RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Єрусалим: місто, яке постало з попелу

Єрусалим: місто, яке постало з попелу

Автор: 23.10.2021 | Ізраїль
У кам'яні стіни Єрусалима, обведені золотим контуром, вкарбувалися колоритні легенди і релігійні вірування. Їх пожвавлюють гучні розмови торговців, котрі розмістилися біля Яффських воріт Старого міста. OUTLOOK розповість вам про п'ять місць, що їх обов'язково потрібно відвідати в Єрусалимі.

Стіна плачу

Одного разу зруйновану святиню (побудований царем Соломоном храм) відбудували знову: щоб зміцнити храм, цар Ірод звелів звести 488-метрову стіну. За законами тодішнього часу, цар мав отримати дозвіл на споруджування у римських правителів. Ірод відрядив гінця зі звісткою, а сам тим часом заходився зводити мур з каменів, щільно підігнаних один до одного, встановлюючи кожен новий ряд виступом усередину, через що стіна трохи нахилена. Коли будівництво завершилося, з відповіддю з Риму прибув посол. Послання Октавіана Августа було таким: «Якщо не почав будувати, то не будуй. Якщо почав – розвали. Якщо закінчив – залиш усе як є».

Звісно ж, Ірод залишив усе «як є», але час нещадний був до Єрусалима. Другий храм спалив римський полководець Тит Флавій, зрівнявши із землею й саму Юдею. Західна стіна стала єдиною спорудою, яку залишив Флавій на згадку про власний «подвиг».

Через дві сотні років після руйнування храму вавилонські мудреці склали Талмуд, де записали цікаву легенду: «Одного разу Бог пообіцяв ізраїльському народові, що цю стіну ніколи не буде зруйновано, і біля неї вічно буде «Шехіна» (божественна присутність)». Інший прогноз, про який люблять згадувати ізраїльтяни, – пророцтво Єремії: «Завойовники знищать Єрусалимський храм, але його західну стіну ніхто не чіпатиме».

До XVI століття біля Стіни плачу ще не молилися. Тут жили люди, торговці продавали свій крам, і тільки коли Ізраїль потрапив під владу Османської імперії, про «Котель Маараві» заговорили як про святе місце. Приблизно в той же час виникає переказ у мусульман: нібито саме тут пророк Мохаммед воскрес і вознісся на небеса.

Донині збереглася традиція вкладати між каменів записки з проханнями до Всевишнього. Раз на місяць їх збирають і закопують біля Оливкової гори – щоб жодне прохання не зникло безвісти. Підходити до Стіни плачу можна лише в належному одязі: жінки покривають голову і плечі та моляться з правого боку, а чоловіки надягають головний убір «кіпу» і відходять ліворуч. Щосуботи і в свята чоловікам дозволено веселитися: вони танцюють із сувоями Тори біля Стіни плачу. Жінкам вдаватись до таких вольностей негоже.Фото pinterest.com

Сіонська гора

Перша згадка про Сіонську гору з'явилася в Біблії в книгах пророків Ісаї, Єремії та в Псалмах царя Давида. «І буде так: натовпи великі, всі народи повстануть на гору Сіонську», – писав Ісая. А в «Плачі Єремії» сказано: «На Сіонській горі спорожнілій лисиці вештаються». Однак історики вважають, що Сіонська гора, про яку йдеться у Святому Письмі, була або у верхній частині міста, або на місці гори Моріа. А пагорб, який нині зветься Сіонським, уперше нарекла помилково свята Єлена.

В Єрусалимі б'є ключем джерело глибоких почуттів, що лежать в основі людського існування: віри, любові до ближнього, зради, скорботи, очищення через страждання. Тут сталася одна з найдраматичніших історій, яка поєднала вірність і зраду в одній колізії. На Сіонській горі, у світлиці, відбулася Таємна вечеря, де Ісус Христос годував хлібом апостолів та омивав їм ноги, а потім мовив, що один із присутніх зрадить його.1_Mount-Zion-From-the-Mount-of-Olives-1920x1080-1.jpg.jpgФото mzwpc.org

Сучасні туристи і паломники теж можуть випробувати «ефект присутності», відвідавши світлицю. Щоправда, на її місці в XVI столітті францисканські ченці звели церкву, яка латиною зветься Кенакулюм. Одначе францисканці провели тут не так і багато служінь, адже їх вигнали мусульмани, перетворивши світлицю на мечеть. А нині Сіонська світлиця підпорядкована міністерству релігій.

Гетсиманський сад

Від Сіонської світлиці двадцять хвилин ходу до Гетсиманського саду, який розкинувся біля підніжжя Оливкової гори. Тут Ісус молився в ніч напередодні розп'яття. Базиліка Боріння оточена кам'яним муром, за ним височіє вісім величезних старовинних олив. Три з них перевіряли за методом радіовуглецевого аналізу і з'ясували, що їм близько дев'ятисот років. За легендою, незадовго до розп'яття Христос молився, дивлячись на плоди олив, соковитий символ життя.

