RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Міські стежки. Найвужчі і найширші вулиці світу

Міські стежки. Найвужчі і найширші вулиці світу

Понад половину населення планети живе в містах, пронизаних безліччю вулиць – довгих і коротких, широких та вузьких, гарних і не дуже. Критеріїв тут немає, комусь нетрі Ріо миліші за бродвейські авеню. Ми не беремося стверджувати, що краще чи гірше, а просто зосередимось на показниках.

Найширші вулиці в Південній Америці. Саме на цьому континенті два головні претенденти на звання «най-най». Офіційний переможець – Авеню 9-го липня у столиці Аргентини Буенос-Айресі. Ширина проспекту – близько 120 метрів. А це аж 12 смуг для транспорту. Щоб їх перетнути, доведеться пройти 3 світлофори, що займе близько 5 хвилин. Добудували це диво в 60-х роках минулого століття і встановили посередині 67-метровий обеліск з круговим рухом. Сьогодні міська влада обговорює проект, згідно з яким автомобільний потік пустять під землю, а сам проспект стане пішохідною зоною, адже він – один з найпопулярніших туристичних об'єктів столиці. Яким чином вдасться провести таку масштабну реконструкцію – велике питання, оскільки під вулицею вже функціонує метро. І все ж муніципалітет запевняє, що це можливо. До того ж розв’язувати цю проблему слід обов'язково, адже Авеню 9-го липня ще й веде на південь та північ до аеропортів.Фото elmаwkе3.com

Цікаво, що конкурує з аргентинською вулицею бразильська. Ці народи у всьому змагаються один з одним. Монументальний вал у місті Бразиліа справді монументальний та з'єднує площі Трьох держав і Муніципальну. На ньому розмістилися адміністративні будівлі, конгрес, міністерства і величезна кількість пам'яток. Завширшки вал сягає 250 метрів, що більш як удвічі перевищує ширину аргентинського проспекту, проте є велике «але». Як бачимо, проїжджі частини розділяє широчезний газон, за рахунок якого і виходять ці 250 метрів. Тому, хоч бразильці й вважають, що в цій суперечці перемогли вони, мої симпатії на боці Авеню 9-го липня..Torre-de-TV-Brasília-4.jpgФото tolongedecasa.com

Далі найвужчі вулиці, яких безліч у Європі. Напевно, це тому, що Старий Світ – не такий вже великий, тож цінувати кожен квадратний сантиметр там завжди вміли. Словацька Братислава, румунський Брашов, іспанська Жирона – далеко не повний список міст, де є вулички в півтора-два метри завширшки. Проте в нашій добірці – ще тонші. Найпросторіша серед них – Парламент-стріт в англійському містечку Ексетері. Вулиця з'явилася в Середньовіччі і пов'язала дві інших авеню. На цій крихітці важкувато розійтися двом кремезним чоловікам, її максимальна ширина – 122 сантиметри, а мінімальна – всього 60. До речі, ще 1836 року жителі Екстера пожертвували понад сотню фунтів на розширення Парламент-стріт, однак їхнього прохання ніхто не виконав.Фото krugosvеtkа.biznarrowest_street_in_the_world-1140x740.jpgФото solosophie.com

У чеській Празі – свій рекордсмен. «Винарня бісова» – не лайка, а назва вулиці, де вперше встановили світлофори для пішоходів. І правильно зробили, бо товкотнечі не уникнути, адже вона завширшки всього 70 сантиметрів. Спроектували це диво задля безпеки – в середні віки місто потерпало від потужних пожеж. Будете в Празі (вуличка лежить усього в 150 метрах від Карлового мосту, якщо йти в бік Градчан), пройдіться нею, тільки стежте за світлофором, адже пересуватися можна лише на зелений. Для інтриги скажемо, що в глибині вулички є славнозвісна й недорога винна крамниця, але це для тих, хто пролізе. Друга назва вулиці – П'яний провулок.Фото аlyssаwrites.com

Далі вже нікуди, скажете ви й помилитеся. Переможець – вулиця зі складною, як і багато німецьких слів, назвою Шпройєрхофштрассе у місті Ройтлінгені, Німеччина. У найвужчому місці ширина цієї так би мовити шпарини 31 сантиметр. Місцями вона збільшується до 51 см. Є дві історії появи Spreuerhofstraße. У першій ідеться проте те, що ця вулиця – помилка божевільного архітектора. Друга схожа на празьку: після пожежі 1726 року, яка знищила місто на 80%, влада вирішила побудувати коридор, якому в 1820-му присвоїли гордий статус вулиці. Відтоді вона є символом Ройтлінгена, і тамтешня мерія стежить за її станом, постійно ремонтуючи прилеглі будівлі.Фото iаbrj.org.br

Головне фото yesofcorsa.com

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Ми там були: Прага
Де віднайти найвужчий у Чехії готель «Clementin» завширшки всього близько 3 метрів, як вибрати між Pilsner Urquel, Krušovice і Gambrinus, коли годувати золотих коропів і чому 91-ий трамвай не такий як усі? Про це і не тільки дізналася Ельвіра Матросова. І, попри те, що це місто стоїть на Влтаві (дослівно wilth-ahwa – дика вода), воно аристократичне, стримане, спокійне, хоча і далеке від пуританства.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
Закрыть
Outlook facebook page