RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Не лише тропіки та море. 10 фактів про Малайзію

Не лише тропіки та море. 10 фактів про Малайзію

Автор: 10.05.2020 | Малайзія, 10 фактів
Дедалі більше туристів з усього світу відкривають для себе Малайзію, яка поєднує як незайману азійську природу, так і урбанізовані міста-мільйонники. Outlook розповідає про цікаві аспекти життя цієї держави, які обов’язково допоможуть зробити вашу подорож іще приємнішою.

Країна цікава не тільки кліматом і східним колоритом, а й державним устроєм, адже тамтешня конституційна монархія вельми специфічна. Корона переходить не в спадок – короля обирають кожні п'ять років, а претендувати можуть лише султани, які керують штатами й територіями. Однак посада короля – багато в чому номінальна, реальна ж влада зосереджена в руках прем'єр-міністра.

Населення країни становить 25–27 мільйонів, і половина від цього числа – емігранти. Корінні жителі – дуже привітні й толерантні, і взагалі, в Малайзії тісно переплетені малайська, індійська і китайська культури, тому до іноземців давно звикли. Головною релігією вважається іслам, а найпопулярнішою мовою – англійська. Тому ця держава є прикладом мирної глобалізації та космополітизму. penang-malaysia-b40c38589e794a61ba904d64c0a02c43.jpgФото tripsavvy.com

Система вищої освіти базується на кредитній системі – студент навчається безкоштовно, але потім протягом декількох років віддає відсоток зі своєї зарплати державі.

Розглядаючи фотографії столиці Куала-Лумпур або інших мегаполісів, може здатися, що дикої природи там узагалі немає – суцільний індастріал. Та насправді понад половину території країни займають ліси, національні парки і заповідники, де водяться такі дивовижні тварини і рослини, що дух захоплює. Приміром, там живуть бінтуронги – суміш ведмедів і котів, які лазять по «ходячих деревах». Коріння цих велетнів, які ростуть у джунглях, у постійному пошуку води, тому дерева весь час переміщаються на декілька метрів.

Читайте також: Баджо: морський народ Південно-Східної Азії

Невелике містечко Куала-Селанго славиться своїм парком світлячків. Саме там уже понад двадцять років можна на власні очі спостерігати за справжнім дивом поруч не тільки з мандрівниками, але і з ученими з усього світу. З настанням темряви все довкола перетворюється на казку. 10010700000028ln250E6.jpgФото au.trip.com

На острові Борнео є найбільший грот у світі. Розміри печери Саравак вражають: довжина – 600 метрів, ширина – 415, висота – 100 м. Гіпотетично там можна розмістити близько 50 літаків.

Крім того, Малайзія багата на інші рекорди. В її заповідниках можна зустріти рафлезію, десятикілограмову квітку, діаметр якої перевищує один метр. Не помітити це диво просто неможливо не тільки через розміри, а й завдяки специфічному аромату, який шириться навкруги. А ще в джунглях живуть королівські кобри завдовжки понад п'ять метрів. malaysia-valley.jpgФото journeysinternational.com

Через неабиякий китайський вплив навіть корінні малайці бояться цифри «4». Вона, як вважають у Піднебесній, приносить нещастя. Тому в будинках ви не зустрінете четвертого поверху. За третім іде 3А. Ну а оскільки більшість споруд дуже високі, не дивуйтеся позначенням 13А, 23А і так далі.

Читайте також: Що вони їдять: Малайзія

У країні є ще один поширений забобон: будучи в гостях, у жодному разі не можна відмовлятися від величезної кількості наїдків, які господарі обов'язково загорнуть і дадуть вам із собою. Як не візьмете – дорогою обов'язково станеться нещастя. pexels-photo-847393.jpegФото wanderlustmovement.org

У крамницях багато міцного алкоголю місцевого виробництва, але самі малайзійці зазвичай або не п'ють, або ж віддають перевагу пиву. Що стосується наркотиків, то з ними украй суворо: якщо людину викривають у зберіганні, розповсюдженні та вживанні заборонених речовин, у більшості випадків це закінчується стратою або терміном ув'язнення від 30 років.

У Малайзії надзвичайно популярні перегони Формули-1. Після того, як там стали проводити офіційні етапи змагань, у багатьох школах для старшокласників навіть запровадили спеціальний предмет «Розробка і дизайн автомобілів Формули-1».

Туристи мають знати: заходячи до храму або іншої культової споруди, слід роззуватися.