Сама назва «Гетсиманія» походить з івриту, де «гат шанім» перекладається як «прес для олії». Крім Гетсиманського саду, в цих околицях є церква Всіх Націй, церква Успіння Богородиці та церква святої Марії Магдалини. До речі, перше паломництво в ці місця здійснила свята Єлена, мати Костянтина Великого. 326 року вона звела перші храми на Могилі Христа, а також у місці Вознесіння – на Оливковій горі. Після святої Єлени в Єрусалимі побувала сила-силенна прочан. Усі вони свідчать про «божественну присутність» – благоговійний екстаз, який виникає у святих місцях.iStock-154285183.jpg.jpgPhoto americamagazine.org

Храм Гробу Господнього

Один з найбільш значущих храмів у християнському світі – Храм Гробу Господнього. Тут залишив земне тіло Христос. Є гарна легенда про Марію, яка прибула до Єрусалима в день Воздвиження Хреста Господнього. Жінка спробувала увійти до храму, але якась надприродна сила не давала їй цього зробити. Тоді Марія схилила коліна перед іконою Богородиці й почала молитися, після чого їй вдалось потрапити до Храму Гробу Господнього.

Сучасні паломники розповідають, що святиня – це величезний, складний комплекс, який складається із сорока будівель, де легко заблукати. Тож про підземні ходи, де орієнтуються лише обрані, годі й казати!

На храм зазіхали тричі. Як зауважив один з паломників, «усі фанатики світу по черзі руйнували його». Перший храм над Гробом Господнім звів імператор Костянтин Великий. Йому було важливо, щоб споруда переважала над усіма храмами. Величну святиню зруйнував перський цар Хосров II. Не увінчалася успіхом і спроба патріарха Єрусалимського Модеста відновити колишню велич на уламках – войовничі араби каменя на камені не залишили. У XII столітті повертати храм до життя взявся Костянтин Мономах. Цей архітектурний пам'ятник пережив втручання хрестоносців, грандіозні плани імператора Карла V і згорів під час пожежі 1808 року.

Сьогоднішній варіант Храму Гробу Господнього включає храм на Голгофі, каплицю Гробу Господнього і храм Воскресіння.Фото pinterest.com

Мусульманський квартал

Один з найбільш густонаселених житлових кварталів Єрусалима схожий на східний базар. Більшість будівель у Мусульманському кварталі збереглася з часів мамлюків і турків. Перебуваючи в північно-східній частині міста, туди можна потрапити зі сходу – через Левові ворота, з півдня – від Храмової гори. А якщо ви підійдете із заходу дорогою «Дамаські ворота», то відразу потрапите на ринок із солодощами, спеціями, пахощами і, звісно ж, мусульманським одягом. Проходячи далі, ви опинитеся в Священному дворі («Харам-еш-Шериф»), місці, яке неабияк шанують, адже там стоять дві мечеті – «Купол скелі» та «Аль-Акса». За значимістю вони практично на одному рівні з Меккою і Медіною.img_4023.jpg Фото journeyaroundtheglobe.files.wordpress.com

На відміну від інших місць з великою історією, вхід до Єрусалима не нагадує музей і не заморожує відвідувачів «холодним минулим». Кажуть, тільки тут усвідомлюєш стрімкість подій, про які люди згадують перед Великоднем. Заходиш у кам'яні коридори древніх вулиць і губишся серед численних крамничок і маленьких монастирів. Вулички то звужуються, то стають ширшими. І, втомившись петляти і запам'ятовувати незліченні назви, впускаєш у себе мерехтливий вогник освячених місць і смиренно спускаєшся тісними сходами в темниці.

