RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Американський футбол: спорт не для слабаків.

Американський футбол: спорт не для слабаків.

Автор: 04.07.2015 | США, Україна, спорт
Літо – найкращий час не тільки, щоб освоїти новий вид спорту, але й кинути виклик самому собі, випробувавши на міцність, стійкість і витривалість. А отже, зазіхнути можна навіть на таку непросту гру, як американський футбол. Перш ніж з головою зануритися в цей захопливий адреналіновий раж, Outlook пропонує вашій увазі трохи теорії і дивовижних фактів про головне хобі Нового Світу.

Згідно з офіційною «легендою», американський футбол походить від британської гри регбі, яка випадково з'явилася 1823 року. Кажуть, під час одного з футбольних матчів у місті Рагбі якийсь хлопчина на ім'я Вільям Уебб Елліс несподівано схопив м'яча руками і пробіг через усе поле, віртуозно обійшовши всіх гравців, які намагались відібрати у шибеника снаряд і повернутися до змагання. Ця пробіжка так вразила спортсменів і глядачів, що вже за кілька років англійці грали і ногами, і руками. І саме вони привезли гру до США, де першою офіційною вважається зустріч 1869 року між Прінстонським і Рутгерським університетами.

Американський футбол завжди був не тільки видовищним, але і надто травмонебезпечним. Мало того, статистика смертей у цьому виді спорту жахає, тому в ХХ столітті його намагалися заборонити, а в справу втручалися навіть президенти Америки. Утім, народу вдавалося відстояти свою улюблену забаву. Проте саме після втручання Рузвельта в 1939 році не дозволяється проводити ігри без захисної форми. На жаль, донині 46% смертей у всьому спорті припадає саме на американський футбол.

З огляду на високу інтенсивність і травматизм на лаві запасних може перебувати більше п'ятдесяти спортсменів, готових будь-якої миті вступити в гру. На самому полі грають 11 на 11.

«Чистий» час однієї гри – 60 хвилин. Але через паузи, технічні ротації і заміни матчі розтягуються до 2-3 годин.

Сказати, що в США американський футбол спорт №1 – це нічого не сказати. Близько третини населення, за соціологічними дослідженнями, вважають себе фанатами цієї гри. Решті двомстам мільйонам громадян не залишається нічого іншого, окрім як дивитись змагання за компанію. Особливий ажіотаж викликає Супербоул – фінал, у якому сходяться дві кращі команди своїх конференцій. 1985 року ця грандіозна подія збіглася з інавгурацією Рональда Рейгана. І, може, це дивно, однак дату довелось міняти саме Білому дому.

До 1970 року в країні функціонувало дві ліги. Коли вони залагодили свої розбіжності та злилися в одну, в Америці став популярним жарт, що цю подію можна порівняти з гіпотетичним об'єднанням католицької і православної церков.

У 90-х роках кілька незалежних компаній вирішили провести дослідження на тему купівлі їжі американцями. З'ясувалося, що супермаркети перед Супербоулом спустошують приблизно так само, як і перед Днем подяки.

Заспівати гімн перед фіналом чи розважити публіку у перерві – мрія практично всіх західних музикантів. Свого часу ця честь випадала таким легендарним виконавцям, як U2, Sting, Paul McCartney, The Rolling Stones, Prince, Bruce Springsteen, The Who, The Black Eyed Peas.

Національна футбольна ліга – найбагатша спортивна організація у світі. Левова частина її доходів – продаж рекламного часу у фіналі та іграх плей-оф. На завершальних стадіях чемпіонату, щоб показати 30-секундний ролик, охочі викладають від 3 до 4 мільйонів доларів. Що важливо: будь-яку політичну агітацію заборонено, хай би скільки грошей пропонували.

Слова «NFL», «Super Bowl» і «Super Sunday» – зареєстровані торговельні марки, тому використовувати їх можна, лише узгодивши з Федерацією, що теж додає мільйонів їй на рахунок.

Про те, як українці освоюють цей без перебільшення видатний вид спорту, дивіться в нашій новій галереї: 

Вам это будет интересно:
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Онлайн-семінар від Міжнародного жіночого клубу Києва
1 грудня з 10:00 до 11:30 Міжнародний жіночий клуб Києва запрошує долучитись до онлайн-заходу на платформі Zoom на тему: «Як бути у часи невизначеності? Секрет вашого успіху»
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Закрыть
Outlook facebook page