RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Обігнути край світу. Мис Горн

Обігнути край світу. Мис Горн

Для моряків обігнути мис Горн, який розкинувся на самісінькому півдні Аргентини, – успіх, рівний підкоренню Евересту для альпіністів. Кинути виклик велетенським хвилям, ураганному вітру та прошмигнути під вітрилами навколо «старого людожера» вперше вдалося 29 січня 1616 року.

Не злічити кораблів, які намагалися приборкати його, а врешті знайшли там свій останній притулок. Жоден капітан, прямуючи в бік острова, не знав напевно, чи збереже він свою команду і своє судно...

Похмура та холодна частина південноамериканського континенту називається Вогненною землею і є архіпелагом із сотень островів. Один з них, мис Горн, також відомий як «край світу». Сонячна погода у цій місцевості – рідкість, яку доводиться чекати місяцями. Тут панують тумани, дощі та шквальні вітри. Вічно сіре небо зливається з похмурим морем, розлитим навколо острова, створюючи враження одного цілого. Долі моряків вирішуються без їхньої участі, підкорюючись тільки могутній силі стихії.оротиоионм.jpgФото swoop-patagonia.com

Відкриття мису, як і багатьох інших географічних об'єктів, сталося абсолютно випадково. Невтомні голландці вирушили в чергову експедицію у пошуках нових торговельних шляхів до Індії. Наприкінці весни 1615 року два кораблі, «Хорн» та «Ендрахт», з купцями на борту вийшли з гавані, яка дала назву першому судну. Через півроку поневірянь команди дісталися суші, щоб звільнити рушійні механізми від налиплих черепашок і водоростей. У процесі чищення із застосуванням вогню виникла пожежа, і перший корабель згорів дотла. Попри втрату, плавання вирішили продовжити на вцілілому судні.

Через півтора місяця пошуків нових морських трас корабель дістався Магелланової протоки, де його підхопили потужні вітри. Неконтрольована стихія віднесла судно до протоки Дрейка, яка своїми водами огинає мис. Капітан «Ендрахта» Віллем Схаутен залишив декілька рядків у подорожньому щоденнику, схвильовано розповідаючи, як мало не перевернувся вітрильник через величезну брилу, котра раптово вигулькнула з гігантських хвиль, і про відкриття нового торговельного маршруту. Так на морських мапах домалювали нову локацію, названу на честь рідного міста керівника експедиції. А всі члени команди з повним правом прикрасили своє ліве вухо срібною сережкою, поклавши початок традиції, що дозволяє носити такий аксесуар морякам, які обігнули «край землі».377014_ImageGalleryLightboxLarge.jpg Фото kuoni.co.uk

Через декілька сотень років унаслідок еволюції морської техніки торговий шлях, який лежить поблизу Горна, стали використовувати, коли гігантських розмірів судна не можуть пройти в Панамському каналі або Магеллановій протоці. Нині відважні мандрівники також можуть здійснити подорож на «диявольський мис». Але у давнину, коли кораблі були вітрильними, це вважалося справжнім випробуванням, і як нагадування про ті часи біля берега розкинувся цвинтар, де сотні суден потрощила потужна стихія.

Нинішні досягнення водної техніки, звісно, дозволяють зменшити небезпеку такої пригоди, але тільки за сприятливих, як для цих місць, погодних умов.

Особливу цінність Горн має для сучасних яхтсменів – мис є популярною частиною маршруту океанських перегонів. Піонером цього виду спорту 1943 року став француз Віто Дюма, який ризикнув сам-один обігнути «старого людожера» у найбільш несприятливу пору – взимку. Наближаючись до цього місця, він записав у бортовому журналі: «Мені здається, я шукаю смерті». А коли небезпека минула, з'явилися такі рядки: «Я плачу. Печаль, радість, вдячність. Я впевнений, мені допомогли і ті, хто намагався здійснити цей подвиг, і ті, хто загинув у цій боротьбі».377012_ImageGalleryLightboxLarge.jpgФото kuoni.co.uk

Головне фото benevolenthealing.org

Вам это будет интересно:
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
На подіумі: Аргентина
Кожен народ має своїх фольклорних героїв, на котрих хочуть бути схожими і дорослі, і діти. В аргентинців такими вважають гаучо, чий одяг у наші дні лишається традиційним костюмом країни.
Озерний край Аргентини
На північному заході аргентинської Патагонії розташована земля, що вражає своїми казковими краєвидами. Серед сонячних долин і густих лісів містяться сотні озер, колір яких міняється від смарагдово-зеленого до лазурово-синього. Місцеві пейзажі – вулканічні водойми з плаваючими в них льодовиками, класичні фіорди...
Презентація перекладу книги Хорхе Баланди
За підтримки Посольства Аргентинської Республіки в Україні та Надзвичайного і Повноважного Посла Аргентини в Україні Елени Летісії Мікусінскі Кафедра романської філології та порівняльно-типологічного мовознавства Київського університету імені Бориса Грінченка презентує український переклад книги "Наші люде".
Як незвично провести час у Копенгагені: Христианія – оплот свободи
Усі ми так чи інакше прагнемо свободи – особистої чи національної, матеріальної чи духовної. Дивне поселення Христианія в центрі датської столиці – одна із спроб досягти повної свободи від законів матеріального світу.
ВІДЕО: Антикварно-індустріальний Київ
Викидаючи речі у сміттєвий бак або відправляючи їх на звалище, ми не здогадуємося, що для них це не завжди смерть, часом навіть навпаки – початок нового життя...
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Водоспади Ігуасу - Ніагара «відпочиває»!
П’ять тонн води щомиті зриваються в ущелину, ревучи, піднімаючи пар і розплескуючи бризки на всі боки. «Рідка стіна» водоспадів Ігуасу півмісяцем, у три кілометри, розкинулася на кордоні Аргентини, Бразилії та Парагваю...
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Пам’ятки Сальти: лише одне слово – прекрасна
Її називають куточком Іспанії в серці Аргентини. Заснована іспанськими завойовниками й оточена мальовничою природою з м’яким теплим кліматом Сальта приваблювала іммігрантів з багатьох країн. Вплив Європи в глибокому змішанні з пекучим латиноамериканським темпераментом дає тут неймовірний результат – особливу нову культуру.
Закрыть
Outlook facebook page