Головне фото lonelyplanet.com

Вам это будет интересно:
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
ФОТОПРОЕКТ: Голодним не втечеш. Барвисті базари Ізраїлю
За підтримки Представництва Міністерства туризму Ізраїлю в Україні OUTLOOK побував у цій неймовірній країні. Сьогодні ми ділимося з Вами яскравими фото з міських ринків! Місцевий колорит навіть крізь знімки на екрані дозволяє поринути у цю автентичну і неймовірно "смачну" атмосферу! Насолоджуйтесь!
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Ейлат: Оаза задоволень
Ейлат навалюється на гостя зненацька, немов буря в пустелі. Серед пісків і скель розквітає сад земних задоволень, камені, оплавлені жаром легенд, набувають дару мови, а в стрімкому калейдоскопі веселощів прорізаються паростки мудрості царя Соломона. Блукаючи поглядом по безтурботному плесу вод на березі Ейлатської затоки, кожен стає філософом, а після кількох ковтків пряного коктейлю – навіть поетом!
Крилаті символи народів
У кожної держави є свої офіційні символи: прапор, герб і гімн. Але, крім традиційних «розпізнавальних знаків», є і народні – приміром, улюблений птах. Саме про них далі в OUTLOOK. Щоб «задокументувати» народну любов, 1960 року в Токіо на міжнародній конференції із захисту пернатих було введено поняття «національний птах».
Ізраїль: зупинки в Галілеї
У Нижній Галілеї розкинувся Назарет – місто, де Діва Марія отримала Благу звістку і де жив Ісус Христос. І це – не єдиний факт, який притягує паломників з усього світу до Галілеї. Учені-релігієзнавці підрахували, що вісім з одинадцяти чудес Христос здійснив саме в цих краях, багатих архітектурними пам'ятками.
Фортеця Масада: остання битва
«Моя хата скраю, першим народ від ворога захищаю» – це українське прислів'я цілком можна вплести в історію ізраїльського народу, тільки замість «хати» використати слово «фортеця». Коли римляни напали на Єрусалим, жителі стояли пліч-о-пліч доти, доки ворожі легіони не відтіснили їх до останньої твердині.
Розкіш і блиск. Біржа діамантів в Тель-Авіві
Алмазну біржу в Ізраїлі називають «державою в державі»: у бізнес-комплексі зосереджено тисячі компаній, щодня тут укладають безліч угод. Сюди ж приходять туристи, що приїхали в Тель-Авів з різних куточків світу, щоб відвідати музей алмазів імені Гаррі Оппенгеймера і поспостерігати за тим, як відбувається огранювання каменів і вершаться долі діамантів.
10 маловідомих фактів про Ізраїль
Об'їхавши цю маленьку за площею, проте надзвичайно цікаву країну, наша команда OUTLOOK підготувала добірку незвичайних фактів про неї. Ви ж не знали, що на івриті звичного нам равлика @ називають «штруделем»? Тож читайте далі, і ми розкриємо інші цікавинки, про які ви й не підозрювали!
Аромати та смаки: від сучасного Сарона-маркет в Тель-Авіві, до старого ринку Шука в Єрусалимі
Коли потрапляєте в нове місце, зовсім не обов'язково купувати оглядову екскурсію по місту: сходіть на ринок - і «все» зрозумієте ... Кольори. Смаки. Запахи. І люди. Галасливі, колоритні і справжні. Саме там ви дійсно пізнаєте темперамент країни.
Точка на карті: музей Ілани Гур
Складання маршрутів для сучасних туристів вже давно виходять за межі класичного розуміння поїздок за кордон. Мандрівники сьогодні є настільки вибагливими, що стандартний набір — історичні місця та крамниці з сувенірами скоро турагенціям пропонувати буде нікому, адже попит зростає не на традиційні екскурсії, а на отримання емоцій.
Незвичайні шкільні уроки різних країн світу
На честь сьогоднішнього свята - Дня знань ми вирішили розповісти Вам, які незвичайні предмети належить освоїти учням у різних країнах світу! Гризти граніт науки, осягаючи основи алгебри і геометрії, або запам’ятовувати роки правління монархів, гортаючи підручники з історії, – буденна справа для школярів.
Незвичайна терапія: дельфіни знімають стрес
Як позбутися стресу й отримати море задоволення? Дельфінотерапія – дієвий засіб проти емоційного болю. Прогулянка разом з цими мешканцями морів здатна принести безмежну кількість емоцій і навіть розширити межі розуму… Принаймні так твердять прибічники цього напрямку. Отже, в які країни найкраще вирушити, щоб лікуватися за методом дельфінотерапії?
Герцлія – сонце з відтінком luxury
Якщо відмотати час, на 8 століть назад, ми б опинилися в Аполлонії – скромному грецькому портовому містечку. Нині ж на цьому місці всього в десяти кілометрах від Тель-Авіва ніжиться курорт, де поєднується теплота середземноморського сонця і туристичні інвестиції. OUTLOOK побував у Герцлії... і радить бронювати квитки вже зараз!
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю з режисером Дороном Пазом
OUTLOOK вдалося поспілкуватися з ізраїльським режисером Дороном Пазом, котрий представив у Києві свою нову роботу «Єрусалим». Про спосіб пошуку натхнення через заголовки в журнальних статтях, перспективу кінематографу загалом і про причини вельми стриманого ставлення до критиків читайте далі у матеріалі!
Посольства Болгарії та Ізраїлю відкрили в Києві виставку, присвячену долі євреїв у Болгарії
Посольство Республіки Болгарія та Держави Ізраїль в Україні, а також Департамент культури Київської міської державної адміністрації та Національний історико-архітектурний музей "Київська Фортеця" відкрили виставку, присвячену долі євреїв у Болгарії.
Стартапи з Ізраїлю: найкращий ресурс – це мізки
Про фантастичну підприємливість представників єврейського народу і вміння заробляти буквально на всьому у всі часи складали легенди. Наше двадцять перше століття, коли бізнесом з кожним днем займаються дедалі більше і більше людей по всьому світу, також не стало винятком. Якщо говорити про успішність жителів Ізраїлю, достатньо лише поглянути на їхні прибуткові і неймовірно креативні стартапи.
Ми там були: Ізраїль
Розпаковуючи валізу після повернення додому з подорожі, ви виявляєте там не сувеніри, пам'ятні листівки, пару стоптаних кедів, які зберегли відбиток чужини, а щось, що змінило вас, змусивши поглянути на світ ширше, під новим кутом. Я – Олександра Портянко, випусковий редактор theoutlook.com.ua, і це моя історія подорожі.
Закрыть
Outlook facebook page