RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Квіти-фріки

Квіти-фріки

Добірку найбільш незвичайних квітів з усього світу сьогодні для вас підготував OUTLOOK. На листі латаття вікторія регія без комп’ютерної графіки можна екранізувати епізод втечі Дюймовочки від крота. А різкий нудно-солодкий запах лілії, що викликає запаморочення, – ніщо порівняно з «тухлим» ароматом рафлезії чи аморфофалуса.

Почнемо з рафлезії, яка має величезні розміри і далеко не ванільний запах.

Знайшли квіточку, чи, швидше, здоровенне «квітище», на початку XIX століття учасники експедиції на індонезійський острів Суматра. Блукаючи в тропічних заростях, вони вчули аромат, який шокував їхній нюх... Ідучи по його сліду, вчені очікували побачити чи то громадський туалет місцевих аборигенів, чи то труп якоїсь тварини, та аж ніяк не гарне суцвіття, та ще й діаметром у цілий метр.

Рослина-паразит не має власного листя й коріння і харчується «тілом» господарів, якими здебільшого виступають ліани.

«Земляк» рафлезії аморфофалус може конкурувати з нею за всіма параметрами.

Розрізані листи з великим початком посередині належать до родини лілій. Протухле м’ясо, яйця та риба, змішані в один салат, – так описують аромат триметрового гіганта. Інші рослини у ролі годувальників він не використовує, а живе сам по собі близько півстоліття, розквітаючи за цей час лише кілька разів. Найкращі ботанічні сади і оранжереї намагаються обзавестися подібним мешканцем, що неодмінно збирає аншлаги в період свого 2-3-денного цвітіння.

А з цього фото на нас поглядає справжнісінький «душогуб» – непентес.

Рослина, що росте в тропіках Азії, не бажає задовольнятися живленням від фотосинтезу і виділяє запах, який приваблює різних комах, а іноді й необережних гризунів, жаб і птахів. Варто жертвам сісти на квітку-глечик, як його кришка вмить закривається. «Обід» опиняється в пастці, наповненій водою (деякі екземпляри можуть містити до двох літрів рідини).

Цей колючий мексиканець під назвою сагуаро пташками ласувати не звик і навіть здає їм «в оренду» як житло свої суцвіття.

Гігантський кактус, який мешкає у штаті Аризона, підростає за життя до 20 метрів і набирає вагу близько 10 тонн! Його квіти, що розпускаються наприкінці весни, стають тимчасовою домівкою для пернатих. До речі, спроба нашкодити сагуаро, який живе в дикій природі, може коштувати 25 років свободи, що передбачено місцевими законами. Втім, своїм кривдникам, як виявилося, рослина здатна помститися й самотужки. На початку 80-х двоє хлопців вирішили постріляти по кактусам з пістолета. У результаті влучення в ціль частина столітнього сагуаро відкололася, впавши на озброєного, через що той моментально загинув.

На цьому знімку не «прифотошоплені» до рослини збільшені губи якоїсь знаменитості, а всього лише квітка псіхотрії піднесеної.

Подивитися на поцілунок самої матінки природи можна, також вирушивши в південну частину США.

Знайомтеся – латаття вікторія регія.

Двометрові «листи-тарілки», що плавають у водоймах Південної Америки, допомогли лотосу потрапити до Книги рекордів Гіннеса як найбільшій квітковій рослині на землі. Його білосніжний пуп’янок, розпускаючись, випливає на поверхню лише раз на рік і тільки після заходу сонця... Зі сходом він знову опускається під воду і «виринає» надвечір другого дня вже забарвлений у рожевий колір.

На фото не недбало притоптана квітка, а рідкісний вид – орхідея підземна.

Рослину вгледів садівник-любитель Джек Тротт майже сторіччя тому. Біля потрісканої землі він відчув солодкуватий запах – з розритого ґрунту на нього дивилося незнайоме суцвіття. Як пізніше з’ясувалося, це був невідомий доти сорт орхідеї, що отримав назву «різантела гарднера». Виростає вона не більше ніж на 8 сантиметрів, а отримує життєдайні речовини не від сонця, а від чагарникових рослин, до яких і прикріплюється. Мешкає «підземна» виключно в Західній Австралії.

Фото з відкритих джерел

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Закрыть
Outlook facebook page