RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Швеція. Вижити без копійки в кишені

Швеція. Вижити без копійки в кишені

Перший день у Швеції. Ви стоїте на центральній площі Стокгольма. Поглинаєте очима культурні надбання. Аж раптом до вас підбігає злодій, вириває сумку з ваших рук і кидається навтьоки. «Це були всі мої гроші!» – кричите у розпачі йому вслід. А хулігана і слід прохолов. Що робити? Перше правило – не панікувати. А друге – зібратися з духом і... влаштуватися на роботу! Дарія Черноусова ділиться досвідом, як заробити в чужій країні.

Скандинавія у моїй уяві була такою ж загадковою, як, напевно, для середньовічного мандрівника Індія. Думки знайомих, які там побували, розходились разюче. Хтось повернувся у захваті, вражений рівнем тамтешнього життя, а хтось розчаровано бурмотів під ніс: «Більше ніколи, нізащо!» Мене ж після ночі на поромі економ-класу «Гданськ–Нюнесхамн» зустріла досить сіра і сумна країна.

З афіш витріщалися представниці шведського феміністичного руху, контролер старанно розривав талончика, монотонно повторюючи: «До Стокгольма – ліворуч, в туалет – праворуч». «Швеція – мирна, тиха, порядна, а головне, гостинна країна» – запевняв водій автобуса мене і китайських туристів. Це правда, але якщо мова не йде про Стокгольм.

Столиця, як і в багатьох країнах світу, є магнітом для приїжджих з передмістя. Тому в будній день, особливо зранку, центр був схожий на типовий мурашник. Стильні люди поспішають у різні боки, зі свистом відчиняються ролети на дверях бутиків і віконниці городян. Чоловіки в спортивних костюмах виповзають з будинків з дитячими візками, тим часом їхні дружини в ділових костюмах біжать стрімголов на роботу.

А ось моєю першою потребою цього ранку була їжа! Три дні в новій країні, як свідчили роки туристичного досвіду, протриматися можна і на 50 євро (практично 500 шведських крон). Без розкоші і триразового харчування, натомість відчувши себе першовідкривачем красот нової країни.

Скромний сніданок у кафе, чай із собою, і бюджет уже скоротився на 15 євро. Прогулянка головною пам'яткою міста – Королівським палацом – і ось уже 25 євро за півдня як і не було. Останню краплю грошей витрачено на проїзд у must visit серед туристів – метро, близько 3 євро, і це тільки в один бік.

Сидячи на станції Kungsträdgården (Королівський сад), виникло бажання повертатися сьогодні ж. Мій смуток вирішив розділити один з аборигенів на ім'я Джозеф, а от прізвище його звучало так загрозливо і невимовно, як вирок Нюрнберзького процесу. Зовнішній вигляд нового знайомого буквально випромінював любов до американської моди хіпі початку 70-х. Але саме ця людина відкрила мені, як заробити в Швеції буквально за один день на все, чого душа забажає. Способів виявилося три.

Перший спосіб достатньо простий. Щоб його опанувати, не потрібне ані знання мови, ані фінансові вкладення, ані попередня співбесіда. Головне – широка усмішка. Таким чином підробляють школярі та студенти. Завдання полягає в тому, щоб роздавати туристам карти міст. Отримати роботу можна в інформаційному бюро, маючи на руках лише паспорт, неважливо якої країни. Платять, за шведськими мірками, копійки – 25 крон за годину, а це близько 2,5 євро. Приміром, у Люксембурзі на цю суму можна непогано попоїсти, одержавши каву в подарунок!

Другий спосіб для екстремалів. Жебрацтвом, зауважу, у Швеції ніхто не заробляє. Для місцевих це останній крик душі про допомогу. Хоча на вулицю з простягнутою рукою свого часу виходили навіть шведські депутати, проводячи акцію протесту проти одного із законів. Тож мене запевнили: люди поставляться з розумінням. Ми із Джозефом нашвидкуруч зробили мені сяку-таку табличку, і я сіла на сходинки станції Östermalmstorg.

Успіх був неймовірний! Мало того, що кожен третій запрошував мене до себе безкоштовно жити, кожен другий залишав по 50, а то і 100 крон на їжу (5 і 10 євро відповідно – прим. ред.). Так ще всі, співчуваючи мені, обіймали і бажали успіху. Оце менталітет!

Третій спосіб вимагає мінімальної підготовки, а саме знання мови, шведської чи англійської. Відомо, що подарунок на 18-річчя у Швеції чи не найжорстокіший – більшість батьків просто виставляє на вулицю своїх чад, щоб ті віднині самостійно утримували себе. Тому саме для молоді шведський уряд і вигадав систему, де можна влаштуватися на «одноразову роботу» кур'єром, продавцем, консультантом, охоронцем. Треба мати лише паспорт. Отже ви укладаєте договір на день, і ввечері обіцяна сума у вашій кишені. Найчастіше від 100 до 250 крон (10–25 євро).

