RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Оце так сервіс! Японське таксі

Оце так сервіс! Японське таксі

Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.

Транспортна система в Японії вельми розвинена і є однією з найсучасніших у світі. Так і хочеться написати, що японський транспорт найбезпечніший, але, оскільки в країні часто стаються всілякі стихійні лиха, рівень форс-мажорних обставин украй високий. Задля справедливості зауважу, що японці щороку витрачають колосальну суму на підтримку транспортної безпеки, впроваджуючи передові розробки і створюючи різні програми місцевого та національного масштабу. Людей навчають діяти і надавати першу допомогу в екстремальних ситуаціях. Спеціальні умови створено для іноземців та людей з обмеженими можливостями. Також велику увагу приділяють запобіганню крадіжок та інших злочинів у транспорті.

Перший приклад суто японського «вау» -транспорту – це звичайнісіньке таксі. Одразу зазначу, що вартість проїзду одна з найвищих у світі, але відмовити собі в задоволенні проїхатися хоча б кілька кілометрів просто неможливо! Найчастіше на вигляд це далеко не нові машини. Та й звичного нашому окові напису «taxi» не побачиш. Замість цього на шашках ієрогліфи, картинки з тваринами або мультяшними персонажами, які є візитівками транспортних компаній.japan-taxi.jpgФото techcrunch.com

Вільне чи зайняте авто, можна визначити, поглянувши на сигнальні лампи за лобовим склом: світить червоним – готове відвезти вас у будь-якому напрямку; зелений означає, що, на жаль, воно уже до послуг інших пасажирів.

Таксі можна зупинити на вулиці, просто махнувши рукою. Єдине, чого не варто робити, то це намагатися відчинити машину самостійно. Хоча всі іноземці саме так і роблять. А весь фокус у тому, що двері відчиняються тільки з панелі управління спеціальним механізмом, тому краще відійти вбік і почекати, коли вони самі розчахнуться перед вами.

Читайте також: Таксі по-венеційському: гондоли

Головні ж принади автомобіля всередині: ідеально чистий салон, на сидіннях білі мереживні чохли, крім аптечки, є телевізор, всілякі масажні механізми і навіть електробритва; також у таксі можна придбати жувальну гумку, сигарети, воду або інші прохолодні напої. Незвичним для нас є стенд з рекламними проспектами на задньому сидінні, але тут, на мій погляд, таксисти явно не допрацювали, адже все надруковано винятково японською мовою. Один мій знайомий розповідав, що є служби, в машинах яких встановлено систему караоке. Сама ж я такого не бачила, зате точно знаю із власного досвіду, що похмурих пасажирів пригощають шоколадками.image.jpgФото timeout.com

Та найприємніше в таксі – це їхні водії, неймовірно ввічливі та чемні. Практично всі вони чоловіки і – увага – вдягнені ну просто з голочки. Узагалі, роль уніформи в Країні вранішнього сонця багатогранна і глибока. Люди справді дбайливо ставляться до свого робочого одягу, тримають його в чистоті, і складається враження, що чим брудніше виробництво, тим чистіший вигляд має робітник. Японський водій завжди в білій сорочці, жилеті, краватці, штанях, піджаку, також обов'язковим є кашкет і білі рукавички. У всьому цьому таксист більше скидається на капітана далекого плавання чи пілота пасажирського Боїнга. Одним словом, вражає, і особливо тих, хто користується цим видом транспорту в Україні.

Здобути роботу в таксі у Японії непросто. Як мені пояснили, для цього потрібно спершу одержати права і 10 років проїздити на авто, жодного разу не потрапивши в аварію. Потім треба скласти нелегкий іспит на знання географії міста. Тоді і тільки тоді можна отримати ліцензію на право возити пасажирів.a802053b36e8dee025198ffede18956e.jpgФото escape.com.au

Ще більше труднощів водіям таксі створюють особливості японського містобудування. Про заплутані вулиці деяких тамтешніх міст ходять легенди, але і це не найстрашніше. Річ у тім, що номери будівлям там присвоюють залежно від дати, коли їх звели. У поєднанні з періодичністю землетрусів маємо таке, що будинок № 1 може бути посередині вулиці й сусідити з № 30 і стояти навпроти № 25. Логіки в цьому жодної, тому орієнтуватися в місті украй складно. Моя порада: завжди брати із собою не просто адресу, а адресу з мапою, де зазначено місцезнаходження потрібного вам будинку.

