RU  UK  EN
Статьи  >  Міжнародний день ромів

Міжнародний день ромів

Автор: 08.04.2018 | свято, суспільство
Сьогодні роми всього світу святкують своє національне свято - День циган.

Ця дата була проголошена на честь першого Всесвітнього конгресу циган, проведеного в Лондоні в 1971 році. Довгі роки народ стикався з дискримінацією і прагнув створити організацію, що захищала їхні права. Коли йому це вдалося, він об'єднав під своєю егідою кочують племена з 30 країн, прийняв власний прапор, герб і гімн.

У багатьох країнах у цей день прийнято виходити на хід із запаленою свічкою - це нагадування про сувору долю циган. Також свято ознаменований запальними фестивалями, ярмарками і концертами гортанних пісень.

Чисельність цього народу у світі - близько 18 мільйонів чоловік. Цигани населяють Албанію, Румунію, Молдову, Хорватію, Аргентину, Білорусь, Канаду, Бразилію, Росію та інші країни. У Європі та Америці вони називають себе ром, в Сирії і Палестині - будинок, у Вірменії - лом.

Роми кажуть циганською мовою, також володіють мовами народів, серед яких живуть.

Споконвічними професіями кочівників були лудіння посуду, виготовлення котлів, кінна торгівля, ковальство, музика, ворожіння, проте не рідкість зустріти серед них інженера, лікаря чи вчителя. У ромських родинах, як правило, багато дітей, але бувають і винятки. Сережка у вусі у цигана означає, що він єдиний син.

Носії циганських генів називаються романо рат. За ними визнається право стати циганами, якщо вони цього захочуть. Серед відомих людей це: Чарлі Чаплін, гітарист групи «Rolling Stones» Ронні Вуд, Сергій Курехин, Юрій Любимов, Ганна Нетребко.

За матеріалами calend.ru

Вам это будет интересно:
Європейський день сусідів
В 2000 році в Парижі було прийнято рішення про введення в Європі нового свята – Дня сусідів.
Всесвітній день черепахи
23 травня за ініціативою Американського товариства порятунку черепах відзначається Всесвітній день, присвячений цій тварині, що символізує мудрість і довголіття.
День Ататюрка, молоді та спорту в Туреччині
19 травня в Туреччині відзначають День молоді та спорту, присвячений першому президенту республіки Мустафі Кемалю Ататюрку.
День конституції в Норвегії
17 травня в Норвегії відзначають двохсоту річницю незалежності від Данії і День конституції.
День біографів
16 травня 1763 року в одному з книжкових магазинів Лондона відбулася зустріч відомого літературного критика, автора тлумачного англійського словника Семюела Джонсона з Джеймсом Босуеллом, у результаті якої народився один із найвідоміших життєписів в історії, а світ отримав ще одне свято – Міжнародний день біографа.
День незалежності Парагваю
14 і 15 травня в латиноамериканській державі Парагвай відзначають день незалежності.
Міжнародний день хумус
Хумус - це популярна в країнах Близького Сходу закуска з нутового пюре. Останнім часом він стає все популярнішим і в інших країнах, особливо серед вегетаріанців і прихильників безглютенової дієти. Існує навіть Міжнародний день хумус, який відзначається 13 травня.
Анфестірія на Кіпрі
Свято квітів на Кіпрі або Анфестірія - це не просто свято, а данина поваги незвичайним багатствам природи цього острова.
Фестиваль квітів у Хіросімі
Щороку на початку травня в Хіросімі влаштовують яскравий фестиваль, який присвячений тільки квітам. Це знаменитий Фестиваль квітів в Хіросімі, на який з'їжджається подивитися понад півтора мільйона людей щороку.
Фестиваль папуги у Франції
Фестиваль папуги проводиться у Верхній Гаронні в перші вихідні травня, починаючи з п'ятниці, і збирає близько 40 лучників, одягнених в середньовічний одяг. Вони повинні потрапити з лука в семи кілограмового папуги, поставленого на верхівку 45-метрової щогли. Стрілок, якому вдасться збити птицю, стає королем свята.
День леї на Гаваях
1 травня жителі Гавайських островів відзначають День леї - квіткових гірлянд, які є одним із символів Гаваїв і незмінним атрибутом зустрічі на острів гостей.
Вальпургієва ніч
Сьогодні після опівночі на Землю опуститься Вальпургієва ніч - згідно з легендою, сама таємнича і містична ніч в році.
Міжнародний день охорони праці
28 квітня відзначається Міжнародний день охорони праці. Ця дата була проголошена в 2003 році в пам'ять про людей, загиблих на робочому місці.
День любові в Грузії
15 квітня відзначається щорічно День любові в Грузії. Заснувати це свято, присвячене закоханим, в якості альтернативи відомому західному святу під назвою День святого Валентина запропонував грузинському парламенту Бесик Чубінідзе - місцевий діяч шоу-бізнесу.
Панамериканский день
Сьогодні 35 країн Північної і Південної Америки святкують Панамериканський день.
Всесвітній день вечірок
Всесвітній день вечірок відзначається щорічно 3 квітня як синхронізоване глобальне масове святкування, присвячене поліпшенню світу і активного створення бажаної реальності.
Міжнародний день дитячої книги
Починаючи з 1967 року за ініціативою і рішенням Міжнародної ради з дитячої книги щорічно 2 квітня, в день народження великого казкаря з Данії Ганса Християна Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги.
День сміху
День дурня або День сміху - це міжнародне свято, що відзначається в усьому світі 1 квітня. У цей день прийнято розігрувати рідних, друзів і просто знайомих, або жартувати над ними.
День Пакистану
День Пакистану, відомий також як День пакистанської резолюції або Республіканський день в Пакистані і святкується 23 березня, - це національне свято Пакистану.
Міжнародний день щастя
У 2012 році ООН проголосила 20 березня Міжнародним днем ​​щастя (International Day of Happiness) з метою підтримати ідею про те, що прагнення до щастя є загальним почуттям для всіх людей нашої планети.
Закрыть
Outlook facebook page