RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Українські Сади Семіраміди

Українські Сади Семіраміди

Вы колись помічали, як манять парки, коли надворі стає тепліше? І що відбувається, коли раптом опиняєшся там? Час завмирає, а всередині тебе щось починає пульсувати. Пропонуємо відвідати разом з OUTLOOK найкрасивіші парки України, з яких ви вийдете оновленими.

Парк «Олександрія», створений на початку XIX століття графом Франциском Ксаверієм Браницьким і названий на честь дружини, найбільшого дендропарку України.

Щойно заходите в зелену оазу, перед вами постає вибір, якою зі стежок піти. Їх тут безліч, і вони переплітаються між собою, ніби хтось спеціально зібрав їх в один жмут, заплутав і залишив на зберігання в цій малахітовій скриньці парку. І, йдучи однією з доріжок, ви раз-по-раз натикатиметеся на архітектурні намистинки. Це справжні історичні пам'ятки, більшість з яких створено ще у 18 столітті, як от «Китайський місток» і павільйон «Ротонда». Складається враження, що графська сім'я і досі тут господарює. Тож ви почуваєтеся так, ніби Браницькі персонально запросили вас сюди, як особливого гостя. Хто ж, як не вони, переказує вам на вухо те, що шепоче ваш співрозмовник, стоячи на іншому кінці колонади? Справжні дива! Прогулюючись повз старовинні споруди, скульптури і відчуваючи, як парк огортає вас шовками зелених рослин та насичує ароматами дерев і квітів, на виході ви вже шукаєте, де залишили свою тростину, куди поділи віяло і намацуєте в кишені монокля, адже в Олександрійський парк графи можуть запрошувати лише аристократів.1566a631844ecaa4bb6b58e505d113c8.jpgФото kiev.zagranitsa.com

А тепер уявіть собі, що ви зізнаєтесь у коханні найпрекраснішій жінці у світі. Якщо ви відвідувач Софіївського парку міста Умані, на Черкащині, то зрозумієте, як може виглядати таке зізнання. Парк був заснований польським магнатом Станіславом Щенсним Потоцьким 1796 року завдяки бажанню догодити коханій дружині, красуні Софії. Практично дика місцевість перетворилася на перлину романтики. Парк вражає тим, як вдало тодішні архітектори використали існуючі природні ресурси зі складним рельєфом, і практично своїми руками змогли приборкати їх, створивши справжнє мистецтво.

Дивіться також: 10 фактів про Україну

Зелений оксамит моху обволікає гігантські камені, даючи зрозуміти, що все тут цінне, тому апріорі крихке. Трави, дерева і кущі захищають античні скульптури Паріса, Евріпіда, Аполлона, Венери, а ще бюсти Платона, Сократа, Аристотеля, Гомера... До речі, статуї у Софіївці наочно ілюструють гомерівські «Іліаду» та «Одіссею». Гуляючи парком, забуваєш про суєту і негаразди, можна загадати бажання в гроті Каліпсо, спробувати обійняти грубезного дуба, якому вже понад 400 років. І, можливо, вам вдасться угледіти чортиків, коли ті переходять на інший берег через свій Чортів міст. А якщо не боїтеся, сівши в човен, пропливіть річкою Ахерон, якою сам Харон перевозить душі померлих у підземне царство Аїда.53.jpgФото OUTLOOK

Скромні 5 гектарів землі Чернівецького дендропарку, звісно, поступаються площі попередніх велетнів. Але цей сад може пишатися сусідством з колишньою Резиденцією буковинських митрополитів. Його створював, якщо і не ювелір, то точно схиблений на геометрії математик. Чіткі контури висаджених шеренгами дерев, кущів та квітів, сонячні промені, котрі пронизують вікна сусідніх будівель, бісектрисами ділячи всі кути навпіл. Немов циркулем накреслені клумби, і звичайно, декілька ідеальних басейнів з водограями у центрі.

Садові лавки із завитками ховаються в заростях, немов літні дами, які бажають, аби люди не помітили їхнього віку. Повітря наповнене ароматом квітучих магнолій і лип, п'янить відвідувачів. Однак це зовсім не відволікає тутешніх садівників, які прискіпливо до міліметра рівняють, підстригаючи, кущі. За їхньою роботою спокійно спостерігають бронзові очі австрійського архітектора Йозефа Главки. Саме він створив ансамбль Резиденції, окрасою якого став парк, а однією з принад – рукотворний кам'яний грот. Ось уже багато років дослідники сушать голови над його призначенням.800xp1430948_raf.jpgФото photographers.ua

Тростянецький парк на Сумщині займає майже 207 гектарів. Важко собі уявити, що колись тут були тільки рівнини, які чергувалися зі ставками. Сьогодні оповита лісами гірська серцевина віддалено нагадує Альпи. А якщо не лукавити, то так і задумував у далекому 1834 творець парку Іван Скоропадський, віддавши цим землям 50 років свого життя і, без перебільшення, любов і душу. Усе, що привозили сюди з різних куточків світу, охоче і легко приживалося. Попри те, що парк був, по суті, створений людськими руками, саме тут найлегше роздивитись бездоганність архітектури, створеної самобутньою природою – химери на деревах, колони, арки зелених крон, кущові балюстради і листові мансарди, з яких доноситься спів їхніх пернатих господарів. І саме тут, де природа таки демонструє свою привілейованість над творами людини, хочеться залишитися і пустити коріння в землю.

Головне фото OUTLOOK

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Онлайн-семінар від Міжнародного жіночого клубу Києва
1 грудня з 10:00 до 11:30 Міжнародний жіночий клуб Києва запрошує долучитись до онлайн-заходу на платформі Zoom на тему: «Як бути у часи невизначеності? Секрет вашого успіху»
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Чилі: Земля, що дихає вогнем
Що для туриста – привід захоплено клацати фотоапаратом, те для місцевих жителів – постійний неспокій і навіть смертельна загроза. Гряда вогнедишних вулканів Чилі, оточених солоними озерами і термальними гейзерами, вважається одним із найбільш вражаючих місць на планеті. Та одна справа – подивитися й поїхати, і зовсім інша - постійно жити на «пороховій бочці».
Закрыть
Outlook facebook page