Головне фото rokontourism.com

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
10 фактів про ПАР
Для більшості людей ПАР – це лише батьківщина великого Нельсона Мандели і країна, чиї надра буквально кишать корисними копалинами. Утім, освічена людина має знати про найбільш передову державу Африки значно більше. Надолужуйте прогаяне разом з OUTLOOK!
64-ий Національний День Малайзії!
31 серпня малазійці у всьому світі відзначають Національний День. Темою цьогорічного свята стала «Малайзійська турбота» (“Malaysia Care”), що уособлює діяння малайзійців, притаманну їм турботу та гостинність.
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
10 фактів про Сальвадор
Вбиваючи у пошукових мережах слово «Сальвадор», у більшості випадків доведеться мати справу з посиланнями про великого художника Сальвадора Далі, а вже потім з державою, причому найбільш густонаселеною в Центральній Європі. Outlook хоче заповнити прогалину у глобальному павутинні своєю цікавою інформацією про цю красиву самобутню країну.
10 цікавих фактів про Олімпійські ігри в Токіо!
Вже цієї п’ятниці, 23 липня, відбудеться церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор-2020 в Токіо. Вони, до речі, єдині в історії, які Олімпійський комітет був вимушений перенести і все через пандемію COVID-19. Тож пропонуємо вашій увазі добірку інших цікавих фактів про найбільш очікувану спортивну подію літа.
Баджо: морський народ Південно-Східної Азії
Нечисленні народи завжди цікавили вчених і художників, котрі шукали в їхньому способі життя натхнення для своєї творчості. Один із найпопулярніших етносів сьогодні - баджо, кочовий народ мореплавців, котрих формально можна співвіднести з Малайзією.
Зоо-Азія: крокодили, бегемоти і зелений папуга
Однією з найбільших насолод, окрім одвічного споглядання за вогнем, що горить, стрімкою водою і людиною, яка працює, є спостереження за життям і поведінкою тварин. І на цей момент усі ваші мрії зводяться до елементарного – доторкнутись до когось м’якого і зрозуміти мову, переклад якої не знайти в жодному зі словників.
Азербайджан: усе най-най
Чи знаєте ви, що на території Азербайджану зосереджено 350 грязьових вулканів? Усього на нашій планеті вченим відомо 800 подібних об'єктів. Вони унікальні тим, що за своїм складом схожі на марсіанські ґрунти. Сьогодні до вашої уваги найцікавіші факти про цю дивовижну країну.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
10 фактів про Ісландію
Значною мірою завдяки чемпіонатові Європи з футболу, що відбувся 2016 року у Франції, весь світ зацікавився далекою і нібито холодною Ісландією, оскільки її футболісти, створивши на цьому турнірі кілька сенсацій, голосно розпіарили свою Батьківщину. Щоб не відставати від тренда, OUTLOOK вирішив поділитися найбільш цікавими фактами про реальну країну ельфів, вулканів і льодовиків.
10 фактів про Ліван
Будучи однією з найдревніших країн світу, Ліван понад 75 разів згадується в Старому Завіті, а тутешнє місто Бібл офіційно вважається найдревнішим у світі. Перші людські поселення на території Лівану датуються приблизно VI тисячоліттям до нашої ери, що вкотре доводить: саме Близький Схід – колиска людства. Сьогодні ми хотіли б розповісти про Ліван як про одну з головних перлин цієї частини світу.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
10 фактів про Колумбію
У стереотипному сприйнятті середньостатистичного туриста всі країни Латинської Америки «на одне обличчя» з їхніми пляжами, футболом, іспанською мовою і політичною нестабільністю. Та насправді усі вони – по-своєму унікальні. Сьогодні до вашої уваги цікаві факти про одну з них – Колумбію.
10 фактів про Казахстан
Ми в OUTLOOK цілком переконані в тому, що кожна країна цікава по-своєму, а «популярні» напрямки дуже часто стають такими завдяки грамотній подачі і серйозній розкрутці. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами цікавими фактами з життя дивовижного і гостинного Казахстану – держави, без культури й історичного спадку якої не можна уявити ні Середню Азію, ні всю Євразію загалом.
10 фактів про Бахрейн: Екзотика арабського світу
Бахрейн – це найменша арабська країна. І дуже дивно, що вона не має всесвітньої пишної слави, адже це – справжня перлина Сходу у прямому і переносному значенні сенсі. Тим більше, що її не можна віднести до плеяди типових країн для арабського світу: навіть на їхньому тлі ця держава вважається екзотичною. Що ми знаємо про Бахрейн – 10 головних фактів.
Весільні традиції народів світу: від гусей до ласо
Вкрасти черевичок нареченої в розпал торжества і вимагати від її обранця несусвітній викуп – цікаве дійство, заради якого варто сходити на весільну вечірку. Це далеко не єдина весільна традиція наших країв, завдяки якій законне поєднання двох сердець набуває особливого колориту. А які цікаві обряди існують в різних куточках нашої планети?
10 маловідомих фактів про Ізраїль
Об'їхавши цю маленьку за площею, проте надзвичайно цікаву країну, наша команда OUTLOOK підготувала добірку незвичайних фактів про неї. Ви ж не знали, що на івриті звичного нам равлика @ називають «штруделем»? Тож читайте далі, і ми розкриємо інші цікавинки, про які ви й не підозрювали!
10 фактів про Кубу
Залізний і харизматичний Фідель, чудовий ром і відомі сигари - мабуть, це мінімальний набір знань кожної людини на планеті в Кубі. Ми пропонуємо на ньому не зупинятися, оскільки знаменитий острів Свободи - дійсно цікава і незвичайна країна, яка заслуговує уваги. Наша добірка цікавих фактів - хороший привід познайомитися з нею ближче.
Закрыть
Outlook facebook page