RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Departure: Трієст

Departure: Трієст

Автор: 19.02.2021 | Італія, departure
Спробуйте відгадати, що це за місто і де: тут і там прогулюються хорвати і словенці, п'ють пиво, як у найкращих австрійських броварнях, і при цьому закушують пастою з місцевими морепродуктами. Навряд чи ви одразу збагнете, про що мова, а от ми знаємо, і сьогоднішня наша розповідь про італійський Трієст, який іноді називають «останньою цитаделлю Італії на Сході».

Історія Трієста, який іноді називають «останньою цитаделлю Італії на Сході», дивовижна. Він виник ще за часів Римської імперії, пережив кілька століть смути і руйнувань, поки в період Середньовіччя не опинився під владою Австрії. Вона захищала місто як свій стратегічний порт від зазіхань агресивної Венеції. Однак, дивлячись на карту, розумієш, що з Відня було складно керувати без сучасних засобів зв'язку і комунікацій. Тому Габсбурги вирішили, хай ліпше синиця в руках, і надали Трієсту статус вільного міста, обмеживши свободу власним протекторатом. До кінця Першої світової війни італійці їздили у «своє», як вони завжди вважали, місто (де місцеві жителі вже давно стали напівавстрійцями та ще й змішались із сусідніми балканцями), ніби закордон. Останній переділ рубежів стався вже після Другої світової, коли територію Трієста було поділено між Італією (їй дісталося майже все) і тодішньою Югославією. Населення ж там і донині по-філософському ставиться до всіляких змін, адже люди вже й самі ледве ототожнюють себе з тією чи тією країною.

Трієст несправедливо обділений увагою туристів через свою мегапопулярну сусідку Венецію, а дарма – він прекрасний не тільки завдяки історичній спадщині і чудесному середземноморському клімату. Здається, що це місто – ілюстрація Вавилона «до вежі», адже мирне співіснування таких «вибухових» народів, як італійський і, скажімо, хорватський, розбавлене австрійською прагматичністю, доводить, що як не крути, всі ми люди. Тому здійснюючи променад набережною або вузенькими вуличками, які здіймаються в гори, хочеш чи ні, але налаштовуєшся на толерантність. І що важливо, саме в таких відносно невеликих містах (250 тисяч) усвідомлюєш значно краще, ніж будучи в мегаполісах, що таке космополітизм...chiesa-s-antoniio.jpgФото trieste411.it

Крім нематеріальних багатств, у Трієсті є на що подивитися і до чого доторкнутися. Навряд чи ви зможете оминути площу Об'єднання Італії – однієї з небагатьох центральних точок, звідки видно море. Це місце вважається найбільш «італійським» у місті: ароматні кав'ярні, піцерії, помпезні будівлі з чудовим краєвидом ідеально підходять для споглядання краси південних людей і природи. Трохи затримавшись там, варто вирушити в бік Великого каналу, що тягнеться від моря до торговельних кварталів. Паралельно з ним – основні вулиці для шопінгу і романтичних прогулянок.explore-italy-attraction-portopiccolo-piazza-unita-ditalia.jpgФото exploreitaly.com

Якщо Італія вам набридне, не пропустіть нагоди відвідати церкву святого Спиридона. Цей сербський шедевр виконано у багатому візантійському стилі. Особливої уваги заслуговує внутрішня мозаїка, ну і добре знайомий православним туристам запах ладану.barcolana17ap_0675.jpgФото brusselsdiplomatic.com

Переслідує Трієст і запах Австрії. Крім невловимого, австрійці залишили після себе не тільки безліч автентичних таверн і барів, але і величний замок Мірамаре.adriatic-trieste-xlarge.jpgФото borgosanrocco.eu

Цей білосніжний красень, котрий розкинувся на відстані 8 км від центру, слугував резиденцією ерцгерцога Максиміліана. Господар був неабияким мандрівником і натуралістом, тому практично все, що росте в саду і на території резиденції – привіз із далеких країн і посадив особисто.

Занурюємося ще «глибше в історію», і ось ми вже оглядаємо руїни Римського театру, якому понад 2 тисячі років. Розкопали арену відносно недавно, 1938 року, тому рештки продовжують вивчати. Уже встановлено, що для публіки там влаштовували не лише театральні вистави, а й справжні гладіаторські бої. І відбувалось усе це просто на березі моря. Нині лінія води змістилася, і з трибун її не видно...

