RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  10 маловідомих фактів про Ізраїль

10 маловідомих фактів про Ізраїль

Об'їхавши цю маленьку за площею, проте надзвичайно цікаву країну, наша команда OUTLOOK підготувала добірку незвичайних фактів про неї. Ви ж не знали, що на івриті звичного нам равлика @ називають «штруделем»? Тож читайте далі, і ми розкриємо інші цікавинки, про які ви й не підозрювали!

Державі Ізраїль більше сімдесяти років, і за багатьма економічними показниками вона лідирує. До того ж високі рейтинги країна демонструє без наявності одного з головних атрибутів держави – конституції. Депутати справно створюють і приймають закони, які працюють і полегшують життя громадянам, однак головний документ все ще перебуває на стадії розробки. До речі, офіційно окреслених меж Ізраїль також не має.

Попри те, що вже багато десятиліть екологи усього світу б'ють на сполох через знищення лісів і джунглів, Ізраїль – єдина країна на планеті, де зелені з року в рік стає дедалі більше. А все тому, що тамтешня влада прагне, щоб життя людей було комфортнішим, адже величезна частина території держави – це пустелі, а отже, висаджувати дерева там, де можливо – одне з рішень. Цікавим фактом є і те, що при появі дитини молодій сім'ї приходить конверт з повідомленням, що на честь народження нового громадянина Ізраїлю держава висадила чергове дерево! IMG_4150.jpgФото noidlehandshere.com

Про передові високі технології та медицину не писав, певно, тільки ледачий. Але це і справді не порожні слова, адже середня тривалість життя ізраїльтянина майже 82 роки. Це вище, ніж у багатьох країнах Західної Європи.

Ізраїль – перша країна, де на законодавчому рівні заборонено працювати занадто худим моделям. Щоб у підростаючого покоління не було спокуси підхопити «моду на анорексію» та інші принади фешн-індустрії, на місцеві подіуми не допускають дівчат з індексом маси тіла, меншим за 18,5 (вага у кг, поділена на квадрат зросту у метрах).

Читайте також: ФОТОПРОЕКТ: Голодним не втечеш. Барвисті базари Ізраїлю

Найбільш затребувана і високооплачувана професія на сьогоднішній день в Ізраїлі IT-фахівця. До списку лідерів входять також викладачі, менеджери, адвокати і лікарі! Але щоб здобути одну з цих спеціальностей, потрібен диплом про вищу освіту, яку отримати в країні не так і просто! Усі абітурієнти перед вступом зобов'язані пройти психометричний тест, який перевіряє: словниковий запас на івриті, рівень знання англійської мови, а також рівень математичного та логічного мислення. Крім того, передбачено ще й іспити з профільних дисциплін! istock-820247602-1562617675.jpgФото forward.com

1952 року прем'єр-міністр Ізраїлю Давид Бен-Гуріон запропонував Альбертові Ейнштейну обійняти багато в чому представницький, та все ж вельми впливовий пост президента країни. Гарненько обміркувавши, великий учений відмовився, пославшись на те, що він не має політичного досвіду.

Кошер скрізь, кошер у всьому! Практично всі продукти і предмети побуту іудеїв зроблено з матеріалів, які не суперечать Торі. Навіть марки на конвертах клеять кошерним клеєм.

Читайте також: Аромати та смаки: від сучасного Сарона-маркет в Тель-Авіві, до старого ринку Шука в Єрусалимі

Одна з найпопулярніших туристичних точок в Ізраїлі – Мертве море, яке, всупереч переконанню більшості, не таке вже й мертве. Раніше вважалося, що тільки деякі бактерії здатні переносити таку високу концентрацію солі. Утім, останні дослідження довели, що, крім них, у воді водяться також вищі гриби і навіть один вид водорості – дуналіелла. До того ж вивчення моря триває, і хтозна, які таємниці воно ще приховує. Фото new.goisrael.com

Місцева авіакомпанія «Ель-Аль» вважається найбезпечнішою на планеті. Крім солідного парку високоякісних літаків та іншого найсучаснішого обладнання для перельотів, її вирізняє те, що абсолютно всі пілоти – колишні офіцери ВВС.

В Ізраїлі немає централізованого опалення. Зате понад 80% будинків оснащено сонячними батареями. А зими, хоч і не надто суворі, все ж бувають. Іноді навіть зі снігом.

Головне фото beth-shalom.co.il

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
ФОТОПРОЕКТ: Голодним не втечеш. Барвисті базари Ізраїлю
За підтримки Представництва Міністерства туризму Ізраїлю в Україні OUTLOOK побував у цій неймовірній країні. Сьогодні ми ділимося з Вами яскравими фото з міських ринків! Місцевий колорит навіть крізь знімки на екрані дозволяє поринути у цю автентичну і неймовірно "смачну" атмосферу! Насолоджуйтесь!
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Єрусалим: місто, яке постало з попелу
У кам'яні стіни Єрусалима, обведені золотим контуром, вкарбувалися колоритні легенди і релігійні вірування. Їх пожвавлюють гучні розмови торговців, котрі розмістилися біля Яффських воріт Старого міста. OUTLOOK розповість вам про п'ять місць, що їх обов'язково потрібно відвідати в Єрусалимі.
10 фактів про ПАР
Для більшості людей ПАР – це лише батьківщина великого Нельсона Мандели і країна, чиї надра буквально кишать корисними копалинами. Утім, освічена людина має знати про найбільш передову державу Африки значно більше. Надолужуйте прогаяне разом з OUTLOOK!
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
10 фактів про Сальвадор
Вбиваючи у пошукових мережах слово «Сальвадор», у більшості випадків доведеться мати справу з посиланнями про великого художника Сальвадора Далі, а вже потім з державою, причому найбільш густонаселеною в Центральній Європі. Outlook хоче заповнити прогалину у глобальному павутинні своєю цікавою інформацією про цю красиву самобутню країну.
10 цікавих фактів про Олімпійські ігри в Токіо!
Вже цієї п’ятниці, 23 липня, відбудеться церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор-2020 в Токіо. Вони, до речі, єдині в історії, які Олімпійський комітет був вимушений перенести і все через пандемію COVID-19. Тож пропонуємо вашій увазі добірку інших цікавих фактів про найбільш очікувану спортивну подію літа.
Азербайджан: усе най-най
Чи знаєте ви, що на території Азербайджану зосереджено 350 грязьових вулканів? Усього на нашій планеті вченим відомо 800 подібних об'єктів. Вони унікальні тим, що за своїм складом схожі на марсіанські ґрунти. Сьогодні до вашої уваги найцікавіші факти про цю дивовижну країну.
Закрыть
Outlook facebook page