RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля

Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля

Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»

І хоча саме ця металева споруда, створена руками Гюстава Ейфеля, стала найпопулярнішим символом Франції, її автор зміг ще не раз здивувати світ своїми роботами. За довге життя (помер у 92 роки) архітектор багато чого встиг. Він зводив найскладніші мости і віадуки, одним з перших проектував паризьке метро, брав участь у будівельних тендерах по всьому світу – від Єгипту до Росії, – а на схилі літ ще й захопився космосом і аеродинамікою. Цікавий факт: свого часу викладачі престижної Політехнічної школи Парижа не прийняли молодого Гюстава до лав студентів, вирішивши, що хлопчина з французької глибинки «не потягне» серйозну науку...

Ми визначили свій топ-5 об'єктів, руки і голову до яких доклав випускник скромнішої Центральної школи мистецтв і ремесел (École centrale des arts et manufactures). Почнемо з другої найбільш впізнаваної туристичної пам'ятки у світі – Статуї Свободи. І нехай авторство цієї конструкції належить скульпторові Фредеріку Бартольді, будівництво навряд чи зрушило б з місця, якби Гюстав Ейфель правильно не розрахував опору, здатну витримати понад 120 тонн.Beautiful-Statue-of-Liberty-Wallpaper-HD.jpgФото pixelstalk.net

Окрім суто декоративних споруд, архітектор займався і практичними речами. Наприклад, поєднав міста Порту і Віла-Нова завдяки абсолютно авангардному на той момент мосту Марії Пії. Нависаючи над річкою Дору, цей гігант, що розтягнувся на 160 метрів, до 1991 року вірою і правдою служив португальцям, доки вони не присвоїли витвору Ейфеля статус пам'ятника. До речі, у 1875 році, коли тамтешньою владою було оголошено конкурс на будівництво, француз запропонував найбільш революційний в архітектурному плані і разом з тим найдешевший проект.the-garabit-viaduct-france.jpgФото europeanbestdestinations.com

Нехай не такі довгі, проте не менш витончені містки інженер використовував при зведенні найстарішого паризького універмагу «Бон Марше». Заснований Арістидом Бусіко, головний французький «гум» став справжнім центром торгівлі. Сьогодні, через багато років після відкриття, жителі міста і численні туристи, як і раніше, товпляться у цій будівлі, цікавій не тільки зі споживчої, але й з художньої точки зору. Напевно, як і все, чого торкався великий архітектор.PARIS1015-bon-marche.jpg
Фото travelandleisure.com

Будапештські гіди та інженери не дуже-то й лукавлять, називаючи своє місто «дітищем Ейфеля». Закохавшись у місцеву красуню, Гюстав прожив тут більше 10 років, залишивши після себе споруди, які й сьогодні викликають захват. Взяти, приміром, залізничний вокзал Ньюгаті. Ретельно оглянувши стару будівлю, Ейфель вирішив її не зносити, а побудувати нову, що називається, «зверху». Спочатку угорці не дуже розуміли задум француза, однак довірилися його авторитету й отримали такий вокзал, про який на той час багато європейських столиць не могли й мріяти. Взагалі, прогулюючись Будапештом і споглядаючи його мости, вулиці, центральний ринок, навіть не будучи фахівцем, впізнаєш руку майстра. Не даремно ж місто на Дунаї називають Східним Парижем Європи.28b0e323bdb37507f20512d262dd904b.jpgФото welovebudapest.com

Як ми вже говорили, архітектор захоплювався ще й аеродинамікою та космосом. І не дивно, адже наприкінці 70-х років 19-го століття він звів купол для однієї з найкрасивіших обсерваторій світу, яка знаходиться в Ніцці. Коли до комп'ютера і сучасної гідравліки було ще дуже далеко, Ейфелю вдалося так сконструювати об'єкт, що одна людина, володіючи середньою силою, могла обертати телескоп залежно від своїх потреб.

І нехай французи довго не любили свою «непотрібну» вежу, саме їй вони зобов'язані першими телетрансляціями і швидкісними депешами з фронтів Першої та Другої світових воєн. І все це – завдяки Гюставу Ейфелю – людині, яка, здобувши славу, вважала, що доля була до неї прихильною. Адже вступи він до бажаної Політехнічної школи – бути йому нудним інженером-теоретиком, а не творцем реальних архітектурних шедеврів.

Головне фото goodfon.com

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Нормандія очима Корнія Грицюка: Останній прихисток Жанни Д’арк. Частина 3
Корній Грицюк завершує цикл подорожніх нотаток про французьку Нормандію. Після Довіля і Шербура-Октевіле ми запрошуємо вас до головного міста північної частини великої країни – до Руана.
Абатство Мон-Сен-Мішель: побачити і закохатися
Уявіть собі величну картину: посеред безкраїх хвиль раптом нізвідки перед вашим оком виростає стародавня таємнича споруда – бенедиктинське абатство, що височіє на самісінькій вершині скелі… А довкола острова, на якому воно розташоване, вирують потужні відпливи і припливи, стрімкість яких багато хто порівнює зі швидкістю коня, що мчить галопом.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Нормандія очима Корнія Грицюка: батьківщина парасольок і субмарин. Частина 2
Корній Грицюк продовжує ділитися враженнями від французької Нормандії. У попередньому матеріалі він розповідав про свій вояж до Довіля. Тепер на черзі Шербург, або Шербур-Октевіль. Подвійна назва міста з'явилася на початку 2000-х, коли Шербург злився з Октевілем.
Закрыть
Outlook facebook page