Але поза увагою шведської влади криється ще один, четвертий, спосіб заробітку – кредит. «Гроші на шару» роздають у Швеції, як булочки, безробітним, робітникам, студентам як стипендію і навіть пенсіонерам, які вмирають. Віддавати позику ви будете з податків. Але навіть тут хитрі біженці та емігранти придумали спосіб виживання в чужій країні. За роки встановилась традиція приїздити, як і я, з туристичною візою в країну і ... губити свої документи, забувати власне ім'я і звертатись до міграційної служби, жаліючись на повну амнезію. Після декількох процедур театральної гри перед державними установами уряд Швеції надає тобі житло і кредит, який цілком реально дозволяє існувати в країні. А щойно настає час повертати... Пам'ять одразу повертається до нечесних пацієнтів. На жаль чи на щастя, проміняти свій паспорт на легкі гроші я відмовилася. Однак довела всім скигліям та панікерам, що безвихідних ситуацій не буває!

Фото Дар'ї Черноусової

Головне фото iexplore.com

Вам это будет интересно:
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.
Гетеборг: місто з ароматом моря
Його часто порівнюють із Сан-Франциско через велику кількість мостів, води, пагорбів і рибних ресторанчиків на будь-який смак. Із кранів тут тече мінеральна вода, а по парках любенько собі розгулюють зайці з кроликами… Може здатися, що це місто із казки, але насправді воно розташоване у Швеції, і це – місто Гетеборг.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Зроблено у Швеції: далекарлійська конячка
Відтоді, як крилаті коні валькірій назавжди поскакали до Вальхалли, на сторожі традицій вікінгів стоїть далекарлійська конячка – розписна народна іграшка, вперше згадана в літописі XVII століття. Далекарлійський коник є талісманом нетуристичної Швеції, рятуючи від забуття старовинні перекази і вірування.
Баджо: морський народ Південно-Східної Азії
Нечисленні народи завжди цікавили вчених і художників, котрі шукали в їхньому способі життя натхнення для своєї творчості. Один із найпопулярніших етносів сьогодні - баджо, кочовий народ мореплавців, котрих формально можна співвіднести з Малайзією.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Стокгольмі
Стокгольм – одне з найдорожчих міст у світі. Та більшість місцевих такий статус столиці цілком влаштовує, і це зовсім не дивно, адже середня зарплата у місті сягає 2800$… Так що, на перший погляд, спробувати добряче розважитися тут, маючи в кишені всього 10$ – справа складна. Але далеко не безнадійна, якщо увімкнути фантазію і кмітливість.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
А ви знали...?
Перша у цьому році підбірка новин та цікавинок охопить інформацію з різних частин світу і, що головне, її буде вдвічі більше ніж зазвичай!
Визначені лауреати 25-ї ювілейної загальнонаціональної програми «Людина року – 2020»
Загальнонаціональна програма «Людина року» святкує свій 25-річний ювілей! Вже чверть століття проект зводить на зірковий п’єдестал справжніх лідерів незалежної України, які своїм професіоналізмом і яскравим талантом сприяють її прогресу, демонструють всьому світу безмежні можливості українського народу.
Дім, який побудував…
«Халабуди» на деревах, землянки, схованки – що ми тільки не будували в дитинстві. На жаль, коли дорослішаєш, фантазія втрачається, і більшість із нас тепер живе в незручних сірих «коробках». Однак є люди, які самостійно створили житло своєї мрії.
26 жахливих фактів про Голокост
Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
А ви знали...?
Трохи фото і декілька відео... Додати Європи і ще трішечки Африки... Щось очевидне і вражаюче... Ось так можна описати новини, які ми підготували для вас сьогодні. Зацікавили? Тоді мершій читайте!
Глибокі музеї
Ще кілька століть тому морський транспорт був не просто найпопулярнішим, але й часом єдиним способом дістатися з точки А в точку Б. Однак, як відомо, форс-мажори трапляються на будь-яких дорогах, навіть водних, і за історію людства безліч кораблів так і не пристало до берега. Проте відносна «збережність» дозволяє затонулим суднам знайти друге життя, перетворившись на музеї.
Сила – у миротворчості: День Організації Об'єднаних Націй
Організацію Об'єднаних Націй було створено задля припинення насильства у світі, захисту прав людини і викорінення злиднів. 24 жовтня 1945 року держави-засновники ратифікували договір про створення всесвітнього органу, який отримав назву ООН.
День вишиванки 2020! Дипломати іноземних посольств підтримують святкування
Котрий рік поспіль українці у всьому світі, одягнувши національне вбрання на роботу, для прогулянки містом або просто для фотографії, відзначають День вишиванки. Цьогоріч святкування припало на 21 травня і до нього долучились представники іноземних посольств, акредитованих в Україні.
Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців
У світі безліч варіантів професій, які може опанувати людина. Північна Америка дала поштовх стартапам та банківскому сектору, Азія - високим технологіям, Європа - медицині... А ким же працюють люди на найбільш сонячному континенті - давайте дізнаємось!
Гетто світу: Маре - Париж по-еврейські
Свіжі і хрумкі піти, намолені синагоги, кошерні ресторани і милі люди з пейсами і добрими очами – щоб побачити все це не конче летіти до Ізраїлю. Досить просто зазирнути у паризький квартал Маре, розповідь про який і продовжує нашу рубрику про національні гетто.
Закрыть
Outlook facebook page