RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Експрес-тест на вразливість. Музеї анатомії

Експрес-тест на вразливість. Музеї анатомії

Щоб отримати можливість на власні очі порівняти легені курця і звичайної людини, побачити справжній мозок і нарешті зрозуміти, що таке селезінка і де вона міститься, зовсім не обов'язково вступати до медичного вузу. Поглянути на себе зсередини пропонують численні анатомічні виставки. Вони по-справжньому зачіпають за живе...

«Як пройти до печінки?» або «Не підкажете, де тут гланди?» – такі питання є звичними для відвідувачів нідерландського Музею людського тіла поблизу містечка Лейдена. Піша прогулянка реалістичними нутрощами, збільшеними в рази, значно підтягне ваші пізнання з анатомії. Різницю між апендиксом та апендицитом професійно пояснюють співробітники-медики. А подорожуючи імпровізованою серцево-судинною системою, можна відчути себе справжньою… молекулою крові. Та й поповнити фотоальбом знімком з гігантською людською ниркою, нехай і пластиковою, відмовляться хіба що надто гидливі.

Якщо вас беруть дрижаки від вигляду скарифікатора й ватки, просоченої спиртом, а обробити курку і зовсім видається нездійсненним завданням, тоді музей Доктора Смерті в німецькому містечку Губені навряд чи потрібно вам відвідувати. Гюнтер фон Хагенс (як можна здогадатися, він і є тим самим одіозним засновником) отримав своє прізвисько через хобі скуповувати тіла переважно страчених в'язнів. А досягнувши успіху в мистецтві правильної обробки, чоловік вирішив, що талант від Бога ховати негоже. Відтак трупів азартних картярів, мумій ковбоїв-вершників і подібних персонажів тут стільки, що саме час запрошувати сценаристів фільмів жахів черпати натхнення.

Забальзамованою людською плоттю шокує і переїзна виставка The Human Body Exhibition. У ній організатори намагалися зобразити всю красу та гармонію людського тіла зсередини. Про те, чи замисел вдався – промовисто свідчить кількість відвідувачів, яка вже перевалила за мільйон. Це дає їм можливість побачити справжнє серце в розрізі з усіма м'язами та артеріями, що перекачують кров. Або ж споглядати сумнозвісний рак легенів, часто згадуваний на сигаретних пачках. Той, кому виставлені експонати неабияк запали в душу, може тут-таки залишити посмертний заповіт і колись приєднатися до експозиції.

Кунсткамеру в Санкт-Петербурзі засновано ще на початку XVIII ст. за наказом Петра I. Вочевидь, монарх був ще тим «естетом», оскільки там представлено безліч мутацій людського тіла. Спочатку їх використовували для наукових цілей, та сьогодні це винятково «музей виродків». Без нашатирю спостерігати за метаморфозами, які природа творить з людьми, вдається не кожному. Взяти хоча б немовлят-циклопів або сіамських близнюків.

Пропонує до огляду подібні експонати і нідерландський Museum Vrolik, що в Амстердамі. Вивчення мутацій допомогло Герардасу і Вільяму Вролікам здобути професорські ступені. Тож викидати піддослідний матеріал, який збирали впродовж XVIII-XIX століть і який уславив їх у вчених колах, батько та син не мали жодного бажання. Адже реальні аномалії не завжди намалює навіть найбурхливіша фантазія. Однак немовлята, котрі плавають у формаліні з хвостами або чотирма руками, мабуть, здалися засновникам вельми «завзятими», про що свідчить дослівний переклад назви музею.

З виховною метою тих, хто не любить мити руки, можна зводити на екскурсію в Паразитологічний музей у Токіо. Людський мозок, заспиртований разом із гельмінтами, котрі існували в ньому при житті – ось справжній показовий приклад того, які ж вони, паразити, і до чого призводить нехтування правилами гігієни.

