RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Петра. Скарби набатеїв

Петра. Скарби набатеїв

Безцінний дар земель Сходу, казкове місто, висічене з червоної плоті, столиця працьовитого арабського племені набатеїв, котрі прийшли до Йорданії понад дві тисячі років тому... У Петри багато порівнянь, та жодне з них не здатне передати красу і велич цього загадкового міста. Довгі роки воно було легендою, містом-примарою, що жило в оповідях про стародавній народ і його дивовижні скарби.

Колись Петра була центром, впливовим містом на Сході та місцем зустрічі караванів, які тягли на собі індійські прянощі, китайський шовк, африканські шкури і слонову кістку. Господарі Петри набатеї давали прихисток усім мандрівникам і торговцям, брали плату за нічліг, їжу та охорону численних караванів від пустельних розбійників. Місто славилося своїми інженерними конструкціями. Тут були водогони, резервуари для зберігання дощової води, стояли храми, некрополі, гостьові будинки. Особливо добре у господарів продавалася вода. Історики припускають, набатеї були багатим народом, гарно заробляли на своїх інженерних спорудах, географічному розміщенні та наданні послуг іноземцям..petra-jordan-2.jpgФото mymodernmet.com

Слава про дивовижне Червоне місто дійшла до Римської імперії і викликала заздрість у Європі. Щоб усунути конкурентів, римляни взяли під свій контроль торговельні маршрути на Аравійських землях і спрямували всі каравани в обхід Петри, яку так і не змогли підкорити силою. Втративши економічний вплив, набатейська столиця занепала. І зовсім загинула після потужного землетрусу на початку тисячоліття. Стихія на довгі роки поховала під камінням величне місто. Ті, що вижили, покинули його. Тривалий час воно залишалося містом-легендою, загубленим світом, сказанням про незліченні скарби і дивовижні споруди інженерного мистецтва. Упродовж кількох століть після занепаду Петри в її довгих коридорах шумів лише вітер, покриваючи все на своєму шляху пилом і піском.

Тут, у глибині скель, колись жило близько 20-30 тисяч люду, були жваві ринки, лазні для чисельних відвідувачів, діяла розгалужена система водопровідних каналів, працювали урядові установи, сенат... Однак час і землетрус, вітер і пісок зруйнували цей світ.petra-jordan-bdef79c13c3c.jpgФото lonelyplanet.com

Нині Петра відкрита для туристів. Її вузькими коридорами можна блукати годинами і споглядати майже містичну кольорову гру піску і гірських порід. Господарюють тут бедуїни, які називають себе нащадками набатеїв. Вони зустрічають гостей на вході до міста з верблюдами та віслюками, щоб провести прибулих углиб свого дому, де пропонують скуштувати чаю із трав, зібраних тут-таки, серед скель і піску. Однак, щоб відчути душу Петри, ліпше самому спуститися в глибоку ущелину «Сік» і пройти пішки вузьку кілометрову дорогу між скелями, які майже зливаються над головою і затуляють від мандрівника небо.

Раптово з-за рогу тріумфально з'являється Аль-Хазне, так звана Казна, у гігантській ніші у скелях. Її оздоблено містичними рельєфами, котрі зображують світ мертвих. Фасад Аль-Хазне можна побачити у фіналі знаменитого фільму про Індіану Джонса "У пошуках Грааля". Тут же знімали і кадри картини «Останній похід хрестоносців». Стояти перед Аль-Хазне можна годинами. Дивують і тішать око візерунки, зроблені давніми зодчими, їхні точні розрахунки, рівні краї і застигла краса орнаменту. Минули тисячоліття, однак ані час, ані природа не змогли зруйнувати цього творіння.20130809_PetraRum_0116-the-Treasury.jpgФото history-lists.com

Трохи поодаль від Скарбівні, біля підніжжя гори ен-Неджр розкинувся величезний амфітеатр, який свого часу був епіцентром життя місцевого люду. Його було висічено просто у схилі пагорба. Стародавні зодчі спорудили театр так, щоб, сидячи на його трибунах, можна було бачити якомога більшу кількість гробниць. І сьогодні помітні прямокутні проміжки там, де були колись сидіння. З трьох сторін його огортають рожеві гори, порізані глибокими тріщинами та всіяні кам'яними вежами. Раніше амфітеатр вміщував до 4 тисяч глядачів.

Від нього ведуть дві основні дороги. Якщо піти праворуч, то можна опинитися біля комплексу Королівських гробниць, ліворуч дорога веде до руїн храму Душара – головного бога набатеїв. Далі мандрівника чекають висічені у скелях святині неймовірної величі, царські гробниці, водні канали, міські лазні, сходи, що йдуть і губляться в небі.Qasr-al-Bint-Temple-of-Dusares-Petra-facade.jpgФото britannica.com

Обійти місто за один день не вийде. Навіть квитки на вхід тут продають із розрахунку на три дні. Але й цього часу може не вистачити, щоб поринути у казку про царство набатеїв. Аби хоч трохи її пізнати, щорічно в Йорданію їдуть сотні тисяч туристів з усього світу. Археологи заявляють, що розкриття таємниць Петри ще попереду, адже місто розкопано з-під багатовікового шару ґрунту всього на 15% (а це вже 800 об'єктів). І цілком можливо, припускають вони, десь під товщею гірських порід ще спочивають ті самі знамениті скарби набатейського народу.

6 грудня 1985 року Петру було включено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. А 2007 року місто увійшло до переліку «Семи нових чудес світу».

Головне фото azamara.co.uk

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Ми там були: Прага
Де віднайти найвужчий у Чехії готель «Clementin» завширшки всього близько 3 метрів, як вибрати між Pilsner Urquel, Krušovice і Gambrinus, коли годувати золотих коропів і чому 91-ий трамвай не такий як усі? Про це і не тільки дізналася Ельвіра Матросова. І, попри те, що це місто стоїть на Влтаві (дослівно wilth-ahwa – дика вода), воно аристократичне, стримане, спокійне, хоча і далеке від пуританства.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Вище за всіх! Оглядові майданчики світу
Природа подарувала світові чимало вершин, котрі щохвилини дарують відвідувачам безкрає почуття свободи. Міста зводять хмарочоси, хизуючись одне перед одним і, не вдовольнивши амбіції, будують оглядові майданчики на рівні висоти пташиного польоту. Пурхаючи від континенту до континенту, затамувавши подих, милуємося оглядами нашої планети.
ВІДЕО: Підкорити природу. Найвражаючі віадуки світу
Нерідко природа посилає людям випробування. Час від часу стихію доводиться приборкувати і підкорювати. Зі спорудженням мостів водні перепони перестали бути для людства проблемою. Та що ж робити, коли населений пункт розділений яром або ущелиною? Не скрізь же прокладеш заповітний місток з опорами.
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Закрыть
Outlook facebook page