Якщо ви-таки заблукали, то врятувати васможуть лише чемні водії таксі, оскільки саме вони мають неймовірні знання про місто, визначні пам'ятки, будівлі, готелі; крім того, про курси валют, затори, результати скачок і спортивних матчів, розклади поїздів, авіарейсів, вистав, виставок; також вони завжди підкажуть, коли зачиняють та відчиняють популярні нічні заклади і ресторани. Та є одна проблема – всім цим вони готові поділитися зі своїм клієнтом винятково японською мовою. Англійською не володіють узагалі.dims.jpgФото engadget.com

Усю перелічену вище інформацію представникові цієї професії в Японії слід знати, щоб обійти колег. Бо конкуренція у цій сфері надзвичайно висока, ось і доводиться вигадувати різні маркетингові ходи для залучення клієнтів. Наприклад, у Японії існує таксі, водії котрих жінки, і возять вони теж лише жінок. Чоловікам, якщо їм, звісно, не 3 роки, в це царство зась.

Знайома японка розповідала мені про ще один цікавий сервіс, розрахований на вагітних, пенсіонерів, а також тих, хто не любить швидкої їзди. Його ідея полягає в тому, що пасажир може попросити водія їхати повільно, натиснувши спеціальну кнопку в салоні. На шашках таких таксі не випадково зображено черепаху, і проїхатися в них можна поки тільки у місті Йокогамі. Утім, популярність цієї послуги зростає, тож не здивуюсь, якщо в недалекому майбутньому такі машини курсуватимуть по всій країні.

Читайте також: Таксі по-нью-йоркському

Окремо розповім про культуру водіння. Японці в цілому дуже законослухняні громадяни, це проявляється не тільки в сумлінній сплаті податків, а й у тому, як вони керують своїми авто.

Водії в Японії, я б сказала, інтелігентні: ніхто не намагається одне одного підрізати чи обігнати, а ось пропустити чи почекати – звичне діло. Цікава історія і з сигналом. Таке враження, що його просто немає в японських автівках. Їдучи, водії не теревенять по телефону, не курять, не кермують однією рукою, при цьому висунувши другу у відчинене вікно, і, зрозуміло, не порушують встановлених знаків, розміток та швидкісного режиму. За правилами, в авто сідають троє пасажирів і тільки на заднє сидіння. Винятки бувають украй рідко.tokyo_taxi__japan_by_myrosidas_dbbvp45-pre.jpgФото deviantart.com

Треба сказати, що таксі досить популярний вид транспорту в Японії. Самі ж японці жартують, що на вулицях Токіо затори створюють винятково таксисти. Такий попит обумовлений тим, що мати власну машину, наприклад, жителеві столиці, не надто й потрібно, оскільки громадський транспорт доступний, комфортний, а також зручний з точки зору розміщення зупинок і швидкості руху по місту. Власне ж авто потребує чималих фінансових витрат, і тут річ радше не в його придбанні, а у використанні: дуже дорого коштує місце для паркування, при цьому вдень знайти його неабияк важко, до того ж наявність платних доріг і великі штрафи за порушення теж малоприємні.

І ще хотілося б обговорити систему оплати за проїзд. Будь ласка, не залишайте японцям чайових, хай би як комфортно ви почувалися в таксі чи деінде! Їхній культурі це не притаманно і швидше засмутить, ніж потішить. Вартість обслуговування і без того, повірте мені, входить у чималу суму за проїзд, яка автоматично збільшується вночі та в негоду. Сплатити ж за послуги таксі можна не тільки готівкою, а й карткою, адже практично всі машини обладнано спеціальними терміналами. Тим, хто витрачає не власні кошти, а, скажімо, роботодавця, водій обов'язково видасть чек. Великі японські компанії зазвичай забезпечують співробітників спеціальними квитками на таксі подібно до наших проїзних, які слід пред'являти водієві, діставшись до пункту призначення.shot-by-cerqueira-1102987-unsplash-1920x1280.jpgФото faqjapan.com

Виходячи з таксі, треба обов’язково взяти візитку з ім'ям водія і номером машини. Вона може знадобитися, якщо раптом щось забудете в салоні. Зателефонувавши за вказаним номером, вам завжди повернуть залишену річ. Єдиний нюанс – це має робити людина, яка знає японську мову, оскільки, як я вже згадувала, у службах таксі по-англійському не розмовляють.