Фото http://www.medischerfgoed.nl/, http://nederlanden.ru/, http://urbanurban.ru/, http://i2.cdn.turner.com/, http://darkroom.baltimoresun.com/

Вам это будет интересно:
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Як незвично провести час у Копенгагені: Христианія – оплот свободи
Усі ми так чи інакше прагнемо свободи – особистої чи національної, матеріальної чи духовної. Дивне поселення Христианія в центрі датської столиці – одна із спроб досягти повної свободи від законів матеріального світу.
ВІДЕО: Антикварно-індустріальний Київ
Викидаючи речі у сміттєвий бак або відправляючи їх на звалище, ми не здогадуємося, що для них це не завжди смерть, часом навіть навпаки – початок нового життя...
Обігнути край світу. Мис Горн
Для моряків обігнути мис Горн, який розкинувся на самісінькому півдні Аргентини, – успіх, рівний підкоренню Евересту для альпіністів. Кинути виклик велетенським хвилям, ураганному вітру та прошмигнути під вітрилами навколо «старого людожера» вперше вдалося 29 січня 1616 року.
А ви знали...?
Перша у цьому році підбірка новин та цікавинок охопить інформацію з різних частин світу і, що головне, її буде вдвічі більше ніж зазвичай!
Глибокі музеї
Ще кілька століть тому морський транспорт був не просто найпопулярнішим, але й часом єдиним способом дістатися з точки А в точку Б. Однак, як відомо, форс-мажори трапляються на будь-яких дорогах, навіть водних, і за історію людства безліч кораблів так і не пристало до берега. Проте відносна «збережність» дозволяє затонулим суднам знайти друге життя, перетворившись на музеї.
А ви знали...?
Добірка цього тижня насичена фото і відео матеріалами з різних куточків нашої планети. Хто налаштовує годинники у Букінгемському палаці? Як звучить Чорнобиль? Чи можливо у незвичний спосіб оглянути околиці міста Чунцинь? Ці та інші цікавинки ви сьогодні дізнаєтесь!
А ви знали...?
Добірка цього тижня у своїй більшості стосується фотографій і вони вас однозначно вразять! Тут зібрані як знімки фотохудожників ХХ століття, так і переможця цьогорічного конкурсу аерофотозйомки Drone Awards. А от завершимо підбірку елементом сучасних реалій...
А ви знали...?
У цій рубриці ми коротко розповімо про ТОП-5 найбільш вражаючих новин зі сфери культури, які вразили суспільство за останній тиждень. Ми впевнені, нам є чим вас вразити!
Міські стежки. Найвужчі і найширші вулиці світу
Понад половину населення планети живе в містах, пронизаних безліччю вулиць – довгих і коротких, широких та вузьких, гарних і не дуже. Критеріїв тут немає, комусь нетрі Ріо миліші за бродвейські авеню. Ми не беремося стверджувати, що краще чи гірше, а просто зосередимось на показниках.
Чумова пошта. Курйози доставки
Далекого вже 1920 року влада США ухвалила дивовижну постанову – заборону на… пересилання дітей у посилках. Мабуть, в XXI столітті це рішення виглядає дико, проте майже 100 років тому до нього поставилися з розумінням, а це значить, якісь дбайливі батьки все-таки відправляли своїх чад у бандеролях... Ми говоримо про курйози, котрі трапляються в роботі пошти.
Швейцарія: банки, шоколад та армія
Ні для кого не секрет, що наш світ сповнений парадоксів. Outlook намагається в них розібратися, тому сьогодні ми розповімо про збройні сили найбільш мілітаризованої країни світу, яка при цьому вже понад два століття ні з ким не воює. Наш матеріал про армію Швейцарії.
У мандри по-своєму. Транспорт для подорожей
OUTLOOK не може уявити життя без подорожей. Але квитки, розклади, черги, повільність – усе це може неабияк зіпсувати мандрівку. Тому як добре мати біля дому чи в гаражі транспорт, який дозволить побачити і пережити щось нове, забувши про проблеми.
10 маловідомих фактів про Ізраїль
Об'їхавши цю маленьку за площею, проте надзвичайно цікаву країну, наша команда OUTLOOK підготувала добірку незвичайних фактів про неї. Ви ж не знали, що на івриті звичного нам равлика @ називають «штруделем»? Тож читайте далі, і ми розкриємо інші цікавинки, про які ви й не підозрювали!
Закрыть
Outlook facebook page