як кажуть знавці, там різна на кожній вулиці, адже діалектів не менше, аніж у самій Піднебесній.

Головне фото time.com

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Амазонки з племені мосо: Заповідник фемінізму в затінку Гімалаїв
Автори антиутопій пророкують сотні бід людям майбутнього, яким знову і знову забороняють грати весілля, та, схоже, не все так страшно. У китайській провінції Юньнань, коло самісінького підніжжя Гімалаїв, живе матріархальне плем'я мосо, якому поняття шлюбу зовсім не знайоме.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Царство льоду і снігу. Фестиваль Харбін
Щоб серед наших читачів не ставало забагато сумних і плаксивих людей, що лічать дні до літа чи бодай до теплої весни, OUTLOOK розповідає як мінімум про один привід полюбити холодний сезон всім серцем. І привід цей – вирушити в китайське місто Харбін і на власні очі побачити фантастичний за своїм розмахом фестиваль льоду і снігу.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Закрыть
Outlook facebook page