RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  «Найнародніший» президент. Франклін Рузвельт

«Найнародніший» президент. Франклін Рузвельт

Акцентуючи увагу виключно на державних діяннях, біографію Франкліна Делано Рузвельта розповідають вчителі в школах усього світу. Як главу США, обраного на чотири терміни замість дозволених двох, та засновника «нового курсу» – його пам’ятають усі старанні учні. Але сьогодні, на честь дня народження знаменитого президента 30 січня 1882 року, ми розповімо вам про його життя поза політикою.

Джеймс Рузвельт і Сара Делано, які належали до американської еліти, доклали всіх зусиль, аби виховати свого єдиного сина Франкліна як справжнього маленького аристократа. Розпорядок дня був розписаний буквально на кожну хвилину. Поглиблене вивчення всіх предметів, зокрема кількох іноземних мов, верхова їзда та інші складові життя іменитих чад супроводжували майбутнього президента США до 14 років, доки домашнє навчання не змінилося приватною школою.

Після «вильоту» з батьківського гнізда юнак, який стабільно радував рідних хорошими оцінками, раптом відправив їм листа, повідомляючи, що нарешті отримав свою першу двійку і невимовно цьому радий. Син пояснив здивованим батькам, що його виключно високі бали порушували етику шкільного корпоративного духу, а це було неприйнятним для приватного навчального закладу. Для того щоб мати нормальні стосунки з однолітками і при цьому не потрапити до кабінету директора, Рузвельт почав отримувати «неуди» дозовано.

Улюбленими уроками Франкліна були історія та географія. Захоплюючись розповідями про знаменитих морських мандрівників та їхні великі відкриття, він упевнено заявив батькам, що в майбутньому бачить себе тільки моряком і після отримання атестата вирушить до військово-морської академії. Поважаючи інтереси сина, але при цьому враховуючи і юнацький максималізм, батьки вирішили ненав’язливо спрямувати його енергію в інше, більш престижне, на їхню думку, професійне русло – юриспруденцію. Проаналізувавши ситуацію, Франклін послухався поради і вступив до Гарвардського, а потім до Колумбійського університету, де за час навчання встиг спробувати себе ще й у журналістиці, здобувши посаду редактора студентської газети. А після закінчення вузу він почав працювати за фахом – в адвокатській конторі. З часом Рузвельту як ненависнику однотипності це все неабияк набридло, і єдиною сферою, котра його приваблювала, стала політика.

Незважаючи на те, що колись президент Стівен Клівленд, поклавши руку на голову п’ятирічному Франкліну, сказав: «Мій маленький чоловіче. Я висловлю тобі дивне побажання. Нехай ти ніколи не будеш президентом Сполучених Штатів», – Рузвельт зрештою зробив усе навпаки. Детальний план сходження на президентське крісло був складений вже до 25 років, розрахований на чверть століття і виконаний практично рік у рік. Кажуть, що піднятися до кар’єрних висот молодому політику допомагали «колеги» з Масонської ложі, у члени якої він був посвячений 1911 року. Відтоді робота повністю захопила його, забравши практично весь час. Але своєму хобі, набутому ще в дитинстві, Франклін завжди встигав приділити увагу. Колекція поштових марок у спеціальному футлярі подорожувала разом зі своїм власником, куди б той не прямував. Перед сном він проводив своєрідний ритуал, розглядаючи і перелічуючи свої «накопичення». Як стверджував сам Рузвельт, філателія допомогла йому повернути натхнення і любов до життя, коли в 1921-му після переохолодження лікарі поставили йому діагноз «поліомієліт», що прикував до ліжка і відібрав надію самостійно ходити.

Через набуту інвалідність мати Франкліна наполягала на припиненні кар’єри сина, проте прагнення до професійного зростання розділяла його дружина Елеонора, одна з найпопулярніших перших леді за всю історію Штатів. «Хвороба чоловіка остаточно змусила мене стати на власні ноги. Підтримуючи його – я знайшла силу сама», – говорила Елеонора Рузвельт, яка ніколи не залишалася в тіні чоловіка, завжди активно беручи участь у політичному житті країни, за що самому главі держави не раз дорікали. Вона багато подорожувала, відвідуючи інтернати, школи і навіть в’язниці. Почасти завдяки дружині Франклін не здався перед хворобою і продовжив сходження кар’єрною драбиною, не дозволяючи оточуючим бачити в собі інваліда.

Спілкуючись зі своїми співгромадянами простою, зрозумілою мовою як звичайний 32-й президент США, він заслужив звання «найнароднішого» політика Америки. Під час кризи Рузвельт не відрізнявся від інших жителів. Згідно з оголошеною загальною економією, Елеонора готувала чоловікові сніданок як годиться – на суму не більше 19 центів. І, незважаючи на те, що Франклін був ще тим гурманом, він терпляче його їв.

Близькість до народу і разом з тим уміння регулювати державні справи й контролювати своїх підлеглих привело до того, що раз за разом політика обирали на головну державну посаду. «Жоден президент не мав більш тонкого розуміння складного механізму людських стосунків. Він спостерігав, як його підлеглі грали у свої власні ігри; зупиняв їх, коли це було необхідно; допомагав їм, коли це було зручно; ефективно карав своєю байдужістю; винагороджував, ділячись найпотаємнішими думками», – говорив Рексфорд Тагвелл, який обіймав посаду економічного радника Рузвельта.

Помер Франклін Делано Рузвельт у 63 роки від крововиливу в мозок, будучи на четвертому президентському терміні. Першою з родини про смерть дізналася Елеонора Рузвельт, мужньо прокоментувавши сумну подію: «Я більше співчуваю нашій країні і всьому світу, аніж собі...»

Фото з відкритих джерел

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні
Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.
26 жахливих фактів про Голокост
Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
Петра. Скарби набатеїв
Безцінний дар земель Сходу, казкове місто, висічене з червоної плоті, столиця працьовитого арабського племені набатеїв, котрі прийшли до Йорданії понад дві тисячі років тому... У Петри багато порівнянь, та жодне з них не здатне передати красу і велич цього загадкового міста. Довгі роки воно було легендою, містом-примарою, що жило в оповідях про стародавній народ і його дивовижні скарби.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики; ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
Сила – у миротворчості: День Організації Об'єднаних Націй
Організацію Об'єднаних Націй було створено задля припинення насильства у світі, захисту прав людини і викорінення злиднів. 24 жовтня 1945 року держави-засновники ратифікували договір про створення всесвітнього органу, який отримав назву ООН.
ВІДЕО: Величний спадок Узбекистану
OUTLOOK пощастило побувати в гостинній країні Узбекистан і сьогодні ми розповімо про унікальне місце - Мавзолей видатного полководця і політичного діяча Амір Темура.
Закрыть
Outlook facebook page