Читайте також: Рикша на прокачку

Отже, поїздка в японському таксі для українського мандрівника – радше захоплива екскурсія, ніж звичайний спосіб пересування містом. Саме її я наполегливо рекомендую кожному, хто збирається до Японії. Таку пригоду ви не раз обговорюватимете з друзями, повернувшись додому. До того ж доторкнетеся до колориту японської культури і відчуєте себе по-справжньому цивілізованою людиною, котра живе у 21 столітті. Ну а якщо ви підприємець, який шукає нових обріїв для бізнесу у своїй країні, то японське таксі неодмінно стане вашим ідейним натхненником. І хтозна, може, в недалекому майбутньому моя розповідь вже не видаватиметься такою дивною.

Головне фото japantimes.со.jp

Вам это будет интересно:
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Departure: Сатояма
У Японії є містечко, жителі якого дуже довіряють одне одному. Довіряють настільки, що п’ють воду з одного джерела, котре протікає через їхні оселі, ще й миють там посуд після їжі. Сатояма, що у перекладі означає ідеальне місце для життя в гармонії з природою, розташоване у північній префектурі Гіфу, ізольованій від решти світу гірськими вершинами і рисовими полями.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
У ритмі серця. Японські барабани тайко
Його звуки проникають у саме серце, зупиняють потік думок і змушують кров рухатися в якомусь магічному ритмі. Це гуркіт грому. Це мурашки по шкірі. Це – тайко. Японські барабани на їхній батьківщині зведені у ранг культу. Без них не обходиться жоден офіційний захід, їхня гра тішить слух під час радості і допомагає пережити печаль.
Кагосіма: Місто з репутацією камікадзе
«Будуйте дім біля підніжжя вулкана!» - вигукував Ніцше у пророчому екстазі. Похмурий пафос філософа навряд чи збагнули б жителі японського міста Кагосіми, розташованого на дні кальдери Айра, що виникла внаслідок вибуху 22 тисячі років тому. Землероби мотижили уступи котловини з бронзового віку, звично відмахуючись від попелу, розсіяного у повітрі.
Відчайдушний футуризм: Японія. Частина 4
Олена Расенко завершує цикл матеріалів про дивовижну країну Японію. І в цій частині розповідає читачам про свою поїздку в місто Йокосука ... Оба-сан уже декілька днів запрошував нас до Йокосуки, невеликого містечка неподалік Токіо. Японець збирався показати, як плавають американські військові кораблі, а заодно почастувати власноруч вирощеними апельсинами.
Відчайдушний футуризм: Японія. Частина 3. "Дух самурая"
Якщо вірити кінематографу, то типовий самурай постає перед нами як суворий, мовчазний і навіть трохи відлюдний воїн. Але цей образ усе ж ніяк не збігається з дійсністю... Олена Расенко пропонує вам переконатися в цьому, зустрівшись зі справжнім самураєм і навіть завітавши до бару, де збираються камікадзе.
Відчайдушний футуризм: Японія. Частина 2 “Рибний день”
Уявити японця, який не їсть риби, так само важко, як і шотландця, який не п'є віскі. Олена Расенко розповість про унікальне місце, де нащадки самураїв купують морські делікатеси до столу.
Відчайдушний футуризм: Японія. Частина 1
Олена Расенко, повернувшись з Японії, розпочинає спеціальний цикл матеріалів про цю країну. Попередження для особливо вразливих: обережно! Після прочитання розвивається гостре бажання зірватися, купити авіаквиток в таку чудову і чарівну країну висхідного сонця!
Закрыть
Outlook facebook page