Завершальний акорд з програми «подивитися обов'язково» – трамвайна лінія Опічіна. Подорож у справжнє альпійське село Віллу Опічіну відбувається у затишних вагончиках, середній вік яких перевищує 80 років. На деяких ділянках ці невтомні трударі рейок перетворюються на фунікулери, яким піднятися вгору допомагає маленький локомотив. Маршрут починається на площі Обердан, а вагони вирушають кожні двадцять хвилин із сьомої ранку до восьмої вечора.a0a51fd93b66981fcbb35730ae3f56e9.jpgФото pinterest.com

І, звісно, не можна не згадати, що Трієст був улюбленим містом Джеймса Джойса. Саме тут він написав свій головний роман «Улісс». І нехай головний герой твору подорожує по Дубліну, Трієст – по-модерністському складний, багаторівневий «читається» між рядків. У центрі міста декілька будинків-музеїв, де жив і творив великий письменник. Відшукати їх нескладно, та це вже ваше завдання – Outlook дав наводку, а ось Одисеєм кожен має стати самостійно.

Корисна інформація:

Добиратися найближче з аеропорту Ronchi dei Legionari, що за 33 км від міста. Він приймає міжнародні рейси з Лондона, Мюнхена та італійських міст. Автобуси від терміналу до центру Трієста їдуть близько години і коштують 3-4 євро, таксі – 60.

Варто вибрати час, щоб відвідати місто у жовтні, коли тут відбувається масштабна вітрильна регата «Барколана».beweekend-crociera-tra-trieste-e-listria-slovenia-e-croazia-1.jpgФото beblue.it

Місцеві жителі, особливо дорослі, практично не знають англійської. Зате німецька вельми поширена. У балканських районах непогано розуміють російську. Але все ж обов'язково запасіться італійським розмовником.

У Трієсті зберігся один з небагатьох роздільних пляжів: чоловіки з одного боку, жінки – з іншого. А взагалі місцеві кажуть, що в місті «багато моря, однак мало пляжів».

Головне фото picfair.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Departure: Сатояма
У Японії є містечко, жителі якого дуже довіряють одне одному. Довіряють настільки, що п’ють воду з одного джерела, котре протікає через їхні оселі, ще й миють там посуд після їжі. Сатояма, що у перекладі означає ідеальне місце для життя в гармонії з природою, розташоване у північній префектурі Гіфу, ізольованій від решти світу гірськими вершинами і рисовими полями.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Пляжі й античність – римське передмістя Остія
Стародавній, сповнений красот і пам’яток Рим щороку приваблює понад 30 мільйонів туристів. Побачити на власні очі Колізей, сунути руку у Вуста істини і кинути монетку у фонтан Треві – мрія будь-якого мандрівника. Але мало кому відомо, що лише в 30 кілометрах від столиці є не менш приваблива і поки що не окупована туристами Остія...
Departure: Ємен
Чимало вчених одностайно сходяться на думці, що Близький Схід, а саме Аравійській півострів – колиска людської цивілізації, оскільки практично кожен тутешній народ – один із найдавніших на нашій планеті. У цьому списку і жителі Ємену, що створили надзвичайно цікаву в туристичному плані країну, котру омивають відразу два моря та Індійський океан.
Якщо в тебе 10 доларів і ти у Болоньї
Неймовірна за своєю фактурою оранжево-червона середньовічна архітектура, величні вулиці-галереї замість звичних тротуарів, що дають змогу здійснювати пішохідні прогулянки за будь-якої погоди, а також статус кулінарної столиці Італії – хіба тільки цих причин замало, щоб вирушити у Болонью? OUTLOOK вважає, що ні...
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Departure: Мальдіви
Подивитися на визначні пам’ятки країни, а не готелів, і наблизитися до життя мальдівців, а не сусідів по номеру, пропонує одна з найменших столиць – Мале. Перша асоціація, яка виникає при згадці Мальдів, – це щось блакитно-пасторальне. Морська гладь і невтомне сліпуче сонце, від якого хочеться закопатися в теплий розніжений пісок...
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
Departure: Дакар
Сенегальська столиця Дакар – це не тільки найважливіше місто всієї Західної Африки, але й досить контрастне місце, найкраще для подорожі у форматі «познайомитися з континентом, але м'яко і плавно». Крім багатьох цивілізаційних і звичних сучасній людині атрибутів тутешнього життя, відчуття, що Африка з усією її романтикою, незвіданим і проблемами зовсім близько, не покидає тебе ані на мить.
Departure: Інвернесс: у пошуках Нессі чи бодай славного віскі
Замок Макбета, гори, душевні паби з апетитними закусками, ароматні віскокурні і, звісно ж, знамените чудовисько озера Лох-Несс. Усе це – в одному місці, шотландському Інвернессі та його околицях. Значно поступаючись у плані туризму Абердину та Единбургу, не кажучи вже про Глазго, Інвернесс залишився автентичним містом з британської глибинки.
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Закрыть
Outlook facebook page